Υπερψηφίστηκε η άρση ασυλίας για Λοβέρδο, Σαλμά και Φωκά

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η άρση ασυλίας και των τριών βουλευτών.

Συγκεκριμένα, γι’ αυτήν του Αριστείδη Φωκά ψηφίσαν 215, με 212 ψήφους υπέρ και 3 κατά.

Γι’ αυτήν του Μάριου Σαλμά, ψήφισαν 214, με 209 ψήφους υπέρ, 4 κατά, ενώ ένας δήλωσε «παρών».

Γι’ αυτήν του Ανδρέα Λοβέρδου, ψήφισαν 214, με 213 ψήφους υπέρ και 1 κατά.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής είχε εισηγηθεί κατά πλειοψηφία την άρση ασυλίας των τριών βουλευτών.

«Δήθεν σκάνδαλο» για τον Σαλμά

«Δήθεν σκάνδαλο που σχεδιάστηκε με το δόγμα Πολάκη “να κλείσουμε και κανέναν στη φυλακή”», χαρακτήρισε την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων ο πρώην υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, ο οποίος, «παρότι δεν υπάρχει τίποτα», κάλεσε το Σώμα να ψηφίσει υπέρ της άρσης ασυλίας του «για να τελειώσει νωρίτερα και να δικαιωθεί».

Ο κ. Σαλμάς μετέδωσε στην Ολομέλεια ηχητικό απόσπασμα από το οποίο, όπως είπε, προκύπτει ότι ο επικεφαλής ελέγχου Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Σπυρίδης, συνέταξε την «παράνομη» έκθεση σε βάρος του. Ο κ. Σαλμάς είπε ότι στο ηχητικό ντοκουμέντο ο κ. Σπυρίδης μιλάει σε προσυνεδριακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβριο 2016, λέγοντας ότι «η ΥΠΕΔΥΦΚΑ είναι εργαλείο για να υποστηριχθεί η κυβέρνηση».

«Με αυτού του τύπου την παράνομη έκθεση, οι εισαγγελείς ζητούν την άρση ασυλίας μου. Δεν υπάρχει υπόθεση, δεν υπάρχει ζημία αλλά ζητώ την άρση ασυλίας μου για να αποδειχθεί η σκευωρία. Η άμεμπτη υπουργική θητεία εγγυάται ότι δεν παρανομούσα. Κρατώ και άλλες αποδείξεις τις οποίες θα παρουσιάσω στην πορεία της δικαστικής διερεύνησης», είπε ο κ. Σαλμάς.

Ο πρώην υπουργός Υγείας αναφέρθηκε ακόμη στην εξοικονόμηση δαπανών που επιτεύχθηκε επί της υπουργικής του θητείας και τον πόλεμο που δέχθηκε όταν θέσπισε τον κλειστό προϋπολογισμό.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε για άθλια σκευωρία

«Πρώτος εγώ ψηφίζω την άρση ασυλίας μου ως πρώτο βήμα για να τελειώνει αυτή η άθλια μεθόδευση εναντίον μου και εναντίον του κόμματός μου. Δεν μου αρκεί που θα καθίσουν όλοι οι υπεύθυνοι αυτής της σκευωρίας στο σκαμνί. Θέλω οπωσδήποτε να μην υπάρχει ούτε σε έναν πολίτη η εύλογη αμφιβολία».

Με αυτή την αναφορά ξεκίνησε την ομιλία του ο πρώην υπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, απορρίπτοντας όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται στην υπόθεση Νοβάρτις, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την άρση της ασυλίας του.

Ο κ. Λοβέρδος κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι έστησε μια άθλια σκευωρία με άθλιους κουκουλοφόρους ψευδομάρτυρες, η οποία κατέρρευσε, ενώ υποστήριξε ότι ο βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι το Κίνημα Αλλαγής και, αφού δεν του βγήκαν οι «γέφυρες», επανέρχεται και καταφεύγει στη λάσπη.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε σκληρούς χαρακτηρισμούς, κάνοντας λόγο «για καταρρακωμένη σκευωρία και παραβίαση του Συντάγματος από την κυβερνητική πλειοψηφία», για «ομάδα πολιτικών κακοποιών», «άθλιους σκευωρούς και συνωμότες» που θα συντρίψει και για «γελοιότητες».

Η εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας

Η πλειοψηφία της Επιτροπής Δεοντολογίας εισηγείται να μην κινηθεί η διαδικασία άρσης της βουλευτικής ασυλίας για τον Παύλο Πολάκη, σε βάρος του οποίου είχε καταθέσει μήνυση ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης για συκοφαντική δυσφήμιση. Ομοίως η πλειοψηφία της Επιτροπής Δεοντολογίας εισηγείται να μην κινηθεί η διαδικασία άρσης της βουλευτικής ασυλίας για τον Πάνο Καμμένο, σε βάρος του οποίου είχε καταθέσει μήνυση ο εκδότης Γιάννης Κουρτάκης.

Η πλειοψηφία της Επιτροπής Δεοντολογίας δηλώνει ότι οι δύο αυτές υποθέσεις αφορούν την περίοδο που ασκούσαν υπουργικά καθήκοντα και άρα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών. Τούτο σημαίνει ότι για να προχωρήσουν οι δύο υποθέσεις- για Π. Πολάκη και Π. Καμμένο- πρέπει να συγκεντρωθούν υπογραφές για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης. Οι δύο αυτές υποθέσεις δεν εισάγονται συνεπώς αύριο στην Ολομέλεια.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης της Επιτροπής Δεοντολογίας, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς είπε ότι κατά τη διάρκεια της ακρόασης του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ανέφερε ότι βρίσκεται σε μια πολιτική αντιπαράθεση με τον Άδωνι Γεωργιάδη και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κάνει αυτές τις μηνύσεις για αντιπερισπασμό. Ο κ. Γεωργαντάς είπε εξάλλου ότι ο Παύλος Πολάκης, ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας, προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα «θα ακολουθήσει και για τον κ. Γεωργιάδη αυτό που γίνεται για τον Ανδρέα Λοβέρδο».

«Σήμερα αυτοεξευτελιζόμαστε ως επιτροπή», υποστήριξε για την απόφαση που έλαβε η Επιτροπή Δεοντολογίας, αναφορικά με Παύλο Πολάκη και Πάνο Καμμένο, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς και προσέθεσε: «Δηλαδή, ο κάθε υπουργός μπορεί να κάνει οτιδήποτε, να βρίζει οποιονδήποτε και στη συνέχεια να λέμε “ήταν υπουργός και άρα πρέπει να πάμε με το άρθρο 86 του Συντάγματος”. Έβριζε λαμόγια και ανθρωπάκια ο κ. Πολάκης και εμείς λέμε έγινε κατά την άσκηση των υπουργικών του καθηκόντων και άρα να μην αρθεί η ασυλία του».

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου σχολιάζοντας, επίσης, όσα είπε ο Παύλος Πολάκης έκανε λόγο για «αναγγελία ποινικής δίωξης». Ο κ. Παπαθεοδώρου ζήτησε να λάβει γνώση του καταλόγου των δικογραφιών που έχουν αποσταλεί στη Βουλή διότι υπάρχουν υπόνοιες ότι καθυστερεί, κατ΄ επιλογή, η εισαγωγή δικογραφιών σε συζήτηση. Όπως είπε γίνεται προεπιλογή δικογραφιών, διότι δικογραφίες όπως η υπόθεση Κοτζιά-Καμμένου και η υπόθεση Μπακογιάννη-Καμμένου έχουν έρθει στη Βουλή και δεν έχουν ακόμη συζητηθεί. «Σήμερα δοκιμάστηκε σκληρά η αξιοπιστία της επιτροπής Δεοντολογίας, με βάση την πρόταση της πλειοψηφίας. Λειτουργείτε με πολιτική σκοπιμότητα», είπε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.

Νωρίτερα, ο Ανδρέας Λοβέρδος, για τον οποίο έχει ζητηθεί η άρση ασυλίας του για την υπόθεση NOVARTIS, δήλωσε στην Επιτροπή Δεοντολογίας ότι επιθυμεί την άρση της ασυλίας του για να αποδείξει τη σκευωρία σε βάρος του. Την άρση ασυλίας του δήλωσε ότι επιθυμεί και ο Μάριος Σαλμάς, για την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων για να αποδειχθεί «η σκευωρία η οποία στήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη».

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί