Α. Τσίπρας: Δημιουργούμε ασφαλές δίκτυο μεταφοράς των ενεργειακών πόρων μέσω της Κρήτης

Τη σημασία που διαδραματίζει για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, την οικονομική ανάπτυξή της και την ευημερία των εμπλεκόμενων χωρών, η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογράμμισαν οι Αλέξης Τσίπρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Νίκος Αναστασιάδης και Μάικ Πομπέο κατά τις σύντομες εναρκτήριες τοποθετήσεις τους στο ξεκίνημα της συνάντησης Κορυφής σχήματος 3+1 των τριών ηγετών με τον ΥΠΕξ των ΗΠΑ, στην Ιερουσαλήμ.

Τη σημασία που διαδραματίζει για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, την οικονομική ανάπτυξή της και την ευημερία των εμπλεκόμενων χωρών, η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογράμμισαν οι Αλέξης Τσίπρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Νίκος Αναστασιάδης και Μάικ Πομπέο κατά τις σύντομες εναρκτήριες τοποθετήσεις τους στο ξεκίνημα της συνάντησης Κορυφής σχήματος 3+1 των τριών ηγετών με τον ΥΠΕξ των ΗΠΑ, στην Ιερουσαλήμ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «η βασική ιδέα μας είναι πολύ σημαντική: να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές δίκτυο μεταφοράς των ενεργειακών πόρων από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα, στην Ευρώπη». Υπογράμμισε ότι η δημιουργία του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου East Med μπορεί να βοηθήσει τόσο τον διάλογο για την ασφάλεια αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».

Επισήμανε ότι είναι η 6η φορά που συναντώνται οι τρεις χώρες σε αυτή τη στρατηγική συνεργασία και σημείωσε ότι στα τελευταία χρόνια, οι τρεις χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, μαζί και η καθεμιά ξεχωριστά έχουν δυναμώσει. «Η τριμερής συνεργασία μας έχει γίνει στρατηγική και ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας», είπε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε ότι η συμμετοχή του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο «υπογραμμίζει τη στήριξη των ΗΠΑ στη στρατηγική συνεργασία μας και αυτή η συμμετοχή ενδυναμώνει τις προσπάθειες μας και τον διάλογο μας ειδικά στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στην ασφάλεια και στην οικονομία». Τόνισε ότι η περιοχή έχει πολλές προκλήσεις αλλά και σημαντικές δυνατότητες. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η συζήτηση θα είναι επωφελής όχι μόνο στο ενεργειακό πεδίο αλλά και για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Το tweet Αναστασιάδη

Απτή απόδειξη ότι Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ είναι αξιόπιστοι εταίροι των ΗΠΑ, αποτελεί η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, τονίζει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με ανάρτησή του στο τουίτερ, ο κ. Αναστασιάδης ευχαριστεί τον αγαπητό του φίλο, πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου, για τη φιλοξενία της 6ης τριμερούς Συνόδου, ενώ εκφράζει τη χαρά του για τη συμμετοχή σε αυτή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο:

Νωρίτερα οι Τσίπρας, Νετανιάχου, Αναστασιάδης και Πομπέο είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, πριν τη Συνάντηση Κορυφής.

Οι Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Μάικ Πομπέο, έθεσαν επί τάπητος τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, ασφάλειας και άμυνας, οικονομίας και μετανάστευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός επρόκειτο να σημειώσει ότι η ασφαλής μεταφορά ενεργειακών πόρων προς την Ε.Ε., μέσω του πολλαπλασιασμού πηγών και διόδων, αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της εξωτερικής μας πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινωθεί η υπογραφή, εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος, της διακυβερνητικής συμφωνίας για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East – Med.

Στη συνέχεια έχει προγραμματιστεί διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπ. Νετανιάχου

Ενισχυμένος ο ρόλος των τριών χωρών στην ασφάλεια και τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο”

Όπως υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης, η συνάντηση αυτή αναδεικνύει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και σηματοδοτεί τον ενισχυμένο ρόλο των τριών χωρών στην ασφάλεια και τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημειώνεται ότι κατά την συνάντηση καθιέρωσης Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ τον περασμένο Δεκέμβριο είχε συζητηθεί η συνεργασία του τριμερούς αυτού σχήματος με τις ΗΠΑ, κάτι που, όπως παρατηρούν, αντανακλά και τη συνολική αναβάθμιση των σχέσεων της χώρας μας με τις ΗΠΑ.

Ιδιαίτερη βαρύτητα στις συζητήσεις για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα

Ειδικότερα, στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, ασφάλειας και άμυνας, οικονομίας και μετανάστευσης.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχουν οι συζητήσεις για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, υπό το φως των σημαντικών αλλαγών στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, στις οποίες η χώρα μας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, όπως έχει τονίσει επανειλημμένα η Αθήνα.

Το μήνυμα που θα στείλει ο πρωθυπουργός

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει ότι η ασφαλής μεταφορά ενεργειακών πόρων προς την Ε.Ε., μέσω του πολλαπλασιασμού πηγών και διόδων, αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της εξωτερικής μας πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, θα ανακοινωθεί η υπογραφή, εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος, της διακυβερνητικής συμφωνίας για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East – Med, “έργου με μεγάλη γεωπολιτική σημασία για τη χώρα μας, αλλά και ευρύτερα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα της Ε.Ε.”. Παράλληλα, αναμένεται να συζητηθούν οι νέες δίοδοι μεταφοράς LNG με αξιοποίηση της Ρεβυθούσας και του σχεδιαζόμενου FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί