“BLUE ISLANDS”: Εποχιακή διακύµανση των αποβλήτων ως συνέπεια του τουρισµού

Η Περιφέρεια Κρήτης  συμμετείχε ως εταίρος στην προγραμματισμένη τεχνική συνάντηση έργου “BLUE ISLANDS: Seasonal variation of waste as effect of tourism/Εποχιακή διακύµανση των αποβλήτων ως συνέπεια του τουρισµού ” στο πλαίσιο του Προγράμματος MED – INTERREG – Mediterranean, στην Μύκονο στις 9 και 10 Απριλίου 2019. Υπενθυμίζουμε ότι στόχος του έργου είναι να αντιμετωπιστεί συστηματικά η εποχιακή διακύμανση των αποβλήτων που παράγονται ως άμεσο αποτέλεσμα του τουρισμού στα νησιά Blueislands (Κρήτη, Μύκονος, Ρόδος, Μαγιόρκα, Σαρδηνία, Σικελία, Μάλτα, Κροατία, Κύπρος), τα οποία είναι δημοφιλείς μεσογειακοί τουριστικοί προορισμοί και όλα βιώνουν την απότομη αύξηση της δημιουργίας αποβλήτων κατά τη διάρκεια της “τουριστικής περιόδου” που επεκτείνεται από την Άνοιξη μέχρι το Φθινόπωρο, με κορύφωση τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η Περιφέρεια Κρήτης σε αυτή τη συνάντηση παρουσίασε τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης του έργου καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στην δεύτερη φάση υλοποίησης του έργου, διάρκειας ενός έτους.

Στην πρώτη φάση μελετήθηκε η εποχιακή διακύμανση των αποβλήτων λόγω του τουρισμού σε 3 παραλίες της Κρήτης (Ρέθυμνο, Αρίνα και Κρασσάς-Τσούτσουρα) και η παραγωγή και ο χαρακτηρισμός αποβλήτων από τις τουριστικές δραστηριότητες και επιχειρήσεις στις περιοχές των παραλιών αυτών, και ακολούθησε ο συσχετισμός των αποτελεσμάτων των δύο ερευνών.

Στην δεύτερη φάση θα υλοποιηθούν πιλοτικές δράσεις για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων του φαινομένου στις περιοχές των παραλιών αυτών, καθώς και πρακτικές και πολλές άυλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε όλο το νησί, όπως θεματικά εργαστήρια, καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πολιτών, μαθητών, επιχειρηματιών και τουριστών, σε συνεργασία με τους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων και του τουρισμού. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν σχετικά με τις επιπτώσεις της εποχιακής διακύμανσης, την αξία του υπεύθυνου τουρισμού, τη σημασία και τις ευκαιρίες που συνδέονται με την προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και ειδικά του θαλάσσιου, καθώς και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν στην ενίσχυση και προώθηση υπεύθυνων «πράσινων» τουριστικών πρακτικών».

Στη συνάντηση στη Μύκονο συμμετείχαν δύο στελέχη από την Περιφέρεια Κρήτης, τα οποία ανήκουν στην Επιτροπή παρακολούθησης του έργου: η Καργάκη Ελένη από τη Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού και η Παπαδοπούλου Ζαχαρούλα από τη Δ/νση Ανάπτυξης Τμ. Εμπορίου ΠΕ Λασιθίου.

Το έργο υλοποιείται από τη Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ. 2813410124 και email: lena.kargakis@gmail.com, με την κα Καργάκη Ελένη, στέλεχος της Δ/νσης και συντονίστρια του έργου στην Περιφέρεια.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί