Εντοπίστηκε εργαστήριο παραχάραξης χαρτονομισμάτων: Κατασχέθηκαν πάνω από 150.000 πλαστά δολάρια (Βίντεο)

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση πλαστογράφων στην Βόρεια Ελλάδα, που δραστηριοποιούταν στην παραχάραξη χαρτονομισμάτων και συγκεκριμένα δολαρίων που ήδη από το περασμένο καλοκαίρι είχαν ξεκινήσει και διακινούσαν στην ευρύτερη περιοχή.

Μάλιστα, σκόπευαν τα υψηλής ποιότητας πλαστά δολάρια που είχαν καταφέρει να αντιγράψουν πιστά πολλά μέτρα ασφαλείας τους, να τα διακινήσουν σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρο ακόμα και στις ΗΠΑ.

Στο καλά οργανωμένο τυπογραφείο που είχαν στήσει σε αποθήκη στο Κορδελιό και λειτουργούσε ο έμπειρος τυπογράφος του κυκλώματος, κατασχέθηκε επαγγελματικός εξοπλισμός, μήτρες, εκτυπωτικές μηχανές και 150.000 πλαστά δολάρια που δύσκολα ανιχνευόταν η πλαστότητά τους αφού περνούσαν τον έλεγχο από υπεριώδες φως, ενώ είχαν καταφέρει να αντιγράψουν ακόμα και το ανάγλυφο των χαρτονομισμάτων αλλά και σχεδόν όλους τους κωδικούς ασφαλείας και τα υδατογραφήματα.

Τα δολάρια δεν είναι τυχαία επιλογή αφού διακινούνται μαζικά διεθνώς και πλαστογραφούνται σχετικά πιο εύκολα από τα ευρώ, εξαιτίας ότι τα μέτρα ασφαλείας τους δύσκολα αλλάζουν ανά έτη, σε σχέση με τα ευρώ που είναι πιο συχνές οι αλλαγές, πιο σύνθετες και γενικά θεωρείται ένα πιο σύγχρονο χαρτονόμισμα, όχι βεβαίως αδύνατο να πλαστογραφηθεί και αυτό.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα μέλη του κυκλώματος, όλοι τους Έλληνες, εκ των οποίων ένας μόνο είχε ποινικό παρελθόν για διακίνηση πλαστών χαρτονομισμάτων, είχαν επιλέξει την παραχάραξη αποκλειστικά των 100δόλαρων.

Η επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης από την ΕΛ.ΑΣ. και οι δηλώσεις αξιωματικών

Κατά την επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούταν στην παραχάραξη χαρτονομισμάτων, ο Προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων και Δημόσιων Σχέσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας Αστυνόμος Β’ Πέτρος Τάνος, δήλωσε:

«Η υπόθεση που θα σας παρουσιάσουμε σήμερα αφορά στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας είχαν εγκαταστήσει ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο παραχάραξης χαρτονομισμάτων, τα οποία στη συνέχεια διοχετεύονταν στην αγορά.

Οι αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Παιονίας κατάφεραν να συλλάβουν 7 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία από τα υπόλοιπα τρία μέλη της οργάνωσης.

Πρόκειται για άνδρες ημεδαπούς ηλικίας από 40 έως 64 ετών, οι οποίοι με διακριτούς ρόλους δραστηριοποιούνταν σε επιμέρους δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης και κυρίως στην κατάρτιση, προμήθεια και κυκλοφορία πλαστών χαρτονομισμάτων και συγκεκριμένα δολαρίων Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι τα μέλη του κυκλώματος δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από το περασμένο καλοκαίρι, έχοντας διακινήσει πλαστά χαρτονομίσματα σε διάφορες περιοχές τα Βορείου Ελλάδας, όπως σε Κιλκίς, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, ενώ στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζονται και άλλες περιπτώσεις.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζονται στοιχεία που υποδηλώνουν ότι σχεδίαζαν να διακινήσουν πλαστά χαρτονόμισμα σε Βουλγαρία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Κύπρο.

Για την επίτευξη των σκοπών της εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της είχαν μετατρέψει αποθήκη σε περιοχή της Θεσσαλονίκης σε πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο παραχάραξης χαρτονομισμάτων.

Σε έρευνα που έγινε βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 6 εκτυπωτικά μηχανήματα για την κατάρτιση των πλαστών χαρτονομισμάτων, μεταλλική μήτρα και μεταλλικές πλάκες με ανάγλυφες παραστάσεις, μηχανήματα συμπίεσης, μεταξοτυπίας και εμποτισμού χρώματος, συσκευές ελέγχου γνησιότητας και καταμέτρησης χαρτονομισμάτων, πλαστά χαρτονομίσματα ονομαστικής αξίας πάνω από 50.000 δολάρια Αμερικής και διάφορα άλλα εργαλεία και σύνεργα για την παραχάραξη των χαρτονομισμάτων.

Σημειώνεται ότι η πληρότητα του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων του εργαστηρίου αναδεικνύει την επαγγελματικού τύπου λειτουργία της εγκληματικής οργάνωσης και την εξειδίκευση των μελών της στο πεδίο της κατάρτισης πλαστών χαρτονομισμάτων.

Επιπλέον, σε έρευνες που έγιναν στις οικίες των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, εκατοντάδες πλαστά δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με συνολική ονομαστική αξία που ανέρχεται στα 150.000 δολάρια, χαρτονομίσματα διαφόρων νομισμάτων και αξιών, τμήματα μετάλλου που απεικονίζουν χαρτονόμισμα δολαρίου, στυλό ανίχνευσης πλαστών χαρτονομισμάτων και μεγεθυντικοί φακοί.

Επίσης στην οικία ενός από τους συλληφθέντες βρέθηκε και κατασχέθηκε μαρμάρινη επιγραφή ρωμαϊκών χρόνων, η οποία εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης».

Για την ίδια υπόθεση ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας Υποστράτηγος Μιλτιάδης Πουρσανίδης, ανέφερε:

«Η Ελληνική Αστυνομία καταβάλλει καθημερινά κάθε δυνατή προσπάθεια για την καταπολέμηση όλων των πτυχών της εγκληματικότητας, μεταξύ των οποίων είναι και η δίωξη των εγκλημάτων που ανάγονται στον οικονομικό τομέα και ιδιαίτερα των εγκλημάτων που σχετίζονται με τα πλαστά νομίσματα.

Οι αστυνομικοί, με συντονισμένες ενέργειες, κατάφεραν να βάλουν τέλος στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης που διοχέτευε στην κοινωνία πλήθος πλαστών χαρτονομισμάτων, προκαλώντας οικονομική ζημία σε πολίτες και επιχειρηματίες.

Η επιτυχία των αστυνομικών θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς κατόρθωσαν να εντοπίσουν ένα πλήρες εργαστήριο, στο οποίο σχεδιάζονταν τα πλαστά χαρτονομίσματα από τα μέλη της οργάνωσης, ενώ με τον επαγγελματισμό που επέδειξαν στο χειρισμό της υπόθεσης εξασφαλίστηκαν και κατασχέθηκαν σημαντικά πειστήρια και μέσα που χρησιμοποιούσαν.

Επιβεβαιώνεται το αυξημένο επίπεδο κατάρτισης και επιχειρησιακής δράσης των αστυνομικών στον διαρκή αγώνα κατά της εγκληματικότητας καθώς και η μεθοδικότητα που επιδεικνύουν για την ανακάλυψη δραστών και των μεθόδων που χρησιμοποιούν.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κιλκίς, τον Διοικητή και το προσωπικό του Αστυνομικού Τμήματος Παιονίας, για τον επιτυχή χειρισμό αυτής της υπόθεσης».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί