Νέα πρόκληση από το Τουρκικό ΥΠΕΞ: Να αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά του Ανατ. Αιγαίου

Με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιτίθεται στην Ελλάδα, κατηγορώντας την ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες.

Όπως μετέφερε ο δημοσιογράφος Μανώλης Κωστίδης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι, αναφέρει ότι σύμφωνα με τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πρέπει να μείνουν αποστρατιωτικοποιημένα.

Επίσης, τονίζει ότι τα πλοία του ΝΑΤΟ δεν έχουν το δικαίωμα να πλησιάζουν τα λιμάνια, ούτε για ανεφοδιασμό στα εν λόγω νησιά.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση η Τουρκία θα υπερασπιστεί όλα τα δικαιώματά της στην περιοχή, ενώ εξαπολύει επίθεση στην Ελλάδα ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και δημιουργεί τετελεσμένα στο Αιγαίο.

Η τουρκική πλευρά τονίζει ότι η δράση του ΝΑΤΟ στην περιοχή για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης δεν σημαίνει ανοχή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία ζητά αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών αφού ανάλογη δήλωση έχει κάνει κατά το (πρόσφατο) παρελθόν ο πρώην επιτελάρχης των Τουρκικών ΕΔ και νυν υπουργός Άμυνας της γείτονος Χουλουσί Ακάρ. «Η στρατικοποιηση των νησιών που θα πρέπει να παραμείνουν μη στρατικοποιημένα είναι ξεκάθαρη παραβίαση των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων» είχε πει ο Ακάρ και συμπλήρωσε: ««Από τον Έλληνα ομόλογό μου – στα πλαίσια των καλών και ειλικρινών σχέσεων μας – περιμένω να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και σε αυτό το ζήτημα».

Newpost.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί