«Γιατί δεν κάνατε τα προηγούμενα χρόνια όσα υπόσχεστε τώρα, κ. Σταϊκούρα;»

Η ομιλία του βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μανώλη Θραψανιώτη, στην ολομέλεια της βουλής για τα θετικά μέτρα.

Αναλυτικά:

Μπαίνω στον πειρασμό να ρωτήσω τον κ. Σταϊκούρα: Αυτά, τα οποία υπόσχεστε ότι θα κάνετε τώρα, γιατί δεν τα κάνατε τα προηγούμενα χρόνια για να μην χρεωκοπήσει η χώρα, κύριε Σταϊκούρα; Εσείς δεν κυβερνούσατε; Εσείς κυβερνούσατε.

.

Κύριε Πρόεδρε, πριν λίγο καιρό ξεναγήθηκε σε αυτήν εδώ την Αίθουσα το 5ο Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Νικολάου Κρήτης. Ρώτησα, λοιπόν, τα παιδιά -καθόντουσαν εκεί πίσω ακριβώς- αν έχουν παρακολουθήσει συνεδριάσεις της Βουλής, εάν έχουν άποψη για τις συζητήσεις μεταξύ των Βουλευτών και πώς κρίνουν γενικά το επίπεδο του Κοινοβουλίου. Φαντάζεστε την απάντηση; Περιττό να πω ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία εξέφρασε αρνητικά σχόλια. Και αν το αναφέρω αυτό είναι γιατί, εκτός από τους μεγαλύτερους σε ηλικία που παρακολουθούν τις συνεδριάσεις της Βουλής, παρακολουθούν και παιδιά. Και σε αυτά θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί, γιατί η Βουλή θα πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, συζητούμε σήμερα το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών που έχουν δημιουργηθεί σε ασφαλιστικά ταμεία, το δημόσιο, για φυσικά πρόσωπα και τους οργανισμούς. Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης σε εκατομμύρια πολίτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οφειλές που σωρεύτηκαν και η πλειοψηφία των οφειλετών δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους εξαιτίας της βίαιης προσαρμογής και των περιοριστικών πολιτικών που επιβλήθηκαν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια των μνημονίων κυρίως.

Τι εννοούμε, όμως, «βίαιη προσαρμογή» και πού οφείλεται; Πώς και γιατί δημιουργήθηκαν αυτές οι οφειλές; Αν πάμε πίσω στην ισχυρή Ελλάδα, την Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και πιο πίσω ακόμα, θα συνειδητοποιήσουμε ότι όλη αυτή την περίοδο είχε δημιουργηθεί μια εικονική πραγματικότητα. Ζούσαμε έναν μύθο. Έναν μύθο που μετατράπηκε σε εφιάλτη. Και την ευθύνη φέρουν ακέραια τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια. Γιατί πιστεύω ότι δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης αυτής της χώρας που να αμφισβητεί ότι τη χώρα χρεωκόπησαν οι πολιτικές σας.

Να δούμε, όμως, πώς και γιατί όλη αυτή η εικόνα της ισχυρής Ελλάδας κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, παρασύροντας στα ερείπια τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, οδηγώντας τη στη φτωχοποίηση. Θυμόμαστε όλοι την περίοδο της επίπλαστης ευμάρειας, τον βομβαρδισμό από τηλεοράσεων: «Πάρε και εσύ ένα δάνειο να βάλεις το δικό σου κεραμίδι πάνω από το κεφάλι σου. Να μην είσαι στο νοίκι. Πάρε δάνειο να πας διακοπές. Πάρε δάνειο να πας να κάνεις γιορτές. Πάρε δάνειο για να παίξεις στο Χρηματιστήριο». Ειδικά με το τελευταίο, εκεί και αν χάθηκαν περιουσίες. Ήταν η εποχή του αέρα.

Αυτός, λοιπόν, που ήθελε το δικό του κεραμίδι το είδε σαν ευκαιρία. Φούσκωσαν τα μυαλά του. Το μέτρησε, το ξαναμέτρησε, τον παρότρυνε εξάλλου και η μεγάλη μας φίλη. «Άρα, δεν μπορεί, δίκιο θα έχουν, σκέφτηκε». Με μισθό 1.500 ευρώ ή 2.000 ευρώ στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα θα έδινε 500 ευρώ για το δάνειο και θα του έμεναν και τα υπόλοιπα για να ρυθμίσει τη ζωή του. «Θα μου μένουν τα  υπόλοιπα και θα έχω το δικό μου κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μου. Σαν καλό μου ακούγεται», σκέφτηκε. Δεν αναρωτήθηκε, όμως, ποτέ πού βρέθηκαν αυτά τα χρήματα που σκορπούσαν απλόχερα οι τράπεζες. Από ποια παραγωγική διαδικασία προέκυψαν. Ποιες παραγωγικές επενδύσεις έγιναν όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια. Ήταν θέματα που δεν απασχολούσαν τους πολίτες. Έβλεπαν μπροστά τους τις ευκαιρίες, χωρίς να βλέπουν τη φάκα. Πού να ξέρουν από οικονομικές αναλύσεις και προβλέψεις; Πού να ξέρουν για ποιον λόγο μας δάνειζαν οι αγορές με υψηλά επιτόκια 6,5% το 2006, την εποχή της ισχυρής Ελλάδας; Ούτε την Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος ούτε ότι η κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη γνώριζαν -ήταν βλέπετε εμπιστευτική- ούτε τις προειδοποιήσεις του κ. Σούρλα περί διαφοράς στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης ούτε τις ανησυχίες του κ. Κρεμαστινού για την εκτόξευση των δαπανών υγείας από 2,5 δισεκατομμύρια το 2000 στα 9 δισεκατομμύρια το 2010, αναρωτώμενος πού πήγαν αυτά τα χρήματα. Ήταν η εποχή του «όποιος πρόλαβε, πρόλαβε».

Τώρα ξέρουμε. Και αν δεν τα μάθαμε όλα, τουλάχιστον υποψιαζόμαστε. Το κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας, αντί να μας προστατεύει, μας ήρθε κατακέφαλα. Πρώτα εκείνοι που μας δάνειζαν, μας λένε «Φέρτε μας αυτά που μας χρωστάτε. Μα, δεν τα έχουμε. Θα τα βρούμε εμείς, αλλά με τους δικούς μας όρους». Και το αποτέλεσμα; Να η μείωση μισθών και συντάξεων κατά 40% με δώδεκα οριζόντιες περικοπές. Να η απώλεια του εθνικού εισοδήματος κατά 25%. Να το κούρεμα των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων. Η θεωρία του σοκ. Η βίαιη προσαρμογή. Ποιος πλήρωσε και πληρώνει όλα αυτά; Προφανώς όχι εκείνοι που ευθύνονται για τη χρεωκοπία. Εκείνοι φρόντισαν να τα εξασφαλίσουν. Πλήρωσαν τα θύματα που εσείς δημιουργήσατε. Πρώτα απ’ όλα, εκείνοι που έχασαν τη δουλειά τους και έμειναν άνεργοι. Στο 27,8% η ανεργία το 2014 από το 7,7% το 2008. Εκείνοι που είδαν τον προγραμματισμό τους να τινάζεται στον αέρα και άρχισαν να σκέφτονται πώς θα τα βγάλουν πέρα. Επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες που δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Εκεί που έπαιρναν έναν μισθό ικανοποιητικό, είδαν να μειώνονται οι αποδοχές τους δραματικά κατά 40%. Έπρεπε να καλύψουν δάνεια, ασφαλιστικές εισφορές, φόρους, φως, νερό, τηλέφωνο. Και αν τύχαινε να έχουν παιδιά που να σπουδάζουν, δεν τα έβγαζαν με τίποτα. Άρχισαν λοιπόν να ιεραρχούν τις ανάγκες τους, να μην πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές, τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, το ρεύμα, το δάνειο, την πιστωτική κάρτα, γιατί αλλιώς τα είχαν προγραμματίσει. Αν τύχαινε δε να αρρωστήσουν, ούτε περίθαλψη δεν είχαν. Οι ανασφάλιστοι στα 2,5 εκατομμύρια. Αυτή είναι η βίαιη προσαρμογή. Αυτή ήταν η εικόνα που μας παραδώσατε.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, με το σχέδιο νόμου που τίθεται και συζητούμε, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να πάρουν ανάσα εκατομμύρια Ελλήνων. Υπολογίζεται ότι πάνω από τρία εκατομμύρια θα ρυθμίσουν τις οφειλές τους, ενώ ένας μεγάλος αριθμός με τις ρυθμίσεις θα πάρει σύνταξη και θα παρακρατείται από την οφειλή του. Γίνεται επαναπροσδιορισμός της βασικής οφειλής και διαγραφή κατά 85% των προσαυξήσεων, ενώ για τους αγρότες γίνεται διαγραφή των προσαυξήσεων κατά 100% για οφειλή μέχρι 6.000 ευρώ.

Με τα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, όπως 13η σύνταξη σε μόνιμη βάση,  μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα από 13% στο 6%, θα μειώσει το κόστος διαβίωσης στους πολίτες, ενώ η μείωση του φορολογικού συντελεστή στους συνεταιρισμούς στο 10% και η έκπτωση κατά 10% από το φορολογητέο εισόδημα στους συνεταιρισμένους αγρότες ενισχύει το συνεταιριστικό κίνημα.

Επίσης, θα γίνουν προσλήψεις τεσσεράμισι χιλιάδων μόνιμων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής το 2019 και άλλων εννιάμισι χιλιάδων.

Θέλω να επισημάνω, κλείνοντας, πως είναι γεγονός ότι υπάρχουν κατηγορίες πολιτών που είδαν να έρχονται τα πάνω κάτω στη ζωή τους και δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Εκείνους να στηρίξουμε. Υπάρχουν επίσης εκείνοι οι οποίοι κατά τη διάρκεια της κρίσης, με δυσκολία πολλές φορές, ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους. Εκείνους να τους επιβραβεύσουμε. Υπάρχουν, τέλος, κι εκείνοι που είναι κατ’ επάγγελμα κακοπληρωτές. Εκείνους να τους πατάξουμε.

Με τα συγκεκριμένα μέτρα και τις ρυθμίσεις που φέρνει το νομοσχέδιο η χώρα αφήνει πίσω τα μνημόνια, μπαίνει σε κανονικότητα και αργά, αλλά με σταθερά βήματα και προπάντων με σεβασμό στη διαχείριση των χρημάτων του ελληνικού λαού, μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης. Να είστε βέβαιοι ότι ο ελληνικός λαός θα το εκτιμήσει.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί