Οι Κούρδοι της Κρήτης γιορτάζουν στο Ηράκλειο την Πρωτοχρονιά τους

Ο Παγκρήτιος Σύλλογος Κούρδων / Μέλος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών (Σ.Ε.Μ.) Δήμου Ηρακλείου, γιορτάζει τη Πρωτοχρονιά των Κούρδων – Newroz, αύριο Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019 και καλεί τους πολίτες να παραστούν.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα «ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ» του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου,
από τις 7.00 το απόγευμα έως τις 10.00 το βράδυ.
με τη συμμετοχή του Όμιλου Παιδείας & Πολιτισμού «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ»
& του μουσικού σχήματος «Το Κάλεσμα της Φύσης».
……………….
Η κουρδική γιορτή Newroz τιμάται εδώ και πολλές εκατοντάδες χρόνια. Στην κουρδική γλώσσα, Newroz σημαίνει «νέα ημέρα», με την οποία οι Κούρδοι εννοούν την πρώτη ημέρα της άνοιξης. Το κουρδικό ημερολόγιο αρχίζει, λοιπόν, αυτή την ημέρα. Το Newroz, επομένως, είναι η νέα ημέρα, η πρώτη ημέρα της άνοιξης, η πρώτη ημέρα του νέου έτους. Είναι επίσης ημέρα διαμαρτυρίας και αντίστασης ενάντια στην κατοχή από την οποία ο κουρδικός λαός συνεχίζει να υποφέρει. Είναι μια γιορτή αντίστασης και αγώνα των Κούρδων για τη γη τους, την ελευθερία τους, τον πολιτισμό και τη γλώσσα τους. Είναι μια γιορτή που θέλει να ξαναστείλει το μήνυμα της απελευθέρωσης.
Πενήντα εκατομμύρια Κούρδοι σ’ όλο τον κόσμο, ο μεγαλύτερος πληθυσμός χωρίς κράτος, κάθε χρόνο κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, κρυφά ή φανερά γιορτάζουν το Newroz με μια κοινή ευχή στα χείλη: «Να ελευθερωθεί ο λαός μας».
Και ο φετινός γιορτασμός του Newroz έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία. Οι Κούρδοι του Ιράν, του Ιράκ, της Συρίας και της Τουρκίας, βρίσκονται σε διαρκή αγώνα για την αυτοδιάθεσή τους και την ανεξαρτησία τους, ενάντια στην καταπίεση και στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί