Ευτυχώς, δεν έπαιξα με την εξουσία και πλήρωσα το τίμημα

Του Γιάννη Νεονάκη*

Κάποτε βλέπουμε ή διαβάζουμε ότι επιθυμούμε να δούμε ή να διαβάσουμε..
Επειδή κάποτε στις αναρτήσεις μας με εικόνες και σχόλια άλλο βλέπουν και διαβάζουν ο καθένας ανάλογα με τι επιθυμεί έχω να πω ότι πράγματι η ιστορία έχει πολλές όψεις. Βλέπουμε ο καθένας τα πράγματα όπως σε εμάς φαίνονται αληθινά και τα περιγράφουμε ανάλογα. Οι άνθρωποι στην πορεία της ιστορίας έπαιζαν με τον μύθο και την ουτοπία μέσα από την ανάγκη τους για την αναζήτηση του διαφορετικού.

Η αναζήτηση μέσω της ουτοπίας του ιδανικού έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Η «Ατλαντίδα» και η «Ιδανική Πολιτεία» του Πλάτωνα πάνε μαζί και αν παραβλέψουμε λίγο τον μύθο προσπαθώντας να περιορίσουμε την πολυπλοκότητά του, λειάνουμε τις υπερβολές με μια αληθοφανή επεξεργασία μπορούμε πάντα να κάνουμε αποδεκτές ιδανικές αναζητήσεις μέσω του μύθου και έχουμε παραδείγματα υλοποίησης ανάλογου έργου.

Το ζητούμενο είναι να γράψουμε ιστορία και επειδή ο μύθος δεν γίνεται ιστορία εμείς με τις πράξεις μας πρέπει να γράφουμε ιστορία.

Η πρόσφατη ιστορία των τελευταίων αιώνων με την δημιουργία κοσμοθεωριών επαναστάσεων και στην συνέχεια θεωριών και κινημάτων γύρω από τις τέχνες (λογοτεχνία και εικαστικές τέχνες) και τις εφαρμοσμένες τέχνες (αρχιτεκτονική, πολεοδομία) άλλαξαν την εικόνα του χώρου, των πόλεων, του περιβάλλοντος της κοινωνίας, τις συμπεριφορές των ανθρώπων. Σήμερα ζούμε στους ξέφρενους ρυθμούς της ψηφιακής εποχής και το εικονικό με το πραγματικό κάποτε μπερδεύονται.
Κάνω αυτή την εισαγωγή για να περάσω σ’ αυτά που βιώνουμε τις μέρες μας και να τα συνδέσω με όλα που ακούω, βλέπω και καταλαβαίνω με βάση πάντα την σκέψη μου τα βιώματά μου, το πολιτικό μου κριτήριο. Ακούω τελευταία την λέξη προοδευτικός, προοδευτικό μέτωπο και επειδή ψάχνομαι με τις λέξεις προσπαθώ πάντα να τις συσχετίζω με την ετυμολογία τους και την σχέση τους με την ιστορία. Προοδευτικός είναι ο φιλοπρόοδος που αγαπά την πρόοδο την εξέλιξη, ο υπέρμαχος της εξελικτικής πορείας της κοινωνίας (για την πολιτική). Προοδευτικό είναι επομένως είναι ότι φέρει κάτι νέο διαφορετικό καλύτερο για τους ανθρώπους. Αυτά που ζούμε τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας είναι η μετεξέλιξη της κοινωνίας και των ανθρώπων σε μηχανές κατανάλωσης στις ορέξεις των αγορών, της πολιτικής και των πολιτικών που τις εξυπηρετούν. Η πολύ πρόσφατη δυστυχώς ιστορία μας δείχνει μια αλλοτρίωση και συμβιβασμούς των πολιτικών (ως πρόσωπα) και την απόλυτη υποταγή τους σε ένα σύστημα παγκόσμιο που πλέον δεν παίζει με την πολιτική και την οικονομία αλλά με τους ισχυρούς και τις αγορές. Επομένως δεν μπορώ να δεχθώ την θεωρία και τον σκοπό για την δημιουργία «προοδευτικού μετώπου» που θα αντιμετωπίσει τον νεοφιλελευθερισμό στην Ευρώπη, η οποία Ευρώπη πλέον μετεξελίχτηκε σε μια μεγάλη επιχείρηση. Επιπλέον οι φορείς ή τα κόμματα και ιδιαίτερα τα πρόσωπα που συμμετέχουν στο υποτιθέμενο προοδευτικό μέτωπο δεν μπορούν να κάνουν κάτι διαφορετικό. Άνθρωποι φθαρμένοι πολιτικά, «λίγοι» με ότι ασχολούνται, πολλοί από αυτούς χαμαιλέοντες της πολιτικής, νεόκοποι επαναστάτες που αυτοπροσδιορίζονται προοδευτικοί. Έχω δε την υποψία ότι αν χρειαστεί όλοι μαζί, και με τους απέναντί τους, θα συμπράξουν για να «σώσουν» το τόπο από την «καταστροφή».

Δεν θα σταθώ απέναντι σε ανθρώπους έντιμους που γνωρίζω ότι πιστεύουν ακόμα σε τέτοιες συμπράξεις. Δεν πάσχω από πεσιμισμό και γνωρίζω ότι ο νεοφιλελευθερισμός όπως ονομάζεται εφαρμόζει ήδη την πολιτική του καθημερινά σε όλο το φάσμα της κοινωνίας και η προσπάθεια για αλλαγή πρέπει να είναι από τα κάτω προς τα πάνω σε καθημερινή βάση στους χώρους που ζούμε, στα χωριά τις πόλεις. 
Όσον αφορά την παράταξη των «Ενεργών Πολιτών» για τον Δήμο Ηρακλείου, αυτό που την κάνει μια διαφορετική παράταξη είναι οι άνθρωποί της. Πρώτα και πάνω από όλα βάζουν το όραμά τους για ένα καλύτερο Δήμο και η βάση τους είναι οι αξίες που φέρουν ο καθένας και όλοι μαζί, οι γνώσεις που έχουν ο καθένας στον τομέα του, η συνεχής προσπάθεια στην πορεία του χρόνου με γνώμονα την επίλυση των προβλημάτων της πόλης του Ηρακλείου και του Δήμου γενικότερα. Είμαστε διαφορετικοί και προσδοκούμε ο καθένας με τον τρόπο του και με ελπίδα να φτάσουμε στον στόχο μας που είναι κοινός για το καλό του Δήμου μας. Τελευταία ακούγεται η λέξη αλαζονεία από διαφορετικές πλευρές και απευθύνεται στους «Ενεργούς Πολίτες».

Ας κοιτάξουν όσοι μιλούν για αλαζονεία τον εαυτό τους και τους γύρω τους και να βρουν έστω και ένα στην παράταξη μας που να λειτουργεί ή να λειτούργησε με ιδιοτέλεια ή εγωισμό όπως συχνά λειτούργησαν οι ίδιοι και το περιβάλλον τους.

Ευτυχώς δεν έπαιξα με την εξουσία και έχω πληρώσει το τίμημα, αλλά είμαι ευχαριστημένος που σήμερα μου επιτρέπεται να σκέφτομαι και να γράφω με αυτό τον τρόπο.

*Ο Γιάννης Νεονάκης είναι Αρχιτέκτων- μηχανικός, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου με την παράταξη “Ενεργοί Πολίτες” και υποψήφιο δήμαρχο τον Ηλία Λυγερό

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί