Ανακοίνωση της “Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας”, σχετικά με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι

Η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας την επίθεση που δέχθηκαν καρναβαλιστές, οι οποίοι, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, θέλησαν να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μεταμφιεσμένοι σε λιόδεντρα και αεροπλάνα, αντιδρώντας στην εγκατάσταση νέου αερολιμένα στο Καστέλι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η  Πρωτοβουλία Πολιτών για τη  Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας  καταδικάζει την επίθεση που δέχτηκε ομάδα Ελλήνων και Γάλλων καρναβαλιστών την Κυριακή 10 Μαρτίου 2019 στο Αρκαλοχώρι. Οι καρναβαλιστές θέλησαν να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και  μεταμφιεσμένοι, στο πνεύμα της ημέρας, σε λιόδεντρα και αεροπλάνα, να σχολιάσουν το ξερίζωμα 200.000 λιόδεντρων από την εγκατάσταση νέου αεροδρομίου σε μια από τις ελάχιστες και πιο παραγωγικές πεδιάδες της Κρήτης στο Καστέλλι, δηλώνοντας παράλληλα την αντίθεση τους σε αυτό.  

Επιχείρησαν και δήλωσαν την πρόθεση τους να συμμετέχουν ειρηνικά στην παρέλαση, αλλά αφού αυτό δεν  επιτράπηκε από τους διοργανωτές, σεβάστηκαν το γεγονός και αρκέστηκαν στο να παραμείνουν ως θεατές. Κάποιοι όμως φαίνεται ότι δεν ανέχτηκαν ούτε αυτό, είχαν αντίθετη άποψη και με απειλές και εκφοβισμούς προσπάθησαν να τους απομακρύνουν! Στο ύψος της “Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας” τους παρεμπόδισαν και τους επιτέθηκαν. Μάλιστα αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, όπως καταγγέλεται, ανάμεσα στους δράστες της επίθεσης βρίσκονταν υπάλληλοι της περιφρούρησης της παρέλασης καθώς και παράγοντες του Δήμου! Επίσης το γεγονός ότι, κατά την επίθεση, αφαιρέθηκε μια επαγγελματική φωτογραφική μηχανή, η οποία αφού αναζητήθηκε για ώρες, επιστράφηκε αργά το απόγευμα, έχοντας πολλές φθορές και χωρίς την κάρτα μνήμης, η οποία περιείχε και προσωπικά δεδομένα. Για το όλο περιστατικό  έλαβε γνώση το Αστυνομικό Τμήμα Αρκαλοχωρίου, όπου κατατέθηκαν και μηνύσεις από τους παθόντες.

Τέτοιες απρόσμενες, θλιβερές, βίαιες και ακραίες συμπεριφορές απέναντι στην ελευθερία της έκφρασης της γνώμης συνανθρώπων μας, δεν μας τιμούν και δεν έχουν σχέση με τα ήθη και τον πολιτισμό των κατοίκων της περιοχής και της Κρήτης, πόσο μάλλον όταν απευθύνονται σε επισκέπτες του νησιού που γέννησε τον Ξένιο Δία.  

Φαίνεται ότι ορισμένοι δεν ανέχονται και δεν επιτρέπουν, ούτε καν στο πλαίσιο του εορταστικού κλίματος, της ανοχής και του σκοπτικού ύφους των καρναβαλικών εκδηλώσεων, την έκφραση της αντίθετης άποψης από τη δική τους, για το σημαντικότερο ζήτημα, από το οποίο κρίνεται η επιβίωση της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.  Καλές, σωστές και απαραίτητες οι εκδηλώσεις ψυχαγωγίας και διασκέδασης, όπως αυτές του καρναβαλιού, αλλά θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμες και οι εκδηλώσεις ουσιαστικής και πλήρους ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής, του Αρκαλοχωρίου του Καστελλίου και του Θραψανού, για το ζήτημα και τις επιπτώσεις από την εγκατάσταση του αεροδρομίου, το οποίο καλούνται να υποδεχτούν στην “αυλή” τους.

Η επίσκεψη των Γάλλων, οι οποίοι, όταν ενημερώθηκαν για τα σχέδια της εγκατάστασης νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι, κινητοποιήθηκαν και μετά από οδικό ταξίδι 3890 χιλιομέτρων (!) βρίσκονται στην Πεδιάδα, δηλώνει την απήχηση και τη σοβαρότητα του ζητήματος, καθώς και τις αντιδράσεις που προκαλούνται  διεθνώς στην είδηση της προωθούμενης εγκατάστασης νέου αεροδρομίου στην πολύτιμη αγροτική ενδοχώρα ενός νησιού της Μεσογείου.

Συνεχίζουμε μαζί με όλους σας, τους συμπολίτες μας, τις συλλογικότητες, τα κινήματα, τον αγώνα για την ακύρωση του πιο παράλογου ,σπάταλου και  καταστροφικού σχεδίου για την Κρήτη, της κατασκευής νέου αεροδρομίου σε μια από τις πιο παραγωγικές πεδιάδες του νησιού, στην πεδιάδα του Καστελλίου.

 

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΞΕΡΙΖΩΜΑ ΔΕΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

ΟΧΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί