Αλ. Τσίπρας: Ρηματική διακοίνωση προς τη Γερμανία για τη διεκδίκηση των απαράγραπτων αξιώσεων (Βίντεο)

Δεν έχει σκοπό να συγκρουστεί με την αξιωματική αντιπολίτευση και γενικότερα με την αντιπολίτευση στη σημερινή συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής, σχετικά με το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για τις γερμανικές οφειλές, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αλλά ακούγοντας τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Κυριαζίδη, που μίλησε πριν αντέδρασε.

“Από το 1974 μέχρι το 2015 δεν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι ο λογαριασμός Βαρουφάκη, αλλά ένα θέμα μεγάλης σημασίας για την Ευρώπη και για όλο τον κόσμο. Πάει πολύ εκεί που μας χρωστάγαν να μας ζητάνε και το βόδι! Εσείς που ο Σαμαράς πήγαινε και έλεγε “ουδείς αναμάρτητος” κι εγώ βρέθηκα στο Βερολίνο ως ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που έθεσα το ζήτημα των γερμανικών οφειλών. Και είπα ότι είναι πρωτίστως ηθικό, γιατί αυτή είναι μια σοβαρή γραμμή διεκδίκησης. Δεν διαβάσατε ούτε καν το βιβλίο του Μανώλη Γλέζου που έγραψε “και ένα μάρκο να ήταν” », είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, οφείλουμε να μνημονεύουμε τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές που πολέμησαν ενάντια στο φασισμό. Τους θυμόμαστε και τους τιμούμε, όχι σαν ήρωες του παρελθόντος αλλά σαν σύμβολα του μέλλοντος

Η ακροδεξιά, ο εθνικισμός, ο ρατσισμός, απειλούν να δηλητηριάσουν και να διχάσουν ξανά. Απειλούν να γυρίσουν την Ευρώπη πίσω στο σκοτάδι του μίσους. Θέτουν σε κίνδυνο τις μεγάλες κατακτήσεις των τελευταίων 70 ετών. Την ίδια την Δημοκρατία και την Ευρώπη. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

Ομιλία στη συζήτηση επί της Εκθέσεως της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής «για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών»

H διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών αποτελεί για μας ένα χρέος ιστορικό και ηθικό. Για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον με τη Γερμανία χρειάζεται να κλείσουμε τις ανοιχτές υποθέσεις του παρελθόντος. Και αυτό οφείλει να κάνει και η Γερμανία. Σήμερα λοιπόν έχουμε καθήκον να δώσουμε την ευκαιρία στους δύο λαούς να κλείσουν αυτό το κεφάλαιο. Η ελληνική κυβέρνηση, σκοπεύει άμεσα να απευθύνει ρηματική διακοίνωση στην κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με την οποία θα επαναλαμβάνει τις απαράγραπτες αξιώσεις της που προκύπτουν από την ναζιστική εισβολή και κατοχή καθώς και από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας.Ομιλία στη Βουλή στη συζήτηση επί της Εκθέσεως της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Gepostet von Alexis Tsipras am Mittwoch, 17. April 2019

Στη συνέχεια, ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε συνεδρίαση “σταθμό” χαρακτήρισε τη σημερινή της Βουλής. “Είναι μια συνεδρίαση φόρος τιμής στα θύματα του ναζισμού και του φασισμού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο, στα θύματα του Διστόμου, της Βιάννου, των Καλαβρύτων, της Καισαριανής, αλλά και στα θύματα του ‘Αουσβιτς, του Νταχάου, της Τρεμπλίνκα, του Σομπιμπόρ, του Μπέλζεκ”, είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

“Φόρος τιμής στους ήρωες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που πολέμησαν και πέθαναν για να υπερασπιστούν την ελευθερία τους, τη δική τους και των πατρίδων τους, απέναντι στις θηριωδίες των φασιστών και των ναζί. Φόρος τιμής σε όσους πολέμησαν μέχρι τις εσχατιές του κόσμου”

“Σήμερα πιο πολύ από ποτέ οφείλουμε να τους μνημονεύουμε. Να τους θυμόμαστε και να τους τιμάμε. Όχι σαν ήρωες του παρελθόντος αλλά σαν σύμβολα του μέλλοντος”, επισήμανε.

“Σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, γιατί οι εχθροί της ελευθερίας σηκώνουν κεφάλι στην Ευρώπη. Η ακροδεξιά, ο εθνικισμός, ο ρατσισμός, απειλούν να κυριαρχήσουν, να μας δηλητηριάσουν και να μας διχάσουν ξανά. Απειλούν να γυρίσουν την Ευρώπη πίσω στο σκοτάδι του μίσους. Και θέτουν σε κίνδυνο τις μεγάλες κατακτήσεις των τελευταίων 70 ετών. Την ίδια την Ενωμένη Ευρώπη, την ίδια τη δημοκρατία. Και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε”, παρατήρησε.

«Μήνυμα ειρήνης και συμφιλίωσης και νίκη της μνήμης ενάντια στην λήθη»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δράση και την παρουσία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, λέγοντας πως “αποτελεί ντροπή και όνειδος για την ιστορία του λαού μας η Χρυσή Αυγή”.

“Ας στείλει η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής ένα μήνυμα ειρήνης και συμφιλίωσης, ας είναι μια νίκη της μνήμης ενάντια στην λήθη”, τόνισε ο κ. Τσίπρας

“Ας γίνει σταθμός για την επούλωση των βαθιών πληγών που άφησε στην συλλογική συνείδηση της Ελλάδας και της Ευρώπης ο πόλεμος και η φρίκη.

Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται ειλικρίνεια και θάρρος. Από όλες τις πλευρές. Απαιτείται αμοιβαία αναγνώριση που είναι προϋπόθεση της συγχώρεσης. Αλλά αυτή η αμοιβαιότητα δεν μπορεί να είναι συνώνυμη του συμψηφισμού. Δεν μπορούν θύτες και θύματα να εξισωθούν”, σημείωσε.

“Κάποιοι τόλμησαν να πουν ότι δήθεν η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις αξιώσεις της από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας για να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους το χρέος και τη θέση της στην Ενωμένη Ευρώπη, αλλά αυτή η αποκρουστική ιδέα χαρακτηρίζει αυτούς που την συνέλαβαν. Όχι την Ελλάδα. Όχι εμάς. Όχι εμένα”, επισήμανε στη συνέχεια ο Αλ. Τσίπρας.

«Καμιά σφαγή, καμία θηριωδία, ούτε μια σταγόνα αίμα δεν θα μπορούσε να μπει στη ζυγαριά με κανένα μνημόνιο»

“Καμιά σφαγή, καμία θηριωδία, κανένα έγκλημα, ούτε μια σταγόνα αίμα δεν θα μπορούσε να μπει και δεν πρόκειται ποτέ να μπει στη ζυγαριά με κανένα μνημόνιο, καμία διαπραγμάτευση, καμία πληρωμή τοις μετρητοίς. Το αποδείξαμε αυτό”, δήλωσε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί