ΑΔΜΗΕ: Ετοιμάζεται για την προκήρυξη των διαγωνισμών για την διασύνδεση της Κρήτης η «Αριάδνη Interconnection»

Μεγάλη αύξηση σημείωσαν οι επενδύσεις του ΑΔΜΗΕ το περασμένο έτος, κάτι που αποδεικνύει τη τήρηση της δέσμευσης της Διοίκησης του Διαχειριστή για επιτάχυνση των κρίσιμων έργων του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (με έμφαση στις διασυνδέσεις των νησιών), η υλοποίηση πολλών εκ των οποίων καθυστερούσε επί δεκαετίες.

 

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης κατά την τοποθέτησή του στο Athens Energy Forum 2019 , κατά το 2018, οι δαπάνες για επενδύσεις κινήθηκαν στα επίπεδα των 175 εκατ. ευρώ, ποσό κατά πολύ υψηλότερο από τις επιδόσεις των  τελευταίων ετών.

 

Το άλμα των επενδύσεων αντανακλά την είσοδο σε φάση κατασκευής –σε συνέχεια της συμβολαιοποίησής τους με ταχύτητα και διαφάνεια, χάρη στη χρήση πλατφόρμας ηλεκτρονικού πλειστηριασμού για πρώτη φορά-, σειράς μεγάλων έργων που περιλαμβάνονται στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Διαχειριστή:  Ενδεικτικά αναφέρθηκαν:

-Η Β’ και η  Γ’ Φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων

-Η διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, το σημαντικότερο project του 2018

-Η επέκταση του Συστήματος 400 kV προς την Πελοπόννησο με την συμβασιοποίηση των έργων του λεγόμενου «Διαδρόμου Α» (ΚΥΤ Μεγαλόπολης- υφιστάμενη ΓΜ 400 kV Αχελώου-Διστόμου και που περιλαμβάνει το πρώτο υποβρύχιο καλώδιο 400 kV στην Ελλάδα (μεταξύ Ρίου και Αντιρρίου), που θα επιτρέψει την λειτουργία στη μέγιστη παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας ηλεκτρισμού Μεγαλόπολη V, της μεγαλύτερης των Βαλκανίων.

 

Όπως υπογράμμισε  ο κ. Μανουσάκης, «Το 2018 θέσαμε πολύ ψηλά τον πήχη και συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο και το 2019: Η  εταιρεία ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection» ετοιμάζεται για την προκήρυξη των διαγωνισμών για τα έργα της εμβληματικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, η οποία θα διασφαλίσει την επάρκεια εφοδιασμού της Κρήτης για τις επόμενες δεκαετίες και αποτελεί το πρώτο βήμα για την μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής».

 

Ο ίδιος σημείωσε στο περιθώριο της εκδήλωσης ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα δημοσιευθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την είσοδο επενδυτών μειοψηφίας στο μετοχικό κεφάλαιο της «Αριάδνης». Στο πλαίσιο  αυτό, έχουν ήδη ξεκινήσει οι επαφές με Ευρωπαίους Διαχειριστές Μεταφοράς Ενέργειας.

 

Αναφορά στο target model, το νέο μοντέλο λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα επιτρέψει τη σύζευξή της με τις υπόλοιπες αγορές της ΕΕ στο πλαίσιο της Ενεργειακής Ενωσης έκανε ο Διευθυντής Διαχείρισης Αγοράς του ΑΔΜΗΕ Ηρακλής Σκοτεινός που ανέλυσε τη δομή της αγοράς εξισορρόπησης, την ευθύνη της οποίας θα έχει ο Διαχειριστής, καθώς και τα λειτουργικά και οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την εφαρμογή της στην Ελλάδα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί