Εκδήλωση του 4ου ΓΕΛ Ηρακλείου για τα ναζιστικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τις γερμανικές οφειλές

Το 4ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου και η σχολική εφημερίδα Οκτώ & 4ο Γ.Λ. Ηρακλείουπραγματοποιούν την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019 και ώρα 10.00 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου (Λεωφόρος Πλαστήρα 10) εκδήλωση με θέμα: Κρήτη: Αντίσταση, Μνήμη, Δικαιοσύνη.

Η μάχη της Κρήτης και η Αντίσταση, τα ναζιστικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

με κεντρικό ομιλητή τον κ. Αριστομένη Ι. Συγγελάκη, Συγγραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και μέλος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου. Ο κ. Συγγελάκης ασχολείται εντατικά με το ζήτημα της ιστορικής μνήμης και της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών επί είκοσι χρόνια.

Θα μπορούσε κανείς να αναφέρει χίλια δύο πράγματα για το παραπάνω θέμα. Εμείς, μαθητές και δάσκαλοι, πιστεύουμε ότι το ζητούμενο είναι να καταφέρουν οι νέοι άνθρωποι να γνωρίσουν και να κατανοήσουν το παρελθόν, να αντιμετωπίσουν με σεβασμό τη συλλογική μνήμη ή ακόμη και το συλλογικό «τραύμα» τόσο πολλών μαρτυρικών, ανά την Ελλάδα, περιοχών εξαιτίας της ναζιστικής λαίλαπας. Το δημόσιο σχολείο -όσο μπορεί- έχει το χρέος και την ευθύνη, στον σημερινό κόσμο της μαζικής πληροφορίας και της επιβολής ενός μονοδιάστατου και καθολικού τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς, να διαμορφώσει άτομα ικανά να διεκδικούν, να πορεύονται με πυξίδα την αξιοπρέπεια  και να αντιστέκονται στις εθνικιστικές φωνές της μισαλλοδοξίας και της απειλής του εκφασισμού των κοινωνιών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί