Όχι δάκρυα για τον Αλέξη!

andrikakis-alekosΤου Αλέκου Α. Ανδρικάκη

andrikakisalekos@gmail.com

Γαμώτο μου, θυμώνω, θυμώνω με τον εαυτό μου! Έπεσα τόσο έξω! Πίστεψα στον Τσίπρα κι αυτός αποδείχτηκε δοσίλογος, προδότης! Μνημονιακότερος των μνημονιακών! Μου φόρτωσε ένα μνημόνιο, αντί να σκίσει τα προηγούμενα!

Τελικά, μια ημέρα μετά το σοκ, είναι έτσι τα πράγματα; Μας πούλησε κι ο Τσίπρας; Έγινε ένας άλλος Παπανδρέου, Σαμαράς, Βενιζέλος ή Χρυσοχοΐδης (που υπέγραφε κιόλας χωρίς να διαβάζει τα μνημόνια); Έγινε ένας Καραμανλής ή ένας Σημίτης (για να μην ξεχνάμε κι αυτών το ρόλο…)

Συμμάχησε με τους νεοφιλελεύθερους, αφού υποτάχτηκε σ’ αυτούς;

Μετατρέπει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα άλλο κόμμα, του ίδιου συστήματος, σε ένα σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα;

Θα σημειώσω πρώτα, ως “διευκρινίσεις”, δυο – τρία πράγματα, για να τα έχει υπόψιν όποιος τύχει να διαβάσει αυτό το κείμενο:

Πρώτο, ήμουν, είμαι και θα είμαι κατά κάθε μνημονίου, είτε το υπέγραψε ο Παπανδρέου, ο Παπαδήμος, ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος ή ο Τσίπρας.

Δεύτερο, καταλαβαίνω απολύτως την απογοήτευση και το βάρος στην καρδιά, εκείνων που περίμεναν να μην υπογράψει. Και τώρα απογοητεύτηκαν. Εξοργίστηκαν. Είδαν να διαλύεται ο κόσμος τους.

Τρίτο, βεβαίως δεν κατανοώ καμιά αναφορά περί προδοσίας, απεχθάνομαι τις αναφορές, ακόμα και για εκείνους που με τη στάση τους θα δικαιολογούσαν τον προσδιορισμό. Συχνά, τις περισσότερες φορές, θα πρέπει πριν μιλήσουμε όχι μόνο να δούμε, αλλά να παρατηρήσουμε και να μάθουμε.

Φυσικά είμαι κατά της “λογικής του όχλου”, της γηπεδοποίησης της πολιτικής συμπεριφοράς, που από το “Ωσαννά” της μιας στιγμής είναι εύκολο να προσχωρήσει κανείς στο “άρον άρον σταύρωσον αυτόν”.

Και, είναι προφανές, είμαι υπέρ ενός ψύχραιμου διαλόγου, με πολιτική επιχειρηματολογία, κι όχι αφορισμούς.

Τέταρτο, επειδή γνωρίζω κάποια πράγματα για την ανθρωπογεωγραφία της αριστεράς, και ως μη ενταγμένος κομματικά και μπορώ να τοποθετηθώ γι αυτήν με μάλλον πιο αντικειμενικό, από τους ενταγμένους , τρόπο, μπορώ   να ξεκαθαρίσω ότι καταλαβαίνω καλά επίσης τις αντιρρήσεις της “ομάδας” του Παναγιώτη Λαφαζάνη ή άλλων διαφωνούντων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία (δε λέω για μια τέτοια συμφωνία, καθώς είμαι πεπεισμένος ότι μόνο αυτή η συμφωνία ήταν εφικτή και καμιά άλλη). Ο Λαφαζάνης είναι ένας μέχρι αυτοεξοντώσεως, θα μπορούσα να πω, έντιμος αριστερός (δε θα μπορούσα όμως να υποστηρίξω το ίδιο για άλλους βουλευτές που τον ακολουθούν). Να του κοπεί το χέρι αν ποτέ σκεφτεί, έστω, να κάνει κάτι έξω από τις αρχές του. Αυτό όμως (η δογματική πολιτική προσήλωση), σε τέτοιο επίπεδο πολιτικής, καμιά φορά μπορεί να τον “μπλοκάρει”, αφού δεν έχει την ευελιξία να διαχειριστεί θέματα που δεν αφορούν μόνο στο κομματικό ή παραταξιακό ακροατήριο. Και τώρα τα θέματα αφορούν σε μια Ελλάδα, όχι μόνο στην αριστερά.

Γιατί θα πρέπει να κρύψουμε ότι ο Λαφαζάνης έχει ξεκάθαρη άποψη και στόχευση να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη; Είναι από τους υποστηρικτές της δραχμής,πολύ πριν κομματικά υποστηρίξει αυτή την άποψη ο Λαπαβίτσας. Δεν εξαρτά τη θέση του αυτή από τη λογική πολλών, σήμερα, Ελλήνων, “τι να την κάνω τέτοια Ευρώπη ή τέτοιο ευρώ”. Είναι κατά της ΕΕ, θέλει, ως βασική πολιτική επιλογή, την επιστροφή στη δραχμή.

Πέμπτο, ήμουν, είμαι και θα παραμείνω ένας ρέμπελος στην αριστερά, χωρίς κομματική ένταξη και, άρα, κομματική “οδηγία” να εφαρμόσω. Θα ελέγχομαι μόνο από τη συνείδησή μου και το βλέμμα των παιδιών μου, κι όχι από το αν αυτά που γράφω αρέσουν σε πολλούς ή τα απαξιώνουν οι πολλοί. Δε θα γράψω, με άλλα λόγια, για να αποκτήσω “κοινό”, ούτε για να είμαι αρεστός στους πολλούς, άρα για να αποκτήσω “περισσότερο κοινό”. (Ας μου συγχωρεθεί η “αυτοπαρουσίαση”, δεν έχει πρόθεση “αυτοπροβολής”, αλλά γίνεται για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα, επειδή δε θεωρώ καθόλου απίθανο να υπάρξουν κάποιοι που θα θεωρήσουν αυτές τις αράδες σαν “κομματική γραμμή”).

Ο Τσίπρας μάς πρόδωσε;

Λοιπόν, επιστρέφουμε στο αρχικό μας θέμα: ο Τσίπρας μάς πρόδωσε; Έκανε τη μεγάλη κωλοτούμπα; Στοχεύει να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του ίδιου φαύλου συστήματος που οικοδόμησαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, με πρόσφατο συμμετέχοντα το “Ποτάμι”;

Για να σε προδώσει κάποιος θα πρέπει να πεις και να αποδείξεις ότι μπορούσε να κάνει άλλα – έστω και ένα- που δεν τα έκανε και έφτασε συνειδητά στο χειρότερο. Έχουμε κάτι τέτοιο εδώ; Ο Τσίπρας επέλεξε συνειδητά να “ξεπουλήσει” μια χώρα και τον ίδιο του τον εαυτό; Γιατί, ας μη μας διαφεύγει αυτό, ένας άνθρωπος που ύψωσε το ανάστημά του στους λύκους μιας συμμαχίας αίματος, όταν σκύψει το κεφάλι, πρώτα ο ίδιος καταλογίζει το όνειδος στον εαυτό του. Κι αυτές τις ώρες είμαι βέβαιος – μάλλον φάνηκε και στα χαρακτηριστικά του προσώπου του μόλις βγήκε από εκείνη τη 17ωρη σύνοδο με τους λύκους έχοντας ακόμα “αίμα” πάνω του- ότι εκείνος ο Έλληνας που έχει κλάψει πιο πολύ απ’ όλους εδώ και καιρό, αλλά και αυτές τις δύσκολες ώρες, είναι ο Τσίπρας. Γιατί, εκτός των άλλων, δεν έχει κανένα άλλο να ξεσπάσει τη δική του οργή, δεν μπορεί σε άλλους να κρύψει το δικό του πρόσωπο. Είναι εκείνος που αισθάνεται την ντροπή, γιατί δεν κατάφερε εκείνο που ήθελε, μαζί με μας. Εγώ, εσύ, ο άλλος, μπορούμε να τον απειλήσουμε με κρεμάλα, να κατέβουμε παρέα με την ΑΔΕΔΥ ή τη ΓΣΕΕ (ναι, υπάρχουν ακόμα, κι ας μη μίλησαν επί 5 χρόνια!) στην πλατεία. Μπορούμε, αν είμαστε από την απέναντι πλευρά, να πανηγυρίσουμε ή να του κάνουμε απονομή υποκριτικών “ευσήμων”. Εκείνος απλώς είναι ο εκτεθειμένος, στη φάση αυτή. Και κρατήστε παρακαλώ τον χρονικό προσδιορισμό “στη φάση αυτή”.

Ο Τσίπρας που ξέρει καλά η αριστερά, ο Τσίπρας που  πάνω του εναπόθεσε τις ελπίδες του ο κάθε Έλληνας – θύμα των πολιτικών των μνημονίων αλλά και των προηγούμενων προ μνημονίων πολιτικών της διαφθοράς, της αδιαφάνειας που άσκησε το φαύλο πολιτικό σύστημα- είναι άραγε ένας στυγνός Παπανδρέου, Σαμαράς ή Βενιζέλος, ένας Παπαδήμος; Τον ξέρουμε, τον γνωρίσαμε σε κάθε γειτονιά.

Ο Τσίπρας – Αλέξη τον λέγαμε όλοι μέχρι χθες, θυμάστε;- είναι ένας ρομαντικός, όπως όλοι εμείς. Όλοι οι ρομαντικοί ξεκινάμε για να αλλάξουμε τον κόσμο. Εκείνος ξεκίνησε για να αλλάξει την Ελλάδα και την Ευρώπη. Και σκέφτηκε, όπως όλοι οι ρομαντικοί, ότι δεν μπορεί τίποτα σταματήσει το δίκιο μου. Αφελές, θα μου πείτε. Όπως πολλές από τις σκέψεις των ρομαντικών και ιδεολόγων Αλλά όλοι το διαπιστώνουμε μετά που θα πάθουμε και θα μάθουμε.

Ο στόχος της “αριστερής παρένθεσης”

Ήξερε, φυσικά, ότι είχε απέναντί του λύκους με νύχια γεμάτα αίμα. Αλλά όλο και πιο πολύ, όσο περνούσε ο χρόνος, το συνειδητοποιούσε όλο και περισσότερο. Διαπίστωνε τις παγίδες που έστησε το φαύλο ελληνικό πολιτικό σύστημα με τον Σόιμπλε και τη λοιπή παρέα των ακραίων νεοφιλελεύθερων νταβατζήδων της Ευρώπης, διαπίστωνε ότι ο στόχος ήταν όχι η διαπραγμάτευση ή μια έντιμη συμφωνία, με υποχωρήσεις από τις δυο πλευρές, αλλά ο εξευτελισμός ενός λαού και μιας κυβέρνησης που αντιστάθηκε. Για να αποδειχτεί στην πράξη η “αριστερή παρένθεση” και να δοθεί το μήνυμα στους επόμενους λαούς που θέλουν να σηκώσουν “μπόι”. Για να αποδειχτεί ότι αυτοί οι “αυτοκράτορες” είναι “ανίκητοι”…

Μέχρι που έφτασε στο τέλος, μετά την ψηφοφορία της Παρασκευής στη βουλή, όταν όλοι του είχαν πει σ’ εκείνη τη λυκοφωλιά ότι η πρόταση “περνάει”, η πρόταση με υποχωρήσεις έναντι όχι μόνο του αριστερού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και έναντι των προηγούμενων διαπραγματευτικών θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Σόιμπλε είναι μια μαύρη μορφή στην πορεία της Ευρώπης. Κι έτσι θα καταγραφεί στην Ιστορία. Ένας έξαλλος, ο πιο ακραίος ίσως νεοφιλελεύθερος, κομπλεξικός και ναζιστής στη συμπεριφορά. Αλλά μην τον υποτιμήσουμε. Έχει πολιτική σκέψη, χρησιμότατη για τις επιδιώξεις του, καταστροφική για όλους τους υπόλοιπους. Διέκρινε μερικά στοιχεία στην ψηφοφορία της Παρασκευής και βρήκε τον τρόπο να υλοποιήσει – εξ ονόματος του κλαμπ των νεοφιλελευθέρων- το στόχο της “αριστερής παρένθεσης”. Αφού είδε ότι αυτό δεν το πέτυχε στη μεγάλη φούρια της εκκίνησης της άπειρης αριστερής κυβέρνησης με τις παγίδες που στήθηκαν, αφού δεν το πέτυχε με τους δημόσιους εξευτελισμούς, αφού δεν το πέτυχε με το δημοψήφισμα και τους δημόσιους εκβιασμούς, τις αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις και τη λειτουργία των διαπλεκόμενων τηλεαστέρων, αφού είδε τα ποσοστά αποδοχής αυτής της κυβέρνησης να ανεβαίνουν αντί να πέφτουν, έκανε το μεγάλο κόλπο. Εκείνοι οι 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του “παρών”, του όχι, της απουσίας ή του “τελευταίου ναι”, δεν θα δέχονταν με τίποτα μια υπογραφή Τσίπρα σε ένα πιο σκληρό ακόμα μνημόνιο.

Αυτός ήταν και είναι ο μόνος τρόπος να ανατραπεί η κυβέρνηση. Τί νομίζετε ότι ο Σόιμπλε απλά ήθελε να περάσει ένα πολύ σκληρό μνημόνιο; Στην ανατροπή στόχευε. Και οι άλλοι, οι “τεχνοκράτες ειδικού σκοπού”, όπως προσδιόρισαν την επόμενη (!) κυβέρνηση ο Σουλτς, ο Θεοδωράκης, ο Σαμαράς (από νωρίς) ή η Φώφη, θα περνούσαν ό,τι ήθελε. Το απέδειξαν άλλωστε από το παρελθόν, για να μην ξεχνιόμαστε. Κι αυτή, για όσους δεν κατάλαβαν, είναι μια βασική διαφορά: ο Τσίπρας υπερασπίστηκε μέχρι τέλους το δίκιο ενός λαού. Με υποχωρήσεις φυσικά μπροστά στον “τοίχο”. Εκείνοι, οι προηγούμενοι και φιλοδοξούντες να επιστρέψουν, παρέδιδαν. Υπάρχει διαφορά, δε νομίζετε;

Και φτάσαμε σε εκείνη τη μοιραία νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα. Ο παραμένων ρομαντικός και αληθινός ηγέτης ενός λαού και μιας χώρας πλέον (όχι απλά της αριστεράς) βρέθηκε και πάλι στο στόμα του λύκου. Με τις χειρότερες των προτάσεων μπροστά του. Και με ένα εκβιασμό, επί της ουσίας: ή δέχεσαι αυτά που σου δίνουμε ή θα οδηγήσουμε στην κατάρρευση τις τράπεζες και στο ολικό κούρεμα των καταθέσεων.

Για να μην καταδικάσω ένα λαό στη στημένη καταδίκη και να μην κατηγορηθώ προδότης, αναρωτιέμαι τι θα έκανα εγώ σε μια τέτοια θέση. Ας αναρωτηθεί κι ο καθένας που δικαίως ή αδίκως ένιωσε προδομένος.

Έχεις ένα λαό να σκεφτείς, που φυσικά δε σου έδωσε εντολή εξόδου από την ευρωζώνη. Είναι ο ίδιος λαός που ενώ ψήφιζε με 61% όχι στις προηγούμενες (πολύ αθώες μοιάζουν πλέον μπροστά στη βαρβαρότητα που μας επέβαλαν…) προτάσεις των γερακιών, στήριζε με 80% την παραμονή στην ευρωζώνη!

Έχεις να σκεφτείς ένα λαό, του οποίου απειλούν να του πάρουν – και μπορούν να του κουρέψουν, όπως έδειξε το παράδειγμα της Κύπρου- τις καταθέσεις, ο οποίος στέκεται μέρα και νύχτα στα ΑΤΜ και κάνει ουρές στα σούπερ μάρκετς. Κάντε την υπόθεση ότι ο Τσίπρας έλεγε, όχι, δεν θα πάρω και δεν υπογράφω. Το πρωί της Δευτέρας ή τη σημερινή Τρίτη μπορείτε να φανταστείτε πώς θα ήταν η Ελλάδα; Δεν περιγράφω τη δική μου σκέψη. Ας κλείσει ο καθένας τα μάτια και ας δει τη δική του εικόνα για την Ελλάδα μετά από κάτι τέτοιο. Όχι μόνο οικονομικά, αλλά και κοινωνικά.

Προσέξτε, δε μιλάμε για μια χρεοκοπία απλά, με συνέπειες που μπορεί- λέμε τώρα- να αντέξουμε, αλλά για μια βίαιη απάντηση σε ένα όχι του Τσίπρα, με κλείσιμο και κατάρρευση των τραπεζών και κούρεμα των καταθέσεων.

Ναι, ήταν ένας ανήθικος εκβιασμός, στο πλαίσιο της λειτουργίας μια ανήθικης ΕΕ. Στο πολιτικό πεδίο, όπως φώναξε όλος ο πλανήτης, ήταν ένα απροκάλυπτο πραξικόπημα.

Τί κάνουμε τώρα;

 

 

Τί έχουμε τώρα μπροστά μας; Ένα δεδομένο βάρβαρο μνημόνιο και σίγουρα τον κίνδυνο να επιβεβαιωθεί η “αριστερή παρένθεση”, αλλά από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ναι, έχω εμπιστοσύνη ότι εφόσον είναι στη δική του την ευθύνη, ο Τσίπρας θα συνεχίσει τη μάχη για να κάνει αυτό το μνημόνιο μια ευκαιρία να εφαρμόσει μια άλλη πολιτική. Αυτό τελικά δεν είναι η αριστερά; Στις ακραίες και δύσκολες συνθήκες να μπορεί να αποδείξει και να κάνει κάτι άλλο. Αριστερά δεν είναι από θέση ασφαλείας να μιλά κανείς, αλλά από θέση κινδύνου και ευθύνης να διαχειρίζεται και να ανατρέπει. Δεν έχουμε την εμπειρία, δεν μπορούμε ενδεχομένως να το δεχτούμε ή να το συνειδητοποιήσουμε σήμερα.

Κι έχει πολλά να κάνει. Να κάνει τις ανατροπές. Να φέρει τούμπα την Ελλάδα και να την ξαναδημιουργήσει.

Επειδή η ίδια η βαρβαρότητα δεν αναφέρεται ονομαστικά στα βάρη (έτσι γινόταν και πριν, μόνο που εκείνοι οι Σαμαράδες επέλεγαν εύκολα το θύμα τους) μπορεί να κάνει να πληρώσουν εκείνοι που δεν πλήρωσαν ποτέ. Αυτό στο οικονομικό κομμάτι.

Γιατί στο επίπεδο αυτών που ονομάζουμε μεταρρυθμίσεις (πόσο παρεξηγημένος ο όρος, όλοι θεωρούμε ότι “μεταρρύθμιση” είναι να κλείνεις ένα σχολείο ή ένα νοσοκομείο…) αυτά που πρέπει να γίνουν είναι περισσότερα.

-Είναι να διαλύσει αυτό το φαύλο πολιτικό σύστημα, που σήμερα καραδοκεί για την επιστροφή ή προσεγγίζει τον Τσίπρα, επιδιώκοντας να διασωθεί. Ανελέητος να είναι. Να το συντρίψει, χωρίς να λυπηθεί τίποτα.

-Να διαλύσει τις σχέσεις διαπλοκής σε όλα τα επίπεδα. Και πριν από όλα σ’ αυτούς που κατά συμφέρον καθοδηγούν και τρομοκρατούν τη σκέψη των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Των μέσων ενημέρωσης της διαπλοκής. Να τους συντρίψει, όχι φυσικά λογοκρίνοντάς τους, αλλά ταράζοντάς τους στη νομιμότητα και  αποκαλύπτοντας τη διαδρομή της διαπλοκής με το φαύλο πολιτικό και οικονομικό σύστημα.

-Να ξαναφτιάξει το δημόσιο, που πρέπει να σταματήσει να είναι το πεδίο εκπλήρωσης των ρουσφετολογικών υποχρεώσεων της φαυλότητας και των πολιτικών της εκπροσώπων.

-Να θυμίσει στη δικαιοσύνη τον κορυφαίο ρόλο της. Και να διασφαλίσει τη λειτουργία της έξω από την ομηρία της με το πολιτικό σύστημα.

-Να δώσει – με απλό ή απλοϊκό λόγο το γράφω- παιδεία και υγεία στο λαό. Να ξαναφτιάξει την παιδεία, από την οποία και μόνο μπορεί να δημιουργηθεί η άλλη Ελλάδα.

-Να αξιοποιήσει έστω αυτά τα αιματοβαμμένα κονδύλια που θα έλθουν για να πέσει χρήμα στην πραγματική οικονομία, να στηριχτούν οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι, οι επενδύσεις. Να ανοίξουν δουλειές. Να βρουν δουλειά οι νέοι.

-Να δημιουργήσει μια Ελλάδα της παραγωγής. Να δημιουργήσει ελληνική οικονομία. Η ανάπτυξη είναι ο φόβος της λιτότητας.

-Να συνεχίσει τον μεγάλο αγώνα για μια άλλη Ευρώπη, που ήδη φαίνεται να έχει ρίξει τους πρώτους σπόρους. Πράγματα “ιερά” και αδιανόητα μέχρι τώρα, όπως η αδιαμφισβήτητη λιτότητα, κλονίζονται. Δεν αμφισβητούνται μόνο από την Ελλάδα, αλλά από όλους τους λαούς και ήδη μερικές άλλες κυβερνήσεις.

Μεταρρύθμιση – με την ευρεία έννοια- είναι να αλλάξεις κι εσύ, κι αυτός, κι εγώ, τη νοοτροπία μας. Να σταματήσουμε να είμαστε άτομα, καταναλωτές, ψηφοφόροι (και μάλιστα της συναλλαγής) και να γίνουμε πολίτες. Πρωτίστως αναζητώντας τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες μας και μετά τα δικαιώματά μας. Πρωτίστως ενδιαφερόμενοι για το ευρύ της κοινωνίας και μετά τον εαυτό μας.

Αυτοί οι όροι θα μας βγάλουν από τα μνημόνια. Και να τα σκίσουμε, δε θα απαλλαγούμε από αυτά, αν δεν διαμορφώσουμε την άλλη Ελλάδα, τους “άλλους εαυτούς μας”.

Το λέω ξεκάθαρα: εμπιστεύομαι, συνεχίζω να εμπιστεύομαι, τον Τσίπρα. Συνεχίζω να τον βαρύνω με τη δική μου ελπίδα.

Στενοχωριέμαι που τον αφήσαμε μόνο του να πέσει μέσα στα θηρία.

Θλίβομαι που τόσο πολύ πρόσβαλαν τον πρωθυπουργό μας, τον μόνο άνθρωπο που στάθηκε να μας υπερασπιστεί. Οργίζομαι διαβάζοντας στον Guardian ότι υπέβαλαν έναν άνθρωπο – αφήστε ποιος είναι, αφήστε ότι είναι ο πρωθυπουργός μιας χώρας- στο ψυχολογικό μαρτύριο του εικονικού πνιγμού, για να τον κάνουν να λυγίσει, επειδή, ούτε μπροστά στους εκβιασμούς έσκυψε τη μέση.

Αλλά όχι, δεν έχω δάκρυα για τον Αλέξη, έχω μπόλικη ελπίδα πάνω του.

Ούτε δάκρυα για τους Έλληνες. Ενότητα και πείσμα, ξεκάθαρο βλέμμα, χρειαζόμαστε. Έτσι μας φοβούνται, έτσι θα τα καταφέρουμε!

Γιατί, θυμηθείτε, τον Καζαντζάκη, ο αγώνας είναι ο Γολγοθάς, τα σίδερα που θα σπάμε τα κεφάλια μας, μέχρι λυγίσουν τα σίδερα. Και όχι, δεν επιτρέπεται να φεύγεις από το δρόμο σου, μη δίνεις τη χαρά σ’ όσους το περιμένουν…

Σίγουρα, ευτύς ως μπορέσεις να χορέψεις, η φωτιά γίνεται νερό δροσάτο, μα ώσπου να φτάσεις ως εκεί τι αγώνας, τι αγωνία, Θεέ μου!

Σχετικά Άρθρα

78 Thoughts to “Όχι δάκρυα για τον Αλέξη!”

  1. kostas

    τουλάχιστον πρόλαβε, έγινε μετακλητός ο αρθρογράφος;

  2. Κ. Γ. ΚΑΖΑΝΑΚΗΣ

    ΚΙ αφού το βλέπεις, τι κάνεις;

  3. Ερεχθεύς Μ.Μ.

    Το βλέπω.

  4. Κ. Γ. ΚΑΖΑΝΑΚΗΣ

    “Ο έχων τη μύγα μυγιάζεται”, ξέρεις…

  5. Ερεχθεύς Μ.Μ.

    Αλλάζουμε ονόματα όποτε κάποιος δημοκρατικός διαχειριστής, κάποιου από τα επιδοτούμενα από ξένες πρεσβείες σάϊτς, μας στέλνει για μπάνιο. Με κουκούλα γράφουν, όλοι οι μη μισθοδοτούμενοι και μη στεγαζόμενοι σε κομματικές στάνες σχολιαστές.
    Ούτε φόβος ούτε ντροπή. Έλληνας και άντρας είμαι. Ούτε υπηρετώ αφεντικά, ούτε τον π@ίρνων από τον κwλο. Εν αντιθέσει με κάποιες ανθελληνικές λούγκρες του κόμματός σου.

  6. Κ. Γ. ΚΑΖΑΝΑΚΗΣ

    Αλλάζουμε, λοιπόν, ονόματα.
    Με κουκούλα πάντα.
    Φοβόμαστε κάτι ή ντρεπόμαστε;

  7. frixos

    Το χειρότερο δεν είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπούλησε όλους όσοι τον πίστεψαν και την χώρα, αλλά ότι τα στελέχη του είναι περήφανα για τα επιτεύγματά τους. Το κόμμα που θα έσκιζε και θα καταργούσε τα Μνημόνια έφερε ήδη δυο Μνημόνια -μέσα σε 15 μήνες- και ο μόνος λόγος που δεν θα φέρει και τρίτο Μνημόνιο είναι ότι θα πέσει από την κυβέρνηση.Το κόμμα που θα έφερνε ξανά στους Έλληνες την ελπίδα και την αξιοπρέπεια, ανέτρεψε το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος, σε μια χώρα που δεν είχε γίνει δημοψήφισμα για 41 χρόνια.

    Και πάλι, όμως, το χειρότερο δεν είναι αυτό. Το χειρότερο είναι πως οι άνθρωποι που τα έκαναν όλα αυτά -και δηλώνουν μάλιστα αριστεροί, μαρξιστές, κομμουνιστές και διάφορα τέτοια επαναστατικά- προσπαθούν τώρα να πείσουν πως τα δικά τους Μνημόνια είναι καλύτερα από τα Μνημόνια των προηγούμενων κυβερνήσεων.

    Δεν υπάρχει κάποιος που να μην αντιλαμβάνεται την ασφυκτική πίεση που ασκήθηκε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τους δανειστές. Κανείς δεν μπορεί να σε κατηγορήσει επειδή ηττήθηκες από έναν πιο ισχυρό αντίπαλο.Αυτό για το οποίο όλοι θα σε κατηγορήσουν είναι όταν παρουσιάζεις την ήττα σου ως νίκη, και τις θέσεις των αντιπάλων σου ως δικές σου.Θα σε κατηγορήσουν όχι μόνο επειδή είναι ψέμα και ανήθικο αλλά επειδή υποτιμάς την νοημοσύνη τους.

    Το ακόμα πιο αηδιαστικό με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι επιτέθηκαν με τον πιο χυδαίο και άθλιο τρόπο στους πρώην συντρόφους τους, οι οποίοι επέμειναν στις θέσεις του κόμματός τους, αρνήθηκαν να δεχτούν την ήττα και την ταπείνωση -για να κρατήσουν μια καρέκλα- και αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο καλοκαίρι.Κι όμως, αυτοί έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας και η παρέα του.

    Είναι άλλο πράγμα η ήττα και άλλο η προδοσία. Και δεν χρειάζεται να είσαι -ή να δηλώνεις- αριστερός, για να το ξέρεις αυτό.

    Σήμερα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -δηλαδή η ομάδα Τσίπρα και πολλοί αδίστακτοι πρώην πασόκοι- προσπαθούν να πείσουν ότι τα έκαναν όλα καλά και πως είναι τίμιοι. Δεν κάνατε τίποτα καλά και είστε άτιμοι.Κάνατε ό,τι έκανε και η Δεξιά. Δεν κάνατε τίποτα που δεν θα έκανε η Δεξιά και θα χρειαζόταν η Αριστερά για να το κάνει. Μόνο που η Δεξιά δεν προσποιήθηκε πως είναι κάτι διαφορετικό για να κάνεις τις απάτες και τις ατιμίες της.

    Ο Αλέξης Τσίπρας και η παρέα του αποδείχτηκαν καιροσκόποι και τυχοδιώκτες.Για μια καρέκλα σε ένα προτεκτοράτο, ξεπούλησαν τις πεποιθήσεις τους· αν είχαν ποτέ πεποιθήσεις, γιατί πολύ αμφιβάλλω πια.Και τώρα φτάνει η ώρα της πληρωμής.Η ώρα του εξευτελισμού.

    Αλέξη Τσίπρα, μην πτοείσαι.Μπορείς να παρουσιάσεις και τον εξευτελισμό σαν νίκη. Η πoυτάνα το ξεφτίλισμα για πανηγύρι το ‘χει.

    http:// pitsirikos.net/

  8. Ερεχθεύς Μ.Μ.

    Το πας φιρί φιρί.

  9. Ερεχθεύς Μ.Μ.

    Ο ίδιος με τον alikatis11 είμαι, με άλλο λογαριασμό. Αλλά μην το ζορίζεις.

  10. Κ. Γ. ΚΑΖΑΝΑΚΗΣ

    Εσύ… ό,τι πεις Αρσακειάδα-Καρυάτιδα του… Ερεχθέως!

  11. Κ. Γ. ΚΑΖΑΝΑΚΗΣ

    Ερεχθεύς;
    πώς λέμε… “Αρσακειάδα-Καρυάτιδα”;
    κάτι τέτοιο!

  12. Ερεχθεύς Μ.Μ.

    Ο υποφαινόμενος δεν είναι θαυμαστής του χερ Σόϊμπλε, αλλά δε μασάει και στη λοβοτομή στην οποία επιχειρούν να τον υποβάλλουν, οι προπαγανδιστές της , σαν και του λόγου σου. Που δεν πέσατε στα τέσσερα στις 26 Ιανουαρίου, γιατί εσείς σαν πιό κοσμοπολίτες και προοδευτικοί που υποστηρίζουν τις γκέϊ παρέϊντ και κάθε λογής ανωμαλία, έχετε μάθει να το απολαμβάνετε το σεξ. . Σπάσατε όλα τα ρεκόρ ερωτικού μαραθωνίου. Έξι μήνες σπρώξιμο, ούτε στην καλύτερη τσόντα.

  13. Ερεχθεύς Μ.Μ.

    Καλά δε θα κάτσω να σου γράψω κάνα κατεβατό πάλι. Η διαστρέβλωση των απόψεων των συνομιλητών, είναι πάγια τακτική των επαγγελματιών , όταν δεν έχουν επιχειρήματα να αντιτάξουν. Και πού’ σαι, η ειρωνία δε σου πάει. Αν ποτέ γράψω μυθιστόρημα, θα γράψω για κάτι κομματικά εξαρτήματα και πληρωμένες ντουντούκες, είδη που αφθονούν στο χώρο που κινείσαι. Για την ώρα τσίμπα το έξτρα μνημονιάκι τσέπης και κοίτα να βρεις τρόπο να το δικαιολογήσεις, μέχρι να έρθει το επόμενο. Πάντως δουλίτσα θά’ χεις για κάμποσα χρονάκια.

  14. tassos

    Τι μας λες λοιπόν;
    < >>
    Αυτό μας προτείνεις λοιπόν; Γιατί η ιστορία της Κύπρου που κατά κόρον επικαλείσαι αυτό δείχνει. Άσε μας ρε Κώστα.

  15. tassos

    Κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις…., δεν πειράζει. Τι θα έπρεπε δηλαδη. Να στρώσει ροδοπέταλα σ αυτούς που πρόδωσαν τις ελπίδες του Ελληνικού λαού, σ αυτούς που ξεπούλησσαν ό,τι άφησαν οι προηγούμενοι; σαυτούς που οδηγούν τους ήδη εξαθλιωμένους πολίτες σε λιμοκτονία; Αυτό θα ήθλεες . Όλοι όσι αντιμάχονται τη ΣΥΡΙΖΑΙϊκη διαπλοκή το ψέμμα και διαφθορά είναι εχθροί σου, το ξέρω.
    Δεν ξέρεις όμως ότι ένας ΠΡΟΔΩΜΕΝΟΣ είναι περισσότερο οργισμένος από κάποιον αντίπαλο, γιατί αυτός δεν προδώθηκε γιατί δεν πίστεψε.

  16. Κ. Γ. ΚΑΖΑΝΑΚΗΣ

    Προτείνεις, δηλαδή, να μην μελετούμε την Ιστορία;

    Υστερόγραφο
    Δεν μου απάντησες:
    θα έπρεπε να πούμε το “ΝΑΙ”;

  17. Κ. Γ. ΚΑΖΑΝΑΚΗΣ

    Άρα η Ζωίτσα… πουλάει!
    και ξέρεις τι πουλάει;
    πόλεμο στην κυβέρνηση.
    Αυτό, ακριβώς, που κάνει και ο Σκάι δηλαδή!
    Και η επίθεση δεν ήταν καθόλου προσωπική,
    ή είχαν… προηγούμενα και κάτι να… μοιράσουν, ε;
    πρόσεξε, για θα σε πάρουνε για… χαζό!

    Υστερόγραφο
    Τώρα προτείνεις στους δημοσιογράφους
    να μην ρωτάνε τους υπουργούς αλλά τη… Ζωίτσα;

  18. tassos

    Μα εσύ επικαλείσαι παραδείγματα (Κύπρος) όχι εγώ Κώστα.

  19. tassos

    Ώρες ώρες ρε Κώστα παριστάνεις το χαζό.
    1. Πόσοι κυβερνητικοί εμφανίζονται καθημερινά στον ΣΚΑΙ;
    2. Όλα τα κανάλια , στο βωμό της τηλεθέασης παρουσιάζουν τον οποιονδήποτε που “πουλάει”. Και , αν θυμάσαι, η επίθεση τής τότε ήταν περισσότερο προσωπική. Λοιπόν άσε τα χαζά.
    Είμαι με την αλήθεια και όλα τα άτομα που δεν “ξεπούλησαν” την ελπίδα του λαού Κωστάκη, ούτε “λάκισαν” απ τις πάγιες θέσεις τους.

  20. Κ. Γ. ΚΑΖΑΝΑΚΗΣ

    Επειδή, δηλαδή, οι Ιταλοί
    είχαν κατακτήσει την Αιθιοπία,
    εμείς έπρεπε να πούμε το μεγάλο… “ΝΑΙ”
    στα Αλβανικά βουνά;
    άμα είσαι με τον Σόιμπλε, αυτά λες!

    Υστερόγραφο
    Μου… άρεσε που με ελέγχεις
    για τη σοβαρότητά μου!
    δεν πας λέω εγώ να κοιταχτείς στον καθρέφτη;

  21. Κ. Γ. ΚΑΖΑΝΑΚΗΣ

    Με τη Ζωίτσα πήγες, εγκαταλείποντας τη ΛΑ.ΕΝ.;
    για αποστάτη εν… αποστασία σε κόβω!

    Υστερόγραφο
    Δεν μας εξηγείς
    πώς την υπεδέχθησαν στον Σκάι
    μετά βαΐων και κλάδων;
    θυμάσαι το πλάκωμά της με τη νυφούλα;
    μήπως άλλαξε κάτι; (και δεν εννοώ τη νυφούλα.)

  22. tassos

    Και αν επικαλείσαι το “πείραμα” της Κύπρου, τότε σύμφωνα με τα λεγόμενά σου θα έπρεπε (μη έχοντας εναλλακτική) να πει ένα μεγάλο YES MEN, αφού είδαμε τι έπαθε η Κύπρος. Σοβαρέψου Κώστα :))

  23. tassos

    Κοιμήσου και ονειρέψου Κώστα. Και η Ζωή θιασώτης του Σόϊμπλε είναι κατ εσέ!!!!!!!!!!

  24. tassos

    Να καταλάβω τι ρε Κώστα; Ότι από “άτεγκτοι” υποστηρικτές της πάταξης της διαφθοράς ΑΠ ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ, έχετε γίνει “κατ επιλογήν;”; Και αναρωτιέμαι αν οποιοδήποτε “ίχνος” και υπόνοια διαπλοκής, διαφθοράς χτυπιόταν εν τη γενέσει της , γιατί θα κινδύνευε η κυβέρνηση; Το αντίθετο πιστεύω εγώ, ότι θα εδραιωνόταν.

  25. Κ. Γ. ΚΑΖΑΝΑΚΗΣ

    Πολύ σπουδαίο, πολυσήμαντο και βαρυσήμαντο άρθρο.
    Και αν και είναι περυσινό (φέρει ημερομηνία 14/07/2015),
    εν τούτοις εξακολουθεί να είναι επίκαιρο,
    και, εν πολλοίς, να επιβεβαιώνεται.

    Υπάρχει, όμως, και ο αντίλογος σε κάποια θέματα που θίγονται:
    «[…] Ο Τσίπρας – Αλέξη τον λέγαμε όλοι μέχρι χθες, θυμάστε;- είναι ένας ρομαντικός, όπως όλοι εμείς. Όλοι οι ρομαντικοί ξεκινάμε για να αλλάξουμε τον κόσμο. Εκείνος ξεκίνησε για να αλλάξει την Ελλάδα και την Ευρώπη. […]»
    Και όμως, η Ελλάδα αλλάζει, αργά αλλά σταθερά, προς το καλύτερο,
    παρά τον ανελέητο πόλεμο από το εσωτερικό και από το εξωτερικό
    τον οποίο υφίσταται η Κυβέρνησή μας!
    οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν:
    Τον Οκτώβριο του 2015 η ανεργία στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 24,5%
    -έχουμε, πια, φύγει από το 27,5%.
    Τούτο σημαίνει ότι περισσότεροι από 130.000 πολίτες
    έχουν ξαναβρεί δουλειά!
    και οι εξαγωγές μας αυξάνονται:
    μετά από δεκαετίες, οι εξαγωγές των αγροτοδιατροφικών προϊόντων
    -σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων-
    σημείωσαν αύξηση κατά 22,07% τo 2015,
    ενώ οι συνολικές εξαγωγές μας αυξήθηκαν κατά 7,83% το 2015,
    ύψους 17,86 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2014.
    Αλλά και στο εξωτερικό: Γαλλία, Ιταλία και Κύπρος
    άλλαξαν άρδην πολιτική γραμμή,
    ενώ στην Ισπανία και στην Πορτογαλία
    οι συντηρητικοί ηττήθηκαν κατά κράτος!
    Στην Ισπανία οι άνθρωποι δεν πετιώνται πια στον δρόμο,
    όπως επί του αλήστου μνήμης Ραχόι!
    και αυτό συνέβη χάρις (και) στην ελληνική Αριστερά,
    και παρόλο που ηττήθηκε!

    «[…] βεβαίως δεν κατανοώ καμιά αναφορά περί προδοσίας, απεχθάνομαι τις αναφορές, ακόμα και για εκείνους που με τη στάση τους θα δικαιολογούσαν τον προσδιορισμό […]»
    Το να σέρνεις τη χώρα σου υπόδουλη στο ΔΝΤ
    (το οποίο φέρνεις για πρώτη φορά στην Ευρώπη,
    και να παραδίδεις τον λαό της αλυσοδεμένο
    στα νύχια των τοκογλύφων εντός ενός λεπτού
    και μέσα σε μια… κουζίνα ξενοδοχείου(!),
    τη στιγμή που θα μπορούσες να κηρύξεις χρεοκοπία
    και να καθηλώσεις τους τοκογλύφους,
    τι είναι αν δεν είναι εσχάτη προδοσία;
    το να υποχρεώνεις τα Ταμεία, τα Νοσοκομεία, τα Πανεπιστήμια κλπ
    να επαναγοράσουν τα ομόλογά μας και μετά να τα… κουρεύεις,
    -καταστρέφοντας και την Κύπρο για δεύτερη φορά-
    τι είναι αν δεν είναι εσχάτη προδοσία;
    ή μήπως και ντρεπόμαστε να πούμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους;

    Για τη διαφθορά:
    κάτι που όλοι περιμένουμε από την Κυβέρνηση της Αριστεράς,
    είναι (και) η αυστηρή και άτεγκτη εφαρμογή του «Πόθεν έσχες»
    από όλους ανεξαιρέτως!
    αυτό είναι το βαρύ όπλο για το χτύπημα της διαφθοράς.
    Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει το ζήτημα αυτό.

    Τα διεθνή όρνεα έχουν βάλει στόχο
    να ανατρέψουν την Κυβέρνηση της Αριστεράς,
    πριν τους κάνει μεγαλύτερη ζημιά.
    (Αυτό επιβεβαιώθηκε, άλλωστε για άλλη μια φορά,
    από την υποκλαπείσα τηλεφωνική συνομιλία
    του αιμοβόρου ζεύγους Τόμσεν-… Δρακουλέσκου.)
    Τα όρνεα που κατασπαράσσουν το σώμα της Ελλάδας
    έχουν χρησιμοποιήσει πολλές μεθόδους γι’ αυτό.
    Αναφέρω τις κυριότερες:
    1. Τραβούν το χαλί του χρόνου, δήθεν διαπραγματευόμενοι.
    Το έκαναν ευθύς εξ αρχής, και συνεχίζουν να το κάνουν.
    2. Κλείνουν (η απειλούν με κλείσιμο) τη στρόφιγγα του ρευστού,
    όποτε δεν υποχωρούμε.
    3. Υποστήριξαν την αποστασία,
    ώστε η Κυβέρνηση να πέσει από τα μέσα.
    Σ’ αυτό απέτυχαν πλήρως,
    διότι ο λαός μας έστειλε τους αποστάτες στο σπιτάκι τους.
    4. Κι αφού αυτά δεν πέτυχαν μέχρι σήμερα τον στόχο τους,
    έβαλαν σε ενέργεια ακόμη ένα βαρύ όπλο τους:
    το προσφυγικό!
    34.442 πρόσφυγες ήλθαν από την Τουρκία το 2014,
    847.863 (!) το 2015.
    Από πότε είναι 2.000.000 Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία;
    μα από χρόνια,
    αφού ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία άρχισε το 2011,
    άρα συμπληρώνει φέτος… «αισίως» τα πέντε χρόνια!
    τι άλλαξε το 2015 στην Ελλάδα; μήπως η Κυβέρνηση;
    άρα το προσφυγικό χρησιμοποιείται ως μοχλός
    για την ανατροπή της κυβέρνησης της Αριστεράς.

    Θα τα καταφέρουν; από εμάς εξαρτάται!
    αυτό που παρατηρεί κανείς είναι ότι πολίτες,
    που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο
    αλλά κάνουν την απλή σκέψη και διαθέτουν την κοινή λογική,
    υποστηρίζουν την Κυβέρνηση,
    δίδοντας όλη την εμπιστοσύνη τους σε ανθρώπους
    που αγωνίζονται τίμια και ειλικρινά για την πατρίδα και τον λαό μας.
    Αντιλαμβάνονται ότι επί σαράντα, ολόκληρα, χρόνια,
    υπήρχε καταστροφή, η οποία δεν ανατάσσεται σε κάτι μήνες!
    γνωρίζουν ότι η παρούσα Κυβέρνηση (που εξέλεξα δύο απανωτές φορές), ηττήθηκε και προσπαθεί να χτίσει τα ερείπια βομβαρδιζόμενη.
    Βλέπουν ότι δεν υπάρχει άλλη (καλύτερη) εναλλακτική.
    Μαθαίνουν πόσο υβριστικά
    συμπεριφέρονται οι τοκογλύφοι στον πρωθυπουργό μας.
    Γι’ αυτό και δεν ξαναχρειάστηκαν κάγκελα στις παρελάσεις,
    γι’ αυτό και το “κίνημα”… “Τρακτέρ-Γραβάτα” καταποντίστηκε αύτανδρο,
    αφού δεν είχε κανένα έρεισμα στην κοινωνία.
    Πιστεύω πως ο λαός μας θα συνεχίσει στην ίδια πολιτική,
    και, τελικά, οι Μήδοι δεν θα περάσουν!

  26. Κ. Γ. ΚΑΖΑΝΑΚΗΣ

    “[…] Τελικά είναι χειρότερος των προηγούμενων. Πολύ χειρότερος γιατί “ξεφτίλισε” το λαό και τις αποφάσεις του. Οι άλλοι , τουλάχιστον, δεν χρησιμοποίησαν το λαό με τόσο “πρόστυχο¨τρόπο. Αφού ΔΕΝ θα χρησιμοποιούσε το ΟΧΙ γιατί το έκανε και το μετέτρεψε με τόσο ελεεινό τρόπο σε ένα απαίσχυντο ΝΑΙ; […]”
    Αυτό ούτε ο… Κούλης θα τό ‘λεγε!
    ο Μιχαλολιάκος δεν αποκλείεται και να το ‘χει πει.
    Οπότε σαν να μου φαίνεσαι θαυμαστής του!

    Επί της ουσίας τώρα:
    Αυτή την καραμελίτσα του “ΟΧΙ” που έγινε “ΝΑΙ”,
    καλύτερα να τη βγάλεις από το στόμα σου.
    Εκτός του ότι αυτό ουδέποτε συνέβη,
    ο λαός μας ξαναψήφισε στις 20 του Σεπτέμβρη,
    και ενέκρινε όλες τις κινήσεις της Κυβέρνησης,
    την οποία επανεξέλεξε πανηγυρικά μέσα σε οκτώ μήνες,
    γεγονός μοναδικό στην παγκόσμια Ιστορία!
    Με το να γράφεις αυτές τις ανοησίες,
    δεν κάνεις τίποτ’ άλλο, παρά να επιτίθεσαι στον λαό μας,
    όπως, ακριβώς, ο Σόιμπλε!

  27. Κ. Γ. ΚΑΖΑΝΑΚΗΣ

    Με τέτοια καλπάζουσα φαντασία,
    γιατί δεν γράφεις ένα (ανθελληνικό) μυθιστόρημα;
    με πρωταγωνιστή το ίνδαλμά σου,
    τον “[…] Τον δόκτωρα Schaeuble […]”, όπως λες
    (αυτό θα είναι ο καλός), και κακό τον Πρωθυπουργό μας;
    σου δίνω την ιδέα:
    Αμερικανοί κυνηγοί ταλέντων
    εντοπίζουν τον δεκαπεντάχρονο Τσίπρα
    και τον αναδεικνύουν μέχρι Πρωθυπουργό της Ελλάδας,
    χάρις στην ψήφο του… πανηλίθιου ελληνικού λαού,
    ο οποίος κάνει… ό,τι του λένε οι Αμερικάνοι.
    Ο… πατριώτης Σόιμπλε πιεζόμενος από τον… κακό Τσίπρα,
    ενδίδει, και κουρεύει το χρέος,
    μια και δεν μπορεί νακάνει αλλιώς.
    Τότε χρεοκοπεί όλη η Ε.Ζ., οπότε έρχονται οι ΗΠΑ
    και τη δανείζουν, τοποθετώντας τον Τσίπρα Πρόεδρο όλης τη Ε.Ε.,
    και τοποτηρητή των συμφερόντων τους.
    Στη συνέχεια ο δόκτωρ Schaeuble συλλαμβάνεται,
    και ο ίδιος ο Τσίπρας… τον ψήνει στους φούρνους του… Άουσβιτς, παράγοντας… σαπούνι.
    Νομίζω ότι θα προκύψει ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα.

  28. Κ. Γ. ΚΑΖΑΝΑΚΗΣ

    “[…] Και είναι ότι πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη των λαθών μας. Να αφήσουμε την καλοπέραση και τα δανεικά κεκτημένα. Να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε μόνο την τσεπούλα μας […]”, λες.
    Άρα για την κρίση φταίει ο… λαός!
    μπας και είσαι κολλητός του Πάγκαλου;

  29. tassos

    Έκανε λάθος άραγε, η πλειοψηφία των υπουργών που του ζητούσαν επίμονα , εκείνο το βραδυ, να επιστρεψει στην Ελλάδα; Μήπως θεωρείται τόσο αδαής που δεν ήξερε ότι, μη έχοντας άλλο διαπραγματευτικό ΟΠΛΟ στα χέρια του, πέραν του μεγαλειώδους ΟΧι του Ελληνικού λαού σε άλλη περίπτωση θα ΕΠΕΒΑΛΑΝ την άποψή τους; Πρέπει κάποιος να είναι κωμικά αφελής για να πιστέψει κάτι τέτοιο.
    Και αν όλοι οι υποστηρικτές ττης κυβέρνησης αράεσκονται να βλέπουν τα δικά τους ώντας άνεργα , με 1, 2, 3 πτυχία στο χέρι να υπερσκελίζονται από άτομα υποδεέστερα , σεν γνώσεις και “χαρτιά” στα χέρια , μόνο και μόνο επειδή ανήκουν στον κομματικό μηχανισμό, τότε χρειαζόμαστε άλλα 5-6 μνημόνια.
    Τελικά αποδείχτηκε ένας τραγικός πρωθυπουργός.
    Τώρα τι έχουμε;
    Τους Μνημονιακούς και τους ….”Συμφωνιακούς” . !!!!!!!!!! Ο Τσίπρας δεν έχει υπογράψει μνημόνιο, συμφωνία είναι. Ελπίζουμε να μη φτάσουν αυτές οι συμφωνίες τον αριθμό των συμφωνιών του …..Μπετόβεν!!!!!!!!

  30. Κ. Γ. ΚΑΖΑΝΑΚΗΣ

    “[…] 1) «Δεν υπήρχε εναλλακτική»… μας λένε
    Αυτό είναι ένα βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης με το οποίο δικαιολογεί την απόφασή της να συνυπογράψει μια συμφωνία κόλαφο για τα εργατικά – λαϊκά στρώματα, η οποία βαθαίνει το αντιλαϊκό αποτύπωμα στη ζωή του λαού όλων των παραμέτρων που συνέθεταν και τα προηγούμενα μνημόνια (φοροεπιδρομή, ανατροπή εργασιακών – ασφαλιστικών δικαιωμάτων κ.ά.). […]”
    μας λες, αλλά δεν μας παρουσιάζεις την καλύτερη εναλλακτική!
    από τσάμπα μάγκες, έχει γεμίσει ο τόπος!

  31. Κ. Γ. ΚΑΖΑΝΑΚΗΣ

    Δεν κατάλαβες (ή δεν θέλεις να καταλάβεις) τίποτα
    από το βαρυσήμαντο αυτό άρθρο!

  32. tassos

    Αναρωτιέμαι Αλέκο αν ζεις σ αυτή τη χώρα ή σε κάποιον άλλο πλανήτη. Αναρωτιέσαι και περιμένεις να πληρώσουν αναλογικά οι έχοντες κλπ, κλπ αναφέρεις.
    Και ρωτάω με όλη μου την αφέλεια. Την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% θα την πληρώσουν οι έχοντες –
    -Μήπως η μείωση του αφορορολήτου στα 8-9.000 αφορά τους έχοντες;
    – Να ξεκινήσει και υφαίνεται ο παραγωγικός ιστός της χώρας. Με 24% τα εφόδια και αύξηση της φορολογίας στη μεταποίηση στον αγροτικό τομέα; Έχεις δει πο΄τε εσύ βελτίωση με τέτοια μέτρα;
    – Πήπως η αθρόα είσοδος των ημέτερων στο Δημόσια τομέα , είναι αξιοκρατία;
    – Μήπως μείς του δώσαμε ένα μεγαλειώδες ΟΧΙ να το πετάξει στα μούτρα των ,…λύκων ‘αρα εμείς δεν είμαστε που ΔΕΝ τον προστατέψαμε απ τα “θηρία”
    Σε ποιους , επιτέλους απευθύνεσαι Αλέκο;
    Αν θέλεις, αν σε χαροποιεί να ακούς μπράβο από κοκορόμυαλους ή άτομα που δεν έχει αγγίξει όλη αυτή η λαίλαπα, συνέχισε,
    ΄Ξξερε με ποιους είχε να κάνει!!!!!!!!!!!! Πέντε χρόνια τους ζούσε πολύ στενότερα από σένα και μένα . Και ξέροντας ποιοι ήταν και είναι , ξέροντας ότι αυτοί έχουν και το μαχαίρι και το καρπούζι δεν μπορείς να αντισταθείς αν δεν έχεις ΚΑΝΕΝΑ όπλο. Και το μόνο όπλο που του έδωσε ο Λαός με πρηφα΄νεια το πέταξε.
    Να αλλαξουμε την Ευρώπη; Αλλλαγή προς τι; Εγώ βλέπω παντου αύξηση αύξηση του ακροδεξιού ρεύματος κι εσύ μιλάς ότι η Ευρώπη αλλάζει. “Η στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε Αλέκο”

  33. tassos

    Αν δεν φύγουμε , χθες, απο τα δεσμά του ευρώ, ΞΑΝΑΚΟΙΜΗ8ΕΙΤΕ . να ονειρευτείτε λευτεριά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  34. tassos

    Ένα ερώτημα έχω αν και δεν θα πάρω απάντηση. Αυτή η επιτροπή για το χρέος . εβγαλε ένα πόρισμα. Αυτό το πόρισμα το διάβασε ο Τσίπρας; Το πήρε στα χέρια του να το χρησιμοποιήσει (ακόμη κι αν δεν είχε καμμιά ισχύ) να το έχει σαν “όπλο” κιι ας απέβαινε άκαρπο; Ούτε ασχολήθηκε Γιατί άραγε;
    Επειδή “ο πνιγμένος απ τα μαλλιά πιανεται” και ο απαελπισμένος χρησιμοποιεί όπια “όπλα έχει” θα περιμέναμε τουλάχιστον αυτό. Αντ αυτού τι έκναε; Πήρε ένα ΒΡΟΝΤΕΡΟ “ΟΧΙ’ του Ελληνικού λαού και το πέταξε στα νύχια των γερακιών της Ευρώπης. Τελικά είναι χειρότερος των προηγούμενων. Πολύ χειρότερος γιατί “ξεφτίλισε” το λαό και τις αποφάσεις του. Οι άλλοι , τουλάχιστον, δεν χρησιμοποίησαν το λαό με τόσο “πρόστυχο¨τρόπο. Αφού ΔΕΝ 8α χρησιμοποιούσε το ΟΧΙ γιατί το έκανε και το μετέτρεψε με τόσο ελεεινό τρόπο σε ένα απαίσχυντο ΝΑΙ;

  35. CitizenMitsos

    Αντί να βάζεις ταμπελάκια άρχισε να παρουσιάζεις τα “λογικά κενά” και τα “μυθεύματα”. Εκτός αν είσαι τόσο νεοδημοκράτης, που απαξιείς να μπεις στον κόπο.

  36. Steffukkious

    Είστε πολλά τα τούβλα δηλαδή? Να φοβόμαστε?

  37. Steffukkious

    Το πιο καθυστερημένο άρθρο που έχω διαβάσει στη ζωή μου 3 δεκαετίες σχεδόν στο πλανήτη. Impressive. Απορώ αν αυτά τα τεράστια λογικά κενά και μυθευματα που πιστεύει είναι αποτέλεσμα απλά χαμηλού IQ ή λόγω δεκαετιών προπαγάνδας από τα παιδικά χρόνια (κνε κλπ).
    Πραγματικά αξιοθαυμαστη χαζομάρα.

  38. Η κατσίκα του γείτονα

    Μακάρι να είναι όπως τα λες. Αλλά πόσα από αυτά που γράφεις είναι πέραν αμφισβήτησης; Και πόσα από αυτά θα βγάλουν πραγματικό όφελος σε βάθος χρόνου; Καλό είναι να λέμε π.χ. ότι μποϊκοτάρονται τα γερμανικά προϊόντα πανευρωπαϊκά, αλλά άλλο να το διαβάζεις σε link του Facebook, κι άλλο να το κάνει πραγματικότητα η μέση ευρωπαία νοικοκυρά. Καλή είναι η διεθνής συμπαράσταση και οι συμμαχίες και δεν ξέρω τι άλλο, αλλά πρέπει να έχει και κάποιο αντίκτυπο. Προς το παρόν η συμμαχία της Γερμανίας και των βαλτικών χωρών κάνει κουμάντο. Και που βλέπεις εσύ την εθνική ενότητα; Στις λυκοσυμμαχίες των πολιτικών; Στο 60% ΟΧΙ; Που δεν το λες και ενότητα, άσε που ο καθένας ψήφιζε όχι με άλλο πράγμα στο μυαλό του.
    Τέλοσπάντων. Το ότι δεν τον ψήφισα δεν σημαίνει ότι δεν θέλω να πετύχει. Και μακάρι να κάνω λάθος σε αυτά που λέω. Αλλά παραμένω απαισιόδοξος.

  39. Κ. Γ. ΚΑΖΑΝΑΚΗΣ

    Δεν θα προσχωρήσω
    στη θεωρία των δύο άκρων του Σαμαρά!

    Για να δούμε τι πέτυχε, ανάμεσα στ’ άλλα,
    ο κατά άλλα… δόλιος & αποτυχημένος:
    1. Την εθνική ενότητα.
    2. Το σπάσιμο του Γαλλογερμανικού άξονα.
    3. Την απομόνωση της Γερμανίας.
    4. Τη διεθνοποίηση του ζητήματος.
    5. Τη διεθνή συμπαράσταση.
    6. Τη συμμαχία Γαλλίας- Αυστρίας- Ιταλίας-Ελλάδας-Κύπρου.
    7. Την αναδιάρθρωση του χρέους.
    8. Την κινητοποίηση των Η.Π.Α. κατά της Γερμανίας.
    9. Το πανευρωπαϊκό μποϊκοτάζ
    των Γερμανικών προϊόντων.
    10. 35 δισ. ευρώ πιστώσεις για την ανάπτυξη.
    Τόσο… προδότης, τόσο… ανίκανος!

    Υστερόγραφο
    Σου προτείνω να διαβάσεις τη βιογραφία του Ελ. Βενιζέλου. Αυτός να δεις… ανίκανος και… προδότης που ήταν!

  40. Η κατσίκα του γείτονα

    Έτσι όπως τα έκανε, οι επιλογές που παραθέτεις τα λένε όλα. Ότι και να κάνει καταγράφεται ως αποτυχημένος. Όπως είπα και πριν, το ενδεχόμενο να αναστρέψει την κατάσταση μέσω σωστών χειρισμών, πάταξης της διαφθοράς κλπ κλπ κλπ, το θεωρώ υπερβολικά αισιόδοξα και δεν το πιστεύω. Είναι η 6η επιλογή που ούτε εσύ σκέφτεσαι να προτείνεις.
    Η μόνη του ελπίδα ήταν με το που έβγαινε να ξεκινούσε προετοιμασία για ρήξη, ώστε να μπορεί να παίξει σοβαρά το χαρτί του grexit. Αυτός δεν το έκανε και δεν σκόπευε να το κάνει, διατυμπανίζοντας το μάλιστα. Πήγε όντας αριστερός, να κάνει μαγκιές στα κοράκια της δεξιάς ξεβράκωτος. Πρόβατο επί σφαγή δηλαδή. Δεν είναι να απορείς που καταλήξαμε έτσι.
    Από κει και πέρα είτε του προσάψεις δόλο οπότε κατηγοριοποιείται κι αυτός ως δοσίλογος, είτε θεωρήσεις αγνές τις προθέσεις του οπότε κατηγοριοποιείται ως ανεπαρκής, για να μην πω τίποτα χειρότερο, μικρή σημασία έχει.
    Το θέμα είναι ότι εμείς είμαστε σε χειρότερη θέση από ότι πριν, αυτός πήρε την αριστερά στο λαιμό του και την έστειλε στο βούρκο κι έτσι όπως προχωράει το πράγμα σε λίγο καιρό θα βρεθείς προ δύο ενδεχομένων. Άκρας δεξιάς ή άκρας αριστεράς. Εσύ ποιά περίπτωση προτιμάς;

  41. Κ. Γ. ΚΑΖΑΝΑΚΗΣ

    Κάποιος είχε γράψει στον τοίχο του δικαστικού μας μεγάρου:
    “Το μαγαζάκι του νόμου”!
    Σου λέει κάτι το ρητόν;

  42. Κ. Γ. ΚΑΖΑΝΑΚΗΣ

    Μήπως μπορείς να μου λύσεις τον εξής γρίφο;
    Αν ο Τσίπρας
    1. Υπογράψει, θα είναι ο ίδιος με τους προηγούμενους.
    2. Αν δεν υπογράψει, θα είναι ανίκανος και θα μας πάει στη ρήξη.
    3. Αν πάμε στη ρήξη και νέο νόμισμα, θα είναι προδότης,
    γιατί δεν έχει τέτοια εντολή.
    4. Αν παραιτηθεί και φύγει θα είναι κότα.
    5. Αν δεν παραιτηθεί και αλλάξει κυβερνητικό εταίρο,
    θα είναι λάτρης της εξουσίας.
    Εσύ ποια περίπτωση προτιμάς;

  43. Γιαννης

    Σου είχα γράψει Αλέκο ότι δεν υπάρχει ελπίδα διότι σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχει δημοκρατία, ισονομία, δικαιοσύνη κλπ…… Είχα πει για τη λίστα λαγκαρντ. Δεν τιμωρήθηκε κανένας!!! Σημερινά νέα…….. Τα ισόβια έγιναν 12 χρόνια και τα 12 χρόνια 29 μήνες και ελεύθερος!!!!!! Λυπάμαι που θα στο πω αλλά ένα μεγάλο μέρος της φορολογίας το πληρώνουν οι πολίτες διότι κάποιοι τέτοιοι τύποι κατακλέβουν το κράτος μένουν ατιμώρητοι και δεν επιστρέφουν τα λεφτά. Επιπροσθέτως με τέτοια δικαιοσύνη θα δεις που θα φτάσουν τα ποσοστά ακραίων πολιτικών σχηματισμών. δάκρυα για τους Έλληνες μόνο…… για μας!

  44. hasta la victoria Siempre

    τίτλος: Όχι δάκρυα για τον Αλέξη!
    (κλαυσίγελος)
    …επειδή γνωρίζω κάποια πράγματα
    για την ανθρωπογεωγραφία της αριστεράς, και ΩΣ ΜΗ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ και ΜΠΟΡΩ να τοποθετηθώ γι αυτήν με μάλλον ΠΙΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟΥΣ, ΤΡΟΠΟ, μπορώ να ξεκαθαρίσω …
    ήμουν, είμαι και θα παραμείνω ένας ΡΕΜΠΕΛΟΣ στην αριστερά, χωρίς κομματική ένταξη και, άρα, κομματική “οδηγία” να εφαρμόσω. ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΜΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ μου και το βλέμμα των παιδιών μου, κι όχι από το αν αυτά που …
    Σώ…ωω…ωω..πα (ρε) Αλέκο !!
    (βολική η εισαγωγή σου…)
    Γαμώτο μου, θυμώνω, θυμώνω με τον εαυτό μου! Έπεσα τόσο έξω! Πίστεψα στον Τσίπρα κι αυτός αποδείχτηκε δοσίλογος, προδότης! Μνημονιακότερος των μνημονιακών! Μου φόρτωσε ένα μνημόνιο, αντί να σκίσει τα προηγούμενα! Τελικά, μια ημέρα μετά το σοκ, είναι έτσι τα πράγματα;
    Μας πούλησε κι ο Τσίπρας; Έγινε ένας άλλος Παπανδρέου, Σαμαράς, Βενιζέλος ή
    Χρυσοχοΐδης (που υπέγραφε κιόλας χωρίς να διαβάζει τα μνημόνια); Έγινε ένας
    Καραμανλής ή ένας Σημίτης (για να μην ξεχνάμε κι αυτών το ρόλο…) Συμμάχησε με
    τους νεοφιλελεύθερους, αφού υποτάχτηκε σ’ αυτούς; Μετατρέπει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα άλλο κόμμα, του ίδιου συστήματος, σε ένα σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα;
    Θα σημειώσω πρώτα (λέει ο Αλέκος), ως “διευκρινίσεις”, δυο – τρία πράγματα, για να τα έχει υπόψιν όποιος τύχει να διαβάσει αυτό το κείμενο: Πρώτο, ΗΜΟΥΝ, ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΑ ΚΑΘΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, είτε το υπέγραψε ο Παπανδρέου, ο Παπαδήμος, ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος ή ο Τσίπρας –
    ΣΩ…ΩΩ…ΩΩ..ΠΑ (ΡΕ) ΑΛΕΚΟ !!
    Δεύτερο, καταλαβαίνω απολύτως την απογοήτευση και το βάρος στην καρδιά,… Τρίτο, βεβαίως δεν κατανοώ καμιά αναφορά περί προδοσίας,
    απεχθάνομαι τις αναφορές, ακόμα και για εκείνους που … Φυσικά είμαι κατά
    της “λογικής του όχλου”, της γηπεδοποίησης της πολιτικής
    συμπεριφοράς, που από το “Ωσαννά” της μιας στιγμής είναι εύκολο να
    προσχωρήσει κανείς στο “άρον άρον σταύρωσον αυτόν”. Και, είναι
    προφανές, είμαι υπέρ ενός ψύχραιμου διαλόγου, με πολιτική επιχειρηματολογία, κι
    όχι αφορισμούς.
    Λοιπόν, επιστρέφουμε στο αρχικό μας θέμα: ο Τσίπρας μάς πρόδωσε; Έκανε τη
    μεγάλη κωλοτούμπα; Στοχεύει να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του ίδιου φαύλου συστήματος που οικοδόμησαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, με πρόσφατο
    συμμετέχοντα το “Ποτάμι”; Τί κάνουμε τώρα; Τί έχουμε τώρα μπροστά μας; Ένα δεδομένο βάρβαρο μνημόνιο και σίγουρα τον κίνδυνο να επιβεβαιωθεί η “αριστερή παρένθεση”, αλλά από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

    ΝΑΙ, (συνεχίζει απτόητος ο Αλέκος) ΕΧΩ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ότι εφόσον είναι στη δική του την ευθύνη, ο Τσίπρας θα συνεχίσει τη μάχη για να κάνει αυτό το μνημόνιο μια
    ευκαιρία να εφαρμόσει μια άλλη πολιτική. ΑΥΤΟ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ;

    Κι έχει πολλά να κάνει. Να κάνει τις ανατροπές. Να φέρει τούμπα την Ελλάδα και να την ξαναδημιουργήσει.
    -Είναι να διαλύσει αυτό το φαύλο πολιτικό σύστημα, που σήμερα καραδοκεί …
    -Να διαλύσει τις σχέσεις διαπλοκής σε όλα τα επίπεδα. Και πριν από όλα σ’
    αυτούς που κατά συμφέρον …. Να τους συντρίψει, όχι φυσικά λογοκρίνοντάς τους,
    αλλά ταράζοντάς τους στη νομιμότητα …
    -Να ξαναφτιάξει το δημόσιο, που …
    -Να θυμίσει στη δικαιοσύνη τον κορυφαίο ρόλο της…
    -Να δώσει – με απλό ή απλοϊκό λόγο το γράφω- παιδεία και υγεία στο λαό.
    -Να αξιοποιήσει έστω αυτά τα αιματοβαμμένα κονδύλια που θα έλθουν για
    να πέσει χρήμα στην πραγματική οικονομία, να στηριχτούν οι επιχειρήσεις,…
    -Να δημιουργήσει μια Ελλάδα της παραγωγής.

    ΤΟ…ΟΟ…ΣΑ.. ΠΟΛΛΑ (ΡΕ) ΑΛΕΚΟ ??

    -Να συνεχίσει τον ΜΕΓΑΛΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΥΡΩΠΗ, – ε… ΔΕΝ
    ΤΡΩΓΕΣΑΙ (ΡΕ) ΑΛΕΚΟ !!

    ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ – ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΕΙΑ ΕΝΝΟΙΑ- ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ, ΚΙ ΑΥΤΟΣ, ΚΙ ΕΓΩ, ΤΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΜΑΣ. ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΤΟΜΑ, ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ, ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ (ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ) ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΕΣ. ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ
    ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ.

    ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΟΡΟΙ ΘΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ. Και να τα σκίσουμε, δε θα απαλλαγούμε από αυτά, αν δεν διαμορφώσουμε την άλλη Ελλάδα, τους “άλλους
    εαυτούς μας”.

    ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΤΕΛΙΚΑ …(ρε) Αλέκο!!

    ————————————————

    (Αλέκος το βιολί του)

    Το λέω ξεκάθαρα: ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΙ, ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΙ, ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ.
    Συνεχίζω να τον βαρύνω με τη δική μου ελπίδα.

    ΣΩ…ΩΩ…ΩΩ..ΠΑ (ΡΕ) ΑΛΕΚΟ !! τουλάχιστον ο Κωνσταντίνος (Μπογδάνος) του Σκάι …ρέμπελος από την άλλη (;;) πάντα, έχει περισσότερη πλάκα (αλλά όντας μάλλον περισσότερο φαιδρός είναι λιγότερο επικίνδυνος για τον απλό λαό, που αμφότεροι παραμυθιάζετε…

    —————————————————-

    Στο μεταξύ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, ΠΡΟΧΩΡΑ με την πρώτη δόση προαπαιτούμενων και μαζί της ξετυλίγεται η κυβερνητική προπαγάνδα που αποσκοπεί στο να νομιμοποιήσει στις λαϊκές συνειδήσεις τις κυβερνητικές επιλογές, τις κομμένες στα μέτρα του κεφαλαίου και της ανάγκης του για ανάκαμψη των κερδών του.
    1) «Δεν υπήρχε εναλλακτική»… μας λένε
    Αυτό είναι ένα βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης με το οποίο δικαιολογεί την απόφασή της να συνυπογράψει μια συμφωνία κόλαφο για τα εργατικά – λαϊκά στρώματα, η οποία βαθαίνει το αντιλαϊκό αποτύπωμα στη ζωή του λαού όλων των παραμέτρων που συνέθεταν και τα προηγούμενα μνημόνια (φοροεπιδρομή, ανατροπή εργασιακών – ασφαλιστικών δικαιωμάτων κ.ά.).
    2) Η κυβέρνηση λέει ψέματα.

    Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στο πλαίσιο της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Αυτό που συστηματικά έκρυψε ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα επιχειρηματολογώντας ακριβώς για το αντίθετο.

    3) Το «παιχνίδι» στο εσωτερικό κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ γύρω από το ποιες είναι οι «εναλλακτικές», έρχεται να επιτείνει τη σύγχυση και τον αποπροσανατολισμό. Και όσοι παρουσιάζουν το μνημόνιο σαν τη μόνη εναλλακτική και όσοι υποστηρίζουν σαν τέτοια την καπιταλιστική Ελλάδα της δραχμής, κρύβουν από κοινού ότι αυτές είναι επιλογές από και για το κεφάλαιο και ότι ο λαός έχει κι άλλη επιλογή πέρα από τη χρεοκοπία του, που είναι η μόνη βέβαιη κατάληξη των δρόμων που του προτείνουν να ακολουθήσει. Για το λαό βεβαίως και υπάρχει εναλλακτική λύση, σε κατεύθυνση όμως ρήξης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους.
    4) «Υποστήκαμε ωμό εκβιασμό, επιχειρήθηκε πραξικόπημα απ’ όσους ήθελαν αυτή η κυβέρνηση να αποτελέσει μια μικρή παρένθεση στο χρόνο». Ο μόνος που εκβιάζεται στην περίπτωσή μας είναι ο λαός. Εκβιάζεται να στηρίξει μια αντιλαϊκή πολιτική. Η θυματοποίηση της κυβέρνησης είναι το ζητούμενο όσων αναπαράγουν αυτούς τους ισχυρισμούς, με την ελπίδα να ενεργοποιήσει αυτόματα στο λαό αισθήματα συστράτευσης μαζί της
    απέναντι στους «κακούς» δανειστές και να αμβλύνει την όποια διάθεση αντίδρασης
    στο τρίτο μνημόνιο. Ταυτόχρονα, υπηρετείται και ο εκφοβισμός του λαού μπροστά
    σε «υπέρτερες δυνάμεις» που δεν σέβονται τίποτα, όπως διατείνεται η κυβέρνηση.
    5) Βεβαίως δεν λένε όλη την αλήθεια. Γνώριζαν πολύ καλά, πολύ πριν αναλάβουν τη διακυβέρνηση, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι «εκκλησία», αλλά λάκκος λεόντων, λυκοσυμμαχία όπου κάθε κυβέρνηση προσέρχεται με την εντολή της αστικής της τάξης να διαπραγματευτεί και να αποσπάσει όσα περισσότερα μπορεί προς όφελός της. Είχαν πλήρη γνώση ότι σε μια τέτοια συμμαχία ο λόγος βαραίνει τόσο περισσότερο όσο μεγαλύτερη είναι η οικονομική ισχύς κάθε καπιταλιστικού κράτους. Οτι μαίνονται οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί και μάλιστα σε μια περίοδο όπου η χασούρα της κρίσης, τους έχει οξύνει στο έπακρο.
    6) Κι ενώ τα γνώριζαν όλα αυτά καθησύχαζαν το λαό ότι θα διαπραγματευτούν καλύτερα και θα φέρουν αποτελέσματα προς όφελός του. Οτι θα πνεύσει νέος αέρας, άνεμος αλλαγής. Εξωράιζαν τη λυκοσυμμαχία στα μάτια του λαού, καλλιεργώντας του αυταπάτες για το περιεχόμενο, τη φύσ η και την αποστολή της. Σήμερα στον ίδιο λαό παρουσιάζουν τα διαβούλιά της σαν άντρο εκβιαστών, συγκαλύπτοντας όμως και πάλι την αιτία των αντιθέσεων που εκδηλώνονται και επιμένοντας να σκορπούν ψευδαισθήσεις ότι με βεβαιότητα θα αλλάξει, ότι ο «σπόρος» που τάχα έριξαν θα «καρπίσει», όπως στα σοβαρά διατείνεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Την ώρα που ρητορεύουν περί εκβιασμών και πραξικοπημάτων, επιβεβαιώνοντας ότι αυτά είναι για εσωτερική κατανάλωση επιμένουν να του πλασάρουν την ΕΕ σαν μονόδρομο έξω από τον οποίο καραδοκεί το
    χάος. Στην πραγματικότητα υπερασπίζονται μια στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου
    και θα το κάνουν έως ότου το κεφάλαιο αποφασίσει διαφορετικά ως προς τις
    συμμαχίες του.
    7) «Η συμφωνία είναι κακή, έχει όμως και θετικά σημεία». Μάλιστα, κατά τον πρωθυπουργό «θετικό σημείο» είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. «Θετικό σημείο» είναι και η αύξηση των εισφορών στις συντάξεις για τον κλάδο της Υγείας. Για την ακρίβεια τα χαρακτήρισε «προοδευτική πολιτική» (!), λέγοντας: «…Εδώ τα θέματα του συνταξιοδοτικού ήταν θέματα που είτε είχαμε τρόικα είτε δεν είχαμε τρόικα θα έπρεπε να τα αντιμετωπίσουμε. Συνεπώς, ας τα αφήσουμε στην άκρη αυτά.

    Θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε το Ασφαλιστικό… Και για να βρούμε πόρους να τα
    στηρίξουμε (σ.σ. τα Ταμεία) πρέπει οι Ελληνες πολίτες να έχουν τη δυνατότητα με
    τις ασφαλιστικές τους εισφορές, άρα να δουλεύουν μέχρι τα 67 για να στηριχτούν
    και ταυτόχρονα… Να πω και κάτι άλλο σε σχέση με το Ασφαλιστικό, για να μην
    αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω σήμερα. Προσωπικά θεωρώ ότι η επιλογή του να
    ενισχυθούν οι ασφαλιστικές εισφορές προς όφελος των κλάδων Υγείας, επίσης είναι
    μια προοδευτική πολιτική. Διότι πρέπει να βρούμε τρόπο, πρέπει να βρούμε τρόπο
    να στηρίξουμε τα ασφαλιστικά μας…»!
    8) Πρόκειται για ομολογία που σπάνια ακούγεται από κυβερνητικούς, αλλά επιβεβαιώνει αυτό που χρόνια υποστηρίζει το ΚΚΕ, πως οι ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Να πληρώνουν, δηλαδή, οι εργαζόμενοι για 40 ολόκληρα χρόνια εισφορές και τα αποθεματικά
    να γίνονται λεία της επιχειρηματικότητας. Και φυσικά κουβέντα για τη λεηλασία
    τους διαχρονικά από τις κυβερνήσεις και το κεφάλαιο.

    9) Αυτά δεν είναι τα μόνο θετικά -για το κεφάλαιο- μέτρα της συμφωνίας. Ο Αλ. Τσίπρας, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ πριν λίγες μέρες, διαφήμισε δεόντως το «πακέτο» που εξασφάλισε για την αστική τάξη, λέγοντας ότι αυτό προσφέρει κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών για την επόμενη τριετία, 35 δισ. για επενδύσεις, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Επιπλέον, όπως είπε, με τη συμφωνία, η χώρα ξεφεύγει από το Grexit και έτσι ανοίγει η προοπτική για επαναφορά των επενδύσεων και ανάκτηση των αγορών!
    Αυτά είναι τα θετικά της συμφωνίας. Εχει να προσμένει κάτι ο λαός από τον πακτωλό δισεκατομμυρίων που φέρνει ο Τσίπρας στο κεφάλαιο; Φυσικά και όχι. Φοροκαταιγίδα, ανατροπές δικαιωμάτων, μείωση εισοδημάτων κι άλλα τέτοια, είναι το πεσκέσι της κυβέρνησης στο λαό που χειμάζεται πέντε χρόνια τώρα.

    10) «Η παρουσία αυτής της κυβέρνησης είναι η εγγύηση για κοινωνική δικαιοσύνη στο βαθμό που υπάρξει ανάπτυξη». Το χάπι είναι πολύ πικρό και εξόφθαλμα
    κραυγαλέα η προσπάθεια της κυβέρνησης με αυτό το επιχείρημα να το χρυσώσει. Ο Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ισχυρίστηκε ότι μελλοντικά η κυβέρνηση θα βρει τρόπο να στηρίξει τους συνταξιούχους και πως αν ο λαός βάλει τώρα πλάτη στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής, τότε θα δοθεί η δυνατότητα στην οικονομία πιο σύντομα να επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς κι όταν συμβεί αυτό η κυβέρνηση θα μπορέσει να αναδιανείμει με δικαιότερο τρόπο!

    Πρόκειται για το γνωστό, σαθρό και έωλο, όπως αποδεικνύει η πραγματικότητα, αφήγημα του οφέλους της καπιταλιστικής ανάπτυξης που θα διαχυθεί σε όλη την κοινωνία. Η καπιταλιστική ανάπτυξη, όταν και αν έρθει, θα μεταφραστεί σε κέρδη για τους καπιταλιστές και μεγαλύτερη φτώχεια για το λαό, αφού η προσδοκία τους να καλύψουν όσο περισσότερο από το έδαφος που έχασαν στην κρίση, θα τους οδηγεί σε κλιμάκωση της επίθεσης στο λαό και τα δικαιώματά του.

    Η ανάπτυξη του κλάδου του τουρισμού στη χώρα μας επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Τα κέρδη καλπάζουν ξέφρενα, αλλά οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου κατρακυλάνε εξίσου ξέφρενα.

    Αυτή η πλευρά της κυβερνητικής προπαγάνδας έχει μία ακόμα στόχευση, αποσκοπεί και στο να ωθήσει το λαό να ταυτίζει τα συμφέροντά του με αυτά των εκμεταλλευτών του. Να τον κάνει να υιοθετήσει τη στρατηγική του κεφαλαίου σαν μονόδρομο που θα τον οδηγήσει κάποτε στην ευημερία. Πρόκειται για μασκάρεμα του αφηγήματος της εθνικής ενότητας και ομοψυχίας. Οι ισχυρισμοί πως όταν η οικονομία επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς τότε η κυβέρνηση θα μπορέσει να αναδιανείμει με δικαιότερο τρόπο, θέλουν να αποτρέψουν το λαό από το να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί με την οργάνωση και την πάλη του να γίνει κυρίαρχος του πλούτου που παράγει.

  45. jocamel21

    Δεν είναι όπως οι προηγούμενοι γιατί απλά είναι πολύ πολύ χειρότερός τους.

  46. angie

    Ναι, έχω εμπιστοσύνη ότι εφόσον είναι στη δική του την ευθύνη, ο Τσίπρας θα συνεχίσει τη μάχη για να κάνει αυτό το μνημόνιο μια ευκαιρία να εφαρμόσει μια άλλη πολιτική. !!!! ΚΙ ΕΓΩ , ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΚΟΜΗ!!!

  47. Maxmike Camper

    Φιλοι μου θεωρω οτι ο καθενας εχει την γνωμη και ειναι αναφαιρετε δικαιωμα του να μπορει να την λεει,αλλωστε αυτη εινια η ουσια της δημοκρατιας,να ρωτησω λοιπον και εγω εσας και βασικα τον αρθρογραφο του θεματος το εξης,και ρωταω με κανενα ιχνος ειρωνιας προς εσας ή οποιον αλλο παρακολουθει το θεμα αυτο,ας μου εξηγησει καποιος γιατι ο τσιπρας εκανε το δημοψηφησμα?εφοσον αποδειχθηκε οτι δεν ειχε σκοπο να το χρησιμοποιησει.
    επισης γιατι δεχθηκε μια προταση χειροτερη απο αυτη που αππεριψε ή σχεδον ιδια?
    γιατι αφου χρωσταμε και μας χρωστανε δεν τα βαζουνε κατω να τα λογαριασουν?
    γιατι κανενας δεν φορολογισε την εκκλησια?τους μεγαλοκαρχαριες?τα καναλια? γιατι εγω που δεν ειμαι ουτε οικονομολογος ουτε πολιτικος ουτε καν εχω καλη ορθοφραφια οπως θα εχετε δει,λεω οτι με αυτα οχι μονο ξεχρεωνε η χωρα αλλα μας μεναν και ρεστα αρκετα.
    εγω λοιπον φιλοι μου δεν απογοητευτηκα μονο επειδη πιστευα ο τσιπρας δεν θα υπογραψει αλλα επειδη δεν εκανε τπτ απο τα παραπανω και θα μπορουσε.αρα κ.ανδρικακη ναι ειναι και αυτος προδοτης γιατι ειχε επιλογες,δυσκολες ναι,επικυνδινες ισως αλλα ειχε.πειτε μου και κατι τελευταιο ποσοι απο εδω μεσα βαζουν το χερι τους στην φωτια οτι της 17 ωρες κλεισμενοι εκει μεσα ο τσιπρα διαπραγματευοταν ή πινανε μπυρες και βρισκανε 1000+1 τροπους υποδουλωσεις της Ελλαδος.Αυτοι η λιγοι προβληματισμοι φιλοι μου και συγνωμη εαν σας κουρασα,να πω τελος οτι ψηφησα αλεξη γιατι πιστευα σε μια αλλαγη,πλεον κοιταω αλλου και δυστηχως ή ευτηχως δεν ειμαι ο μονος,ευχομαι καποια στιγμη να γυρησουμε στην δραχμη,ειναι η μονη λυση….

  48. Κ. Γ. ΚΑΖΑΝΑΚΗΣ

    Η κοτούλα κο, κο, κο!

  49. Κ. Γ. ΚΑΖΑΝΑΚΗΣ

    1. Μπορεί να πέσουμε στο πεδίο της τιμής,
    αλλά ποτέ στα τέσσερα ούτε στις 26 Ιανουαρίου,
    ούτε στις 13 Ιουλίου,
    ούτε και θα πέσουμε ποτέ
    όπως κάνεις εσύ συνέχεια στον χερ Σόιμπλε!
    2. “[…] Δεν πας στο Βερολίνο,
    να μην έχεις προβλήματα με το τσεκ;”
    Ποιο είναι το υποκείμενο, χαμένο υποκείμενο;
    3. Και τώρα τιιιι λέμε ενώπιον της Δικαιοσύνης Χρηστάκη;
    εδώ σε θέλω κάβουρα…
    Σου συνιστώ να πάρεις τον χερ για δικηγόρο
    (άλλωστε αυτή είναι η επαγγελματική του ιδιότητα),
    και τον Γερούν (γερά), για… μάρτυρα!

  50. Σοφια Ξυπακη

    Σοφια. Συμφωνω με οσα εγραψες.Σ ευχαριστούμε που δυναμώνεις το ηθικο των Ελλήνων με τις αποψεις σου.Λυπουμαι όμως που υπαρχουν αναγνωστες που σε κατηγορουν για πολιτικα παιχνίδια.Η εντιμοτητα σου είναι ολοφανερη και αυτοι που σε κριτικαρουν εχουν ελλειψη παιδειας.Το ιδιο φανερη είναι και η εντιμοτητα του Τσιπρα Χαιρομαι όμως που το μεγαλυτερο μερος των Ελλήνων επιτελους ξυπνησε.Ολοι μαζι θα δωσουμε τον εντιμο αγωνα για να λευτερωσουμε την Πατριδα

  51. mogadishou

    αυτό που λέμε ότι μια φορά να μην υπάρχουν χαρακτηρισμοί εκατέρωθεν, γιατί μόνο ένταση δημιουργείται, φαίνεται ότι είναι τελικά τιτάνια προσπάθεια, γ κάποιους.

  52. alikatis11

    Αδερφέ, δεν έχω τίποτα με το site, η με εσένα και το σχόλιο, ήταν εμφατικό της εκπεφρασθείσης απόψεώς μου, δεν ελέχθη κατά κυριολεξία. Άλλωστε, όπως θα διάβασες, η κριτική μου εστιάστηκε στο ρόλο του Πρωθυπουργού και όχι του δημοσιογράφου. Και σε κάθε περίπτωση, μου ανταπέδωσες τα ίσα. Μόνο που εγώ δε χαλάστηκα τόσο.

  53. candianews

    Κριτική είναι να λες ότι πληρώνεται ο αρθρογράφος ή να πάει να πάρει το τσεκ από τη γερμανική πρεσβεία; Και ρωτάτε και με τόσο θράσος; Θα είναι καλό για εσάς, αν δεν πάρετε πίσω αυτές τις αθλιότητες, να έχετε σύντομα όλες τις αποδείξεις. Για να μάθετε ότι οι συνειδήσεις ούτε εξαγοράζονται, ούτε όλες είναι ίδιες. Κι ότι η αλητεία έχει όρια

  54. alikatis11

    Μιάς και μιλάς για κουκούλες τις μεθόδους των κουκουλοφόρων φαίνεται ότι τις γνωρίζεις εσύ καλύτερα. Εγώ δεν έκανα καμμία προσπάθεια να κρύψω τα ηλεκτρονικά μου ίχνη. Και φυσικά δεν περιμένω εσένα να με πληροφορήσεις ότι η ταυτότητά μου είναι ανιχνεύσιμη. Απλώς δεν περίμενα ότι κριτική μου θα σε χάλαγε τόσο. Αλήθεια γιατί;

  55. candianews

    Για να επιμένετε στα τσεκ, προφανώς γνωρίζετε καλά τη διαδικασία. Επειδή εμείς δεν την γνωρίζουμε, ήδη τα ηλεκτρονικά στοιχεία σας είναι γνωστά στην αρμόδια υπηρεσία, και θα χρειαστεί να μας μάθετε τον τρόπο όταν θα συναντηθούμε στο δικαστήριο για να αποδείξετε τις βρωμιές που τολμήσατε. Για να μάθετε ότι ο καθένας δεν μπορεί να κατηγορεί έτσι, χωρίς να παίρνει και την ευθύνη του για ό,τι λέει. Δεν σας είπαν ότι το 2015 και μάλιστα στο διαδίκτυο όποια κουκούλα κι αν φοράς, αποκαλύπτεσαι; Η εποχή μας είναι πιο προηγμένη από την κατοχή, όπου μπορούσε ο καθένας να φοράει την κουκούλα, κι αν δεν του την έβγαζαν επί τόπου δεν μπορούσαν να βρουν τον ρουφιάνο του χωριού. Εντάξει Χρήστο;

  56. alikatis11

    Αν από το κείμενό που διάβασες, αυτό που κατάλαβες είναι ότι είμαι Γερμανόφιλος, η θαυμαστής του Schaeuble, κάνε λίγο μπουρμπουλήθρες να συνέλθεις, η ξεκίνα πάλι το σχολείο, από την Α΄Δημοτικού. Και ναι, θα προτιμούσα να πέσετε στα τέσσερα, στις 26 Ιανουαρίου, αντί να το κάνετε στις 13 Ιουλίου, αφού πρώτα ξεθεμελιώσατε πλήρως, ότι είχε απομείνει από την Ελληνική οικονομία. Δεν ξέρω για ποιό τσεκ μιλάς. Αν εννοείς το τσεκ της εξαγοράς του συγγραφέα του άρθρου, μπορεί να πάει να το πάρει, από τη Γερμανική Πρεσβεία.

  57. Κ. Γ. ΚΑΖΑΝΑΚΗΣ

    Ο θαυμαστής του χερ Σόιμπλε,
    ήθελε να πέσουμε στα τέσσερα στις 26 Ιανουαρίου!
    δεν το κάναμε γι’ αυτό είμαστε… προδότες!

    Υστερόγραφο
    1.Έστειλε το σεκ ο χερ,
    ή καθυστερεί λόγω των τραπεζών
    που ο ίδιος εξανάγκασε σε κλείσιμο;
    2. Δεν πας στο Βερολίνο,
    να μην έχεις προβλήματα με το τσεκ;

  58. kostas

    αυτή είναι μία ανάλυση πασοκοειδούς επιπέδου Παπαδημούλη κ Δραγασάκη. Άκου “Για να σε προδώσει κάποιος θα πρέπει να πεις και να αποδείξεις ότι μπορούσε να κάνει άλλα – έστω και ένα- που δεν τα έκανε”

    Όταν θα πετάνε τις οικογένειες στον δρόμο, τους ανασφάλιστους έξω από τα νοσοκομεία, τη νεολαία εκτός χώρας, τι θα λέμε σε αυτούς τους ανθρώπους ότι δεν γινόταν τίποτε άλλο?
    Όταν θα παραδώσουμε στις νέες γενιές μια αποικία χρέους χωρίς κυριαρχικά δικαιώματα, ένα κράτος χωρίς αναπτυξιακά εργαλεία, τι θα λέμε? Δεν γινόταν τίποτε άλλο?
    Λοιπόν το άλλο υπάρχει. Και είναι ότι πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη των λαθών μας. Να αφήσουμε την καλοπέραση και τα δανεικά κεκτημένα. Να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε μόνο την τσεπούλα μας, να αναλάβουμε το κόστος της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της αξιοπρέπειας και το τίμημα της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Άντε πια με τα αριστεροδεξιά ευρωλιγούρια και ευρωραγιάδες

  59. alikatis11

    Ανδρικάκη άσε την παραμύθα της αντικειμενικότητας και πες μας πόσα πήρες για να φιλοτεχνήσεις την αγιογραφία του προδότη.
    Τι έγινε ρε πονηρέ; Μας είδες αλευρωμένους και μας πέρασες για μυλωνάδες;
    Έξι μήνες είχε το πουλημένο τομάρι να πάρει χαμπάρι ότι δεν τον έπαιρνε. Αλλά έκανε το παν για να κωλυσιεργεί και να μας φέρει στο και πέντε. Να λήξει το πρόγραμμα για να μπορέσουν να κλείσουν τις Τράπεζες. Μας φλόμωσε στο ψέμα ο πρακτορίσκος της CIA. Μέχρι ότι γράφεται η συμφωνία έφτασε να διαδίδει για να ροκανίζει το χρόνο.
    Τις τακτικές των αντιπάλων και τα όρια της διαπραγματευτικής του ισχύος θα τα καταλάβαινε και ένα καθυστερημένο μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες. Αυτουνού του πήρε έξι μήνες.
    Αποστολή εκτελούσε ο επαγγελματίας καταληψίας που του είχαν αναθέσει αυτοί οι οποίοι τον χειρίζονταν από μαθητή Γυμανσίου με τον ίδιο τρόπο που χειρίζονταν και τον πάτρωνά του τον Αλαβάνο. Που τον επέβαλλε στο κόμμα με μόνη περγαμηνή τη θητεία του σαν Προέδρου του δεκαπενταμελούς. (Βλακωδώς όπως αποδείχτηκε καθώς θεωρούσε ότι μέσω αυτού θα συνέχιζε να ελέγχει το κόμμα.) Τζάμπα ο αγώνας που έκανε για να τον βοηθήσει να επικρατήσει της παλιάς πουτάνας του Κουβέλη. Δυστυχώς και για τους δύο η πρεσβεία είχε άλλα σχέδια.
    Η αποστολή του ήταν να καταστρέψει τελείως την οικονομία της Ελλάδος ώστε να μην υπάρχει άλλος τρόπος να ορθοποδήσει παρά το κούρεμα του χρέους. Το οποίο θα εξανάγκαζε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης να εγγράψουν ζημίες στους προϋπολογισμούς τους και θα έδινε την ευκαιρία στους Μεγάλους Οίκους της απένατι πλευράς του Ατλαντικού να αρχίσουν τις υποβαθμίσεις και στις Αξιότιμες Αγορές να αναβάσουν τα επιτόκια δανεισμού στα ύψη. Πράγμα που θα έδινε την ευκαιρία στο θείο Σαμ να στείλει το Ιππικό (με τους ίππους φορτωμένους δολλάρια αυτή τη φορά) να σώσει τους Ευρωπαίους Συμμάχους. Που θα έπρεπε σε αντάλλαγμα κάτι να δώσουν και αυτοί για εγγύηση. Ψιλοπράγματα. Ότι δίνει τώρα η Ελλάδα στην Ευρώπη.
    Αντίπαλος σε αυτό το σχέδιο ήτανε μόνο το Γερμανικό μεγαλοαστικό κατεστημένο που δεν είχε καμμία διάθεση να παραδώσει ότι έχει απομείνει από τον έλεγχο στη χώρα του στον Αμερικανό σερίφη. Ένα κατεστημένο που αντιπροσωπεύεται στην κυβέρνηση της Γερμανίας από ποιόν άλλο; Τον δόκτωρα Schaeuble. Ο οποίος μπορεί να είναι ένα αναίσθητο ναζιστικό τομάρι αλλά τουλάχιστον παλεύει για να μην παραδώσει την πατρίδα του σε ξένα χέρια.
    Εκείνο που δεν έχει καταλάβει και αυτός και οι νεοναζί υποστηρικτές του είναι ότι ο Αμερικανός όσο και αν έχει εξευγενιστεί δεν έχει αποβάλλει ποτέ τη νοοτροπία του κατακτητή της Άγριας Δύσης. Αν αφήσει το άλογό του έξω από το σαλούν για πότισμα και βγαίνοντας δει κάποιον να προσπαθεί να το κλέψει δεν θα το σκεφτεί πολύ. Θα βγάλει το εξάσφαιρό του και θα κάνει τον κλέφτη σουρωτήρι.
    Στην προκειμένη περίπτωση άφησε το χωράφι του (την Ευρώπη) στο Γερμανό για να του το φυλάει με αντάλλαγμα να παίρνει τη σοδειά. Όμως ο άπληστος αμετανόητος Ναζί Γερμανός κοίταξε να του φάει το χωράφι.
    Κάτι τέτοια δεν τα συγχωρούν οι διάδοχοι του Billy the Kid. Και δυστυχώς για τον Schaeuble και τους υποστηρικτές του μάλλον δεν θα αργήσουν να του βγάλουν και άλλα άπλυτα στη φόρα. Και τα γκρουπ στο Facebook που ζητούν την παραίτησή του μαζί με πληρωμένα άρθρα σαν το ανωτέρω θα πολλαπλασιαστούν. Αν δεν βρεθεί κανένας ακόμα που αυτή τη φορά δεν θα αστοχήσει.

    Ήδη η ξαφνική αφύπνιση της Γαλλίας δείχνει ότι το Αφεντικό ξαναμοιράζει ρόλους. Και ο ρόλος της Γερμανίας αυτή το φορά δεν θα είναι πρωταγωνιστικός. Απλώς θα αναβαθμιστεί η Πολωνία και θα την αντικαταστήσει. Σε μία Ευρώπη όμως που θα είναι τρία τέσσερα κομμάτια με ένα ομαδάρχη το καθένα. Σίγουρα Γαλλία, Βρεττανία σίγουρα Πολωνία και πιθανώς Ιταλία η Ισπανία. Ώστε κανείς να μην τολμήσει ούτε να ξανασκεφτεί να κλέψει το οικόπεδο που οι τίμιοι πιονέροι έστησαν ολόκληρο Παγκόσμιο Πόλεμο για να το απαξιώσουν και να αναγκάσουν τους λαούς του να το βγάλουν για πώληση και το πλήρωσαν με το σχέδιο Μάρσαλ.

  60. george michalios

    το νέο μνημόνιο ήταν αναπόφευκτο, δε κατάλαβα ποτέ το λόγο του δημοψηφίσματος , καποια μικρή παράταση χρόνου ίσως ? Γιατί ηταν θέμα χρόνου να υπογραφουν τα μέτρα που είχαν ζητηθεί από την αρχή με πολύ μικρές διαφορές και προσθήκες ή ίσως κάποιος τρόπος δημιουργίας της ψευδαίσθησης στο λαό πως ακόμα ο λόγος του μετράει.
    Δεν ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ, αυτό δε σημαίνει πως θα τον κατηγορήσω ως προδοτη
    ή θα τον χαρακτηρίσω ήρωα για τα οποια αποτελέσματα , ειναι νωρίς να κρίνουμε. Κάποια πίστωση χρόνου του αξίζει μόνο και μόνο για την πρώτη φορά στην εξουσία και την προσπάθεια που παρουσίασαν πως έκανε.
    Καμμένη γης παρέλαβε ( όπως και οι προκάτοχοί ισχυρίστηκαν για τον εαυτό τους βεβαια και ιδου τα αποτελέσματα).Ο λαός έχει ανάγκη να πιστέψει κάπου, να βρει ξανά την ελπίδα πως καποιος θα παλέψει για αυτόν και δε θα καταχραστει ξανά την εμπιστοσύνη του.
    Σαφώς λοιπόν με οτι επέστρεψε ο Τσίπρας από το ταξίδι του στις αποσκευές του,έχει πολλές σκοπιές για να το δει κανείς…
    Το θέμα ειναι σε τι κατάσταση βρίσκεται(οικονομική-ψυχολογική) για να μπορέσει να θυσιάσει το πενιχρό εισόδημα του και να “αγκαλιάσει” τα νέα μέτρα και πρωθυπουργό μας ο καθείς από μας, εύκολα βγαίνουμε και και ζητάμε, κραυγαζουμε για την οποια αλλαγή , υπομονή ή αγώνα από τον διπλανό μας. Ρομαντικά κάνουμε όνειρα και λόγια λέμε …
    Εγω ρωτώ το εξής, ειμαι τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, δε μπορώ να συντηρω κατάστημα και το κλεισα, δε μπορώ να εργαστώ σε καμία εταιρία γιατί δεν ειμαι εξειδικευμένος σε όσα ζητούν πλέον η ειμαι πολύ μεγάλος (στα 35 μου παρακαλώ )… Για να συντηρω τα δύο μου παιδακια (2 ετών και 4 μηνών) τα οποια μμεγαλώνουν σε 55 τετραγωνικά σπίτι παρακαλώ. Εργάζομαι ως ανιδίκευτος εργάτης, ο εργολάβος δε μου αναγνωρίζει κανένα χαρτί και ως αμοιβή λαμβάνω 33 ευρώ την ημέρα, έχω ξεχάσει την οικογένεια μου καθώς οι βάρδιες ειναι πολλές όπως και τα 12ωρα. Πες τε μου λοιπόν…τι άλλο να δώσω ? Ποια η ευθύνη μου πλέον ως πολίτης ? Πως ακριβώς να ανεχτώ ακόμα μια τέτοια συμφωνία ? Που η δύναμη που μου ζητάτε ? Τι άλλο να δώσω ? Μήπως το πενιχρό ΕΚΑΣ της μάνας μου που παίρνει τα φάρμακα της ? Δεν έχουν μείνει δάκρυα για τον αλέξη… Στερεψαν σκεπτόμενος το μέλλον των παιδιών μου , στερεψαν σκεπτόμενος την Ελλάδα.

  61. mogadishou

    Αλέκο μακάρι να υπήρχε μια ανοικτή πλατφόρμα, μια αμφίδρομη ανταλλαγή απόψεων με τον κόσμο, ώστε πέρα από τσιρίδες, και ακρότητες, αλλά με ορθό πολιτικό ή μη λόγο, ο απλός πολίτης, να καταθέσει την όποια άποψη έχει αυτή την στιγμή.
    Γιατί πρέπει, να μιλήσει, ξανά ο Ελληνικός λαός. Περισσότερο τώρα, που βγαίνουν στα φόρα, τα περί των εταίρων μας, και της “βοήθειας”, που μας προσφέρουν.
    Ειλικρινά μακάρι να το δεις, σαν διαχειριστής της σελίδας. Ως ιδέα.
    Αλήθεια πόσο χειρότερο μπορεί να γίνει;
    Γιατί ακόμα και την ύστατη, αυτή στιγμή, πρέπει, αυτή η Αριστερή κυβέρνηση, να δώσει “πάτημα”, ο,τι ωχ βρε αδερφέ όλοι ίδιοι είναι;
    Δεν θέλω να το πιστέψω ότι είναι όλοι ίδιοι, τελικά.
    Ο Τσίπρας πρέπει, καταρχήν ο ίδιος να καταλάβει, ότι το ΟΧΙ, ανήκει και σ΄αυτόν τον ίδιο.Του το “χάρισε”, ο Ελληνικός Λαός.Τι σημαίνει αυτό;
    ΔΕν υπάρχουν μονόδρομοι Αλέξη.

  62. Lefteris9

    Προσυπογράφω κάθε λέξη Αλέκο.

  63. Η κατσίκα του γείτονα

    Πριν 6 μήνες, 4-5 μέρες ακόμη πριν τις εκλογές ήμουν πραγματικά αναποφάσιστος. Σίγουρα οι θέσεις μου και ο τρόπος που αντιλαμβάνομαι τα πράγματα θα έπρεπε να με οδηγήσουν αβίαστα στο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά πώς μπορούσα να ψηφίσω κάποιους που έβλεπα ότι ακόμη και οι ψηφοφόροι τους (κρίνοντας από τον περίγυρό μου) δεν πίστευαν ότι θα έκαναν λόγια τις πράξεις τους. Εκφράσεις τύπου “Τέλος η τρόικα, τέλος τα μνημόνια, θα χωρεύουμε τις αγορές” είναι ακραίος λαϊκισμός που δεν κρατάει καν τα προσχήματα. Από το 2010 και μετά, έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου ότι δεν θα ψηφίσω ξανά κάποιον επειδή ο άλλος είναι χειρότερος. Έτσι φτάσαμε ως εδώ. Δεν θα ψηφίσω κάποιον που δεν πιστεύω. Και τελικά δεν τον ψήφισα.
    Στον Τσίπρα εγώ, προσωπικά, καταλογίζω έλλειψη ειλικρίνιας. Κάτι που το πλήρωσε ήδη και αυτός και εμείς, και ενδέχεται να μας στοιχίσει παραπάνω. Έκανε πολλές μανούβρες προκειμένου να διασφαλίσει τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές. Είπε και ξείπε πολλά πράγματα. Από το “το Ευρώ δεν είναι φετίχ” φτάσαμε στο “Το Ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτο”. Εσείς μπορεί να λέτε ότι ωρίμασε, άποψη σας. Όταν όμως κατηγορείς τον άλλο για το προφανές, ότι όταν παραδέχεται ότι δεν μπορεί να κάνεις κάποια θυσία ουσιαστικά χάνει την όποια διαπραγματευτική του δύναμη, τότε το να πράξεις ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο πράγμα λέγεται υποκρισία, όχι ωριμότητα.
    Το δημοψήφισμα ήταν άλλη μια στιγμή υπεκφυγής από πλευρά του, ως προς το ερώτημα. Σκοπίμως απέφυγε μια ευθεία δεσμευτική ερώτηση γιατί όπως αποδείχθηκε σκοπός δεν ήταν να αποφασίσει ο λαός τι θέλει, αλλά να στηριχθεί η κυβέρνηση και να ερμηνεύσει στη συνέχεια το αποτέλεσμα όπως επιθυμεί. Και δεν μπορείτε να συγκρίνετε το επίσημα καταμετρημένο αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος, με τα αποτελέσματα κάποιας αμφιβόλου κύρους δημοσκόπησης. Ίσως να ήταν μια σωστή πολιτικά κίνηση, αναμφίβολα υπήρξαν πολιτικά οφέλη. Αλλά δεν ήταν μια κίνηση ειλικρίνιας.
    Εντέλει φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Τι είδα εγώ; Ότι ενώ είχε δίκιο σε πολλά πράγματα, όπως πχ ότι μια χαρά μπορούσε να χορέψει τις αγορές, τελικά κατέληξε να τον χορεύει ο Σόιμπλε. Και ακόμη τον χορεύει. Ήθελε να γίνει Τσε Γκεβάρα, ο Τσε Γκεβάρα όμως τόλμησε περισσότερο, και όταν ξαμολήθηκαν τα σκυλιά να τον φάνε, ο ίδιος ο λαός τον στήριξε. Ο λαός στο δημοψήφισμα έκανε το ίδιο, ο Αλέξης όμως δεν ήταν Ερνέστο. Όσο για το πώς θα ήταν η Ελλάδα τη Δευτέρα αν έβγαινε ο Αλέξης από εκείνο το δωμάτιο, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Όπως μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε για το πώς θα ήταν τα πράγματα τώρα, αν είχε επικρατήσει το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα.
    Τι θα μπορούσε να είχε κάνει και δεν το έκανε; Μα να έχει ένα εναλλακτικό πλάνο. Δεν πάνε να λένε ότι θέλουνε οι διάφοροι; Το πιο λογικό πράγμα που διάβασα αυτές τις μέρες, ήταν ότι ο Βαρουφάκης επεξεργαζόταν μια εναλλακτική. Και τον κατηγορούν για αυτό! Δηλαδή αν ο Σόιμπλε κατάφερνε αυτό που έλεγε ότι ήθελε και αντί να φύγουμε εμείς, μας πετούσαν αυτοί έξω από την διαπραγμάτευση, ΤΙ θα γινόταν; Αν η συμφωνία δεν περάσει από τα Ευρωπαϊκά κοινοβούλια ΤΙ θα γίνει; Θα μας πει λυπάμαι αλλά δεν έχουμε προετοιμαστεί; Ο Τσίπρας με τον Βαρουφάκη πήγαν να κάνουν τους νταήδες στους Ευρωπαίους, αλλά μόνο ο ένας είχε σκοπό να το τραβήξει μέχρι το τέλος. Αν δεν σκοπεύεις να το πας ως το τέλος, μην πας καθόλου.
    Τώρα μείναμε να γλύφουμε τις πληγές μας σαν λαός και να ψάχνουμε παρηγοριά όπου τη βρούμε. Ότι η Ευρώπη άλλαξε, ότι οι ξένοι κατάλαβαν, ότι παρόλα αυτά ο Τσίπρας θα τα βάλει με το κατεστημένο και θα διορθώσει τα κακώς κείμενα… Εγώ έχω τις αμφιβολίες μου επ’αυτού. Οι μόνοι που συγκινήθηκαν στην Ευρώπη είναι η μειοψηφία των αριστερών, οι κερδισμένοι μάλλον είναι οι ακροδεξιές και ακροαριστερές παρατάξεις. Ο Σόιμπλε και η Μέρκελ παρουσίασαν άλλη μια νίκη στους δικούς τους οπότε η Γερμανία συνεχίζει στην ίδια ρότα. Μακάρι να είναι όπως τα λέτε κ. Ανδρικάκη, γιατί το άρθρο σας ήταν αξιόλογο. Όμως αν είναι απλά μια αισιόδοξη πρόβλεψη; Αυτά που θέλουμε να διορθωθούν απαιτούν δραστικές αλλαγές και ισχυρά χτυπήματα και εγώ δεν έχω πειστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πράξει κάτι τέτοιο. Δεν το έπραξε μόνος του με όλο το λαό πίσω του, θα το κάνει τώρα αν εξαρτάται από τους άρχοντες της διαφθοράς; Ήταν χτύπημα τα λεφτά που απέσπασε από τον Λαυρεντιάδη; Ή χάδι; Έτσι θα διευθετηθούν τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί; Εξωδικαστικά για ψίχουλα;
    Σε κάθε υποχώρηση μας, η Τρόικα θωρακίζεται καλύτερα έναντι της επόμενης αντίδρασης. Το έκανε αρχικά με το ΤΑΙΠΕΔ. Τώρα το σχεδίασε ακόμη καλύτερα. Τι θα συμβεί αν αποτύχουμε ξανά; Πάλι θα είμαστε χωρίς εναλλακτική; Τι θα συμβεί όταν θα πρέπει να αποπληρώσουμε τα καινούρια δάνεια που θα μας δώσουν; Και τι θα συμβεί αν οι Γερμανοί αποφασίσουν ότι τους συμφέρει περισσότερο να εκποιήσουν την περιουσία της Ελλάδας για την αποπληρωμή των χρωστούμενων από το να διαγράψουν το χρέος;

  64. DJBahamas

    Μη λες τέτοια γιατί θα σε περάσουνε γι αριστερό! Άκου κατάργηση των βουλευτικών προνομίων! Θέλεις να καταλύσεις το πολίτευμα;

  65. andri ioannidou

    Η λογική σου Αλεκο, ξεπερνάει τα όρια της…..λογικής του πληγωμένου θυρίου που παλεύει μεσα στη ψυχή του Ελληνα. Ενιωσα κατ’επανάληψη τη φόρτηση στη ψυχή μου, σε σημείο συγκήνησης, αλλα και περηφάνειας, απο λόγια ενος αληθινού Ελληνα. Αυτος ειναι ο Ελληνας, εσυ εισαι ο πραγματικός Ελληνας. Επνιξες το άδικο που σου “χαρήσανε” τα λυσσασμενα σκυλιά της Γερμανίας, και θέλησες να βαλης το ληθαράκι σου για τη στήριξη στον αγώνα που κανει αυτος ο γενναιος Προθυπουργος, που ειχε χρονια να δει η Ελλαδα τέτοιο. Τα ιδια συναισθήματα μ’εσενα ειχα κι εγω, και σίγουρα πολλοι Ελληνες, ομως, τωρα πεισμώσαμε, και θα στηρίζουμε “ανελέητα” τον Ηγετη μας. Σ’ευχαριστούμε που μας ταρακούνησες.

  66. JohnGR

    Άποψή μου είναι ότι το Σύριζα πρέπει να παραμείνει στην κυβέρνηση. Ακόμα και οι βουλευτές του που διαφωνούν με το μνημόνιο να στηρίξουν την κυβέρνηση σε όλα τα υπόλοιπα. Δείτε την σημερινή δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν πρέπει να δώσουμε στα λαμόγια που λυμαίνονται την χώρα την ευκαιρία να ανέβουν ξανά στην εξουσία. Γιατί αν με το μνημόνιο 3 και Σύριζα είμαστε κερατάδες, με μνημόνιο 3 και ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, θα είμαστε και κερατάδες και δαρμένοι.

  67. CitizenMitsos

    Μπράβο Αλέκο! Όλα όσα έγραψες είναι σωστά. Ας αφήσουμε τα μικροπολιτικά και τις ονειρώξεις και ας ετοιμάσουμε τις υποδομές για να μπορέσουμε να γίνουμε ανεξάρτητοι από τους οικονομικούς καρχαρίες.

  68. olga

    Μακαρι να γινουν αυτα που λετε, ομως φοβαμαι οτι το μνημονιο δεν θα αφησει περιθωρια για κατι καλο.Με μειωσεις μισθων και συνταξεων, θα κλεισουν κι αλλες επιχειρησεις, γιατι θα κυκλοφορει λιγοτερο χρημα στην αγορα, οι αγροτες με τα καινουρια μετρα θα αδυνατουν να ζησουν,οι συνταξιουχοι θα εξαθλιωθουν και σιγουρα θα ερθουν και απολυσεις στο δημοσιο, δηλαδη κι αλλη ανεργια .
    Η λιτοτητα ειναι καταστροφικη, δεν υπαρχουν περιθωρια αναπτυξης, οσο καλες προθεσεις κι αν εχει ο πρωθυπουργος και η κυβερνηση.

  69. Lila Spathi

    Συγχαρητήρια για το κείμενο και συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό που μου έφερε δάκρυα στα μάτια την μέρα του πραξικοπήματος για λογαριασμό του ! Κοιτα να δείς που θα την αλλάξει την Ευρώπη…

  70. Anthemios Potamianos

    πάντα ο Έλληνας είναι καλύτερος από οποιονδήποτε,έξω από το χορό όμως,να μην εκτεθούμε τώρα,γιαυτό και μόνο,μπράβο σου Αλέξη,είσαι παλικάρι,άσε τα παπαγαλάκια να λένε ότι θέλουν

  71. Manos Papageorgiou

    Μέχρι πριν μερικές μέρες μιλούσαμε για Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους, για πόρισμα απεχθούς χρέους, για τρανταχτό ΟΧΙ σε άλλο ένα μνημόνιο και σήμερα βρισκόμαστε με άλλη μια θηλιά στο λαιμό. Όλα τα υπόλοιπα “να, να, να, να” είναι “ΝΑ στα μάτια μας” φίλτατε Αλέκο και για απλή εσωτερική κατανάλωση.

  72. Ικου-Κικου

    Άξιος ο μισθός σας.

    Σας διαβάζω πρώτη φορά, και πραγματικά έχω μείνει άφωνος

  73. ARAVIADIS THOMAS

    ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ ,Η ΠΕΝΝΑ ΣΟΥ ,ΒΓΑΖΕΙ ΦΩΤΙΕΣ , ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ,ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΗΣ ,ΕΜΜΕΣΑ ,ΔΗΛ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΕΚΕΙ (ΕΞΩΣΤΡΑΚΙΖΩ Κ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΩ ΜΕ ΦΩΦΗ, ΜΕΙΜΑΡΑΚΗ, ΩΙΜΕ) ΚΑΙ ΙΔΟΥ!
    .

  74. TONI ANTONY

    Διάβασε προσεκτικά όσα γράφει σήμερα ο Μηλιός. Ο σύριζα έγινε σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα βάση σχεδίου. Από την «ανατροπή» στον «ιστορικό συμβιβασμό» (και από το «οι κοινωνικές
    ανάγκες πάνω από τα κέρδη» στην «παραγωγική ανασυγκρότηση»).

  75. Swellblog

    Ok, οι “εταίροι” μας ήθελαν την ανατροπή της κυβέρνησης, συμφωνώ. Η αποδοχή από τον Τσίπρα της συγκεκριμένης συμφωνίας, επί της ουσίας αποτελεί ακύρωση της κυβέρνησης. Μεταξύ ανατροπής και ακύρωσης δεν νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά. Υπέγραψε δηλαδή ο Τσίπρας την ακύρωση της κυβέρνησής του.

    Οι διαφωνούντες με τη συμφωνία Συριζαίοι είναι η μοναδική ελπίδα που μας μένει ότι δεν θα συνεχιστεί ο φαύλος κύκλος να δανειζόμαστε δις και καθημερινά να βρισκόμαστε σε χειρότερη θέση. Και η οικονομία και οι άνθρωποι.

  76. dsghdfhfj

    “Γιατί στο επίπεδο αυτών που ονομάζουμε μεταρρυθμίσεις (πόσο
    παρεξηγημένος ο όρος, όλοι θεωρούμε ότι “μεταρρύθμιση” είναι να κλείνεις
    ένα σχολείο ή ένα νοσοκομείο…) αυτά που πρέπει να γίνουν είναι
    περισσότερα.”
    Συμφωνώ!
    Και να δώσει ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ και χειροπιαστά “ισοδύναμα” (χωρις οικονομικό κόστος-αντίθετα) στους πολίτες οπως:
    Κατάργηση Βουλευτικής ασυλίας (εστω περιορισμός) και όλων των νόμων περι ΜΗ ευθύνης Υπουργών και ανωτερων στελεχων ΑΜΕΣΑ
    Μείωση των προνομίων των Βουλευτών και της Βουλευτικής αποζημίωσης και σύνταξης
    Ελεγχος των οικονομικών των κομμάτων και υποχρέωση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ να πληρώσουν τα χρέη τους
    Ελεγχος του ΠΟΘΕΝ (κι οχι “πόσα” οπως γίνεται) ΕΣΧΕΣ για ολους τους ανώτερους Δημόσιους λειτουργούς, απο Υπουργούς έως προισταμενους τμημάτων σε ευαίσθητους τομείς (πχ. πολεοδομία, εφορίες, κλπ)
    Παραχώρηση αμισθί για 15-20 χρόνια Δημοσίων ανεκμετάλλευτων εκτάσεων σε ακτήμονες που θέλουν να τις καλλιεργήσουν
    Διαφύλαξη και κατοχύρωση ατομικών ελευθεριών
    Διαχωρισμός Εκκλησίας-Κράτους και Φορολόγηση Εκκλησιαστικής περιουσίας
    Απλή αναλογική (καιρό εχει να ακουστεί ε?)

    Θα μπορούσα να γράφω όλη μέρα, αλλά νομίζω δεν χρειάζεται, είναι σαφής ο προσανατολισμός.

  77. ΡΕΝΑ

    ΣΑ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΑΛΕΚΟ ΑΝΔΡΙΚΑΚΗ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΚΟΜΑ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΠΟΙΟ 80% ΕΙΝΑΙ ΡΕ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ; ΤΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΕΙΣ; ΤΙ ΕΛΠΙΔΑ ΕΧΕΙΣ ΡΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ; ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΠΟΥΛΗΣΕ ΣΤΕΓΝΑ ΤΟΝ ΛΑΟ. Ο ΛΑΟΣ ΨΗΦΙΣΕ ΡΗΞΗ ΚΙ ΟΧΙ ΣΚΥΨΙΜΟ. ΨΗΦΙΣΕ ΣΚΙΣΗΜΟ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΙ ΟΧΙ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥΣ. ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΝΑ ΔΙΑΣΤΡΕΥΛΩΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ! ΝΤΡΟΠΗ ΣΕ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΣΟΥ. ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ. ΜΗΝ ΕΡΕΘΙΖΕΤΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΜΗΝ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΕ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΣΤΙΓΜΑΤΙΖΕΣΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΥ Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ ΑΜΠΑΡΙΖΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΛΙΤΩΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ. ΑΚΟΥΣ ΕΚΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΥΚΑΙΡΙΑ; ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΛΕΓΕ ΚΙ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΡΕ;
    “Ναι, έχω εμπιστοσύνη ότι εφόσον είναι στη δική του την ευθύνη, ο
    Τσίπρας θα συνεχίσει τη μάχη για να κάνει αυτό το μνημόνιο μια ευκαιρία
    να εφαρμόσει μια άλλη πολιτική”. ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ ΡΕ ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΕ! ΤΡΕΧΑΤΕ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ Η ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΟΙ ΑΛΗΤΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ, ΟΥΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΛΙΤΩΣΕΙ.

  78. Γιαννης

    καλησπέρα Αλέκο σε διαβάζω κατά καιρούς, ομολογώ όχι τόσο συχνά. Για να μην γράφω κατεβατά και κουράσω εσένα κ οποιονδήποτε μπει στον κόπο να διαβάσει λίγα λόγια/αλήθειες, απλά και με αποδείξεις…….
    1. Στην Ελλάδα ψηφίζονται/εφαρμόζονται μνημόνια!!! Δε με νοιάζει ποια μέθοδος βρίσκεται. Δεν παίζουν ρόλο τα χρώματα κ τα τάχα κόμματα.Ο ένας είπε ψέμματα ότι λεφτά υπάρχουν κ λοιπά, σβήστηκε το κόμμα που εκπροσωπούσε από το χάρτη, ό άλλος παρουσιάστηκε ώς αντιμνημονιακός αρχικά κλπ, ο άλλος ως πολύ δημοκράτης θα έδινε λύσεις με ισοβαρή καταμερισμο και μπλα μπλα και ανάπτυξη μπλα μπλα.
    Τα μνημόνια μένουν για την Ελλάδα. Τα άλλα είναι φιλολογία.
    Εννοείται ότι ότι κ αν έκανε στη σύνοδο θα ταν κατακριτέος. Αν σηκωνόταν κ έφευγε με τις βαρβαρότητες που του ζήτησαν κάποιοι θα λεγαν: πήγες για συμφωνία και μας πρόδωσες. Τώρα που την έκανε τη συμφωνία του λένε: μας κρέμασες, μας ξεφτύλισες.
    2. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει δημοκρατία, δικαιοσύνη, ισονομία κλπ Να θυμίσω ότι εδώ και χρόνια τα μέτρα που εφαρμόζονται συνταγματολόγοι τα χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικά. Μην το συνεχίσω.
    3. Δυστυχώς δεν υπάρχει ούτε στην Ευρωζώνη. Είναι δυνατόν κάποιος ”εταίρος” να μην πει τι είναι αυτά που ζητάτε από την ελλάδα? Είναι απάνθρωπα. Κι όμως δεν έγινε σε επίπεδο συνόδου. Το τι γράφουν οι φυλλάδες δεν παίζει και κάποιο ρόλο.
    4. Από την αρχή φαίνεται να χε πρόβλημα στο να κλείσει συμφωνία. Φάνηκε με τους όρους που του ζήτησαν τελικά.
    5. Όμως αν πραγματικά ήθελε να βοηθήσει την Ελλάδα γιατί τόσους μήνες δεν προχωρούσε σε μια φορολόγηση και σε μια τιμωρία των καταχραστών, ληστών, ψευτών κλπ? Του έβαζε και εκει τρικλοποδιά η Ευρώπη? Ποιο είναι το αποτέλεσμα από δίκη που έγινε επί κυβερνήσεώς του? Αναφέρομαι στη λίστα λαγκάρντ. Απίστευτα αποκαρδιωτικό? Βλέπεις λοιπόν κάποια ελπίδα? Κόρακας κοράκου μάτι βγάζει? Ή μήπως τιμωρήθηκε κάποιος που έβγαλε παράνομα λεφτά στο εξωτερικό?
    6. Η ζωή είναι έγχρωμη όπως λέει κάποιος συγγραφέας αλλά η πραγματικότητα είναι ασπρόμαυρη. Πέντε χρόνια βλέπουμε τη ζωή γύρω μας και ζούμε την πραγματικότητα.
    Εύχομαι να πάνε όλα καλά για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί