Το “μακελειό” της κοινωνίας μας…

Του Μιχάλη Τζανάκη

Πάνε σχεδόν τρεις δεκαετίες όταν ένας αστός διανοούμενος, ο Μάνος Χατζηδάκης μιλούσε δημόσια για το «τέρας» που εκκολαπτόταν και δεν ήταν άλλο από το φάντασμα του φασισμού. Έχοντας ο ίδιος υποστεί χυδαίες επιθέσεις από τη φυλλάδα της εποχής, την Αυριανή, η οποία ωστόσο αποτελούσε το επίσημο όργανο της τότε εξουσίας, προσπαθούσε να αφυπνίσει με μουσικά έργα και πλήθος δημοσιεύσεων την κοινωνία που απολάμβανε τα δανεικά των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων και δεν είχε χρόνο να ασχοληθεί με τα «περιττά» ζητήματα που έθετε ο Παγκόσμιος Συνθέτης μας.
«Ο Φασισμός είμαστε εμείς…» ανέφερε επίμονα ο Μ. Χατζηδάκις τονίζοντας την ευθύνη της κοινωνίας για την ανοχή της σε φαινόμενα λανθάνοντος, υφέρποντος αλλά και έκδηλου φασισμού την εποχή εκείνη. Κι ύστερα;
Ύστερα έσκασαν μύτη οι «Πλεύρηδες» στα τηλεοπτικά παράθυρα, κάτι Καρατζαφέρικα «παλληκάρια» που αναβαπτίστηκαν στη συνέχεια στην κολυμβήθρα του «Δημοκρατικού τόξου», κάτι ρεπορτάζ στα λάιφ-στάιλ για τα «προσκοπάκια» της Χ.Α. , μέχρι τους έντυπους οχετούς που προκαλούν ανοιχτά τις αντοχές της Δημοκρατίας μας και μας καλούν πλέον ανοιχτά όλοι να πάρουμε θέση και να μην κρυβόμαστε πίσω από δήθεν «εθνικοπατριωτισμούς» και ηλίθιες αναρτήσεις στο facebook, ούτε με αντικομουνιστικές μετεμφυλιακές κορώνες να μιλούν κάποιοι για «κόκκινους» και «μαύρους».
Οι αναλυτές μιλούν για διπλασιασμό –τουλάχιστον- των ακροδεξιών στις επικείμενες ευρωεκλογές κι αυτό θα πρέπει να θορυβήσει τους πάντες. Τα διάφορα «Μακελειά» θα αποθρασυνθούν, αφού αντίστοιχη φρασεολογία, ήθος και ύφος συναντάται και σε άλλους χώρους που δεν συνηθιζόταν. Επειδή φέτος θα είναι η χρονιά συνεχόμενων εκλογών και η πόλωση θα είναι δεδομένη, ας αναλάβουν άπαντες τις ευθύνες τους και ας αναλογιστούν πως ρίχνουν νερό στον μύλο του φασισμού οι εκτροπές τους και η ρηχή αντιπαράθεσή τους.
Επειδή ως κοινωνία δεν έχουμε καν την πολυτέλεια να αρθρώνεται λόγος όπως εκείνος του Μ. Χατζηδάκι σε ρόλο πνευματικού ταγού, αλλά αντ’ αυτού κάποια καλοπληρωμένα φερέφωνα αποκοιμίζουν την κοινή γνώμη με διάφορα σόου, ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας…

 

Δείτε επίσης: Σάλος με τη φασιστοφυλλάδα- Επείγουσα επιστολή Παπαδημούλη προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί