O Γκι Φερχόφστατ υπενθυμίζει στους σκληρούς του Brexit ότι οι ηγέτες της Γαλλικής Επανάστασης κατέληξαν στην γκιλοτίνα…

Ορισμένοι βρετανοί συντηρητικοί μπορεί να μετανιώσουν για την αδιαλλαξία τους για το Brexit, «όπως οι πρωταγωνιστές της Γαλλικής Επανάστασης που κατέληξαν στην γκιλοτίνα», προειδοποίησε ο Γκι Φερχόφστατ, επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit.

«Είναι ανεύθυνο εκ μέρους των οπαδών της σκληρής γραμμής να απορρίπτουν» μία συνεργασία με την αντιπολίτευση στο Ηνωμένο Βασίλειο για να βρεθεί κοινός τόπος για τους όρους του διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο Γκι Φερχόφστατ στο περιθώριο των εργασιών της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου.

Διότι αν οι βρετανικές διχογνωμίες οδηγήσουν σε ένα διαζύγιο χωρίς συμφωνία, αυτό θα ήταν καταστροφή για όλον τον κόσμο, κυρίως για το Ηνωμένο Βασίλειο», προειδοποίησε.

Μετά την απόρριψη της συμφωνίας του Brexit από την Βουλή των Κοινοτήτων, η Τερέζα Μέι πρότεινε διάλογο με την αντιπολίτευση. Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν απάντησε ότι το κόμμα του θα υποστήριζε μία συμφωνία διαζυγίου υπό όρισμένους όρους και ειδικότερα υπό την προϋπόθεση της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση. Αυτό απορρίφθηκε από την Τερέζα Μέι.

«Οι θέσεις των δύο ηγετών δεν είναι και τόσο μακριά», λέει ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και προσθέτει ότι «θα τον εκπλήξει αν μία χώρα που έχει δείξει τόση πολιτική δημιουργικότητα κατά την διάρκεια της ιστορίας της δεν είναι σε θέση να ξεπεράσει αυτές τις διχογνωμίες».

Ο Γκι Φερχόφστατ αναφέρθηκε ειδικά στην στάση των ριζοσπαστών του Brexit, που υποστηρίζουν την απόλυτη διάρρηξη των σχέσεων της χώρας τους με την Ενωση.

«Στους κόλπους του συντηρητικού κόμματος, οι “hard brexiters” παραβάλλονται με τους επικεφαλής της Γαλλικής Επανάστασης», με τον Μπόρις Τζόνσον στον ρόλο του Δαντόν και τον υπουργό Μάικλ Γκόουβ στον ρόλο του Μπρισό.

«Αλλά οφείλουμε να θυμηθούμε ότι οι προσπάθειες αυτών των ανθρώπων δεν εκτιμήθηκαν από τον απλό άνθρωπο, τον οποίο υποστήριζαν ότι εκπροσωπούν, διότι όλοι κατέληξαν στην γκιλοτίνα», είπε.

«Σήμερα, για να ανακεφαλαιώσω, η ρητορική των brexiters είναι “όχι, όχι, όχι», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, λέγοντας ότι είναι κρίμα που «οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές αυτοί δεν έχουν το θάρρος να θέσουν εαυτούς υπό την κρίση του λαού».

 

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί