Ο 13χρονος σκοτώθηκε, όμως μέσα από το θάνατό του έδωσε ζωή

Στην Ελλάδα αντιστοιχούν 4 δότες οργάνων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, κάτι που την κατατάσσει στις τελευταίες θέσεις όχι μόνον της Ευρώπης αλλά παγκοσμίως.

Εχασαν τον 13χρονο γιο τους σε τροχαίο, όμως με τη δύσκολη απόφασή τους να δωρίσουν τα όργανά του έδωσαν ζωή σε άλλους ανθρώπους στη χώρα μας και τη Γερμανία.

Σε μία Ελλάδα που έχει τα «μαύρα» πρωτεία στα τροχαία και είναι ουραγός στη δωρεά οργάνων (μόλις 45 δότες το 2018 σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων) η πράξη των δύο γονιών από την Πρέβεζα αποκτά ξεχωριστή σημασία περνώντας ένα μήνυμα που δεν πρέπει για άλλη μια φορά να αγνοήσουμε ως κοινωνία.

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο 13χρονος Γιώργος επέστρεφε με το ποδήλατο σπίτι του όταν, υπό συνθήκες που διερευνώνται από την Τροχαία Πρέβεζας, συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με διερχόμενο Ι.Χ. χτυπώντας με σφοδρότητα στο παρμπρίζ του οχήματος. Ο μαθητής γυμνασίου μεταφέρθηκε χωρίς σφυγμό στο νοσοκομείο της Πρέβεζας και εν συνεχεία μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» στα Γιάννενα.

Δείτε: Ελλάδα: Εγκεφαλικά νεκρός 13χρονος ποδηλάτης που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο

Οι γονείς του έμαθαν ότι είναι εγκεφαλικά νεκρός και παρά την τραγωδία που βίωναν πήραν την απόφαση να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για τη δωρεά των οργάνων του ώστε να σωθούν άλλοι άνθρωποι.

Ετσι, ύστερα από την υπογραφή του σχετικού εγγράφου ενημερώθηκε ο ΕΟΜ και ξεκίνησε η διαδικασία, με τους νεφρούς, το ήπαρ και τους πνεύμονες του 13χρονου να αποτελούν τα «δώρα ζωής» που έλαβαν ασθενείς στην Ελλάδα και τη Γερμανία.

Την πράξη επικρότησαν από την πρώτη στιγμή η διοίκηση του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» και ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας, που στην ανακοίνωσή του «νιώθει την υποχρέωση να ευχαριστήσει δημόσια για το μεγαλείο ψυχής, την ώρα της βαρύτατης οδύνης για την απώλεια του αγαπημένου τους προσώπου να αποφασίσουν τη δωρεά των οργάνων σε πάσχοντες συνανθρώπους μας, διότι με την πράξη τους αυτή δίνουν ελπίδα και ζωή αλλά και το μέγιστο παράδειγμα ανθρωπιάς».

Ουραγοί στη δωρεά οργάνων

Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε στο Ωνάσειο εκδήλωση για την ευαισθητοποίηση στη δωρεά οργάνων με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EUDONORGAN).

Στον ουρανό της Αθήνας απελευθερώθηκαν 200 πολύχρωμα μπαλόνια από τα οποία το καθένα είχε το όνομα κάποιου από τους πιο πρόσφατους δωρητές οργάνων στη χώρα. Ανάμεσά τους βρισκόταν ο πατέρας του Σόλωνα Καρυδάκη, που το 2009 έχασε τη ζωή του ύστερα από τροχαίο με εγκατάλειψη στη λεωφόρο Κηφισίας με τους νεφρούς του να χαρίζουν ζωή σε δύο άλλους ανθρώπους.

Τα στατιστικά του ΕΟΜ που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση δείχνουν μια εξαιρετικά μελανή εικόνα: Στην Ελλάδα αντιστοιχούν 4 δότες οργάνων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, κάτι που την κατατάσσει στις τελευταίες θέσεις όχι μόνον της Ευρώπης αλλά παγκοσμίως.

Οπως επισήμαναν ειδικοί, χάνονται δότες τόσο λόγω έλλειψης υποδομών στα νοσοκομεία της χώρας αλλά και εξαιτίας άρνησης των οικογενειών τους. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον το τελευταίο να αρχίσει να αλλάζει την ώρα που εκατοντάδες πολίτες βρίσκονται στις λίστες αναμονής για μεταμοσχεύσεις…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί