«Δύναμη Πολιτών»: Λύνουμε το πρόβλημα του νερού

Το Ηράκλειο ταλαιπωρείται από το πρόβλημα της ύδρευσης σε όλο το βάθος της ιστορικής διαδρομής του. Αδιάψευστοι μάρτυρες είναι μια σειρά από μνημεία διαφόρων περιόδων που σχετίζονται ακριβώς με την υδροδότηση. Η Δύναμη Πολιτών στο πρόγραμμα που κατέθεσε το 2014, κατέγραψε εξαρχής το πρόβλημα αυτό ως κυρίαρχο και έθεσε ως βασικό στόχο την
οριστική του επίλυση, με τρόπο που όχι μόνο θα εξασφαλίζει σταθερή και ποιοτική υδροδότηση στην πόλη, αλλά ταυτόχρονα θα την καθιστά ανεξάρτητη από πηγές υδροδότησης εκτός του Δήμου Ηρακλείου.

Στο πλαίσιο αυτό, η δημοτική αρχή του Βασίλη Λαμπρινού επεδίωξε σταθερά την διοικητική και οικονομική εξυγίανση της ΔΕΥΑΗ και την απεξάρτηση της υδροδότησης του Ηρακλείου από τον βαθμό στον οποίο θα γεμίζει ή όχι το φράγμα Αποσελέμη. Το τέλος της αυτοδιοικητικής περιόδου 2014-2019 βρίσκει τον Δήμο Ηρακλείου πολύ πιο κοντά σε αυτούς τους στόχους. Η ΔΕΥΑΗ είναι πλέον οικονομικά βιώσιμη , έχοντας αφήσει πίσω της το φάσμα της υπερχρέωσης και του υπερδανεισμού. Με νοικοκυρεμένα τα οικονομικά της, είναι σε θέση να κάνει επενδύσεις βελτίωσης των υποδομών της, να μειώνει τις χρεώσεις της και να ασκεί κοινωνική πολιτική ελαφρύνοντας τα αδύναμα νοικοκυριά.

Παράλληλα, εφαρμόστηκε στρατηγικό σχέδιο αποκατάστασης του τεράστιου προβλήματος των απωλειών του δικτύου. Περίπου το ⅓ του νερού που διανέμει η ΔΕΥΑΗ μέχρι σήμερα χάνεται λόγω απωλειών στο εξαιρετικά ταλαιπωρημένο υδρευτικό δίκτυο. Ο Βασίλης Λαμπρινός με ορθή ιεράρχηση, επιμονή και επιχειρήματα κατόρθωσε να εξασφαλίσει την πλήρη χρηματοδότηση του τεράστιου έργου αλλαγής του συνόλου του αστικού δικτύου ύδρευσης, μήκους περίπου 250 χιλιομέτρων , από τα οποία ήδη εκτελούνται τα 45 χιλιόμετρα περίπου.

Παράλληλα, εξασφαλίστηκε η αντικατάσταση 29.000 υδρομέτρων της ΔΕΥΑΗ, από τα οποία τα 3.000 έχουν ήδη αντικατασταθεί. Με αυτά τα μεγάλης κλίμακας έργα κλείνει οριστικά το πρόβλημα των απωλειών, ενώ αυξάνεται η πίεση του δικτύου και διασφαλίζεται η ποιότητα του νερού που θα διανέμεται πλέον μέσα από ένα σύγχρονο δίκτυο.

Ταυτόχρονα, αναζητήθηκαν νέες πηγές υδροληψίας εντός Δήμου, με αποτέλεσμα να προχωρήσει η μελέτη και αδειοδότηση οκτώ νέων γεωτρήσεων, από τις οποίες ήδη οι τρεις είναι λειτουργικές και η τέταρτη έτοιμη να λειτουργήσει. Ακόμα περισσότερο, η ΔΕΥΑΗ προχώρησε στην εγκατάσταση συστήματος αντίστροφης όσμωσης μέσα στους δικούς της χώρους, προκειμένου να προχωρήσει σε αφαλάτωση (απογύψωση). Η υποδομή αυτή είναι έτοιμη εντός των προσεχών ημερών να αρχίσει την δοκιμαστική παραγωγή, με αποτέλεσμα το αμέσως επόμενο διάστημα με όλες τις ήδη έτοιμες υποδομές να προστίθενται στο δίκτυο καθημερινά περίπου 5.000 κυβικά μέτρα πόσιμου νερού.

Με συνολικό στρατηγικό σχέδιο ο Βασίλης Λαμπρινός και η Δύναμη Πολιτών δρομολόγησαν την οριστική λύση του προβλήματος της ύδρευσης, ενός προβλήματος που ταλανίζει το Ηράκλειο για πολλές δεκαετίες στη σύγχρονη ιστορία του. Το Ηράκλειο για πρώτη φορά στην ιστορία του θα γίνει ένας Δήμος με σύγχρονες υποδομές και ανεξάρτητες πηγές ύδρευσης, χωρίς να περιμένει αν θα βρέξει για να γεμίσει το φράγμα Αποσελέμη, αλλά με αυτάρκεια και δυνατότητα σταθερής παροχής ποιοτικού νερού για όλους τους δημότες.


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί