Η “πλάκα” της Μεταπολίτευσης!- Από τις ιερές μπίζνες στο “λεφτά υπάρχουν”

Το Candianews παρουσιάζει την ιστορική πορεία της μεταπολίτευσης μ’ ένα διαφορετικό τρόπο!

Τζανάκης Μιχάλης

Σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Παρασκευή παρακολουθούμε από τον φιλόλογο και συγγραφέα, Μιχάλη Τζανάκη,και με ευτράπελη διάθεση πώς ξετυλίχθηκε ένα ακόμα «δράμα» της νεότερης ιστορικής πορείας!

Αλλά επειδή σ’ ένα δράμα υπάρχει τόσο το τραγικό, όσο και το κωμικό στοιχείο, εμείς θα προτιμήσουμε το κωμικό.

Μέρος 21ο

Και μια και ο λόγος περί ματαιοδοξίας, ας θυμηθούμε τη ρήση του Σατωβριάνδου, πολιτικού, συγγραφέα και φιλέλληνα στο έργο του «Απομνημονεύματα πέραν του τάφου»: «τρία είναι τα στάδια που περνά η άρχουσα τάξη· το στάδιο της υπεροχής, το στάδιο των προνομίων και το στάδιο της ματαιοδοξίας. Από το πρώτο στο δεύτερο αρχίζει η παρακμή και από το δεύτερο στο τρίτο η καταστροφή!»

Ο επόμενος μεγάλος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση θα έρθει τον επόμενο χειμώνα, ανήμερα του Αγίου Νικολάου!

Μια δολοφονία ενός αθώου κι ανυποψίαστου εφήβου από έναν ανεγκέφαλο αστυνομικό θα πυροδοτήσει ένα κανονικό ολοκαύτωμα στη χώρα! Για τρεις – τέσσερις μέρες η κατάσταση είναι απολύτως εκρηκτική και έχει εκτροχιαστεί εντελώς, η βία εξαπλώνεται με την ίδια ευκολία που είχαν εξαπλωθεί οι πυρκαγιές του 2007 και ο τότε υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος παρακολουθεί κατά τη συνήθειά του- τα γεγονότα να εκτυλίσσονται και περιμένει να εκτονωθούν από μόνα τους. Το τριήμερο του τρόμου αποδεικνύει ωστόσο περίτρανα την ανυπαρξία του κράτους.

Γίνεται πια προφανές πως ο Κωστάκης έχει λίγα «ψωμιά» στον πρωθυπουργικό θώκο. Σειρά σκανδάλων δημοσιοποιούνται, όπως τα δομημένα ομόλογα, υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και κυρίως τα «ιερά» οικόπεδα- και θα οδηγήσουν στην αντίστροφη μέτρηση της κυβερνητικής θητείας του Καραμανλή και της ΝΔ.

Η «σεμνότητα και ταπεινότητα» που ευαγγελιζόταν ο Κ. Καραμανλής αποδεικνύεται άλλη μια πομφόλυγα για εσωτερική κατανάλωση.

Οι «ιερές» μπίζνες θα βγουν ξινές στο πολιτικό προσωπικό της περιόδου εκείνης, ενώ το αλισβερίσι μιας … λίμνης με άλλα ακίνητα μεταξύ κράτους και Εκκλησίας, προφανώς δεν περιποιούν τιμή, ούτε για το κράτος, ούτε  βεβαίως για την Εκκλησία, που προφανώς «δουλειά» της είναι να κηρύσσει την αγάπη και την ηθική κι όχι να πουλά και ν’ αγοράζει λίμνες, ολυμπιακά ακίνητα και να έχει δοσοληψίες με υπεράκτιες εταιρείες, οι οποίες μπαινόβγαιναν στα μοναστήρια, όχι προφανώς για εξομολόγηση, νηστεία ή προσευχή!

Εδώ που τα λέμε η Εκκλησία –όχι η θρησκεία, μην έχουμε και κανέναν ανεπιθύμητο αφορισμό- έχει επεκτείνει πολύ τις δραστηριότητες της σε πεδία που ουδόλως σχετίζονται με τα αυστηρώς θεολογικά ζητήματα και την επόμενη φορά που θα κατεβάσουν τα λάβαρα με τους «δικέφαλους» για κάποια «ιερή» διεκδίκηση, όπως τότε με το θέμα των «ταυτοτήτων», ελπίζω αιτία να μην είναι η αγορά κάποιου ποταμιού, φαραγγιού ή οροπεδίου! Να λοιπόν λίγο οι «ιερές» επενδύσεις του συμπαθέστατου εκείνου Ευφραίμ με το εξίσου «συμπαθέστατο» βλέμμα που πρόδιδε «αθωότητα και αγνότητα» στα όρια της «αφέλειας», λίγο τα «νόμιμα που ήταν και ηθικά» του Βουλγαράκη, μάς έφεραν στο χείλος της Αβύσσου. Και δεν έφταναν τα δικά μας «σαΐνια» είχαμε και την Ατλαντική κρίση που παρόλες τις διαβεβαιώσεις του Αλογοσκούφη και του Παπαθανασίου πως η «χώρα είναι εντελώς  θωρακισμένη» ήρθε να μας αποτελειώσει κάπου εκεί στα μέσα του 2009.

Αλλά ως γνωστόν «ουδέν κακόν, αμιγές καλού», ήτοι θα απολέσουμε Κωστάκη, αλλά ante portas είναι ο φοβερός –και τρομερός, όπως αποδείχτηκε κυριολεκτικά- Γιωργάκης- που είχε προαναγγείλει λίγο καιρό πριν το περίφημο «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», χωρίς να διευκρινίσει, αλλά και χωρίς να το καταλάβουν και οι Έλληνες πως ο ίδιος δεν ήταν καθόλου σοσιαλιστής. Τώρα ανανεώνει το ρεπερτόριο της συνθηματολογίας με το γνωστό πλέον «ρητό», το περίφημο και περιλάλητο «λεφτά υπάρχουν»! δεν ήθελε ο Έλληνας και πολύ να το πιστέψει, αφού είπαμε πως στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις!

 

Δείτε τα προηγούμενα 1ο –  2ο – 3ο – 4ο – 5ο– 6ο– 7ο– 8ο– 9ο10ο– 11ο– 12ο  –13ο– 14ο15ο16ο– 17ο 18ο19ο – 20ο

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Η “πλάκα” της Μεταπολίτευσης!- Από τις ιερές μπίζνες στο “λεφτά υπάρχουν””

  1. Spr Foufotos

    Το ότι έλεγε ότι το έλλειμα θα είναι 1,8% και τελικά ήταν 15% δε σας λέει τίποτα. Δεν είναι ένα άτυπο “λεφτά υπάρχουν”; Για την ακρίβεια δεν είναι: Δεν άφησα φραγκο;

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί