Πολίτες: Οι φιέστες αλά Χόλιγουντ στις εκλογές του Ηρακλείου και το χρήμα από τα δημοτικά ταμεία


Μας γράφει πολίτης: Αγαπητοί φίλοι του Candiadoc, σε μερικές μέρες θα κληθούμε να επιλέξουμε τους καλύτερους για το δημοτικό συμβούλιο και τη δημοτική αρχή του Ηρακλείου, αλλά κυρίως τον Δήμαρχο που θα είναι στο τιμόνι της μεγαλύτερης πόλης της Κρήτης. Άρα, αυτή επιλογή θα έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για τα κόμματα που δίνουν ή δε δίνουν χρίσματα, όχι μόνο για τις δημοτικές παρατάξεις που μάχονται προεκλογικά, ούτε καν μόνο για την πόλη του Ηρακλείου ή την Κρήτη. Θα είναι ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής σημασίας μήνυμα. Έτσι κι εγώ, ως ένας δημότης που βλέπει, ακούει, διαβάζει και κρίνει όχι μόνο περιμένοντας 4 χρόνια για να ψηφίσει, θέλω να καταθέσω κάποιους προβληματισμούς μου, με αφορμή και άρθρο του κ. Κουκιαδάκη για τις εκλογικές δαπάνες, που δημοσιεύσατε πρόσφατα. Κι ίσως οι σκέψεις και οι πληροφορίες που καταγράφω, σας δώσουν την αφορμή για μια έρευνα. Άλλωστε θα καταλάβετε από όσα παραθέτω (ξέροντας και ποιος σας γράφει αυτά τα λόγια) ότι ξέρω και έχω στοιχεία.

Πολύ σωστά λοιπόν επεσήμανε στο άρθρο του πριν από λίγες ημέρες ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης :

“… το ανώτατο επιτρεπτό όριο των εκλογικών δαπανών ενός συνδυασμού με πλήρη σύνθεση (75 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, 63 στην εκλογική περιφέρεια Ηρακλείου και 12 στις υπόλοιπες περιφέρειες) ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 242.000 €.

Οι δαπάνες αυτές αποτελούν απραγματοποίητο όνειρο για τις περισσότερες δημοτικές παρατάξεις, που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών και τους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους, όλων των συνδυασμών.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι δεν θα κάνουν χρήση του ανώτατου ορίου, ενώ ακόμη λιγότεροι θα το υπερβούν. Όποιες όμως παρατάξεις ή όποιοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι το υπερβαίνουν φαίνονται, «ο βήχας και ο παράς»  δεν κρύβονται, χωρίς να είναι αναγκαίος οποιοσδήποτε έλεγχος από την αρμόδια επιτροπή ελέγχου δαπανών.

Έτσι, μπορούν να αναρωτηθούν τουλάχιστον οι ίδιοι οι πολίτες, γιατί υποψήφιοι δήμαρχοι επενδύουν αστρονομικά ποσά σε πολυτελή εκλογικά κέντρα, διαφημιστικές εταιρείες, επικοινωνιολόγους, «ίματζ μέικερ», έρευνες της κοινής γνώμης, γραφολόγους, φωτογράφους, άμεσες και κυρίως έμμεσες διαφημίσεις σε δεκάδες μέσα ενημέρωσης έντυπα και ηλεκτρονικά.

Είναι αλήθεια, στις δημοτικές εκλογές του Ηρακλείου κάποιοι έχουν μεταφέρει την έννοια του χολιγουντιανού σόου. Δεν είναι απλά ο θεατρικός τρόπος που προσπαθούν να μεταφέρουν ένα μήνυμα που βασίζεται στη διακήρυξη του “νέου”. Αυτό το υποκριτικό -κατά το θεατρικό, που όμως είναι αποδεκτό και θαυμαστό μόνο στην υποκριτική τέχνη κι όχι στην πολιτική έκφραση- είναι δικό τους θέμα και θα κριθεί. Αυτό που είναι απορία είναι από πού προέρχονται τόσα κονδύλια; Και αυτό δεν είναι απλά έκφρασή τους που θα κριθεί. Ειδικά όταν είναι γνωστό ότι συγκεκριμένοι υποψήφιοι με χολιγουντιανές προεκλογικές εκστρατείες έλκουν το χρήμα τους από την μόνιμη επαγγελματική τους σχέση με την Αυτοδιοίκηση και μάλιστα ακόμα και με τον δήμο Ηρακλείου, τον οποίο διακηρύττουν ότι θέλουν να υπηρετήσουν ως νέοι, με νέες ιδέες, αλλά με γνωστές παλιές πρακτικές… Και μάλιστα οι αμοιβές αυτές δεν είναι και τόσο ευκαταφρόνητες, καθώς μέσα σε μερικούς μήνες μπορεί και να φτάνουν το ένα εκατομμύριο ευρώ… Δεν γνωρίζω να σας πληροφορήσω, φίλοι του Candiadoc, αν αυτό είναι νόμιμο. Ίσως εσείς μπορείτε να το ερευνήσετε για να μάθουμε κι εμείς που αύριο θα πρέπει να επιλέξουμε τον καλύτερο για δήμαρχο της πόλης μας. Αλλά τουλάχιστο τεράστιο θέμα ηθικής τάξης υπάρχει, αφού διεκδικείς ως νέος, με νέα μυαλά, νέες αξίες, να διοικήσεις αυτό που σου εισφέρει πλουσιοπάροχα στην κύρια επαγγελματική σου απασχόληση…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί