2ο σεμινάριο κύκλου “Τέχνες και Άνθρωπος” από το Μουσείο Ιατρικής Κρήτης

Το Μουσείο Ιατρικής Κρήτης στο πλαίσιο του προπτυχιακού μαθήματος της Ιατρικής Σχολής Ιατρική και Επιστήμες του Ανθρώπου (Medical Humanities) διοργανώνει κύκλο έξι σεμιναρίων με θέμα «Τέχνες και Άνθρωπος» (Επιστημονικός Υπεύθυνος: Διευθυντής Μουσείου Ιατρικής Κρήτης, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Ι. Μουζάς). Τα σεμινάρια βασίζονται στη διαθεματική σύνδεση της Ιατρικής με τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες. Σε αυτό το πλαίσιο οι εισηγητές των μαθημάτων προέρχονται από διαφορετικούς χώρους έρευνας.

Με αφορμή ένα κείμενο οι ομιλητές παρουσιάζουν διεπιστημονικά θέματα από τη φιλοσοφία, τη βιολογία, τις νευροεπιστήμες, τη γλωσσολογία και τη λογοτεχνία. Μετά το τέλος της ομιλίας ακολουθεί ελεύθερη συζήτηση με το κοινό.

Τα σεμινάρια είναι ανοικτά και προσφέρονται δωρεάν εκτός από τους φοιτητές της Ιατρικής και σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης καθώς και στο ευρύτερο κοινό.

To δεύτερο σεμινάριο του κύκλου με ομιλητή τον Καθηγητή Βιολογίας Κίτσο Λούη και με θέμα «Άνθρωποι και μικρόβια» θα διεξαχθεί σήμερα, Παρασκευή 12.04.19, στην Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (17.00-18.45).

Ακολουθεί περίληψη της ομιλίας:

Άνθρωποι και μικρόβια

Πέρασαν περίπου 200 χρόνια από την ανακάλυψή τους, στα τέλη του 17ου αιώνα,  μέχρι να συνδεθούν τα μικρόβια με την πρόκληση των λοιμώξεων, από τις δουλειές των Pasteur και Koch. Μετά, κάπου 100 έτη αργότερα, ανακαλύψαμε πως εκτός από τις «κλασσικές» μεταδοτικές νόσους τα μικρόβια είναι μπλεγμένα και με άλλες ασθένειες που, πριν, νομίζαμε πως οφείλοντο σε εντελώς διαφορετικές αιτίες. Και αν συμπεριλάβουμε και τους ιούς στα μικρόβια, τότε θα συνειδητοποιήσουμε πως ακόμα και πολλοί καρκίνοι δεν είναι άλλο παρά «λοιμώξεις». Με άλλα λόγια, μπορούμε να παραπέμψουμε τα μικρόβια στο δικαστήριο ως τον χειρότερο serial killer της ανθρωπότητας; Η απάντηση, βεβαίως, είναι όχι. Χωρίς μικρόβια δεν θα είχαμε τυρί και γιαούρτι. Δεν θα είχαμε κρασί και τσικουδιά. Δεν θα είχαμε πολλά φάρμακα και πολλά εδάφη θα ήταν χέρσα και θα… πεινάγαμε. Τέλος, δεν θα είχαμε παρέα στην ζωή μας, αφού ο υγιής άνθρωπος κουβαλάει πάνω του και μέσα του 300 τρισεκατομμύρια βακτήρια, χωρίς τα οποία η ζωή του, όπως την γνωρίζουμε σήμερα, δεν θα ήταν δυνατή. Πρέπει να καταλάβουμε καλύτερα τις στενές σχέσεις του ανθρώπινου οργανισμού και τις αλληλεπιδράσεις του με το «μικροβίωμά» του, έτσι ώστε να τιθασεύσουμε δυνάμει «κακούς γείτονες» (ή, μάλλον, συγκατοίκους) και να εκμεταλλευτούμε τον άλλο μας εαυτό για ένα καλύτερο και υγιές μέλλον.

Σημείωση: Στο πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (2016/679/ΕΕ), γνωστό ως GDPR, που τέθηκε σε ισχύ στις 25 Μαΐου 2018, σας ενημερώνουμε ότι oι διαλέξεις του μαθήματος πρόκειται να βιντεοσκοπηθούν ενώ, στο πλαίσιο των μαθημάτων, θα ληφθούν και φωτογραφίες. Το βίντεο και οι φωτογραφίες θα χρησιμοποιηθούν για την προβολή του μαθήματος σε μέσα μαζικής ενημέρωσης/επικοινωνίας (πχ δημοσίευση καταχωρήσεων σε ημερήσιο και περιοδικό τύπο, website, κοινωνικά δίκτυα, κλπ) με σκοπό την ενημέρωση του κοινού ή/και της επιστημονικής κοινότητας για το μάθημα και για τη διάχυση των αποτελεσμάτων του.

Με τη συμμετοχή σας δηλώνετε ότι γνωρίζετε τη συλλογή και χρήση των δεδομένων εικόνας/ήχου και συναινείτε σε αυτή.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί