Σχέδιο για μείωση του ΦΠΑ

«Πακέτο» φοροελαφρύνσεων σχεδιάζει η κυβέρνηση έχοντας για «μαξιλάρι» το υπερπλεόνασμα του 2018. Η μείωση του ΦΠΑ και του κατώτατου φορολογικού συντελεστή κοστολογούνται από το οικονομικό επιτελείο και είναι πιθανό να ανακοινωθούν μετά το Πάσχα.

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης βρίσκονται ελαφρύνσεις μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η μείωση του ΦΠΑ και του κατώτατου φορολογικού συντελεστή, όπως ανέφερε χθες (ΕΡΤ) η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

«Η οικονομία πηγαίνει καλά, κάναμε αίτηση στον ESM για την αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ και το καλό κλίμα μας επιτρέπει να δώσουμε στους πολίτες αυτό που τους αναλογεί» ανέφερε η υφυπουργός για να προσθέσει ότι «δεν είμαστε πλέον σε πρόγραμμα για να περιμένουμε το τέλος του χρόνου, όπως κάναμε το προηγούμενο διάστημα για να δώσουμε αυτό που θα απομείνει εκεί που θέλουμε.

Η υφυπουργός εξήγησε ότι στο τραπέζι βρίσκονται διάφορες προτάσεις οι οποίοι κοστολογούνται και ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά το Πάσχα. Μεταξύ αυτών, όπως είπε είναι η μείωση του ΦΠΑ, ενώ έχει συζητηθεί και μείωση του κατώτερου φορολογικού συντελεστή. Σε ερώτηση σχετική με τον ΦΠΑ στην εστίαση διευκρίνισε ότι το θέμα είναι ευρύτερο επαναλαμβάνοντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά το Πάσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει μετατάξεις αγαθών από τον υψηλό 24% στον χαμηλό ΦΠΑ 13%. Πρόκειται προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και βασικά είδη διατροφής όπως είναι ζάχαρη, καφές, αναψυκτικά, χυμοί, αλάτι, ξίδι, ποτά, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, γκοφρέτες, μπισκότα, παγωτά, κρουασάν, μπαχαρικά, ζαχαρωτά, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές, παξιμάδια, πατατάκια κ.ά.

Σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο «Έθνος» δήλωσε πως «εμείς μπορούμε να διεκδικήσουμε πράγματα γιατί ήδη κερδίσαμε την αξιοπιστία μας» και αναφερόμενος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει πως «η Νέα Δημοκρατία μας λέει ότι, στην απίθανη περίπτωση που γίνει κυβέρνηση, όταν αποκτήσει αξιοπιστία, τότε θα μπορέσει να διεκδικήσει κάτι κι αυτή» συνιστώντας στους ψηφοφόρους του κόμματος της Πειραιώς «να έχουν μεγάλη υπομονή».

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί