Αλλάζει ο άνθρωπος; – Παρουσιάζεται στην Κρήτη το νέο βιβλίο του Δ. Καραγιάννη

Αλλάζει ο άνθρωπος;

Αυτός είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του κ. Δημήτρη Καραγιάννη που θα παρουσιαστεί στο Ηράκλειο την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 18.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Παγκρήτιας Τράπεζας και στα Χανιά το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου.

Σε αυτό το 4ο βιβλίο του ο συγγραφέας, (τα άλλα τρία είναι το Ρωγμές & Αγγίγματα, η Αδικία που Πληγώνει και το Έρωτας ή Τίποτα, όλα από τις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ) καταπιάνεται με το ερώτημα αν και πώς αλλάζει ο άνθρωπος. Μας λέει λοιπόν ότι οι άνθρωποι αν αφεθούν στο μοιραίο, δεν αλλάζουν επειδή ο καιρός περνάει. Απλώς η φθορά τούς αλλοιώνει και γερνούν και πεθαίνουν μέσα στην παραίτηση.

Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν, αν αφεθούν στο μοιραίο, επειδή έζησαν κάποια συνταρακτικά γεγονότα. Θα τα ξεχάσουν την επόμενη στιγμή, δίχως να αφήσουν να τους αγγίξουν.

Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν, αν αφεθούν στο μοιραίο, επειδή ερωτεύτηκαν. Θα ξενερώσουν μετά την πρώτη απογοήτευση.

Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν, αν αφεθούν στο μοιραίο, επειδή άλλαξε η οικονομική τους περιουσία. Θα γίνουν απλώς χειρότεροι.

Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν, αν αφεθούν στο μοιραίο, επειδή το βιογραφικό τους θα γεμίσει με πολλούς ακαδημαϊκούς τίτλους. Η ζωή τους θα είναι άδεια.

Οι άνθρωποι αλλάζουν αν θα αποφασίσουν να είναι ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες.

Οι άνθρωποι αλλάζουν αν είναι ανοιχτοί σε πνευματικές αναζητήσεις που να υπερβαίνουν τη ρουτίνα της επιβίωσης.

Οι άνθρωποι αλλάζουν αν επιτρέπουν να τους αγγίξει η μυστική ομορφιά της φύσης, των ανθρώπων και του εαυτού τους.

Οι άνθρωποι αλλάζουν αν μπορούν να αγαπούν, όχι απλά με συναίσθημα, αλλά με ενσυναίσθηση.

Οι άνθρωποι αλλάζουν αν αντέξουν να αναλάβουν το μερίδιο της προσωπικής τους ευθύνης (εξουσίας) για την πορεία της ζωής τους, αν μπορέσουν να ονειρευτούν μια πιο φωτεινή προοπτική και ξέρουν να εργάζονται με επιμονή για την υλοποίηση της. Σημαντικό στήριγμα σε αυτή την πορεία της αλλαγής είναι ένα υποστηρικτικό περιβάλλον αγάπης, που όχι μόνο θα στηρίζει αλλά και θα εμπνέει.

Οι άνθρωποι αλλάζουν όταν αρνούνται να συμβιβαστούν με τις μετριότητες στη ζωή τους.

Μαρία Κανδεράκη, Συστημική – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

(Ο Δημ. Καραγιάννης είναι Παιδοψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής, Διευθυντής του Κέντρου Παιδοψυχικής Υγιεινής Αθήνας. Έχει ιδρύσει με τη σύντροφο του Ελένη Καραγιάννη το θεραπευτικό και εκπαιδευτικό ινστιτούτο «Αντίστιξη» στο οποίο κπαιδεύονται ειδικοί ψυχικής υγείας στην οικογενειακή ψυχοθεραπεία με βάση την υπαρξιακή συστημική θεώρηση)

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί