Στους 290 οι νεκροί στη Σρι Λάνκα

Οι αρχές στη Σρι Λάνκα ήραν σήμερα την απαγόρευση κυκλοφορίας που είχαν επιβάλει μετά τη σειρά βομβιστικών επιθέσεων οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 290 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 500 και πλέον μέσα σε εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία το πρωί της Κυριακής του Πάσχα για τους καθολικούς.

Δεν έχει υπάρξει ακόμη ανάληψη της ευθύνης για τις επιθέσεις σε δύο εκκλησίες και τέσσερα ξενοδοχεία στο Κολόμπο και κοντά στην πρωτεύουσα της κατά πλειονότητα βουδιστικής χώρας, καθώς και σε μια τρίτη εκκλησία στη βορειοανατολική ακτή της Σρι Λάνκα, στην Μπατικαλόα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο νεότερος απολογισμός των θυμάτων είναι πλέον 290 νεκροί και 500 τραυματίες. Οι αρχές έχουν συλλάβει 24 υπόπτους στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν για τις επιθέσεις. Συνεχίζει να μην έχει αναληφθεί η ευθύνη για αυτές, ωστόσο οι υποψίες των αρχών στρέφονται σε μια άγνωστη εκτός της χώρας ισλαμιστική οργάνωση, γνωστή ως NTJ (National Thowheeth Jama’ath).

Ο πρόεδρος της χώρας Μαϊθριπάλα Σιρισένα, ο οποίος βρισκόταν εκτός της χώρας όταν διαπράχθηκαν οι επιθέσεις, συγκάλεσε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Σρι Λάνκα και σε αυτή θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση.

Εκφράζονται φόβοι ότι οι επιθέσεις θα πυροδοτήσουν αναζωπύρωση της θρησκευτικής και εθνοτικής βίας. Η αστυνομία ανακοίνωσε αργά χθες Κυριακή ότι διαπράχθηκαν μια επίθεση με εμπρηστική βόμβα εναντίον τεμένους στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας και εμπρησμοί δύο καταστημάτων που ανήκουν σε μουσουλμάνους σε δυτική περιοχή.

Στη Σρι Λάνκα μαινόταν επί δεκαετίες εμφύλια σύρραξη με τους αυτονομιστές μειονοτικούς Ταμίλ, που τερματίστηκε πριν από μια δεκαετία. Η βία των εξτρεμιστών αποκλιμακώθηκε έκτοτε.

Στη χώρα της Νότιας Ασίας με περίπου 22 εκατομμύρια κατοίκους υπάρχουν μεγάλες κοινότητες χριστιανών, μουσουλμάνων και ινδουιστών -η καθεμία αντιπροσωπεύει το 8-12% του πληθυσμού.

Παρότι η απαγόρευση κυκλοφορίας που είχαν επιβάλει οι αρχές ήρθη νωρίς το πρωί της Δευτέρας, η κίνηση ήταν ασυνήθιστα λίγη στο Κολόμπο.

Στρατιώτες με αυτόματα όπλα στα χέρια φρουρούσαν μεγάλα ξενοδοχεία και το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου σε μια συνοικία όπου εδρεύουν πολλές επιχειρήσεις, πολύ κοντά στα τέσσερα ξενοδοχεία που έγιναν στόχος βομβιστικών επιθέσεων χθες Κυριακή του Πάσχα για τους καθολικούς.

Εκατοντάδες επιβάτες που είχαν αποκλειστεί στο αεροδρόμιο του Κολόμπο τη νύχτα άρχισαν να κινούνται προς τα σπίτια τους αφού ήρθη η απαγόρευση.

An ambulance is seen outside the church premises with gathered security personnel following a blast at the St. Anthony's Shrine in Kochchikade, Colombo on April 21, 2019. - At least 42 people were killed April 21 in a string of blasts at hotels and churches as worshippers attended Easter services, a police official told AFP. (Photo by ISHARA S. KODIKARA / AFP / MANILA BULLETIN)

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιεί σε ταξιδιωτική οδηγία του ότι «τρομοκρατικές οργανώσεις» συνεχίζουν να σχεδιάζουν τη διάπραξη επιθέσεων στη Σρι Λάνκα, όπου 290 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 500 και πλέον τραυματίστηκαν όταν εξερράγησαν βόμβες μέσα σε ναούς μεσούσης της λειτουργίας του Πάσχα των καθολικών και σε πολυτελή ξενοδοχεία χθες Κυριακή.

«Τρομοκράτες ενδέχεται να επιτεθούν (…) απροειδοποίητα», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ταξιδιωτική οδηγία του που φέρει χθεσινή ημερομηνία.

Κατά τη διπλωματία των ΗΠΑ, στόχοι ενδέχεται να γίνουν τουριστικοί προορισμοί, συγκοινωνιακοί κόμβοι, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, χώροι λατρείας, αεροδρόμια και άλλοι δημόσιοι χώροι.

Η αστυνομία ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι βρέθηκε αργά χθες βράδυ και εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς μια «αυτοσχέδια» βόμβα τοποθετημένη σε δρόμο που οδηγεί στο αεροδρόμιο του Κολόμπο, που συνεχίζει τη λειτουργία του υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

‪#SriLanka‬ ‪* 8 bombings, including in churches, hotels(Churches: Kochikade, St Sebastian and Batticaloa, Hotels: Shangri La, Cinnamon Grand and Kingsbury)‬ ‪* Over 160 people killed, 400 wounded ‬ ‪* 35 foreigners among those killed .‬ ‪* Curfew declared.‬ ‪📸‬

Πέρυσι καταγράφηκαν 86 επιβεβαιωμένα περιστατικά διάκρισης, απειλών και βίας σε βάρος χριστιανών, σύμφωνα με την Εθνική Χριστιανική Ευαγγελική Ένωση της Σρι Λάνκα (NCEASL), η οποία εκπροσωπεί περισσότερες από 200 εκκλησίες και άλλες χριστιανικές οργανώσεις.

Φέτος, η Ένωση κατέγραψε 26 τέτοια περιστατικά, περιλαμβανομένου ενός όπου βουδιστές μοναχοί φέρεται να επιχείρησαν να διακόψουν μια κυριακάτικη λειτουργία, με το τελευταίο από αυτά να καταγράφεται στις 25 Μαρτίου.

Από τα 22 εκατομμύρια των κατοίκων της Σρι Λάνκα, το 70% είναι βουδιστές, το 12,6% ινδουιστές, το 9,7% μουσουλμάνοι και το 7,6% χριστιανοί, σύμφωνα με την απογραφή του 2012.

Στην έκθεσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σρι Λάνκα το 2018, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε πως ορισμένες χριστιανικές οργανώσεις και εκκλησίες φέρεται να δέχθηκαν πιέσεις προκειμένου να τερματίσουν θρησκευτικές συναντήσεις αφού χαρακτηρίστηκαν από τις αρχές ως «συναντήσεων που δεν είχαν άδεια».

Η έκθεση αναφέρει ακόμη πως βουδιστές μοναχοί επιχείρησαν να κλείσουν χριστιανικούς και μουσουλμανικούς χώρους λατρείας, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες πηγές.

Πρ. Παυλόπουλος: Έκφραση ακραίας βαρβαρότητας οι επιθέσεις στη Σρι Λάνκα

Την καταδίκη και τον αποτροπιασμό του ιδίου και του ελληνικού λαού για τις «ειδεχθείς βομβιστικές επιθέσεις» στη Σρι Λάνκα εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Συγκεκριμένα, ύστερα από εντολή του κ. Παυλοπούλου, ο Έλληνας Πρέσβης στο Νέο Δελχί κ. Παναγιώτης Καλογερόπουλος, που είναι παράλληλα διαπιστευμένος και στη Λαϊκή Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Σρι Λάνκα, μετέφερε στις αρχές της χώρας την καταδίκη και τον βαθύ αποτροπιασμό του Έλληνα Προέδρου και του Ελληνικού Λαού, για τις ειδεχθείς βομβιστικές επιθέσεις, που συνιστούν έκφραση ακραίας βαρβαρότητας, σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στην Σρι Λάνκα, ανήμερα του Καθολικού Πάσχα».

Αλ. Τσίπρας: Τα τραγικά νέα για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα μάς γεμίζουν θλίψη και αποτροπιασμό
«Τα τραγικά νέα για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα μάς γεμίζουν θλίψη & αποτροπιασμό» αναφέρει σε ανάρτησή του στο τουίτερ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν υπάρχουν λόγια για να καταδικάσει κανείς το τυφλό μίσος των τρομοκρατικών επιθέσεων σε θρησκευτικούς ναούς ανήμερα του Καθολικού Πάσχα» σημειώνει ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «Η σκέψη όλων μας στους οικείους των ανθρώπων που χάθηκαν».

Τον αποτροπιασμό του εκφράζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν, ανήμερα του εορτασμού του Πάσχα των Δυτικών, σε Εκκλησίες και ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας της Σρι Λάνκα, Κολόμπο, προκαλώντας τον θάνατο σε δεκάδες συνανθρώπους μας και τραυματίζοντας εκατοντάδες.

Ο Παναγιώτατος καταδικάζει απερίφραστα κάθε τρομοκρατική ενέργεια, καθώς και κάθε πράξη μίσους, βίας και φονταμενταλισμού, απ’ όπου και αν αυτές προέρχονται, και καλεί όλους να εργαστούν, μέσω του διαλόγου και σε πνεύμα αλληλοσεβασμού, για τη διαφύλαξη του αγαθού της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας.

Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία προσεύχεται για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων, εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήριά της προς τις οικογένειές τους, ενώ εύχεται κουράγιο και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Ταυτόχρονα, εκφράζει τη συμπάθεια και τη συμπαράστασή της προς την τοπική Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, την κυβέρνηση και τον λαό της Σρι Λάνκα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επικοινώνησε με τον Μητροπολίτη Σιγκαπούρης Κωνσταντίνο και του ζήτησε να μεταφέρει το παραπάνω μήνυμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς τη Ρωμαιοκαθολική Κοινότητα, τις Αρχές και συνολικά στον λαό της Σρι Λάνκα.

Διεθνής συμπαράσταση

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε «σθεναρά» τις «αποτρόπαιες πράξεις» και τις «τρομοκρατικές επιθέσεις» στη Σρι Λάνκα.

«Βαθιά θλίψη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον εκκλησιών και ξενοδοχείων στη Σρι Λάνκα. Καταδικάζουμε σθεναρά αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις. Όλη η αλληλεγγύη μας με τον λαό της Σρι Λάνκα και οι σκέψεις μας στους συγγενείς των θυμάτων αυτή την ημέρα του Πάσχα», έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος σε ανάρτησή του στο τουίτερ.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε επίσης με «τον πιο σθεναρό τρόπο» αυτές τις «απεχθείς επιθέσεις» κατά τις οποίες τουλάχιστον 35 ξένοι υπήκοοι σκοτώθηκαν, χωρίς να διευκρινίζει σε αυτό το στάδιο κατά πόσον στα θύματα περιλαμβάνονται Γάλλοι πολίτες.

Την συντριβή τους για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Σρι Λάνκα και τα συλλυπητήριά τους προς την ηγεσία της χώρας εξέφρασαν ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκε δε ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά το εάν βρίσκονται και Γερμανοί μεταξύ των θυμάτων παραμένει ασαφής.

«’Αναυδος και συντετριμμένος παρακολουθώ τις τρομακτικές ειδήσεις για τις δειλές τρομοκρατικές επιθέσεις», αναφέρει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Σταϊνμάιερ στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά του προς τον Πρόεδρο της Σρι Λάνκα Μαϊθριπάλα Σιρισένα και τονίζει ότι «η Γερμανία στέκεται στο πλευρό της Σρι Λάνκα, με την αποφασιστικότητα να σταθεί απέναντι στην τρομοκρατία που περιφρονεί τον άνθρωπο».

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα απέστειλε και η Καγκελάριος Μέρκελ, στο οποίο μεταφέρει την «θλίψη και την συντριβή» της στο άκουσμα της είδησης των επιθέσεων. «Προκαλεί σοκ το γεγονός ότι άνθρωποι οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν μαζί το Πάσχα έγιναν συνειδητά στόχος αυτών των ύπουλων επιθέσεων. Σε αυτή την δύσκολη ώρα θρηνούμε με αυτούς που μένουν πίσω και προσευχόμαστε για την γρήγορη ανάρρωση των τραυματιών», αναφέρει η κυρία Μέρκελ και τονίζει ότι «το θρησκευτικό μίσος και η μισαλλοδοξία που παρουσιάστηκαν σήμερα με τον πιο αποτρόπαιο τρόπο δεν επιτρέπεται να νικήσουν».

Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ο Χάικο Μάας δήλωσε συντετριμμένος από τις επιθέσεις, τις οποίες καταδίκασε «με τον πιο ισχυρό τρόπο». «Αυτή η κακόβουλη πράξη στρεφόταν προφανώς στοχευμένα εναντίον ανθρώπων οι οποίοι την Κυριακή του Πάσχα ήταν προσηλωμένοι στις εκκλησίες, στην προσευχή και στην περισυλλογή, καθώς και εναντίον ταξιδιωτών. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την δολοφονία αθώων ανθρώπων», ανέφερε ο κ. Μάας και επισήμανε ότι η γερμανική πρεσβεία στην Σρι Λάνκα βρίσκεται σε επαφή με τις τοπικές αρχές προκειμένου να διευκρινιστεί εάν έχουν πληγεί και Γερμανοί, καθώς η κατάσταση χαρακτηρίζεται «ασαφής». Κάλεσε δε όσους Γερμανούς βρίσκονται στην χώρα να μείνουν μακριά από τους τόπους των επιθέσεων και να ακολουθήσουν τις εντολές των αρχών.

Από το υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκε ακόμη ότι έχει δημιουργηθεί επιτελείο διαχείρισης κρίσης, στο οποίο μπορούν να απευθύνονται όσοι ενδεχομένως ανησυχούν για συγγενείς τους.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί