Δημιουργία τρίτου Πανεπιστημίου στην Κρήτη με την αναβάθμιση του ΤΕΙ Κρήτης

Του Νικολάου Εμμανουήλ Κατσαράκη,

Πρύτανη του ΤΕΙ Κρήτης

Υπήρξαν τις προηγούμενες ημέρες κάποια δημοσιεύματα, άκρως προσβλητικά για το κύρος των μελών της επιστημονικής επιτροπής διερεύνησης των μελλοντικών προοπτικών ανάπτυξης του ΤΕΙ Κρήτης, το ίδιο το ΤΕΙ Κρήτης και τις ακαδημαϊκές του μονάδες.
Στόχος τους είναι να δυναμιτίσουν τις άριστες σχέσεις ανάμεσα στις πρυτανικές αρχές του ΤΕΙ Κρήτης και του Πολυτεχνείου Κρήτης, σχέσεις αμοιβαίας εκτίμησης και αλληλοσεβασμού, να διασπάσουν την ακαδημαϊκή κοινότητα της Κρήτης, να εξάρουν τον τοπικισμό και να εμποδίσουν την αναβάθμιση του ΤΕΙ.
Δεν είναι κατανοητή η σκοπιμότητα αυτών των δημοσιευμάτων, τα οποία αναφέροντας μια σειρά από ανακρίβειες, θέλουν να πείσουν την κρητική κοινωνία, ότι το ΤΕΙ Κρήτης, χαριστικά, με διορισμένες επιτροπές, αναβαθμίζεται σε Πανεπιστήμιο, το τρίτο Πανεπιστήμιο στην Κρήτη. Μάταια όμως…
Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι το ΤΕΙ Κρήτης, βάσει εξωτερικών αξιολογήσεων και διεθνώς αποδεκτών δεικτών, είναι το καλύτερο ΤΕΙ της χώρας, που υπερτερεί μάλιστα έναντι πολλών Ελληνικών Πανεπιστημίων. Παρέχει υψηλής ποιότητας προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση, ενώ οι απόφοιτοί του έχουν διαχρονικά καταλάβει σημαντικές θέσεις στον παραγωγικό (ιδιωτικό και δημόσιο) ιστό της Κρήτης, αλλά και ολόκληρης της χώρας. Τα επιστημονικά πεδία που θεραπεύουν τα Τμήματα του ΤΕΙ Κρήτης σχετίζονται άμεσα με βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, αλλά και ειδικότερα της οικονομίας της Κρήτης. Επίσης, το ΤΕΙ Κρήτης επιδεικνύει συστηματική εξωστρέφεια, τόσο προς τις τοπικές κοινωνίες της Κρήτης, όσο και προς τους παραγωγικούς φορείς του νησιού και της χώρας, ενώ έχει αναπτύξει στέρεες και αποδοτικές εκπαιδευτικές και ερευνητικές συνεργασίες με τα άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα του νησιού.
Είναι σαφές ότι η δημιουργία ενός τρίτου Πανεπιστημίου στην Κρήτη, το οποίο θα προκύψει από την εξέλιξη και την αναβάθμιση του ΤΕΙ Κρήτης, ήταν και παραμένει η μόνη δυνατή λύση, μετά την άρνηση των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Κρήτης να συμμετέχουν σε συζήτηση για τη συνένωση των τριών ΑΕΙ του νησιού.
Η προτεινόμενη ακαδημαϊκή διάρθρωση του νέου Πανεπιστημίου στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό στα υφιστάμενα Τμήματα του ΤΕΙ Κρήτης, με ενισχυμένα και ευρύτερα επιστημονικά προγράμματα σπουδών, διασφαλίζοντας έτσι τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Δεν δημιουργούνται, παρά ελάχιστες, επικαλύψεις με το ήδη υπάρχον πανεπιστημιακό οικοσύστημα, αντιθέτως προτείνονται Τμήματα, είτε από τη μετεξέλιξη των υπαρχόντων Τμημάτων του ΤΕΙ Κρήτης (12 Τμήματα), είτε εντελώς καινούργια (3 Τμήματα), που είναι συμπληρωματικά των υφισταμένων στα άλλα δύο Πανεπιστήμια.
Οι ελάχιστες επικαλύψεις με υφιστάμενα Τμήματα στην Κρήτη, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, μόνο αν είχε καταστεί εφικτή η δημιουργία ενός μεγάλου Πανεπιστημίου στο νησί. Κάτι που δεν έγινε, σίγουρα όχι με ευθύνη του ΤΕΙ Κρήτης και της επιτροπής.
Τι θα έπρεπε λοιπόν να συμβεί κατά τους εμπνευστές των εν λόγω δημοσιευμάτων; Να παραμείνει το ΤΕΙ Κρήτης, το καλύτερο ΤΕΙ της χώρας, ως το τελευταίο ΤΕΙ στο μηχανογραφικό του 2019 με προφανή τον κίνδυνο της άμεσης υποβάθμισής του; Να καταργηθούν τα Τμήματα των Μηχανικών του ΤΕΙ Κρήτης; Αυτή την αναβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Κρήτη οραματίζονται; Η Πρυτανική Αρχή του Πολυτεχνείου Κρήτης, προς τιμήν της, ποτέ δεν εξέφρασε παρόμοια άποψη. Το αντίθετο μάλιστα.
Πιο συγκεκριμένα, και απαντώντας στα εμπαθή δημοσιεύματα, υπενθυμίζουμε ότι τα Τμήματα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ενεργειακών Μηχανικών και των Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, είναι τα καλύτερα ακαδημαϊκά Τμήματα του ΤΕΙ Κρήτης, με πολύ θετικές εξωτερικές αξιολογήσεις, μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, θεσμοθετημένα εργαστήρια που υλοποιούν ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ και καθηγητές με εξαιρετικό ερευνητικό έργο με βάση διεθνώς αναγνωρισμένους δείκτες. Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, που επίσης βάλλεται, δεν έχει επικαλύψεις με κανένα υφιστάμενο Τμήμα στην Κρήτη. Δε γίνεται αυτά τα εξαιρετικά εύρωστα Τμήματα να εξαφανιστούν από το χάρτη, εξαιτίας των εμμονών ορισμένων κύκλων, οι οποίοι εξυπηρετούν μόνο ίδια, μικροτοπικιστικά, μικροπολιτικά συμφέροντα.
Το ακαδημαϊκό οικοσύστημα της Κρήτης είναι ένα από τα πιο ισχυρά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αφού, για διάφορους λόγους, δεν έγινε εφικτή η συνένωση των τριών ΑΕΙ της Κρήτης και η δημιουργία ενός μεγάλου, εξαιρετικά ποιοτικού Πανεπιστημίου, είναι προφανές ότι η εξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης στο τρίτο Πανεπιστήμιο του νησιού, είναι η αμέσως επόμενη βέλτιστη προοπτική. Προς την κατεύθυνση αυτή εργάστηκε άοκνα η επιστημονική επιτροπή, η οποία αποτελείται από καθηγητές εγνωσμένου κύρους, (η οποία, ας το σημειώσουμε, ότι είναι άμισθη), και η οποία κατέληξε σε ένα εμπεριστατωμένο πόρισμα. Υποτιμητικά σχόλια και κακεντρεχείς χαρακτηρισμοί απλώς δηλητηριάζουν σκοπίμως το κλίμα.
Το νέο Πανεπιστήμιο, θα παρέχει αναβαθμισμένα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, θα οργανώσει διδακτορικές σπουδές, μια δυνατότητα που δεν είχε ποτέ ως ΤΕΙ, θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο, με μεγαλύτερη εξωστρέφεια και δυναμισμό, έχοντας τη στήριξη της Πολιτείας και της τοπικής κοινωνίας, προσφέροντας μεγάλα οφέλη στους φοιτητές και την ακαδημαϊκή κοινότητα της Κρήτης.
Η κοινωνία, οι πολίτες της Κρήτης, από τη Σητεία έως τα Χανιά, πρέπει να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, να κλείσουν τα αυτιά τους στις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τις τοπικιστικές κραυγές. Η αδυναμία τοποθέτησης των πραγμάτων σε μια προοπτική μελλοντική, οι έριδες ανάμεσα σε πόλεις της Κρήτης, δυναμιτίζουν τα θεμέλια αυτής της σπουδαίας προσπάθειας.
Η ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου στην Κρήτη, με την αναβάθμιση του ΤΕΙ Κρήτης, είναι όμως ένα σπουδαίο, χαρμόσυνο, εμβληματικό γεγονός. Το νέο Πανεπιστήμιο θα είναι το Πανεπιστήμιο όλης της Κρήτης, όλων των πολιτών. Δημιουργείται για τους φοιτητές του, για την Κρήτη, για το μέλλον.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί