Στη Βουλή άμεσα σχέδιο νόμου για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) στο ΥΠΕΞ υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 3:30 μ.μ. με τη συμμετοχή των εκπροσώπων εξωτερικής πολιτικής όλων των κομμάτων εκτός του ΚΚΕ που με βούλησή του δεν συμμετέχει και της Χρυσής Αυγής που δεν προσκαλείται.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν η Μαρία Τριανταφύλλου και ο Πάνος Τριγάζης, από τη ΝΔ ο Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Γιώργος Σαβαϊδης, από το ΔΗΣΥ ο Ανδρέας Λοβέρδος και η Σιλβάνα Ράπτη, από το Ποτάμι ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Γιώργος Κακλίκης, από τους ΑΝΕΛ ο Κωνσταντίνος Κατσίκης και ο Ελευθέριος Καραγιάννης, από την Ένωση Κεντρώων ο Ιωάννης Σαρίδης και ο Γιώργος Κουτουλάκης. Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και ‘Αμυνας της Βουλής Κώστας Δουζίνας.

Είχαμε μια ακόμη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε μια κουλτούρα συναίνεσης, εκεί που μπορεί να επιτευχθεί, στα μείζονα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας, χωρίς, όπως έχω πει πολλές φορές, η συναίνεση να σημαίνει συγκυβέρνηση. Η Κυβέρνηση έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας και στην εξωτερική πολιτική.

Σήμερα η συζήτηση στράφηκε γύρω από ένα εθνικό θέμα. Όπως ξέρετε έχουμε αναβαθμίσει το διεθνές κύρος της χώρας μας με επανειλημμένες πρωτοβουλίες ουσίας. Ήρθε όμως η στιγμή να σκεφτούμε πώς θα μπορέσουμε να έχουμε συστηματική παραγωγή πολιτικής, σχεδιασμό, στρατηγικούς στόχους με τρόπο που θα αποτυπωθεί θεσμικά.

Αυτή είναι η προσπάθεια για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Είναι η δεύτερη συνεδρίαση που γίνεται, ακριβώς γιατί θέλουμε να έχουμε όσο το δυνατόν συγκλίσεις των πολιτικών δυνάμεων, που σε πολύ μεγάλο βαθμό επιτεύχθηκαν σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Πρόκειται να καταθέσουμε για διαβούλευση, μέσα στις επόμενες μέρες, συνολικά τη θεσμική μας πρόταση για τη νέα έννοια της εθνικής ασφάλειας, για τη θεσμική οργάνωση του Υπουργείου Εξωτερικών και θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο συμπληρώνουμε το πολυεπίπεδο έργο μας στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Προχώρησα και σε ενημέρωση των Κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα, τόσο σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, όσο και σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις. Μπορώ να πω ότι έμεινα ικανοποιημένος από το επίπεδο της συζήτησης και το κλίμα που επικράτησε στο Εθνικό Συμβούλιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο κ. Κοτζιάς σε δηλώσεις του είπε ότι η Κυβέρνηση με επιπόλαιο τρόπο επέτρεψε να γίνει η επερώτηση του κ. Καμμένου και τον «νομιμοποίησε» πολιτικά με ένα προεκλογικό αγώνα ύβρεων εναντίον του. Τι έχετε να μας πείτε;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης να υπόκειται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, υποχρέωση από την οποία δεν θα αποστούμε. Είδατε την τοποθέτησή μου στην συγκεκριμένη ερώτηση. Προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία για την ηθική ακεραιότητα του Νίκου Κοτζιά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί