Με τις εργαζόμενες του «Βοήθεια στο Σπίτι» στο Τυμπάκι αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, υποψήφιο περιφερειάρχη Κρήτης και βουλευτή του ΚΚΕ, συναντήθηκε με τις εργαζόμενες του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στο Τυμπάκι, την Παρασκευή 8 Μάρτη.

Ο Μανώλης Συντυχάκης συζήτησε με τις εργαζόμενες τα μεγάλα προβλήματα που διαπιστώνονται στη λειτουργία του προγράμματος, ενώ οι εργαζόμενες αναφέρθηκαν στις οφειλές των δεδουλευμένων τους από τον Δήμο Φαιστού, ως διάδοχο των οφειλών μετά τη λύση της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, η οποία λειτουργούσε το πρόγραμμα, και τη μεταφορά των εργαζόμενων στις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου. Οφειλές που φτάνουν και σήμερα τα 25.000 ευρώ, χωρίς τις ασφαλιστικές εισφορές.

Επιπλέον, ενημέρωσαν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, καθώς η στελέχωση και ο εξοπλισμός δεν αντιστοιχούν στις μεγάλες ανάγκες της περιοχής. Ειδικότερα, ο αριθμός των εργαζομένων υπολείπεται των αναγκών, αφού για την ουσιαστική κάλυψη του εύρους ευθύνης του προγράμματος απαιτείται ο εμπλουτισμός του με επιπλέον προσωπικό (νοσηλευτή/τρια,  οικιακή βοηθό, γιατρό). Αναφορικά με την έλλειψη εξοπλισμού οι εργαζόμενες ασκούν τα καθήκοντά τους κάτω από αντίξοες συνθήκες, καθώς τα αυτοκίνητα της μονάδας είναι παλιά και συχνά παθαίνουν βλάβες, γεγονός που εμποδίζει τη μετακίνηση. Συγκεκριμένα, από τα 2 αυτοκίνητα της δομής, το ένα είναι χαλασμένο, σε αχρηστία και το άλλο αναγκάζονται οι εργαζόμενες να το επισκευάζουν για να μετακινηθούν και να βρεθούν δίπλα σ’ αυτούς που τους έχουν ανάγκη, τη στιγμή που οι ανάγκες μετακίνησης καθιστούν αναγκαία τη διάθεση 3 οχημάτων. Οδηγός δεν υπάρχει και αναγκάζονται να οδηγούν οι ίδιες, πρόβλημα που αφορά σχεδόν το σύνολο των δομών του προγράμματος.

Η υποχρηματοδότηση αποτυπώνεται και στις ελλείψεις στα απαραίτητα αναλώσιμα υλικά μέχρι τα άκρως αναγκαία είδη για την παροχή υπηρεσιών του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», π.χ., ταινίες ζαχάρου, γάντια, κ.ά., και οι εργαζόμενες κάποιες φορές πληρώνουν και από την τσέπη τους. Η κτιριακή υποδομή στην οποία στεγάζονται μαρτυρεί την εγκατάλειψη, που είναι ολοφάνερη. Δεν έχουν δικό τους χώρο και φιλοξενούνται στον παιδικό σταθμό Τυμπακίου, του οποίου το κτίριο δεν συντηρείται και η κτιριακή υποδομή του βρίσκεται σε κακή κατάσταση, τα λύματα βγαίνουν στον δρόμο, τα φρεάτια είναι ακάλυπτα, δεν έχει σύνδεση – πρόσβαση στο διαδίκτυο, κ.ά.

Ο Μανώλης Συντυχάκης στη συζήτηση με τις εργαζόμενες τόνισε πως η κυβέρνηση και ο Δήμος Φαιστού έχουν ευθύνη, και ότι αμέσως και χωρίς καθυστερήσεις πρέπει να εξασφαλίσουν την πληρωμή όλων των δεδουλευμένων των εργαζομένων στο πρόγραμμα και την απρόσκοπτη μηνιαία καταβολή των μισθών. Επίσης, να διασφαλιστεί η διεύρυνση και ο εμπλουτισμός του προγράμματος με το αναγκαίο προσωπικό και την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να παρέχονται πλήρεις υπηρεσίες σε όλους όσοι έχουν ανάγκη. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό οι εργαζόμενες στο πρόγραμμα να έρχονται αντιμέτωπες με αυτή την κατάσταση της απληρωσιάς και να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους. Η κατάσταση αυτή που επικρατεί χρόνια τώρα επιβεβαιώνει πως οι δημοτικές αρχές, που κινούνται στη ρότα της αθώωσης των αντιλαϊκών πολιτικών και της πιστής εφαρμογής τους, μπορεί να αλλάζουν στη διαδοχή, δε διαφοροποιείται όμως η πολιτική που ακολουθούν, δεν ξεστρατίζουν από τον αντιλαϊκό τους  δρόμο.

Αναφέρθηκε ακόμη στη θέση του ΚΚΕ υπέρ της μονιμοποίησης όλων των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»  χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε συνδυασμό με το αίτημα για νέες προσλήψεις. Το ΚΚΕ είναι σταθερό στη θέση του για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι», που προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ και με συνεχείς ετήσιες συμβάσεις παρέχουν αδιάκοπα για δεκαετίες τις υπηρεσίες τους σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, παραμένουν για χρόνια σε ομηρία, λόγω των πολιτικών της εξαθλίωσης που επιτάσσει η ΕΕ, εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις οι οποίες κινούνται στη λογική του ευρωμονόδρομου και εξειδικεύονται από  την τοπική διοίκηση.

Εξήγησε πως μόνο στα λόγια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «στηρίζει» τη συνέχιση του προγράμματος, αφού δε δρομολογεί με άμεσα μέτρα τη μονιμοποίηση όλων των υφιστάμενων εργαζομένων και τη γενναία αύξηση της χρηματοδότησής του. Η προκήρυξη διαγωνισμού για 3.000 μόνιμες προσλήψεις, έστω και με προϋποθέσεις, είναι αποτέλεσμα του επίμονου και συνεχή αγώνα των εργαζόμενων και πρέπει να δώσει δύναμη στους εργαζόμενους. Βάζει στη θέση τους όλους αυτούς που έλεγαν «δε γίνεται τίποτα με τους αγώνες» και δείχνει ότι οι μόνοι πραγματικά χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν έγιναν. Ωστόσο, ο Μανώλης Συντυχάκης εξέφρασε την ανησυχία του ΚΚΕ  για τη διασφάλιση της εργασίας όλων των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» μέσω συμμετοχής τους στην προκήρυξη. Οι υποσχέσεις για πριμοδότησή τους δεν πρέπει να καθησυχάζουν τις εργαζόμενες, καθώς στην πράξη η αξιολόγηση ξεκινά από μηδενική βάση, αφού ούτε όλα τα χρόνια προϋπηρεσίας τους αναγνωρίζονται. Άλλωστε, η εμπειρία από τις αντίστοιχες διαδικασίες στους εργαζόμενους με συμβάσεις καθαριότητας απέδειξε πως οι υποσχέσεις για μονιμοποίηση άφησαν απέξω χιλιάδες εργαζόμενους.

Ο Μανώλης Συντυχάκης τόνισε πως μοναδικός δρόμος που διασφαλίζει τόσο το δικαίωμα στη δουλειά για τους εργαζόμενους, όσο και την απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος είναι η μονιμοποίηση των ήδη υπηρετούντων εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς και η επέκταση των δομών με νέες προσλήψεις. Μόνο μια τέτοια λύση στέκεται, παράλληλα,  εμπόδιο στο να παραδοθεί ως δράση το «Βοήθεια στο Σπίτι» στην επιχειρηματικότητα και την ανταποδοτικότητα, στους φορείς της λεγόμενης «κοινωνικής οικονομίας», στέκεται, εμπόδιο στην εμπορευματοποίηση του προγράμματος.

Τέλος κάλεσε τις εργαζόμενες να αξιοποιήσουν την πείρα τους και να ενισχύσουν στις επικείμενες εκλογές τις δυνάμεις που στάθηκαν στο πλευρό τους όλο το προηγούμενο διάστημα, τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ, δυνάμεις που έχουν αποδεδειγμένα γραμμή σύγκρουσης με την αντιλαϊκή πολιτική, και όχι αυτούς που θα κάνουν πλάτες στις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Να της δώσουν δύναμη που θα την αξιοποιήσει για να δυναμώσουν οι αγώνες, η αντίσταση, οι διεκδικήσεις. Στις κάλπες του Μάη (δημοτικές/περιφερειακές και ευρωεκλογές), όσο και στις βουλευτικές εκλογές όποτε κι αν αυτές γίνουν, το κριτήριο ψήφου πρέπει να είναι ενιαίο. Όπως ενιαία είναι και η πολιτική που υλοποιείται από κόμματα και παρατάξεις σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής, από την κυβέρνηση μέχρι την τοπική διοίκηση. Μόνο με τη συμπόρευση με το ΚΚΕ οι εργαζόμενοι έχουν να ελπίζουν σε μια ζωή με δικαιώματα, σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί