Από τη χαμένη εικοσαετία και τις πελατειακές σχέσεις του συστήματος στην Κρήτη, στον εξαγνισμό Αρναουτάκη…

Ήταν το απόγευμα της 20ης Σεπτεμβρίου 2017, στην έναρξη του Περιφερειακού Συνεδρίου Κρήτης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, καλός γνώστης της πραγματικότητας στην Κρήτη, στην ουσία άνοιγε τις εργασίες με μια ομιλία που περιέγραφε ακριβώς ό,τι (δεν) είχε γίνει στο νησί στα χρόνια που κυριαρχούσαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, κάνοντας λόγο για μια χαμένη εικοσαετία και παράλληλα δείχνοντας ξεκάθαρα τους υπεύθυνους.

Όπως σημείωνε, η Κρήτη, με τις συγκεκριμένες πολιτικές που εφαρμόστηκαν, είχε στρεβλή ανάπτυξη, με χαρακτηριστικό την χρόνια εγκατάλειψη των στρατηγικών υποδομών. Και συγκεκριμενοποίησε τα προβλήματα των επενδύσεων που έμειναν στα χαρτιά, όπως ο ΒΟΑΚ, η αυθαίρετη δόμηση, οι επιχειρήσεις που λειτούργησαν επί χρόνια χωρίς να υπάρχει σεβασμός στους νόμους, των καταπατήσεων του δημοσίου χώρου, του παράνομου πλουτισμού.

Και, σημείωνε, όλα αυτά είχαν άμεση σχέση με το πελατειακό πολιτικό σύστημα που εκφράζεται πολύ χαρακτηριστικά επί δεκαετίες στο νησί.

“‘Ο,τι αποτέλεσε δήθεν ανάπτυξη όλα αυτά τα χρόνια, το βρίσκουμε μπροστά μας τώρα ως εμπόδιο”, σημείωνε ο κ. Δραγασάκης.

Άρα, έλεγε, για φύγουμε από αυτή τη χαμένη 20ετία, και να πάμε σε μια 10ετία πραγματικής ανάπτυξης, με επίκεντρο την κοινωνία, θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι τελειώνουμε με αυτά τα στρεβλά χαρακτηριστικά ή τις παρανομίες, να τελειώσουμε με την αυθαιρεσία, με την αποσπασματική ανάπτυξη, και να μιλήσουμε για την παγκρήτια ανάπτυξη. “Το πρόβλημα- είπε- δεν είναι να μεγεθύνουμε την οικονομία στις παλιές βάσεις, αλλά να δούμε τα νέα χαρακτηριστικά της και να συνειδητοποιήσουμε ότι υποκείμενο της ανάπτυξης δεν είναι το κράτος, δεν είναι οι αγορές, δεν είναι οι επιχειρήσεις, αλλά η ίδια η κοινωνία”.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησε και για το θέμα της ισόρροπης ανάπτυξης, σημειώνοντας πως το πρόβλημα της Κρήτης δεν είναι η ισορροπία της ανάπτυξης, αφού ούτως ή άλλως θα πρέπει να είναι περιφερειακή και παγκρήτια. Η κρίση, είπε, δεν θα πρέπει να αναζητηθεί σε ισορροπία με παλιούς όρους, αλλά με μια νέα αντίληψη. Η κρίση είναι του παραγωγικού μοντέλου και του πολιτικού συστήματος, που το εξέθρεψε. Γι αυτό, πρόσθεσε, θα πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο ότι μπροστά μας θα έχουμε και αυτές τις δυνάμεις που διαμόρφωσαν αυτή την εικόνα και το μοντέλο.

Από τη χαμένη εικοσαετία και τις πελατειακές σχέσεις, στον εξαγνισμό…

Μόλις χθες, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης συνυπέγραψε μια κοινή δήλωση με την παράταξη του (συνεργάτη της Φώφης Γεννηματά) Σταύρου Αρναουτάκη, αυτού που ασφαλώς με τις διάφορες ιδιότητες (κυρίως όμως του περιφερειάρχη επί σχεδόν μια δεκαετία) συμμετείχε στις αποτυχημένες και πελατειακές πολιτικές που οδήγησαν στην τελευταία χαμένη- κατά την έκφραση Δραγασάκη- 20ετία του νησιού. Μια δήλωση στην οποία, αντίθετα από τις για χρόνια διαπιστώσεις της Αριστεράς, όπως τις εξέφραζε και στο Περιφερειακό Συνέδριο ο Γ. Δραγασάκης, εξαγνίζει τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν, μαζί με τον κ. Αρναουτάκη…

“Τα τελευταία χρόνια η Κρήτη έχει εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά. Mια πορεία που ξεπερνά το σήμερα, αλλά οριοθετεί και προδιαγράφει το αύριο. Ένα αύριο που θα ανταποκρίνεται στα οράματα της νέας γενιάς, θα καλύπτει τις ανάγκες των παραγωγικών και κοινωνικών δυνάμεων του νησιού, θα δημιουργεί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για δημιουργία, ανάπτυξη και απασχόληση”, συνυπογράφει η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ…

Τί άλλαξε, λοιπόν; Λάθος τα έβλεπε ο Γιάννης Δραγασάκης, μόλις πριν 1,5 χρόνο; Λάθος τα εκτιμούσε η Αριστερά τόσα χρόνια;

Ή λάθος τα κάνει τώρα στην περιφέρεια Κρήτης;

Candiot

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί