Διαβιβαστικό Εισαγγελίας Διαφθοράς: Αξιόποινες πράξεις στην τιμολόγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων της NOVARTIS

Για την τιμολόγηση τεσσάρων φαρμακευτικών σκευασμάτων την περίοδο που ήταν υπουργός Υγείας, καλείται σε ανωμοτί κατάθεση ο Ανδρέας Λοβέρδος, σύμφωνα με το διαβιβαστικό έγγραφο της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς.

Αναφέρεται ειδικότερα ότι:

– Το φαρμακευτικό σκεύασμα TASIGNA 200 mg X112 , εισήχθη το 2011 τρεις φορές στο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων με χοντρική τιμή που κυμαινόταν από 4.092 έως 4.210 ευρώ, ενώ η χονδρική τιμή που θα λάμβανε στην Ελλάδα με βάση τις τιμές των τριών φθηνότερων ευρωπαϊκών χωρών (ν.3790/2009) θα έπρεπε να ανέρχεται σε 3.362 ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν να ωφεληθεί οικονομικά η εταιρεία NOVARTIS, λαμβανομένων υπόψη των υψηλών πωλήσεων που είχε το σκεύασμα αυτό, κατά τα έτη 2011 και 2012, στα νοσοκομεία, στα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες.

– Το φαρμακευτικό σκεύασμα TASIGNA CAPS HARD 112X150mg, αν και δεν συμπεριελήφθη στο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων του Απριλίου του 2012, ο τότε υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, αποφάσισε να αναρτηθεί στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας, Δελτίο Τιμών Φαρμάκων με την ένδειξη «Ορθή επανακοινοποίηση» στο οποίο υπήρχε το συγκεκριμένο σκεύασμα με χονδρική τιμή 3.753 ευρώ. Στο διαβιβαστικό έγγραφο της Εισαγγελίας Διαφθοράς σημειώνεται ότι η κατά τα ανωτέρω τιμολόγηση του σκευάσματος αυτού, έλαβε χώρα παρά το γεγονός ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στα Πρακτικά της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, που προηγήθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2012. Μάλιστα, ενώ η χονδρική τιμή του συγκεκριμένου σκευάσματος για την Ελλάδα έπρεπε να ανέρχεται σε 2.659 ευρώ, ο υπουργός Υγείας αποφάσισε το ανωτέρω σκεύασμα να λάβει χονδρική τιμή 3.753 ευρώ, η οποία στη συνέχεια μειώθηκε στα 3.265 ευρώ στο διορθωτικό Δελτίο Τιμών τον Μάιο του 2012.

– Για το φαρμακευτικό σκεύασμα GILENYA 0,5 mg Bt x 28, περιγράφονται ανατιμολογήσεις που κατέληξαν το 2012 σε χονδρική τιμή 1920 ευρώ, αν και η τιμή με βάση τον ισχύοντα τότε νόμο έπρεπε να ανέρχεται σε 785 ευρώ με αποτέλεσμα να ωφεληθεί η εταιρεία. Σημειωτέον ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα το 2011 στα νοσοκομεία είχε πωλήσεις 2,7 εκ. ευρώ ενώ για το έτος 2012 οι πωλήσεις στα νοσοκομεία ανήλθαν σε 21,2 εκ. ευρώ. Στα δε φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες το σκεύασμα είχε πωλήσεις 1,9 εκ. ευρώ το 2011 και 2,6 εκ. ευρώ το 2012.

– Το υπουργείο Υγείας, τον Απρίλιο του 2012, δεν εξέδωσε απόφαση για την έγκριση της χρήσης φθηνότερου και ανταγωνιστικού φαρμακευτικού προϊόντος (το AVASTIN της εταιρείας ROCHE) σε σχέση με το φαρμακευτικό προϊόν της εταιρείας NOVARTIS (LUCENTIS) για την πάθηση της ωχράς κηλίδας, το οποίο ήταν ακριβότερο «προσπορίζοντας με τον τρόπο αυτό, οικονομικό όφελος στην εταιρεία NOVARTIS».

Επίσης, ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, καλείται ως ύποπτος να καταθέσει ανωμοτί για την κακουργηματική πράξη της δωροδοκίας για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της NOVARTIS.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί