Θοδωρής Δουλουμπέκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής – ακούστε τη φωνή της νέας γενιάς

Τον Θοδωρή τον γνώρισα πριν περίπου είκοσι χρόνια και από τότε μοιραζόμαστε αληθινά συναισθήματα αγάπης και φιλίας. Φοιτητής τότε στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με έντονη ερωτική διάθεση για επιστημονικές γνώσεις, αλλά συνάμα γεμάτος κοινωνικές ανησυχίες και πολιτικές αγωνίες.

Τότε ο Θοδωρής δεν μπορούσε να συμβιβαστεί με το λίγο των φοιτητικών αμφιθεάτρων και η παθιασμένη ανιδιοτελής προσπάθεια του να ερμηνεύσει την κοινωνική πραγματικότητα αποκτώντας μια στέρεη ιδεολογική συγκρότηση, έπρεπε να μεταμορφωθεί σε δράση, σε αγώνα, σε αποτέλεσμα.

Και να που σήμερα, είκοσι χρόνια μετά, ως υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στις Ευρωεκλογές 2019, έρχεται να καταθέσει τον εαυτό του και να τολμήσει τον όμορφο αγώνα για αλλαγή στο κοινό μας σπίτι – στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ναι, είμαι πλέον σίγουρος ότι πολλά μπορεί να καταφέρει, γιατί σήμερα, μετρώντας τον με περισσή αυστηρότητα, είναι πιο νέος από τότε που τον γνώρισα, όχι βέβαια βιολογικά, αλλά ως σκέψη, ως αντίληψη, ως συναίσθημα, ως νόηση.  

Ρεθεμνιώτης, αυτοδημιούργητος, παιδί μια λαϊκής οικογένειας, με πατέρα, τον Βαγγέλη Δουλουμπέκη, ηλεκτρονικό, εργαζόμενο στον ΟΤΕ, εργατικό, απλό, καθημερινό άνθρωπο, και μητέρα, την Πόπη Κλάδου, κοινωνική λειτουργό, με πλούσια προσφορά, για περισσότερο από 35 χρόνια, στη λαϊκή επιμόρφωση και στη συνέχεια προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Διεύθυνσης Δημόσιας Πρόνοιας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Ρεθύμνου.

Ελεύθερος επαγγελματίας, πολιτικός μηχανικός, μελετητής και διαχειριστής κτιριακών και περιβαλλοντικών έργων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Συντονιστής των ακτιβιστών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ελλάδα, αρθρογράφος, προσκεκλημένος ομιλητής εκδηλώσεων και διεθνών συνεδρίων, γνώστης των ευρωπαϊκών διεργασιών και του ενωσιακού κεκτημένου.

Ο Θοδωρής εμπνέεται από τη ζωή των καθημερινών ανθρώπων, είναι ερωτευμένος με την πολιτική και τις συλλογικές αξίες, η σκέψη του ένα παράθυρο ανοικτό και κάθε συζήτηση μαζί του πολύτιμη, χωρίς περιθώρια για παρανοήσεις. Οι θέσεις του, απλές και ξεκάθαρες, είναι ταυτόχρονα και θέσεις μιας πανευρωπαϊκής ενωμένης αριστεράς, ενός πανευρωπαϊκού ισχυρού μετώπου, μιας προοδευτικής συμμαχίας για μια άλλη Ευρώπη, με άλλα προτάγματα και άλλο προσανατολισμό:

  • Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το όργανο εκπροσώπησης των λαών, αλλά οι μειωμένες νομοθετικές – εκτελεστικές αρμοδιότητες του και ταυτόχρονα ο περιορισμός τις εξουσίας των εθνικών κοινοβουλίων εκφράζουν το περίφημο «έλλειμμα δημοκρατίας», την περιορισμένη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων, ώστε ορισμένοι να ισχυρίζονται ότι στην Ευρώπη η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο και άλλοι ότι απλώς δεν υπάρχει. Η εμπέδωση τις δημοκρατίας εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο αίτημα.
  • Η σύγκρουση στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αναπόφευκτη. Η κοινωνική συνοχή και το κράτος πρόνοιας και δικαίου απέναντι στην οικονομική διακυβέρνηση. Οι λαοί τις Ευρώπης οφείλουν να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές ελίτ και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που έχουν επικρατήσει. Από τη μια μεριά η πολιτική, οι κοινωνίες, οι εργαζόμενοι, η αλληλεγγύη και τα κοινωνικά αγαθά και από την άλλη μεριά η οικονομία, η συντήρηση, η λιτότητα, η κερδοφορία του βορρά. Η Ευρώπη των λαών, η Ευρώπη των πολλών απέναντι στην Ευρώπη των λίγων και των πολλών ταχυτήτων.

Ο Θοδωρής, με σοσιαλιστικό ήθος, μάχεται να αποκτήσει πάλι ο άνθρωπος χαρακτηριστικά κοινωνικού όντος και όχι αλλοτριωμένου ατόμου, να επιστρέψουν οι άνθρωποι στην πολιτική, η κοινωνία να επανέλθει στον δημόσιο χώρο, να σταματήσει η αδιαφορία και η απάθεια των πολιτών, η κοινότητα να ξαναγίνει το υποκείμενο και ο αποδέκτης της πολιτικής, οι άνθρωποι να ανασάνουν ως ελεύθερες υπάρξεις, να πάψει η φτωχοποίηση των λαών, «να γλυτώσει από ένα δάκρυ έναν άνθρωπο», όπως λέει και ο ποιητής, γιατί μόνο έτσι «υψώνεται το μπόι της ανθρωπότητας».

Ακούστε τη φωνή του Θοδωρή, είναι η φωνή της νέας γενιάς, που αξίζει να ακουστεί στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι μια φωνή που έρχεται από το αύριο, ένα αύριο που δεν θα το χαρίσουμε σε κανένα, ένα αύριο που ξεκινά στις Ευρωεκλογές στις 26 του Μάη.

Μανόλης Πενθερουδάκης

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

Ρέθυμνο

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί