Π. Σκουρλέτης: Προοδευτικός πόλος με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον συντηρητικό πόλο

Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να επικοινωνήσει και με άλλα πολιτικά ακροατήρια στην πράξη συμβαίνει εδώ και αρκετό καιρό, δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Β’ Αθηνών, Πάνος Σκουρλέτης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Ούτως ή άλλως αυτή η πορεία ενδυνάμωσης -ακόμη και πριν από την ανάληψη διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ- ήταν μια απεύθυνση και η διαμόρφωση μία νέας πολιτικής σχέσης με νέα πολιτικά ακροατήρια, που παλαιότερα εκφράζονταν μέσω άλλων κομμάτων, είτε σε σχέση με την επιλογή της ψήφου, είτε σε σχέση με την πολιτική τους αναφορά», εξήγησε.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε, ότι «έχοντας βγει πλέον από τα μνημόνια διαμορφώνεται ένα άλλο πολιτικό τοπίο, το οποίο θα χαρακτηρίζεται από τη διαμόρφωση δύο πόλων, ενός προοδευτικού με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά που θα περιλαμβάνει κι άλλες -μικρότερες σε αυτή τη φάση τουλάχιστον- πολιτικές δυνάμεις, είτε ανένταχτους πολίτες, ένας προοδευτικός πόλος, ένας προοδευτικός αστερισμός, ο οποίος θα αντιπαρατεθεί με τον συντηρητικό πόλο πάνω στη βάση της πρότασης που έχει ο καθένας για τη νέα εποχή που ήδη έχουμε μπει».

Σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση του Έθνους της Κυριακής που καταγράφει κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σκουρλέτης παρατήρησε ότι «είναι ορατό στον οποιονδήποτε ζει και εργάζεται σε αυτή τη χώρα, ότι τους τελευταίους μήνες διαπιστώνει μία μεταστροφή θετική προς την κυβέρνηση». «Ο οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος», συνέχισε, «μπορεί να το διαπιστώσει αυτό και δεν το θεωρώ καθόλου τυχαίο, είναι αποτέλεσμα της συνειδητοποίησης πια από ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, ότι έχει ανοίξει ένας διαφορετικός δρόμος για τους ίδιους τους πολίτες αυτής της χώρας, που μας απομακρύνει αργά και σταθερά από αυτό που γνωρίζαμε τα προηγούμενα χρόνια, από τις πολιτικές της λιτότητας».

Σε ό,τι αφορά την πολιτική συνοχή της κυβέρνηση ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαθιστά προς το καλύτερο τη σχέση του με την κοινωνία, μια σχέση η οποία είχε πολλά ερωτήματα εκ μέρους των πολιτών, αμφισβητήσεις, αγωνίες, διλήμματα. Θεωρώ ότι αυτά σε μεγάλα βαθμό απαντώνται και έτσι το κρίσιμο ζήτημα που είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση, αυτό καθημερινά κερδίζεται. Από εκεί και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ ως χώρος πολιτικός, είτε στο οργανωμένο του κομμάτι ή στις κοινωνικές του αναφορές, νομίζω ότι ιδιαίτερα και μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ και τις τελευταίες αντιπαραθέσεις στα μεγάλα ζητήματα που υπήρξαν στην πολιτική ζωή του τόπου εμφανίζεται με μια πιο σαφή πολιτική ταυτότητα, με πιο σαφή χαρακτηριστικά».

«Δεν αποδέχομαι τον όρο δανεικός βουλευτής»

Αναφορικά, εξάλλου, με την κριτική που ασκήθηκε στους έξι βουλευτές που συντάχτηκαν με την κυβερνητική πλειοψηφία ο κ. Σκουρλέτης τόνισε: «Δεν αποδέχομαι τον όρο δανεικός βουλευτής. Αυτό περισσότερο έχει να κάνει με μία προσπάθεια να υποτιμήσουν συγκεκριμένες επιλογές που γίνονται από μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου στην βάση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα […] Το κάθε μέλος το ελληνικού κοινοβουλίου τοποθετείται με βάση την ευθύνη που έχει απέναντι στην ιστορία, με βάση τη συνείδησή του και την ευθύνη που έχει απέναντι στον ελληνικό λαό. Μην προσπαθούμε να διακωμωδήσουμε, να ευτελίσουμε τις επιλογές του καθενός μιλώντας για δανεικούς, αποστάτες ή διάφορα άλλα πράγματα που ακούγονται το τελευταίο διάστημα».

Σχετικά με το τέλος της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ σημείωσε ότι «εξέλιπαν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό οι λόγοι της συνεργασίας που είχε προκύψει και τα πράγματα μπαίνουν σε μια νέα βάση, περισσότερο ορθολογική θα μπορούσε να πει κανείς».

Ερωτηθείς, εάν έχουν βάση δημοσιεύματα που αναφέρονται σε συζητήσεις του ίδιου με τον πρωθυπουργό για το ενδεχόμενο επαναφοράς του Νίκου Κοτζιά στη θέση του υπουργού Εξωτερικών ο κ. Σκουρλέτης απάντησε: «Δεν έχει υπάρξει κάποια συζήτηση δική μου με τον πρωθυπουργό για το συγκεκριμένο θέμα».

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τις τράπεζες για το θέμα των «κόκκινων» δανείων επισήμανε: «Μιλάμε για ένα νέο σχέδιο προστασίας που ταυτόχρονα θα προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα υπαρκτό πρόβλημα […] Το αποτέλεσμα της λύσης, η επιλογή που θα γίνει θα είναι αποτέλεσμα μιας προσπάθειας συγκερασμού διαφορετικών οπτικών. Από τη μία πλευρά η κυβέρνηση θέλει να προστατεύσει με κοινωνικά κριτήρια κάποιες κατηγορίες συμπολιτών μας, οι τράπεζες από την άλλη θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους, αυτά πάντοτε δεν ταυτίζονται, πρέπει να βρούμε τη “χρυσή τομή” […] Έχουν γίνει καταρχήν αρκετά βήματα, έχει υπάρξει μια επεξεργασία αρκετό καιρό τώρα, δεν ξεκινά μια συζήτηση εκ του μηδενός, νομίζω θα βρεθεί μία λύση».

«Μόνο αντικείμενο μεγάλης πολιτικής κόντρας μπορεί να αποτελέσει το άρθρο 16»

Ερωτηθείς για την προοπτική ευρύτερων συναινέσεων στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε πως σε ό,τι αφορά την αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής σε περίπτωση μη συμφωνίας στο προτεινόμενο πρόσωπο για την προεδρία της Δημοκρατίας υπάρχει μία καταρχήν κοινή προσέγγιση του ζητήματος με τη ΝΔ. «Υπάρχουν κάποιες σκέψεις, προφανώς με βάση την εμπειρία της λειτουργίας του πολιτεύματός μας και θα πρέπει να δούμε τι βελτιώσεις μπορούμε να κάνουμε. Δεν αλλάζει -νομίζω και ορθώς- η βασική επιλογή που είναι ο χαρακτήρας του πολιτεύματός μας, δηλαδή η έμμεση εκλογή -αυτό δεν πρέπει να το αλλάξουμε- αλλά από εκεί και πέρα να δούμε και τις περιπτώσεις όπου υπάρχει κάποια εμπλοκή στη διαδικασία να αποσυσχετιστεί όσο είναι δυνατόν αυτό από τη διάλυση της βουλής», εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά το άρθρο 16 για τον δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων ξεκαθάρισε ότι «μόνο αντικείμενο μεγάλης πολιτικής κόντρας μπορεί να αποτελέσει (σ.σ. η πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρησή του) γιατί έχουμε εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση με τη ΝΔ». «Πραγματικά υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε πάρα πολλά ζητήματα. Θα έλεγε κανείς ότι αυτό δικαιολογεί τη διαπίστωση ότι όντως υπάρχει ένας προοδευτικός χώρος και ένας συντηρητικός χώρος, άρα αυτό έχει και την αντανάκλασή του και στο πώς προσεγγίζει τα ζητήματα του συντάγματος και των αλλαγών σε αυτό», εξήγησε.

«Ανάγκη για κάτι πιο φρέσκο και νεανικό στην αυτοδιοίκηση»

Σχετικά με την επιλογή της κ. Νοτοπούλου και του κ. Γιαννούλη ως υποψηφίων που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές -στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αντίστοιχα- ο γραμματέας του κόμματος διευκρίνισε: «Έχουμε μια σειρά πρόσωπα τα οποία έχουν κλείσει τον κύκλο τους στον χώρο της αυτοδιοίκησης ως προς την έκθεσή τους με το αυτοδιοικητικό αξίωμα. Νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη για κάτι πιο φρέσκο, νεανικό , ελπιδοφόρο που ταυτόχρονα όμως να συμπυκνώνει και εκείνα τα χαρακτηριστικά μιας σοβαρής προσέγγισης στα ζητήματα».

Σχετικά με την πρόβλεψη του προέδρου της ΝΔ ότι οι ευρωεκλογές θα γίνουν ταυτόχρονα με τις εθνικές εκλογές σημείωσε: «Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται, για σκεφτείτε πόσες φορές έχει μιλήσει για εκλογές ο κ. Μητσοτάκης από τότε που ανέλαβε πρόεδρος του κόμματος του. Κάποιοι είχαν πιστέψει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η παρούσα κυβέρνηση θα ήταν μία παρένθεση. Διαψεύσθηκαν λέγοντας ότι δεν θα βγούμε από τα μνημόνια, λέγοντας ότι θα καταρρεύσει η οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης έχει γίνει συνώνυμο της απόλυτης διάψευσης. Θα διαψευσθεί και στις κάλπες, όποτε και αν γίνουν αυτές».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί