Αλ. Τσίπρας στη Βουλή: Η ΝΔ παίζει ένα αποκρουστικό παιχνίδι με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας (Βίντεο)

«Η πρόταση μας για τη Συνταγματική αναθεώρηση εκκινεί από την ανάγκη ενίσχυσης του Κοινοβουλίου αλλά και της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, απέναντι σε αυτές ακριβώς τις εξουσίες που δεν ανάγονται στην λαϊκή κυριαρχία», τόνισε ο πρωθυπουργός το απόγευμα της Τετάρτης, κατά τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή.

«Η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί την κορυφαία θεσμική διαδικασία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και από την πρώτη στιγμή εμείς την αντιμετωπίσαμε ως τέτοια», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για συνταγματική αναθεώρηση.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση επιδίωξε να μην περιορίσει τη σχετική συζήτηση στο Κοινοβούλιο αλλά αντίθετα να την ανοίξει στην ίδια την κοινωνία, τους συλλογικούς φορείς, τις κοινωνικές οργανώσεις, τις παραγωγικές δυνάμεις, τα πολύμορφα κινήματα. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, η πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και συζητείται σήμερα «δεν αποτυπώνει απλώς μια διάθεση διευθέτησης τεχνικών ζητημάτων, αλλά, αντίθετα, αντανακλά τη βούληση για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που εκφράζουν και δικαιώνουν πλειοψηφικά λαϊκά αιτήματα».

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, λαμβάνει υπόψη την συνθήκη της κρίσης, τα διδάγματα των τελευταίων ετών, το διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον αλλά και τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κοινοβουλευτισμός από τις διαρκώς ενισχυόμενες εξωθεσμικές και εξωσυνταγματικές εξουσίες.

Υπογράμμισε επίσης ότι αυτός είναι ο λόγος που «η πρόταση μας εκκινεί από την ανάγκη ενίσχυσης του Κοινοβουλίου αλλά και της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, απέναντι σε αυτές ακριβώς τις εξουσίες που δεν ανάγονται ευθέως στην λαϊκή κυριαρχία».

Ομιλία στη Βουλή επί των προτάσεων για αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος

Η πρότασή μας για τη #Συνταγματική_Αναθεώρηση αντανακλά τη βούληση για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που εκφράζουν και δικαιώνουν πλειοψηφικά λαϊκά αιτήματα. Ομιλία στη #Βουλή στη συζήτηση και λήψη απόφασης επί των προτάσεων για αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος, σύμφωνα με τα άρθρα 110 του Συντάγματος και 119 του Κανονισμού της Βουλής. #Vouli

Gepostet von Alexis Tsipras am Mittwoch, 13. Februar 2019

«Πρώτος άξονας της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ενίσχυση του κοινοβουλίου και της εκλεγμένης κυβέρνησης»

Πρώτος άξονας της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ενίσχυση του κοινοβουλίου και της εκλεγμένης κυβέρνησης, μέσω ενός συνδυασμού αλλαγών που δημιουργούν όρους εμπέδωσης της πολιτικής σταθερότητας αλλά και προϋποθέσεις για τετραετείς εκλογικούς κύκλους, είπε στη συνέχεια ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε εν συντομία τις προτάσεις αυτές:

-Κατοχύρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας, θεσμού που επιβάλλει την ταυτόχρονη υπερψήφιση νέου Πρωθυπουργού, ως προϋπόθεση για να γίνεται δεκτή πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

-Αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής, ώστε να μην επηρεάζεται ο κοινοβουλευτικός κύκλος από την αδυναμία επίτευξης συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

-Άμεση εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας από το λαό μόνο εφόσον η εξαντλητική διαδικασία δημιουργίας συναίνεσης μέσα στο κοινοβούλιο αποτύχει, αν αποτύχει δηλαδή η διαδικασία για εξασφάλιση 180 ψήφων σε διαδοχικές ψηφοφορίες.

Ως προς αυτή την πρόταση είπε ότι αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για επίτευξη συναινέσεων στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτή η πρόταση, τόνισε, έρχεται σε αντίθεση με την πρόταση της ΝΔ που μιλά για εκλογή με 151 βουλευτές σε περίπτωση που αποβεί άκαρπη η διαδικασία συναίνεσης στις πρώτες δύο ψηφοφορίες. Γιατί με αυτόν τον τρόπο η προεδρική εκλογή μετατρέπεται σε διορισμό από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία, σημείωσε.

Επίσης, σε αυτόν τον πρώτο άξονα εντάσσονται οι προτάσεις:

-Η υποχρέωση ο Πρωθυπουργός της χώρας να είναι εκλεγμένος βουλευτής ώστε να μην παραδίδονται τα κλειδιά της χώρας ερήμην του λαού σε κανέναν τεχνοκράτη Πρωθυπουργό. «Διότι οι πρωθυπουργοί της χώρας οφείλουν να λογοδοτούν στον ελληνικό λαό και μόνο».

-Καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος που θα λειτουργεί εξισορροπητικά στην ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας και την ίδια στιγμή θα ενεργοποιεί και ισχυροποιεί τον νομοθετικό και ελεγκτικό ρόλο του Κοινοβουλίου «που από κομπάρσος θα μετατραπεί σε πραγματικό πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής».

«Τροποποίηση του “κατάπτυστου” άρθρου 86, που δίνει ειδικά προνόμια και ειδική ποινική μεταχείριση στο πολιτικό προσωπικό»

Ο δεύτερος άξονας της πρότασης αφορά την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής ζωής, επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος σε προτάσεις που αποσκοπούν «να καταπολεμήσουν στον πυρήνα της την κρίση αντιπροσώπευσης η οποία σχετίζεται με την βαθιά διαδεδομένη πεποίθηση στην κοινή γνώμη περί πολιτικού προσωπικού-κάστας που ενδιαφέρεται κυρίως για την αναπαραγωγή των προνομίων της και όχι για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος».

Επ’ αυτού προτείνονται:

-Η τροποποίηση του «κατάπτυστου» άρθρου 86 του Συντάγματος. «Ενός άρθρου που συμβολίζει ακριβώς την μετατροπή του πολιτικού προσωπικού σε κάστα που θεωρούσε ότι η εξουσία αποτελεί κληρονομικό δικαίωμα», «ότι δικαιούται ειδικά προνόμια και ειδική ποινική μεταχείριση σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους πολίτες», σημείωσε.

Τόνισε ότι η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα των Υπουργών που προβλέπει σήμερα το άρθρο 86 δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας μηχανισμός νόμιμης συγκάλυψης και συστημικού κουκουλώματος της εκτεταμένης πολιτικής διαφθοράς που ευδοκιμούσε στη χώρα την περίοδο της απόλυτης κυριαρχίας του «παλιού πολιτικού συστήματος». Πρόσθεσε ότι αν δεν έμπαινε ένα τέλος σε αυτό το συνεχές δεν θα βρισκόμασταν σήμερα εδώ μπροστά σε αυτή την αναθεώρηση. Θα μπορούσε να είχε αναθεωρηθεί στην προηγούμενη αναθεώρηση αλλά δεν συνέβη αυτό γιατί τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. που το ψήφισαν από κοινού στην αναθεώρηση του 2001.

-Ο περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας μόνο σε αδικήματα που αφορούν την άσκηση των καθηκόντων του βουλευτή.

-Η κατοχύρωση περιορισμένων κοινοβουλευτικών θητειών για κάθε βουλευτή ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία πελατειακών δικτύων.

«Προτείνουμε την καθιέρωση λαϊκού δημοψηφίσματος αλλά και λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία»

Ο τρίτος άξονας πρότασης αφορά στην ενίσχυση της δημοκρατίας και της εμπλοκής του λαού στη λήψη των αποφάσεων, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Αυτή η πρόταση έρχεται ως δικαίωση ενός μαζικού λαϊκού αιτήματος, ιδιαίτερα την περίοδο των λαϊκών κινητοποιήσεων ενάντια στη λιτότητα το 2011-2012, για περισσότερη και βαθύτερη δημοκρατία, για συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων» ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Προτείνουμε λοιπόν την καθιέρωση λαϊκού δημοψηφίσματος αλλά και λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία. Ταυτόχρονα θεσπίζουμε την υποχρέωση να κυρώνεται με δημοψήφισμα κάθε διεθνής συνθήκη η οποία παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς».

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι η άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδεικνύει μια ιδεολογική διαφορά με τη ΝΔ και μια διαφορετική αντίληψη που αντιμετωπίζει την πλειοψηφία ως αδαή.

«Ο εξορθολογισμός των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους είναι σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης της κοσμικότητας του Κράτους»

Ο τέταρτος άξονας, συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, αφορά τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους με την ρητή κατοχύρωση στο άρθρο 3 της αρχής της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους αλλά και του υποχρεωτικού πολιτικού όρκου στις πολιτειακές και διοικητικές υποθέσεις.

Είπε ότι εδώ “γίνεται ένα σημαντικό βήμα -με απόλυτο σεβασμό βεβαίως στις θρησκευτικές πεποιθήσεις των πολιτών- ένα βήμα στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης της κοσμικότητας του Κράτους που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο ενός οποιουδήποτε φιλελεύθερου συντάγματος”.

Σχολίασε ότι και εδώ υπάρχει μια βαθιά διαφορά και ιδεολογική με τη ΝΔ και πως του κάνει εντύπωση που ο κ. Μητσοτάκης, όπως είπε, έχει προσχωρήσει στην άποψη που δεν αποτελούσε προσφιλή άποψη και θέση όλων όσοι ήθελαν ή θέλουν να αυτοαποκαλούνται φιλελεύθεροι. Σχολίασε πως φαίνεται ότι η μετατόπιση του κόμματός του, έχει επιφέρει και τη δική του μετατόπιση.

«Ενισχύουμε την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων και των κοινών αγαθών»

Πέμπτος και τελευταίος άξονας της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Αλ. Τσίπρας, είναι η ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και των κοινών αγαθών «που υπό τις σημερινές συνθήκες κυριαρχίας του νεοφιλελευθερισμού απειλούνται διαρκώς και πρέπει να προστατευτούν συνταγματικά, νομικά και πραγματικά από τις επιθέσεις μιας αγοραίας αντίληψης που δυστυχώς στις μέρες μας είναι κυρίαρχη και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο».

«Η αντιπολίτευση επέλεξε να μετατρέψει σε παρτίδα πόκερ της συνταγματική αναθεώρηση»

Δυστυχώς η αντιπολίτευση αντί να ακολουθήσει τον δρόμο της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας, επέλεξε να παίξει παιχνίδια αντιθεσμικά, παιχνίδια συναλλαγής και να μετατρέψει την συνταγματική αναθεώρηση σε παρτίδα πόκερ, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Επέλεξε να μην σεβαστεί καν την συνταγματική επιταγή που επιβάλλει την επιδίωξη ευρέων συναινέσεων για την συνταγματική αναθεώρηση, έπαιξε με απειλές και εκβιασμούς», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Η ΝΔ έψαχνε μια πρόφαση για να μην αλλάξει το άρθρο 86, αλλά υποχώρησε κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή»

Στην αρχή η Νέα Δημοκρατία έλεγε πως αν η κυβέρνηση δεν δεχτεί το σύνολο των προτάσεων της θα αποχωρήσει, αλλά κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή, βεβαίως υποχώρησε γιατί όλοι κατάλαβαν ότι έψαχνε μια πρόφαση, μια αφορμή για να μην αλλάξει το ντροπιαστικό άρθρο 86, υπογράμμισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

«Ο κ. Μητσοτάκης παίζει ένα αποκρουστικό παιχνίδι με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας»

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «έπαιξε και συνεχίζει να παίζει ένα αποκρουστικό παιχνίδι με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».
«Θυμάστε ότι στην προηγούμενη συζήτηση είχα στηλιτεύσει τις παλινωδίες του κ. Μητσοτάκη στο θέμα αυτό», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Είχα πει τότε ότι η τοποθέτηση του μου θυμίζει ένα συμπαθή ποδοσφαιρικό παράγοντα. Μια έλεγε ότι συμφωνεί. Μετά ότι διαφωνούσε. Μετά άλλαζε γνώμη και συμφωνούσε λίγο και μετά διαφωνούσε πολύ. Και όταν τον ρώτησα τελικά ποια είναι η πρόταση του απάντησε ότι θα το σκεφτεί.

Και σήμερα συνεχίζει τα παιχνίδια. Λέει λοιπόν ότι θα ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία διαφωνεί. Και μετά η πρόταση αυτή δεν θα τον δεσμεύει. Και άμα γίνει -τρομάρα του- Πρωθυπουργός, θα κάνει ότι θέλει ο ίδιος, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια συναινέσεις, συνταγματικά έθιμα, αποφάσεις δικαστηρίων».

«Αν είναι τόσο σίγουρος ότι θα κερδίσει τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης γιατί δεν ψηφίζει όλα τα άρθρα για να έχει λυμένα τα χέρια του;» αναρωτήθηκε σχετικά ο κ. Τσίπρας.

«Αν η θεσμική του προσέγγιση και όχι κάποια άλλη σκοπιμότητα είναι που τον καθοδηγεί στην άποψη και θέση ότι η πρώτη αναθεωρητική Βουλή δεν δεσμεύει τίποτα και η δεύτερη τα καθορίζει όλα, και αν ταυτόχρονα έχει την απόλυτη σιγουριά της εκλογής του, γιατί αποφασίζει να ψηφίσει μόνο ένα άρθρο εις το οποίο διαφωνεί ως προς τη κατεύθυνση και δεν τα ψηφίζει όλα, ώστε αφού είναι ότι θα εκλεγεί, να τα αλλάξει όλα όπως επιθυμεί;», πρόσθεσε.

«Δεν είναι η σιγουριά που οδηγεί τον κ. Μητσοτάκη σε αυτή τη συμπεριφορά στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά η πολιτική σκοπιμότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Εδώ κάτι κρύβεται. Θέλει να μας πείσει ότι το μόνο που κρύβεται είναι ο φόβος του μήπως εμείς παίζουμε παιχνίδια. Είναι απολύτως έωλο το επιχείρημα», τόνισε και εξήγησε:

«Από την στιγμή που εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θέλουμε και εμείς είμαστε αυτοί που φέρνουμε στη Βουλή τη πρόταση για την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τη διάλυση της βουλής, τι ακριβώς τάχα τον απασχολεί;

Γιατί επιμένει να λέει ότι θα ψηφίσει τη πρότασή μας που έχει ένα συγκεκριμένο σκεπτικό, με 7 συνεχείς ψηφοφορίες που απαιτούν τους 180 και μετά την άμεση εκλογή από το λαό, ενώ διαφωνεί με αυτή τη θέση και επιθυμεί την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή με 151 ψήφους;»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί