Συνάντηση ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ με Δικαστικές Αρχές Λασιθίου

Προσωπικό και μέλη του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ στο Λασίθι συναντήθηκαν με εκπρόσωπους  των Δικαστικών Αρχών Λασιθίου και του Σωφρονιστικού Καταστήματος Νεάπολης. Παρόντες ήταν ο πρόεδρος Πρωτοδικών κ. Άγγελος Μαντζιάρας, Πρωτοδίκες και εργαζόμενοι της γραμματείας του Πρωτοδικείου καθώς και ο Δ/ντης Καταστήματος Κράτησης Νεάπολης κ. Βλάσσης Νικόλαος και η κ. Ταμπουρατζή Ελένη σωφρονιστικός υπάλληλος.  

Τα μέλη του προγράμματος όντας σε αποχή από  ουσίες αρκετά χρόνια (1,5 – 9 έτη) μίλησαν για τη  δική τους βιωματική εμπειρία στην πορεία της απεξάρτησης, η οποία ξεκίνησε με μια εισαγγελική διάταξη ένταξης στη θεραπεία αντί προφυλάκισης ή αντικατάστασης ποινής, διατάξεις που προβλέπει ο Νόμος 4139/2013 για την ειδική αντιμετώπιση των εξαρτημένων παραβατών.

Ο κ. Βλάσσης τόνισε τη σημαντικότητα της παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ στον χώρο της φυλακής και την ανάγκη δημιουργίας χώρου για την φιλοξενία των ομάδων συμβουλευτικής. Η κ. Ταμπουρατζή «μοιράστηκε»  σε κλίμα συγκίνησης τη δική της προσωπική εμπειρία από την παρουσία της στις ομάδες συμβουλευτικής γυναικών στο εν λόγω κατάστημα και πως συμμετείχε κι εκείνη με τον δικό της τρόπο στην κινητοποίηση των μελών, εκφράζοντας συναισθήματα χαράς και περηφάνιας που στην προκείμενη συνάντηση βρισκόταν η Ειρήνη, μέλος που είχε ξεκινήσει τη θεραπευτική του πορεία μέσα από αυτή τη φυλακή και τώρα είναι 9 χρόνια σε αποχή από ουσίες και παραβατικότητα.

Υπήρξε ουσιαστικός διάλογος με ερωτήσεις, διλήμματα και προβληματισμούς, αλλά και διάθεση για μια από κοινού προσέγγιση και αντιμετώπιση των εξαρτημένων ατόμων που ναι μεν παραβατούν, αλλά η λύση δεν είναι η στέρηση της ελευθερίας, κάτι που ούτως ή άλλως στερούνται ήδη λόγω της ψυχικής και σωματικής εξάρτησης, αλλά η ένταξή τους σε θεραπευτικά προγράμματα ως ένα εναλλακτικό μέτρο όχι μόνο για τον ίδιο τον εξαρτημένο, αλλά και για την κοινωνία.

Εξάλλου μέσα από έρευνες έχει φανεί ότι το καθημερινό κόστος για το κράτος ενός εξαρτημένου ατόμου στη χρήση (λόγω περιστρεφόμενης πόρτας σε δομές υγείας, το σωφρονιστικό πλαίσιο κτλ) είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό της ένταξής του σ’ ένα θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης.  

Τέλος, αμφότεροι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ και των δικαστικών αρχών τόνισαν τη σημαντικότητα της συνέχισης αυτής της γνωριμίας με κοινές δράσεις για την επίτευξη μιας ουσιαστικής συνεργασίας.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί