Τα χρόνια της αθωότητας: Ο Α. Παπανδρέου στην Κρήτη το 1977- Σπάνια φιλμ- Πέθανε σαν σήμερα

“Αποστολή μας είναι το όραμα ενός λαού τόσα χρόνια για νάναι λεύτερος και να διαφεντεύει το σπίτι του. Αυτή την πίστη κι αυτό το όραμα κανένα μέλος, κανένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να προδώσει. Κι αυτό το λέμε  στο Ηράκλειο της Κρήτης”.

“Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η εξουσία που θα έλθει στο λαό, θα μείνει στο λαό”.

Είναι λόγια του  Ανδρέα Παπανδρέου στο Ηράκλειο, και στη συνέχεια σ’ όλες τις πόλεις της Κρήτης, σε μια περιοδεία του το 1977, λίγο πριν τις εκλογές που έφεραν το ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την περιοδεία αυτή κατέγραψε  η κάμερα του Νίκου Σμαραγδή υπό την καθοδήγηση της Σουζάνας Τρίτση – Μιλχάουζερ σε ένα πραγματικό ντοκουμέντο. Βλέπουμε το ΠΑΣΟΚ της ρομαντικής ακόμη εποχής του, χωρίς τις γραβάτες, τα λαμέ κοστούμια και την αλαζονεία της εξουσίας.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου πέθανε μια μέσα σαν σήμερα, πριν 20 χρόνια, στις 23 Ιουνίου του 1996. Ήταν ο ιδρυτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, πρωθυπουργός της Ελλάδας (1981-89, 1993-96).

Ο Ανδρέας Παπανδρέου πέθανε έπειτα από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο στο σπίτι του στην Εκάλη. Κηδεύτηκε στις 26 Ιουνίου 1996 στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών με τιμές αρχηγού κράτους. Ο θάνατός του προκάλεσε κύμα συγκίνησης σε όλη τη χώρα, και πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην κηδεία του

Στα δύο τμήματα του φιλμ που παρουσιάζουμε, ο Ανδρέας Παπανδρέου μιλάει σε συνεστίαση στο Ηράκλειο, σε κεντρική συγκέντρωση στο Ηράκλειο, στα Χανιά, το Τυμπάκι, τ’ Ανώγεια κ.α., μπροστά σε μεγάλα πλήθη, που διψούν για την αλλαγή και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο λόγο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που διακηρύττει ότι η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες… Θα δούμε τον Α. Παπανδρέου να συνομιλεί με Κρήτες, να χορεύει και να αστειεύεται μαζί τους.

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Τα χρόνια της αθωότητας: Ο Α. Παπανδρέου στην Κρήτη το 1977- Σπάνια φιλμ- Πέθανε σαν σήμερα”

  1. Avatarαμαρτωλος και κλεφτης

    Οχι μονο προδωσαν τη πιστη και τα ονειρα αλλα μας τα γαμησαν κι ολας τα λαμογια σου…

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί