Αλλαγή πολιτικής για τις εξορύξεις ζήτησαν από τον Σταθάκη οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17/5, συνάντηση αντιπροσωπείας των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ με τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γιώργο Σταθάκη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, η συνεπικεφαλής της καμπάνιας των ευρωεκλογών Μαρία Πετεινάκη και η υποψήφια ευρωβουλευτής Χριστίνα Ευθυμιάτου, αλλά και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς και ο βουλευτής Γιάννης Τσιρώνης. Η συνάντηση οργανώθηκε, μετά από αίτημα των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, μετά από όσα συνέβησαν σε Λευκάδα και Ιωάννινα στις δράσεις κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων και ως συνέχεια της απόφασης- ανοιχτής επιστολής προς τον πρωθυπουργό που απηύθυνε η Τοπική Κίνηση των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ Ιωαννίνων.

Στη συνάντηση οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ κατέθεσαν για μία ακόμη φορά το συνολικό σκεπτικό αντίρρησης στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και τη διαφωνία τους με την επιλογή της Κυβέρνησης να συνεχίσει τις υπογραφείσεις από πριν συμβάσεις και να δρομολογήσει -υπογράψει νέες. Κατέθεσαν επίσης προτάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος από εξορύξεις υδρογονανθράκων, τις οποίες προτείνουν στην Κυβέρνηση ως ελάχιστο δείγμα θετικής ανταπόκρισης και, πιο συγκεκριμένα, για : - αυστηροποίηση της νομοθεσίας για περιοχές Natura σε σχέση με τις εξορύξεις με σαφή εξαίρεση τους από τις νέες και παλαιές συμβάσεις, - ρητή απαγόρευση της τεχνολογίας υδραυλικής ρηγμάτωσης (fracking) για την εξόρυξη φυσικού αερίου, - απαγόρευση εξόρυξης πετρελαίου σε θαλάσσιες περιοχές, και - δημοσιοποίηση των περιβαλλοντικών σχεδίων δράσης που έχουν εγκριθεί με τις συμβάσεις έρευνας και εξόρυξης.

Από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ζήτησαν σαφείς δεσμεύσεις για το αν τα αιτήματα αυτά μπορούν να προχωρήσουν σε εφαρμογή, αλλά και σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Επίσης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς πρότεινε να ληφθεί σοβαρά υπόψη αν το κόστος λύσης των συμβάσεων έρευνας & εξόρυξης υδρογονανθράκων είναι τελικά μεγαλύτερο ή μικρότερο από το περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος που θα προκύψει αν αυτές προχωρήσουν. Από την πλευρά του, ο Υπουργός Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι κατανοεί τα θέματα και τη σημασία τους, αλλά δεσμεύθηκε μόνο να απαντήσει μέχρι την επόμενη Πέμπτη 23/5/2019, για το αν οι προτάσεις μπορούν να μπουν σε διαδικασία συζήτησης, μετά και από διαβούλευση με τους συνεργάτες του.

Μετά και τη συνάντηση, οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ επαναλαμβάνουν ότι το θέμα των εξορύξεων, της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων αποτελεί κόκκινη γραμμή και λόγο απόσυρσης της κυβερνητικής στήριξης. Θα περιμένουν βεβαίως τις απαντήσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος, όπως συμφωνήθηκε,αλλά και της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για τα γεγονότα σε Λευκάδα και Γιάννενα και την ολοκλήρωση της ανακοινωθείσας ΕΔΕ.

Με βάση και τις απαντήσεις το θέμα θα συζητηθεί τα αρμόδια όργανα του κόμματος (Πανελλαδικό Συμβούλιο και Συνέδριο) το αμέσως επόμενο διάστημα.


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί