Προς αποβολή από τη διασύνδεση της Κρήτης η προστατευόμενη εταιρεία της Κομισιόν και της ΝΔ

Προς έξωση από το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη- Αττική, οδεύει η κυπριακή εταιρεία EuroAsia Interconnector, η οποία στην πραγματικότητα δεν απέδειξε ποτέ ότι έχει την οικονομική δυνατότητα να στηρίξει το τεράστιας σημασίας για το νησί έργο και στην ουσία, σύμφωνα με τους παράγοντες του υπουργείου Ενέργειας, τη ΡΑΕ και τον ΑΔΜΗΕ, μόνο προβλήματα και καθυστερήσεις προκάλεσε μέχρι τώρα. Πρόκειται για την εταιρεία την οποία σκανδαλωδώς στήριξαν κύκλοι της Κομισιόν, ενώ στην Ελλάδα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έσκιζαν τα ιμάτιά τους προκειμένου να είναι ο φορέας του έργου.

Δείτε:

Για χάρη εταιρείας με ανύπαρκτα κεφάλαια μπλοκάρει το καλώδιο της Κρήτης η Κομισιόν!- Τί αποκαλύπτει στέλεχος του ΑΔΜΗΕ

Ο περίεργος ρόλος της Κομισιόν και η υπονόμευση της ενεργειακής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής

Πώς η Κομισιόν θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης, υποστηρίζοντας ιδιωτικά συμφέροντα!- Η κόντρα με την ΡΑΕ

Πώς η ΝΔ υπονομεύει και το καλώδιο Κρήτη- Αττική, στηρίζοντας τα συμφέροντα ιδιωτικής εταιρείας!

Όπως αναφέρει το energypress, με βάση την απόφαση της ΡΑΕ για ανάθεση της διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης στην «Αριάδνη» του ΑΔΜΗΕ, η κυπριακή εταιρεία EuroAsia Interconnector  είχε το δικαίωμα να αποκτήσει κατά προτεραιότητα ποσοστό 39% του SPVκαταβάλλοντας ως αντίτιμο το αντίστοιχο ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου των 200 εκατ. ευρώ.

Η προθεσμία για την άσκηση του δικαιώματος αυτού έληγε στις 31 Δεκεμβρίου. Η μη αξιοποίηση του δικαιώματος εκ μέρους των Κυπρίων, οδήγησε στο επόμενο στάδιο, το οποίο σηματοδοτείται από τις χθεσινές ανακοινώσεις του προέδρου του ΑΔΜΗΕ για έναρξη της διαδικασίας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από επενδυτές, κυρίως ευρωπαίους διαχειριστές, για την απόκτηση πακέτου μετοχών της «Αριάδνη Interconnection».

Για να προχωρήσει σε αυτό το στάδιο ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να έχει το «πράσινο φως» από τη ΡΑΕ, η οποία προφανώς θα προχωρήσει σε «αποβολή» του EuroAsia, ο οποίος πλέον εάν θέλει να συμμετάσχει στο συγκεκριμένο τμήμα του έργου θα πρέπει να συμμετάσχει στο διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ!

Η προετοιμασία για μια τέτοια εξέλιξη είχε υπάρξει από τις 21 Δεκεμβρίου, όταν η ΡΑΕ με τροποποίησηπου έκανε στις δύο αποφάσεις της (για την ανάθεση στον Διαχειριστή του έργου και της σύστασης της εταιρίας ειδικού σκοπού «Αριάδνη») προέβλεπε τα εξής:

·         Αν εμφανιστεί ο EuroAsia Interconnector και ασκήσει το δικαίωμα απόκτησης του 39% τότε μαζί με τον ΑΔΜΗΕ (51%) μπορούν να συμφωνήσουν για τη διάθεση του υπόλοιπου 10% της «Αριάδνης» σε τρίτα μέρη. Η συμφωνία θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μέχρι την 1η Φεβρουαρίου του 2019 και η διάθεση θα γίνει με διαγωνισμό κατόπιν έγκρισης των όρων από τη ΡΑΕ.

·         Αν η EuroAsia δεν ασκήσει το δικαίωμα αγοράς του 39%, τότε στον ΑΔΜΗΕ περνά και το 49% (μαζί με το 10%). Ο Διαχειριστής μπορεί να διαθέσει είτε όλο το ποσοστό ή μέρος του σε πιστοποιημένους διαχειριστές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε. Αυτό θα γίνει με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσιεύεται δύο μήνες μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος που έχει ο EuroAsia για την άσκηση κατά προτεραιότητα του δικαιώματος αγοράς μετοχών (συνεπώς μέχρι τέλους Φεβρουαρίου).

Σε αυτό το στάδιο είμαστε σήμερα και ο ΑΔΜΗΕ προχωρά για τη διενέργεια του διαγωνισμού, στον οποίο ακόμα δεν έχει αποφασιστεί ποιο ποσοστό (από το 49%) θα παραχωρήσει.

Όπως ανέφερε χθες ο κ. Μανουσάκης, έχουν ήδη ξεκινήσει οι επαφές με Ευρωπαίους Διαχειριστές Μεταφοράς Ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΔΜΗΕ στο πρόσφατο παρελθόν είχε συνομιλήσει με τους Ευρωπαίους Διαχειριστές Elia (Βέλγιο) και RTE (Γαλλία). Δεν αποκλείεται να επιδιώξει την πρόσκλησή τους για συμμετοχή στο έργο.

Το ερώτημα βεβαίως είναι τι θα κάνει η εταιρεία EuroAsia Interconnector. Ως γνωστόν εμφανίζεται ότι τρέχει και εκείνη, παράλληλα, το ίδιο έργο, τηρώντας όπως υποστηρίζει τις αποφάσεις της Κομισιόν.

Κρίσιμο ζήτημα επί του προκειμένου είναι ότι η Κομισιόν έχει πράγματι αναγνωρίσει ότι η εσπευσμένη απόφαση της ΡΑΕ να αναθέσει το έργο στην «Αριάδνη» προκάλεσε προβλήματα στον promoter, ανατρέποντας θεμελιωμένα δικαιώματα του, οπότε η δίχρονη καθυστέρηση του έργου δεν στοιχειοθετείται για την 31η Δεκεμβρίου, συνεπώς αμφισβητείται η δυνατότητα ανάθεσης σε άλλον φορέα.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται βέβαιον ότι η εταιρεία του Euroasia θα εγείρει νομικές αξιώσεις, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό θα εδραιώνονται στις αποφάσεις και στις επιστολές της Κομισιόν προς τη ΡΑΕ και το ΥΠΕΝ.

 

Δείτε επίσης ενδεικτικά

ΑΔΜΗΕ: Ετοιμάζεται για την προκήρυξη των διαγωνισμών για την διασύνδεση της Κρήτης η «Αριάδνη Interconnection»

Νομοσχέδιο για το καλώδιο Κρήτη- Αττική- Πώς διασφαλίζονται οι πόροι κόντρα στους εκβιασμούς της Κομισιόν

Εθνικό έργο από το ΕΣΠΑ το καλώδιο Κρήτη- Αττική: Η απάντηση της Ελλάδας στους εκβιασμούς της Κομισιόν (χάριν ιδιωτικών συμφερόντων)

Μεγάλο καλώδιο Κρήτης: Πώς ο ΑΔΜΗΕ προχωρεί ξεπερνώντας την Κομισιόν και την “προστατευόμενη” εταιρεία της!

Πώς η ΝΔ υπονομεύει και το καλώδιο Κρήτη- Αττική, στηρίζοντας τα συμφέροντα ιδιωτικής εταιρείας!

Η… ευχή της Κομισιόν για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη- Αττική

Σταθάκης: Δε θα αφήσουμε την Κρήτη χωρίς ρεύμα- Θα τα βρούμε με την Κομισιόν για το μεγάλο καλώδιο

Από νέες “εξετάσεις” στις Βρυξέλλες η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης

Παρέμβαση της ΡΑΕ για την μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης – Τι ζητά από τους φορείς του έργου

Κατατέθηκε η περιβαλλοντική μελέτη για το καλώδιο Κρήτη- Αττική- Στις αρχές του 2019 ο διαγωνισμός

Για χάρη εταιρείας με ανύπαρκτα κεφάλαια μπλοκάρει το καλώδιο της Κρήτης η Κομισιόν!- Τί αποκαλύπτει στέλεχος του ΑΔΜΗΕ

Ο περίεργος ρόλος της Κομισιόν και η υπονόμευση της ενεργειακής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής

Πώς η Κομισιόν θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης, υποστηρίζοντας ιδιωτικά συμφέροντα!- Η κόντρα με την ΡΑΕ

Στον πρωθυπουργό οι εξελίξεις για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης- Πώς αντιμετωπίζει την παρέμβαση της Κομισιόν

Οι υπηρεσιακοί της Κομισιόν τορπιλίζουν το μεγάλο καλώδιο της Κρήτης!- Ελπίδες σε πολιτική λύση

Κλείνει ο ΑΗΣ Λινoπεραμάτων- Πώς θα καλυφθεί ενεργειακά η Κρήτη μέχρι τη σύνδεση με την Αττική

Κομισιόν: “Πολιτική λύση” για το καλώδιο της Κρήτης- Προνομιακή χρηματοδότηση από το πακέτο Γιουνκέρ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί