Η… απόδραση Μητσοτάκη στη Βενεζουέλα, μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού και την έξοδο στις αγορές!

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει την αύξηση του κατώτατου μισθού, η ΝΔ καταγγέλλει νέο… συμψηφισμό και «ανταλλαγή» με την συμφωνία των Πρεσπών. Κι όταν «σφραγίζεται» η πρώτη, και επιτυχής, επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μετά το Μνημόνιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει την… απόδραση στην Βενεζουέλα.

Η κίνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μια τέτοια συγκυρία, να αναδείξει σε πρώτο και κυρίαρχο θέμα της συνάντησής του με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν την… κρίση στην Βενεζουέλα, προκαλεί αν μη τι άλλο αίσθηση. Και επιτρέπει σε κυβερνητικά στελέχη να του καταλογίζουν ότι, για μια ακόμη φορά «ξέμεινε από αφήγημα και πετάει την μπάλα… στο Καράκας».

Η αλήθεια είναι πως του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε ήδη προηγηθεί η αδελφή του και πρώην υπουργός Εξωτερικών. Η Ντόρα Μπακογιάννη το πρωί, και ενώ ο Γίρκι Κατάινεν μιλούσε στην Βουλή για τις επιδόσεις πρωταθλητισμού της Ελλάδας στην αξιοποίηση του Ταμείου Γιούνκερ, θυμήθηκε πρώτη – έστω και όψιμα – το δράμα της Βενεζουέλας. Κι ενώ ο κ. Κατάινεν δήλωνε πως «αν φορούσα καπέλο, θα το σήκωνα για να τιμήσω τις επιχειρήσεις αλλά και τις αρχές για την αξιοποίηση των κονδυλίων», η μόνη ερώτηση που σκέφτηκε να του θέσει ήταν «ποια είναι η θέση της ΕΕ για την κρίση στην Βενεζουέλα».

Λίγες ώρες αργότερα, την ακολούθησε κατά πόδας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά την συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, και πριν αναφερθεί σε οποιαδήποτε άλλο ευρωπαϊκό ή οικονομικό ζήτημα, έσπευσε να δηλώσει ότι «η Νέα Δημοκρατία συντάσσεται πλήρως με το αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άμεσες και ελεύθερες εκλογές». Για να απευθυνθεί αμέσως μετά, και παρουσία του ευρωπαίου αξιωματούχου στον πρωθυπουργό, λέγοντας: «Ο κ. Τσίπρας, που χαρακτήριζε την εξουσία Μαδούρο “μοντέλο που θα έπρεπε να απλωθεί και στην Ευρώπη” προσβάλλει την Ελλάδα, επιμένοντας ακόμη και τώρα να τoν στηρίζει. Αναρωτιέμαι: τι ακριβώς είναι αυτό που συνδέει τον κ. Τσίπρα με τον δικτάτορα της Βενεζουέλας;».

«Τόνισα», πρόσθεσε, «στον κ. Κατάινεν αυτό που αισθάνεται κάθε δημοκρατικός πολίτης σήμερα. Θλίψη και αγανάκτηση όταν βλέπει το μεγάλο αυτό κράτος της Λατινικής Αμερικής να δοκιμάζεται από τις αυταρχικές μεθόδους ενός καθεστώτος που έχει οδηγήσει τον λαό του στην ανέχεια και στην απελπισία».

Η απάντηση από το Μαξίμου προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθε σε άκρως σκωπτικό ύφος: «Περιμέναμε από τον κ. Μητσοτάκη να κάνει δήλωση για τον δήθεν αποκλεισμό της Ελλάδας από τις αγορές χρήματος.

Αφού απέτυχε και σε αυτήν την προφητεία, έκανε τελικά δήλωση για τη Βενεζουέλα…», ανέφεραν κύκλοι του Μαξίμου.

Εκείνο, πάντως, που δεν σχολίασε το Μαξίμου είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε, ακόμη και στην υπόθεση της Βενεζουέλας, να βγει… βασιλικότερος του βασιλέως. Συντάχθηκε πλήρως όχι με την ευρωπαϊκή, αλλά με την σκληρή αμερικανική γραμμή Τραμπ, μην περιμένοντας καν να εκπνεύσει η προθεσμία της μίας εβδομάδας που έχει δώσει η ΕΕ στον Νικολάς Μαδούρο για την προκήρυξη εκλογών στην Βενεζουέλα.

Κι όπως σημείωναν επίσης κυβερνητικές πηγές, μάλλον δεν φρόντισε να ενημερωθεί πλήρως και για την επίσημη θέση της Ελλάδας εντός ΕΕ για την Βενεζουέλα. Κατά τις ίδιες πηγές, η θέση αυτή αποτυπώνεται στο γεγονός ότι η απόφαση της ΕΕ με την οποία ζητείται από τον Νικολάς Μαδούρο να προκηρύξει εκλογές ήταν ομόφωνη – άρα, είχε και την σύμφωνη γνώμη της Αθήνας.

Η μόνη διαφοροποίηση ήταν πως η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει την συγκρότηση ευρωπαϊκής ομάδας επαφής με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στην Βενεζουέλα – μια πρόταση, που τελικώς δεν υιοθετήθηκε.

 

tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί