Σταύρο… πατώσαμε!- Η Κρήτη 10η στις 13 περιφέρειες της χώρας για το ΕΣΠΑ και 250η (στις 263) της ΕΕ!

Η πολυδιαφημισμένη περιφέρεια Κρήτης αποδεικνύεται και πάλι ουραγός στην υλοποίηση των προγραμμάτων, καθώς βρίσκεται μόλις στην 10η θέση ανάμεσα στις 13 περιφέρειες της χώρας σύμφωνα με τα νέα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ! Πρόκειται για τις δαπάνες που έχουν κάνει οι περιφέρειες έως τις 31.12.2018, δηλαδή πέντε χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος και μόλις δύο πριν από την ολοκλήρωσή του (σ.σ. πάνω από 70% της διάρκειάς του).

Θυμίζουμε ότι μόλις πριν από λίγο καιρό είχαμε παρουσιάσει τα επίσημα στοιχεία που ανά τριετία δημοσιοποιεί η ΕΕ σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα. Με βάση λοιπόν τον δείκτη περιφερειακής ανταγωνιστικότητας (RCI), που δημοσιεύεται ανά τριετία, η περιφέρεια Κρήτης   βρίσκεται στην 250η θέση ανάμεσα σε  σε 263 Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τη σχετική έκθεση για την τριετία 2014- 2016 δημοσίευσε η Κομισιόν και η Κρήτη δεν είναι όχι στην κορυφή της Ευρώπης, όπως για χρόνια ακούμε, αλλά ούτε καν της Ελλάδας… Βρίσκεται στη μέση ακριβώς των 13 περιφερειών, δηλαδή στην 7η θέση, και στην 250η στις 263 ευρωπαϊκές περιοχές.

Και μάλιστα τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα όταν αναφερόμαστε στο ΕΣΠΑ, όπου το 2017 βρέθηκε στην 11η θέση από τις 13 περιφέρειες της χώρας! Τώρα… βελτιώθηκε, καθώς με τα νέα στοιχεία βρέθηκε στην… 10η (από την 11η) θέση, αλλά πάντα μέσα στους ουραγούς…

Δείτε: Η περιφέρεια Κρήτης… “πρότυπο”, στον πάτο της Ευρώπης!- Στην 250η θέση (στις 263 της ΕΕ), 11η στις 13 στην Ελλάδα! (εικόνες)

Βέβαια, για να “παίζει”- όπως πάντα- με τις εντυπώσεις αλλά όχι με την ουσία, ενώ η απορροφητικότητα είναι τόσο χαμηλά, τον περασμένο Οκτώβριο ο περιφερειάρχης Κρήτης δήλωνε ότι… δεν φτάνουν στην περιφέρεια τα κονδύλια και θα ζητήσει κι άλλα!

Δείτε: Πρόσθετους πόρους από το ΕΣΠΑ θα διεκδικήσει η Περιφέρεια Κρήτης

Και πάλι ουραγός η περιφέρεια Κρήτης…

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία για την απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, που παρουσιάζει η aftodioikisi.gr, ο μέσος όρος της απορροφητικότητας των περιφερειών είναι αρκετά χαμηλός, μόλις στο 24,6%, με πέντε από αυτές να περνούν την «βάση» και οκτώ να βρίσκονται κάτω από αυτήν.

«Πρωταθλήτρια» αναδεικνύεται η Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με απορροφητικότητα 36,53%, ενώ ουραγός είναι η Δυτική Μακεδονία που έχει δαπανήσει μόλις το 16,87% των 255 εκατ. που της αναλογούν. Χαμηλά βρίσκονται επίσης οι Περιφέρειες Θεσσαλίας (δεύτερη από το τέλος), Βορείου Αιγαίου και Κρήτης, ενώ την οκτάδα των «κάτω από τη βάση» συμπληρώνουν η Α-ΜΘ, η Δυτική Ελλάδα και η Πελοπόννησος με την Ήπειρο, οι οποίες έχουν ακριβώς το ίδιο ποσοστό απορροφητικότητας αλλά η τελευταία, καθώς έχει μεγαλύτερο πρόγραμμα, υπερτερεί σε απόλυτους αριθμούς (δαπάνες 60,4 έναντι 50,9 εκατ. ευρώ).

Αντίθετα «πάνω από τη βάση», εκτός από την Στερεά Ελλάδα, βρίσκονται κατά σειρά η Κεντρική Μακεδονία, το Νότιο Αιγαίο, τα Ιόνια Νησιά και η Αττική.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

«Πάνω από τη βάση»

  1. Στερεά Ελλάδα: 36,53%
  2. Κεντρική Μακεδονία: 31,61%
  3. Νότιο Αιγαίο: 29,85%
  4. Ιόνια Νησιά: 26,88%
  5. Αττική: 25,23%

«Κάτω από τη βάση»

  1. Ήπειρος: 23,87%
  2. Πελοπόννησος: 23,87%
  3. Δυτική Ελλάδα: 23,09%
  4. Ανατολική Μακεδονία Θράκη: 22,50%
  5. Κρήτη: 21,32%
  6. Βόρειο Αιγαίο: 19,89%
  7. Θεσσαλία: 18,40%
  8. Δυτική Μακεδονία: 16,87%

 

 

Για να μη λέμε μετά ότι δεν ξέραμε, δείτε εντελώς ενδεικτικά:

Η Φώφη φώναζε “βαρίδι της δημοκρατίας” τον Α. Τσίπρα και δίπλα ο Σταύρος (που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ…) χειροκροτούσε την αρχηγό… (φωτο)

“Εθνική Κρήτης”, λοιπόν, η αριστερή πρόταση για την ανάπτυξη του νησιού…

Πώς μεθοδεύει η περιφέρεια την αγορά ακινήτου έναντι 8,5 εκ. ευρώ, μέσω διαγωνισμού με… φωτογραφίες! (έγγραφο)

Οι… “ευεργεσίες” εκατομμυρίων στην Εκκλησία Κρήτης και οι “χορηγοί” Αρναουτάκης, Βενιζέλος και Κεγκέρογλου (έγγραφα- φωτο)

Όταν ο Στ. Αρναουτάκης έδωσε “καταφύγιο” στον ΓΓ του προφυλακισμένου Γιάννου και συγκατηγορούμενό του (φωτο)

Όταν Φούχτελ και Αρναουτάκης μοίραζαν… καθρεπτάκια στους “ιθαγενείς” της Κρήτης! (βίντεο)

Ο φοβερός “Φουχτουλάκης” του Στ. Αρναουτάκη, ή πώς οι δήμαρχοι της Κρήτης αδειάζουν τον περιφερειάρχη, φίλο του Φούχτελ

Ένα σκάνδαλο με την υπογραφή του περιφερειάρχη Κρήτης: Πώς έγινε “κουρέλι” διεθνής διαγωνισμός!- Οι “φωτογραφίες” και οι αλλαγές όρων, μετά την ανάθεση! (έγγραφα)

Εισαγγελική έρευνα για διαγωνισμό – σκάνδαλο της περιφέρειας, με τις υπογραφές Αρναουτάκη και υπηρεσιακών- Η εργολαβία με διακήρυξη “φωτογραφία”! (έγγραφα)

Ο Ηρακλειώτης καθηγητής για χρόνια συνεργάτης του Παπαντωνίου που “υιοθετήθηκε” (από κοινού) από Αρναουτάκη- Αυγενάκη! (φωτο)

Νέα αποκάλυψη: Πώς άλλαξε το αποτέλεσμα διαγωνισμού στην Κρήτη και τον κέρδισε ο… συνήθης ανάδοχος στα απορρίμματα! (έγγραφα)

ΕΣΔΑΚ: Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός μαϊμού των 37 εκατ. € που συνέταξε… ο εργολάβος!- Στον εισαγγελέα η υπόθεση και ΕΔΕ από Μαμουλάκη

Επιβεβαιώνει ο ΕΣΔΑΚ τη “λαμογιά” που επιχειρήθηκε με τον διαγωνισμό των 37 εκατ. €- Τί απαντά στο Candiadoc

Ηράκλειο: Πώς δόθηκε σε εταιρεία έργο 1 εκατ. € για τα σκουπίδια με διαδικασίες… για τα μάτια του κόσμου! (έγγραφα)

Όταν φωνάζω “Καρανίκας” να βγαίνεις, όταν φωνάζω “Αρναουτάκης” να σιωπάς και να ανοίγεις το στόμα

Ιδού πώς ο… αυτοκράτωρ της Κρήτης “εκδικείται” όσους δεν του καθαρίζουν τα σακάκια! (έγγραφα)

Το θέμα με τον Αρναουτάκη δεν είναι απλώς ότι ανήκει στο ΠΑΣΟΚ…

Ποιος συμβούλευσε τον Αλέξη για τη στήριξη στον Αρναουτάκη, τον “περιφερειάρχη της καρδιάς της Ντόρας”;

Αυτά είναι: Τώρα… κάνει και τον δύσκολο!- Με ζητάνε όλοι, λέει αλαζονικά ο Στ. Αρναουτάκης!

Στιλ… απολιτίκ, και άλλες κουτοπονηριές

Η συμφωνία Αρναουτάκη με τους Μητσοτάκηδες (πατέρα και υιό)

Πράσινες προβοκάτσιες από την περιφέρεια Κρήτης!- Τα απίστευτα συνεργατών του Αρναουτάκη, με την ανοχή του! (εικόνες)

Ο αντιπεριφερειάρχης (του πράσινου Σταύρου) που συγκρίνει την έξοδο από τα μνημόνια με την κατοχή! (εικόνα)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί