Αυτός είναι… ο καλός Μιτσοτάκης, στον οποίο ο δήμος Ηρακλείου έδωσε δρόμο αλλά με λάθος όνομα! (φωτο)

Στο Ηράκλειο το τελευταίο διάστημα υπάρχει σε εξέλιξη η προσπάθεια να επιβληθεί η “Λεωφόρος Μητσοτάκη”, στη μνήμη του άλλοτε πρωθυπουργού, με πρωτοβουλία στελεχών της ΝΔ, υπό τον βουλευτή Αυγενάκη, με πολλές αντιδράσεις να ξεκινούν πλέον.

Δείτε ακόμα:

“Λεωφόρος Μητσοτάκη” αντί Κνωσού: Η προσβολή στην Ιστορία και στην κοινωνία, σα να παίζουν μπάλα μόνοι τους ο Αυγενάκης και οι ακόλουθοι…

Αντί για τον Γιανναδάκη κάποιος Μητσοτάκης…

 

Όμως στην πόλη του Ηρακλείου γνωρίζουν πολλοί ότι υπάρχει μια “οδός Μητσοτάκη”. Είναι ο παράλληλος στην παραλιακή λεωφόρο Σ. Βενιζέλου, ο οποίος ξεκινά από το σημείο που βρίσκεται ο ναός των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και καταλήγει στην πλατεία 18 Άγγλων.

οδός Μιτσοτακι 1

Υπάρχουν όμως δυο διαφορές: ο άνθρωπος προς τιμήν του οποίου κάποτε ο δήμος έδωσε το όνομά του στον συγκεκριμένο δρόμο ήταν ο Ιωάννης Μιτσοτάκης, κι όχι “Μητσοτάκης”, όπως αναφέρεται στις σχετικές πινακίδες που είναι τοποθετημένες στην οδό.

οδός Μιτσοτακι

Και δεύτερο, αυτός ήταν ένας… καλός Μιτσοτάκης (κι όχι, επαναλαμβάνουμε, Μητσοτάκης, όπως λανθασμένα γράφεται). Ήταν από την περιοχή του Ηρακλείου και δεν είχε σχέση με την εκ Χανίων οικογένεια Μητσοτάκη (άλλωστε Μιτσοτάκης ήταν το επώνυμό του).

Μιτσοτάκης Ιωάννης

Πρόκειται για μια μεγάλη μορφή που έδρασε στην Ανατολική Κρήτη κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, βοηθώντας κρυφά τους επαναστάτες στους αγώνες τους κατά των Τούρκων. Η σημαντική του δράση εκδηλώθηκε κυρίως στην επανάσταση του 1866-69, όταν ήταν υποπρόξενος της Ρωσίας στο Ηράκλειο, με ευθύνη και στο νομό Λασιθίου.

Ο Ιωάννης Μιτσοτάκης ήταν εύπορος, εισοδηματίας, που δαπάνησε μεγάλο μέρος της περιουσίας του στην οικονομική ενίσχυση των επαναστατών. Τόσο στους αγώνες όσο και σε ανθρώπους που έδιναν μάχες, χωρίς να έχουν ούτε ψωμί.

Θεωρείται ο κρυφός σύμβουλος της επανάστασης, την οποία, εκτός από οικονομικά, ενίσχυσε και στο πολιτικό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προϊστάμενός του πρόξενος της Ρωσίας στην Κρήτη, που είχε έδρα τα Χανιά. εκδηλώθηκε εξ αρχής με σφοδρό τρόπο σε βάρος της επανάστασης του 1866, σε αντίθεση με τον Μιτσοτάκη, που προσπαθούσε με διπλωματικό τρόπο να τον πείσει για το αντίθετο και να σταθεί στο πλάι των Κρητών, όπως αποδεικνύεται και από το αρχείο του που υπάρχει στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

Μνημειώδες είναι ένα κείμενό του που περιέγραψε τα δεινά των Κρητών από τους Τούρκους. Το κείμενο είχε γραφεί στις 4 Ιουλίου 1870, μετά το άδοξο τέλος της επανάστασης, απευθυνόταν στον πρόξενο των Χανίων και ήταν αδημοσίευτο μέχρι το 2008, όταν τότε το δημοσιεύσαμε στη σειρά των ενθέτων για την ιστορία της Κρήτης, που κυκλοφορούσαν με την εφημερίδα “Πατρίς” του Ηρακλείου. Το εκτενές κείμενο (ήταν συνολικά 60 χειρόγραφα) είχε παρουσιαστεί τον Ιανουάριο του 2008 και μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ (σελίδες 111-119), μαζί με την απογραφή που είχε κάνει και στην οποία υπάρχουν σημαντικά στοιχεία για τους οικισμούς της ανατολικής Κρήτης.

Ο Ιωάννης Μιτσοτάκης περιέγραφε με συγκλονιστικό αλλά παράλληλα πολιτικό τρόπο τα όσα είχαν υποστεί οι Κρήτες από τους κυρίαρχους Οθωμανούς.

Αυτός είναι ο διαφορετικός Μιτσοτάκης, τον οποίο τίμησε η πόλη του Ηρακλείου με το να δώσει το όνομά του σε έναν δρόμο, όμως με λάθος γραφή, που θυμίζει… τον άλλο Μητσοτάκη!

Αλέκος Α. Ανδρικάκης

 

Σχετικά Άρθρα

5 Thoughts to “Αυτός είναι… ο καλός Μιτσοτάκης, στον οποίο ο δήμος Ηρακλείου έδωσε δρόμο αλλά με λάθος όνομα! (φωτο)”

  1. John

    Είσαι κακούλης 😛

  2. Ανθισμένη Μυγδαλιά

    Μπράβο, μπράβο .
    Για το άρθρο. Πολύ πολύ καλό και χρήσιμο

  3. CitizenMitsos

    Δεν είναι τραγικό να μένεις άδικα σε οδό Μητσοτάκη τόσα χρόνια;

  4. John

    οι περίοικοι γιατί;

  5. CitizenMitsos

    Μπράβο για την διευκρίνηση! Ο Δήμος πρέπει να διορθώσει άμεσα την ορθογραφία στις πινακίδες και να βάλει και επεξήγηση: “Ηρακλειώτης υποπρόξενος της Ρωσίας, όχι συγγενής της οικογενείας του αποστάτη εκ Χανίων”.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί