Σαρώνει η “Ωκεανίς” όλη τη χώρα – Εγκλωβισμένα τέσσερα άτομα στην Πάρνηθα, ριπές ανέμων 140 χλμ στο Αιγαίο (εικόνες)

Πολλά προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία που πλήττει ολόκληρη τη χώρα. Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό τεσσάρων ατόμων που έχουν «κολλήσει» με τα αυτοκίνητά τους σε σημείο λίγο πριν από το καταφύγιο Φλαμπούρι, στην Πάρνηθα.

Οι επιβάτες των αυτοκινήτων ειδοποίησαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία, άνδρες της οποίας κατευθύνονται στο σημείο.

Σε ανάλογη επιχείρηση έχει προχωρήσει η Πυρoβεστική  και στο όρος Αινος της Κεφαλονιάς, το οποίο βρίσκεται από το πρωί σε λευκό κλοιό. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη απεγκλωβισμός δυο ατόμων που βρίσκονται με το αυτοκίνητό τους στην περιοχή του Αγίου Ελευθερίου στον Αίνο. Τα δύο άτομα έχουν εγκλωβιστεί εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης.

Διακοπές ρεύματος στην Ανατολική Αττική – Κλειστοί δρόμοι

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν αυτή την ώρα, περιοχές της Ανατολικής Αττικής, λόγω της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με την Τροχαία, διακόπηκε από το μεσημέρι λόγω χιονόπτωσης, η κυκλοφορία των οχημάτων, στην λεωφόρο Πάρνηθας, από το τελεφερίκ και πάνω ενώ λόγω χιονόπτωσης έκλεισε και η περιφερειακή οδός Πεντέλης- Νέας Μάκρης.

Σε ισχύ τέθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών και λεωφορείων άνω των 3,5 τόνων σε τμήματα του οδικού δικτύου Χαλκιδικής λόγω της έντονης χιονόπτωσης.

Χιονίζει από το πρωί και σε όλη την Εύβοια και παντού επικρατούν δυνατοί άνεμοι. Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας-Αιδηψού η κυκλοφορία έχει διακοπεί για τα φορτηγά και λεωφορεία ενώ για τα ΙΧ αυτοκίνητα μόνο με αλυσίδες.

Στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, στο Αιγαίο αλλά και σε ηπειρωτικές περιοχές όπου οι μετεωρολογικοί του meteo.gr, καταγράφουν ριπές άνω των 100 km/h.

Ο παρακάτω χάρτης, δείχνει τις τιμές των ριπών που καταγράφουν 329 μετεωρολογικοί σταθμοί μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου.

Με κίτρινες βούλες διακρίνονται οι σταθμοί όπου η ένταση των ανέμων ξεπερνάει τα 60 km/h (7 μποφόρ).

Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους στα 8 με 9 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά τα 10.

Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων ενώ κλειστές είναι οι γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Κυλλήνη-Κεφαλλονιά και Κυλλήνη-Ζάκυνθος.

Κλειστές παραμένουν και οι γραμμές Κεραμωτή Καβάλας-Λιμένα Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Ταλαιπωρία για επιβάτες λεωφορείων και ΙΧ στη Λάρισα

Εγκλωβισμένοι για περίπου 4,5 ώρες παρέμειναν οι επιβάτες πέντε λεωφορείων και δεκάδων οχημάτων στην Ιερά Μονή του Αγίου Δημητρίου στο Στόμιο της Λάρισας, λόγω της χιονόπτωσης.

Σε λευκό κλοιό η Θεσσαλονίκη  

Σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης χιονίζει από πολύ νωρίς το πρωί ενώ οι αλατιέρες και οι υδροφόρες του δήμου Θεσσαλονίκης συνεχίζουν να ρίχνουν αλάτι και αλατόνερο σε δρόμους και πεζοδρόμια της συμπρωτεύουσας, για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς.

Έντονη χιονόπτωση στη δυτική Θεσσαλία -Το ύψος του χιονιού ξεπερνά τα 20 εκατοστά

Έντονη είναι η χιονόπτωση στα ορεινά και ημιορεινά των δήμων Πύλης και Μετεώρων στο νομό Τρικάλων, όπου το χιόνι σε ορισμένα σημεία έχει φτάσει τα 20 εκατοστά.

Σύμφωνα με όσα τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, ωστόσο, στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις μετακινήσεις των οδηγών.

Το ύψος του χιονιού σε ορισμένα σημεία έχει φτάσει στα 20 εκατοστά. Χιονόπτωση έχουμε και στο νομό Καρδίτσας όπου το ύψος του χιονιού, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Τσιάκο, στους αυχένες Τυμπάνου και Αγίου Νικολάου ξεπερνά τα 20 εκατοστά. Σύμφωνα με τον ίδιο οι δρόμοι είναι ανοιχτοί.

Αποκλεισμένο από τα χιόνια το Άγιο Όρος

Η κακοκαιρία «Ωκεανίς» που πλήττει την βόρεια Ελλάδα έπληξε και το Άγιο Όρος, καθώς από τα ξημερώματα χιονίζει σε ολόκληρη τη χερσόνησο του Άθω ασταμάτητα.

Οι δρόμοι στην Αθωνική Πολιτεία έχουν σκεπαστεί από πολύ χιόνι και η κυκλοφορία, όπου μπορεί να διεξαχθεί, γίνεται μόνο με αλυσίδες.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία στην Χαλικιδική

Σε δρόμους της ορεινής Χαλκιδικής εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από την κακοκαιρία με χιονόπτωση που πλήττει τη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κίνηση των οχημάτων στη Χαλκιδική:

▪ από το 50 έως το 58 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού

▪ από το 44 έως το 53 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου

▪ από το 65 έως το 85 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού

▪ από το 76 έως το 85 χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού

▪ στην επαρχιακή οδό Αγ. Προδρόμου – Σανών

▪ στην επαρχιακή από διασταύρωση Βάβδου έως Βάβδο

▪ στην επαρχιακή οδό Νεοχωρίου – Βαρβάρας -Ολυμπιάδας

▪ στην επαρχιακή οδό Αρναίας – Στανού

▪ από το 1 έως το 15 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Παλαιοχωρίου – Αγ.Νικολάου

Στην περιοχή της Ημαθίας απαραίτητες είναι οι αλυσίδες:

▪ από το 91 έως το 98 χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς)

▪ από το 20 έως το 26 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βέροιας – Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου.

Στην Πέλλα με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο οδικό δίκτυο προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας και στο Νομό Κιλκίς στην επαρχιακή οδό Γουμένισσας – Λιβαδίων.

Οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή, meteo.gr, tvstar.gr, halkidikinews.gr, onlarissa.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί