Ελλάδα: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που τύπωνε και διοχέτευε πλαστά χαρτονομίσματα (Φώτο)

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, η δράση της οποίας αφορούσε παραχάραξη χαρτονομισμάτων.

Τα μέλη της οργάνωσης είχαν εγκαταστήσει ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο στο οποίο έφτιαχναν τα πλαστά χαρτονομίσματα, και συγκεκριμένα δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών τα οποία στην συνέχεια κυκλοφορούσαν στην αγορά. Επτά από τα μέλη της οργάνωσης συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού τμήματος Παιονίας, ενώ τα υπόλοιπα 3 μέλη ταυτοποιήθηκαν.

Πρόκειται για άνδρες ημεδαπούς ηλικίας από 40 έως 64 ετών. Τα μέλη του κυκλώματος δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από το περασμένο καλοκαίρι, έχοντας διακινήσει πλαστά χαρτονομίσματα σε διάφορες περιοχές της Βορείου Ελλάδος, ενώ εξετάζονται στοιχεία που δείχνουν πως επρόκειτο να διακινήσουν πλαστά χαρτονομίσματα και σε άλλες χώρες όπως Βουλγαρία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Κύπρο. Στην έρευνα που έγινε βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλαστά χαρτονομίσματα πάνω από 50.000 δολάρια Αμερικής καθώς και διάφορα εργαλεία και μηχανήματα για την παραχάραξη των χαρτονομισμάτων (φωτογραφίες).

Όπως συγκεκριμένα έκανε γνωστό η Ελληνική Αστυνομία:

Από την μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι τα μέλη του κυκλώματος δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από το περασμένο καλοκαίρι, έχοντας διακινήσει πλαστά χαρτονομίσματα σε διάφορες περιοχές της Βορείου Ελλάδος, όπως σε Κιλκίς, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, ενώ στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζονται και άλλες περιπτώσεις.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζονται στοιχεία που υποδηλώνουν ότι σχεδίαζαν να διακινήσουν πλαστά χαρτονομίσματα σε Βουλγαρία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Κύπρο.

Για την επίτευξη των σκοπών της εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της είχαν μετατρέψει αποθήκη σε περιοχή της Θεσσαλονίκης σε πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο παραχάραξης χαρτονομισμάτων.

Σε έρευνα που έγινε βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 6 εκτυπωτικά μηχανήματα για την κατάρτιση των πλαστών χαρτονομισμάτων,
  • μεταλλική μήτρα και μεταλλικές πλάκες με ανάγλυφες παραστάσεις,
  • μηχανήματα συμπίεσης, μεταξοτυπίας και εμποτισμού χρώματος,
  • συσκευές ελέγχου γνησιότητας και καταμέτρησης χαρτονομισμάτων,
  • πλαστά χαρτονομίσματα ονομαστικής αξίας πάνω από 50.000 δολάρια Αμερικής και
  • διάφορα άλλα εργαλεία και σύνεργα για την παραχάραξη των χαρτονομισμάτων.

Σημειώνεται ότι η πληρότητα του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων του εργαστηρίου αναδεικνύει την επαγγελματικού τύπου λειτουργία της εγκληματικής οργάνωσης και την εξειδίκευση των μελών της στο πεδίο της κατάρτισης πλαστών χαρτονομισμάτων.

Επιπλέον, σε έρευνες που έγιναν στις οικίες των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • εκατοντάδες πλαστά δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με συνολική ονομαστική αξία που ανέρχεται στα 150.000 δολάρια,
  • χαρτονομίσματα διαφόρων νομισμάτων και αξιών,
  • τμήματα μετάλλου που απεικονίζουν χαρτονόμισμα δολαρίου,
  • στυλό ανίχνευσης πλαστών χαρτονομισμάτων και
  • μεγεθυντικοί φακοί.

Επίσης στην οικία ενός από τους συλληφθέντες βρέθηκε και κατασχέθηκε μαρμάρινη επιγραφή ρωμαϊκών χρόνων, η οποία εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί