Το «Ενωμένο Μαλεβίζι» για το Ενεργειακό Κέντρο Κορακιάς

Ανακοίνωση εξέδωσε το γραφείο τύπου της παράταξης “Ενωμένο Μαλεβίζι” με επικεφαλής τον Σπύρο Καλλέργη, σχετικά με το  Ενεργειακό Κέντρο Κορακιάς.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Προβληματίζει έντονα την Παράταξή μας «Ενωμένο Μαλεβίζι», το γεγονός ότι, ενώ όλοι ασχολούνται και πλειοδοτούν με το θέμα της απομάκρυνσης των ρυπογόνων εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων από τα Ληνοπεράματα, την ίδια στιγμή, δεν δείχνουμε την ίδια ανησυχία και ενδιαφέρον για την απαιτούμενη προετοιμασία του χώρου υποδοχής  και για τα έργα υποδομής που απαιτούνται στην Κορακιά.

 

Παράλληλα, το γεγονός ότι το έργο της μεγάλης διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα και να μπλέξει στα γρανάζια της δικαστικής διαμάχης, με ότι αυτό συνεπάγεται, οδηγεί τα πράγματα με μαθηματική ακρίβεια στην περαιτέρω καθυστέρηση των έργων στην Κορακιά.

 

Το μόνο θετικό σημάδι που έχει δοθεί μέχρι σήμερα, ήταν στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου 2018, όταν ο τοπικός τύπος παρουσίαζε με πανηγυρικό τρόπο την κάθοδο ενός τοπογραφικού κλιμακίου της EuroAsia Interconnector, για την κτηματογραφική αποτύπωση 2.500 στρεμμάτων στην Κορακιά.

 

Η Παράταξή μας εκτιμά ότι θα πρέπει επειγόντως:

 

Α. Να διερευνηθεί από τις Νομικές Υπηρεσίες του Δήμου Μαλεβιζίου, το ιδιοκτησιακό καθεστώς σε όλη την περιοχή της Κορακιάς.

Έχει ολοκληρωθεί και εάν όχι σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία της αγοράς ή της απαλλοτρίωσης από τη  ΔΕΗ για τα 2.700 στρέμματα;

 

Β. Να ζητήσουμε από τον ΑΔΜΗΕ και την EuroAsia Interconnector [ή από όποιον τέλος πάντων είναι αρμόδιος], την άμεση σύνταξη όλων των απαραίτητων μελετών για τα έργα στην Κορακιά.

 

Γ. Να ενημερωθούμε για τον τρόπο χρηματοδότησης των απαραίτητων έργων υποδομής. Λόγω της πληθώρας των έργων [κυκλοφοριακή διασύνδεση και κόμβος στον ΒΟΑΚ, λιμενικές εγκαταστάσεις, ηλεκτρικά δίκτυα και γραμμές, τηλεπικοινωνιακές υποδομές, υδραγωγείο, πυρασφάλεια, αποχετεύσεις, διαμόρφωση και περίφραξη αύλειου χώρου, κατασκευή των απαραίτητων κτιριακών εγκαταστάσεων σταθμών, αποθηκευτικών χώρων, γραφείων, υποδομών προσαιγιάλωσης κ.ά.], τα κόστη που θα απαιτηθούν, προφανώς δεν μπορεί να τα σηκώσει το Ελληνικό Δημόσιο ή η ΔΕΗ – ΑΔΜΗΕ.

Άρα, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα [αν δεν έχει ήδη γίνει], ολόκληρο το έργο να ενταχθεί στο μεγάλο Project των διασυνδέσεων, χρηματοδοτούμενο και υποστηριζόμενο ανάλογα από την Ε.Ε.

 

EIKONA 1

Υπενθυμίζουμε το γεγονός ότι με τους μέχρι σήμερα προγραμματισμούς, στην Κορακιά θα πρέπει να καταλήξουν :

 

  1. Τα ηλεκτροφόρα καλώδια 2X500 MW, της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική.
  2. Τα αντίστοιχα ηλεκτροφόρα καλώδια που πρόκειται να συνδέσουν ενεργειακά το Ισραήλ και την Κύπρο με την Κρήτη και μέσω αυτής, με την ηπειρωτική Ελλάδα και τα Ευρωπαϊκά Δίκτυα.   
  3. Ο αγωγός φυσικού αερίου East Med, Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης.
  4. Ο αγωγός φυσικού αερίου προέκτασης του East Med, που θα συνδέσει την Κρήτη με την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα και μετά με Ιταλία και Ευρώπη.
  5. Πιθανόν, το φυσικό αέριο που θα ανακαλυφθεί νότια της Κρήτης.
  6. Εδώ στην Κορακιά, θα πρέπει να κατασκευασθεί σε εκτέλεση της από 2003 Προγραμματικής Συμφωνίας, ο σταθμός με φυσικό αέριο της ΔΕΗ, που θα τελεί και σε εφεδρεία, υποκαθιστώντας τις θερμικές μηχανές που θα σβήσουν.

 

*Εδώ επίσης θα πρέπει να κατασκευαστεί, παρά τις διαφορετικές προθέσεις του ΑΔΜΗΕ, και ο Σταθμός Μετατροπής [Converter Station], που στην αρχή είχε χωροθετηθεί στην περιοχή της Δαμάστας.*

 

  1. Στην ευρύτερη περιοχή της Κορακιάς, σύμφωνα με το εγκεκριμένο Χωροταξικό Σχέδιο της Κρήτης, θα μεταφερθούν και οι βαρέως οχλούσες εγκαταστάσεις και δραστηριότητες που θα απομακρυνθούν από τα Ληνοπεράματα [τσιμέντα, υγρά καύσιμα, υγραέρια κ.λπ.] και ως εκ τούτου απαιτούν και αυτές τις δικές τους εγκαταστάσεις.
  2. Τέλος, εδώ στην Κορακιά θα πρέπει να κατασκευασθεί βιομηχανικό λιμάνι, το οποίο θα δώσει οντότητα και νόημα στο μεγάλο ενεργειακό και όχι μόνο, κέντρο της Κρήτης.

 

Η θεσμοθέτηση, μετά από όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, κάποιων ουσιαστικών αντισταθμιστικών ωφελημάτων για τους κατοίκους του Φόδελε και του Δήμου Μαλεβιζίου, καθίσταται περισσότερο από απαραίτητη.

 

Όσες προδιαγραφές κι αν τηρήσει κανείς, με τον πλέον σχολαστικό και υπεύθυνο τρόπο, η συγκέντρωση σε ένα σημείο τόσων πολλών και ετερόκλητων εύφλεκτων υλικών και επικίνδυνων δραστηριοτήτων, εγκυμονεί περιβαλλοντικούς κινδύνους με πολύ αρνητικές επιπτώσεις σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.

 

H Παράταξή μας, όταν θα αναλάβει τις τύχες του Δήμου, θα συγκροτήσει άμεσα Επιτροπή με ανάλογη και αντιπροσωπευτική στελέχωση, που θα συντάξει την ατζέντα των διεκδικήσεων και θα έχει την ευθύνη, την οργάνωση και το συντονισμό του αγώνα.

 

Υποστηρίζουμε την ανάπτυξη, θέλουμε την πρόοδο του τόπου, παράλληλα όμως υπερασπιζόμαστε και τα δικαιώματά μας!

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί