Στην κυκλοφορία ο δρόμος Ηράκλειο – Μεσαρά από τον Χ. Σπίρτζη

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης παρέδωσε σήμερα Σάββατο, 18 Μαΐου 2019, σε πλήρη ανάπτυξη και κυκλοφορία τον οδικό άξονα Αγία Βαρβάρα – Απομαρμά – Άγιοι Δέκα (Καστέλι), όπως ακριβώς είχε δεσμευτεί και εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο έργο.


Ο οδικός άξονας που συνδέει τη Μεσσαρά με το Ηράκλειο παραδίδεται στην κοινωνία της Κρήτης, μετά από 13 χρόνια αναμονής, εγκατάλειψης και διαχειριστικών αστοχιών.


Η τελετή της παράδοσης του έργου από τον κ. Σπίρτζη πραγματοποιήθηκε στις 12 το μεσημέρι στο νότιο στόμιο της σήραγγας Αγίας Βαρβάρας.

«Το έργο παραδίδεται σήμερα στην αδικημένη Μεσαρά και στο Ηράκλειο. Το περίμεναν όλα αυτά τα χρόνια στους γύρω οικισμούς που για δεκαετίες μεγάλα, βαριά φορτηγά περνούσαν μέσα από τις αυλές τους. Πιστεύω ότι από εδώ και πέρα με ασφάλεια θα έχουμε μετακινήσεις από το Ηράκλειο προς τη Μεσαρά», ανέφερε ο κ. Σπίρτζης.

Τα 16 χιλιόμετρα του συνολικού έργου περιλαμβάνουν τρεις σήραγγες… στην Αγία Βαρβάρα, στην Πλουτή και στην Απομαρμά, δύο κατασκευές στεγάστρων και πέντε κοιλαδογέφυρες εκ των οποίων η μια είναι γέφυρα εδαφικής ευστάθειας. Το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου διαθέτει μια λωρίδα ανακατεύθυνση με εξαίρεση 3,5 χιλιόμετρα που είναι διπλού κλάδου με διαχωριστικό στο κέντρο.

Ο Ιωάννης Καρνέσης, γενικός διευθυντής συγκοινωνιακών υποδομών του Υπουργείου είπε ότι «ο νέος δρόμος θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και στη μείωση της χρονοαπόστασης από την πεδιάδα της Μεσαράς προς το Ηράκλειο.»

Ο Φώτης Καζάζης, διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού ανάπτυξης Κρήτης ΟΑΚ: «Εμείς παραλάβαμε ένα έργο το οποίο ήταν ημιτελές, απεταγμένο ουσιαστικά, και με ένα πρόστιμο το οποίο υπήρχε πάνω από το κεφάλι μας της τΆξεως των 70 εκατομμυρίων ευρώ και με βασικό κίνδυνο το έργο αυ΄το να καταλήξει σε ένα φάντασμα…

Η πρώτη εργολαβία του έργου ξεκίνησε το 2007 και ολοκληρώθηκε το 2013. Η δεύτερη εργολαβία παρουσίασε τα μεγαλύτερα προβλήματα…ξεκίνησε το 2008 και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Το έργο έφτασε στα όρια της απένταξης και φτάσαμε στο σήμερα όπου παραδόθηκε το βασικό του κομμάτι ένω μέχρι τέλος καλοκαιριού αναμένεται να λειτουργεί πλήρως.

Σωκράτης Βαρδάκης: «Σήμερα η Κυβέρνηση παρέδωσε μαθήματα συνέπειας και αποτελεσματικότητας»

Στην επίσημη τελετή παράδοσης σε χρήση του οδικού άξονα Ηράκλειο – Μεσαράς βρέθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης. Με αφορμή το γεγονός o κ. Βαρδάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Άλλη μία απάντηση και ένα μάθημα συνέπειας και αποτελεσματικότητας αυτής της Κυβέρνησης, σε όλους εκείνους που η απραξία και η ανικανότητα τους είχαν οδηγήσει στην απένταξη ενός έργου μείζονος σημασίας του νομού μας. Όχι μόνο παραδώσαμε σήμερα στους πολίτες της Κρήτης μετά από σκληρή δουλειά 3 χρόνων, τον οδικό άξονα Ηράκλειο – Μεσαράς, αλλά συνεχίζουμε και με την δημοπράτηση και την υλοποίηση όλων των μεγάλων έργων και τις υποδομές που είχε και έχει ανάγκη η Κρήτη.»

Σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης ανέφερε:

Με αυτό το μεγάλης σπουδαιότητας έργο για την Μεσαρά και για ολόκληρη την Κρήτη η χρονο-απόσταση θα μειωθεί κατά 15 λεπτά και η απόσταση κατά 5 χλμ. περίπου. Η κίνηση των οχημάτων από το Ηράκλειο προς Μεσαρά, θα γίνεται μέσω του νέου κυκλικού κόμβου στην είσοδο του οικισμού της Αγίας Βαρβάρας προς Μοίρες, ενώ από Μοίρες προς Ηράκλειο θα γίνεται μέσω του Ισόπεδου Κόμβου στην περιοχή Καστελίου Μοιρών.

Στην παρούσα φάση θα λειτουργεί ο ανισόπεδος κόμβος (Α/Κ) Μορονίου – Πλουτής από και προς Ζαρό, Αμπελούζο κ.α., ενώ οι ανισόπεδοι κόμβοι (Α/Κ) Γέργερης και Πανασού δεν θα λειτουργήσουν προσωρινά. Ο ανισόπεδος κόμβος (Α/Κ) Γέργερης αναμένεται να ολοκληρωθεί σταδιακά εντός του καλοκαιριού. Ο ημικόμβος Πρινιά θα λειτουργεί στην έξοδο του προς Αγία Βαρβάρα, η είσοδος από Αγία Βαρβάρα προς Μοίρες, μέσω του ημικόμβου Πρινιά, θα λειτουργήσει μέσα στο καλοκαίρι,  ενώ ο κόμβος Πανασού σε αμέσως επόμενη φάση.


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί