Εκδηλώσεις μνήμης στη Σερβία για τα 20 χρόνια από τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς

Σε ολόκληρη την Σερβία πραγματοποιούνται σήμερα εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα των νατοϊκών βομβαρδισμών, με αφορμή την επέτειο των είκοσι ετών από την έναρξη της αεροπορικής επέμβασης του ΝΑΤΟ.

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στην πόλη Νις, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν χιλιάδες πολίτες μπροστά από το κάστρο για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα.

Στην εκδήλωση στη Νις θα παραστεί και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, η πρωθυπουργός Ανα Μπρνάμπιτς και διπλωματικοί εκπρόσωποι ξένων χωρών.

AP Photo/Marko Drobnjakovic

Στο Βελιγράδι ο αρχηγός του εθνικιστικού Ριζοσπαστικού Κόμματος έκαψε σημαία του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. σε συγκέντρωση για τη σημερινή επέτειο.

Μπροστά από το κτήριο της δημόσιας τηλεόρασης-RTS, στο Βελιγράδι, όπου τα ξημερώματα της 23ης Απριλίου του 1999 οι νατοϊκοί πύραυλοι σκότωσαν 16 εργαζόμενους, θα καταθέσουν στεφάνι ο δήμαρχος της πόλης Ζόραν Ραντόιτσιτς, ο γενικός διευθυντής της RTS και συγγενείς των θυμάτων.

Οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί κατά της Γιουγκοσλαβίας ξεκίνησαν στις 24 Μαρτίου του 1999 και διήρκησαν 78 ημέρες.

Συμμετείχαν 19 χώρες της βορειοατλαντικής συμμαχίας με 1.150 αεροσκάφη, τα οποία πραγματοποίησαν συνολικά 2.250 επιδρομές εναντίον 995 στόχων.

Υπολογίζεται ότι κατά τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν 462 στρατιώτες και περισσότεροι από 2.000 άμαχοι, ενώ οι υλικές ζημιές ανήλθαν σε περίπου 43 δισεκατομμύρια δολάρια, όσα δηλαδή περίπου δύο ΑΕΠ εκείνης της περιόδου.

Μετά τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς, 240.000 Σέρβοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Κόσοβο, που αποτέλεσε αφορμή της επέμβασης του ΝΑΤΟ. Το 2008 το Κόσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του, ωστόσο, αν και αναγνωρίστηκε από 110 χώρες, το ζήτημα παραμένει ανοιχτό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί