Να σκέφτεσαι τί θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος για τους νέους

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι mandalakis-giorgos.jpg

Του Γιώργου Μανδαλάκη*

Στην προεκλογική περίοδο πολλοί μιλούν για τους νέους αλλά κανείς δεν προσπαθεί να διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις που θα βοηθήσουν τη νέα γενιά να νιώσει ότι μπορεί να διεκδικήσει αυτό που της αξίζει. Να συμμετέχει στα κέντρα λήψης αποφάσεων που αφορούν αυτήν.

Ένα βασικό πρόβλημα που καλείται η νέα Δημοτική Αρχή Ηρακλείου να αντιμετωπίσει και να βρει λύση  είναι πώς θα βοηθήσει τους νέους να “βγουν” από την εικονική πραγματικότητα που τους οδηγεί η κακή χρήση της τεχνολογίας και να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα της καθημερινότητας.

Αυτό το πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι περισσότερες οικογένειες με τα παιδιά τους και στο χώρο εργασίας μου γίνομαι δέκτης τέτοιων προβλημάτων.

Τι θα μπορούσε να κάνει μια νέα Δημοτική Αρχή.

Να προσπαθήσει να αξιοποιήσει τη Βικελαία Βιβλιοθήκη ως πόλο έλξης των νέων. Με διάφορους τρόπους ελκυστικούς και ουσιαστικούς να φέρει τους νέους κοντά της. Με εκδηλώσεις, ημερίδες, αναλύσεις, για θέματα όπως το bullying, τον ρατσισμό. Για θέματα ενημέρωσης για ιστορικά στοιχεία που αφορούν στο Ηράκλειο, την Κρήτη αλλά και την Ελλάδα και που δεν διδάσκονται στο σχολείο, λόγω των προγραμμάτων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Να μάθουν οι νέοι να χρησιμοποιούν σωστά το διαδίκτυο. Να δημιουργηθούν ομάδες για σκάκι, ομάδες θεατρικές, ομάδες χορού, τραγουδιού (χορωδίες), μουσικής και ό,τι άλλο προτείνουν οι νέοι μας. Να οδηγήσει με τον τρόπο αυτό στην εξωστρέφεια τα παιδιά μας, τα οποία τα τελευταία χρόνια κλείνονται όλο και περισσότερο στον εαυτό τους και υστερούν στην επικοινωνία με τους άλλους. Πόσα παιδιά δημιουργούν τέτοιες παρέες και δεν έχουν τρόπο και χώρο για να εκφραστούν!

Το Πολιτιστικό Κέντρο, εκτός των άλλων, δεν πρέπει μόνο να αναπαράγει τέχνη και πολιτισμό αλλά θα πρέπει να παράγει τέχνη και πολιτισμό και θα μπορούσε να δώσει στέγη σε όλους τους νέους με τέτοιους είδους ανησυχίες.

Θα μπορούσε επίσης η νέα δημοτική αρχή να κάνει ουσιαστική προσπάθεια για να προφυλάξει τους νέους από τα ναρκωτικά και γενικά από τις εξαρτήσεις που δημιουργούν τόσα προβλήματα στη ζωή τους.

Αν πράγματι θέλει η δημοτική αρχή να είναι κοντά ισότιμα σε όλους τους δημότες δεν θα πρέπει αν αγνοήσει τα νέα παιδιά που είναι το μέλλον της πόλης, μένοντας μακριά από τους αγωνίες τους.

Θα πρέπει να τα βοηθήσει να νιώσουν ότι ζουν σε μια πόλη που ενδιαφέρεται για τους νέους, τους προσφέρει λύσεις στα προβλήματά τους και προσπαθεί καθημερινά να αναβαθμίσει την κουλτούρα τους.

*Ο Γιώργος Μανδαλάκης είναι Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος  με την Παράταξη “ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ”, με υποψήφιο Δήμαρχο τον Ηλία Λυγερό

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί