Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα: 2χρονο παιδί στο νοσοκομείο, μαχαιρώθηκε άντρας (Βίντεο & φωτο)

Σε εξέλιξη βρίσκεται το συλλαλητήριο ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.

Xωρίς τις αισθήσεις του μεταφέρεται νήπιο περίπου δύο ετών από το Σύνταγμα με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το Εθνος το μωρό δεν έχει τις αισθήσεις του.

Οι διαδηλωτές άνοιξαν διάδρομο για να μεταφερθεί το μωρό στο ασθενοφόρο και από εκεί οι διασώστες να το μεταφέρουν σε εφημερεύον νοσοκομείο.

Επίσης, ένας άνδρας μεταφέρεται αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο έπειτα από μαχαίρωμα που δέχθηκε από αγνώστους. Σύμφωνα με πληροφορίες του news247.gr, οι άγνωστοι του επιτέθηκαν, του έκαψαν τη μοτοσικλέτα και τον μαχαίρωσαν στον μηρό. Ο άνδρας μεταφέρεται στον Ερυθρό Σταυρό.

Η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ για το συλλαλητήριο:

Από ώρα 14:00 σήμερα (20-01-2019) πραγματοποιείται εκδήλωση με τη συμμετοχή περίπου εξήντα χιλιάδων (60.000) πολιτών στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής λαμβάνει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, τροχαίας και τάξης για την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης.

Για την εκδήλωση αφίχθησαν στην Αττική (326) λεωφορεία, από τα οποία (253) από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών, (71) από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας και (2) από την Κρήτη. Τα λεωφορεία φυλάσσονται από αστυνομικές δυνάμεις σε χώρους στάθμευσης.

«Αναρχικοί και μπολσεβίκοι, αυτή η γη δεν σας ανήκει» και «Κατσίφα ζεις, εσύ μας οδηγείς» τα συνθήματα που κυριαρχούν.

Το συλλαλητήριο διοργανώνει η «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», η οποία είχε πραγματοποιήσει και τα δύο προηγούμενα συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή, εθνικιστικής κοπής ρητορική για τη Συμφωνία των Πρεσπών (η οποία έχει μπει στην τελική ευθεία, αναδιατάσσοντας το πολιτικό σκηνικό και αναδεικνύοντας το πολιτικό αδιέξοδο ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, που σύρονται πίσω από ανιστόρητα φληναφήματα κατά της λύσης στο Μακεδονικό).

Μεταξύ των διαδηλωτών βρέθηκαν βουλευτές και στελέχη της αντιπολίτευσης, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ο Νότης Μηταράκης, ο Δημήτρης Καμμένος κι ο Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Ο πρώην πρωθυπουργός Α. Σαμαράς δήλωσε ότι είναι διαδήλωση της Δημοκρατίας για την Ελλάδα και τα δίκαιά μας. Όλος ο κόσμος πέρα και πάνω από κόμματα το πιστεύει και συνεχίζει να το δείχνει, είπε ο κ. Σαμαράς.

 ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται, πλήθος και υπαίθριες δραστηριότητες

Εξέδρα έχει στηθεί από την κάτω πλευρά του Συντάγματος, για τις κεντρικές ομιλίες. Μεταξύ των ομιλητών αναμένονται οι Κρις Σπύρου, η αδερφή του Κωνσταντίνου Κατσίφα, Ερμιόνηκαι η Αφροδίτη Μάνου.

Ένταση και χημικά

Επεισόδια σημειώθηκαν στα σκαλιά της Βουλής πίσω από τον Άγνωστο Στρατιώτη με ομάδα κουκουλοφόρων να πετά σιδερολοστούς, καδρόνια, καπνογόνα και διάφορα άλλα αντικείμενα εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ, που βρίσκεται στο σημείο. οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών στην προσπάθειά τους να απωθήσουν τα άτομα αυτά.

Τουλάχιστον πέντε αστυνομικοί, καθώς και ορισμένοι πολίτες, έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, από τα επεισόδια.

Ακροδεξιοί με κουκούλες και καδρόνια στη συγκέντρωση.

Παρέμβαση για τα επεισόδια στο Σύνταγμα από τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Σε δήλωσή του ο κ. Σαμαράς λέει χαρακτηριστικά: Τα εκατομμύρια των Ελλήνων είναι και θα είναι κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Οποία προβοκάτσια κι αν σοφιστούν, όσα δακρυγόνα κι αν ρίξουν ο λαός μένει όρθιος για τη Μακεδονία».

Παρόντες και οι χρυσαυγίτες νεοναζί

Προηγουμένως χιλιάδες τρικάκια είχε σκορπίσει η Χρυσή Αυγή.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., για την εκδήλωση αφίχθησαν στην Αττική (326) λεωφορεία, από τα οποία (253) από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών, (71) από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας και (2) από την Κρήτη. Τα λεωφορεία φυλάσσονται από αστυνομικές δυνάμεις σε χώρους στάθμευσης.

Δεν επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες

Ενδεικτικό της πολιτικής τοποθέτησης και των «επιχειρημάτων» του συλλαλητηρίου είναι το βίντεο της εν λόγω Επιτροπής, η οποία διατύπων την προσδοκία για ακόμα μεγαλύτερη παρουσία του κόσμου συγκριτικά με τις προηγούμενες, αντίστοιχες συγκεντρώσεις:

Απευθυνόμενοι στους βουλευτές που προτίθενται να υπερψηφίσουν τη συμφωνία οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου αναπαράγουν την ακροδεξιά ρητορική περί «προδοτών» καθώς αναφέρουν: «Δηλώνουμε στους ‘πρόθυμους’: Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία. Είμαστε απέναντί τους και τους περιμένουμε μέχρι την ύστατη στιγμή να πράξουν ως Έλληνες. Είμαστε μυριάδες, είμαστε ενωμένοι, είμαστε Έλληνες, είμαστε το αφεντικό της χώρας και εμείς θα δώσουμε την τελική λύση».

Το «παρών» δίνουν εκ νέου και ακροδεξιές ομάδες, ενώ ανοιχτά κάλεσε στη συγκέντρωση και η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, που και στο συλλαλητήριο του Φεβρουαρίου του 2018 (παρ’ ότι έκανε πως δεν την είδε ο ΣΚΑΪ) είχε γίνει δεκτή με ιδιαίτερη θέρμη.

(η αφίσα της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης)

Θυμίζουμε ότι τα προηγούμενα φασιστικές συμμορίες είχαν χρησιμοποιήσει τα προηγούμενα συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ως εφαλτήριο για τα πογκρόμ τους κατά μεταναστών, αντιφασιστικών στεκιών και καταλήψεων, προκαλώντας σοβαρά επεισόδια.

Παρέμβαση του Μ. Θεοδωράκη μέσω «Νέων»

Την ίδια στιγμή, νέα, παρόμοια με την προηγούμενη, παρέμβαση πραγματοποιεί ο Μίκης Θεοδωράκης ο οποίος, με ανοιχτή επιστολή του προς τους 300 βουλευτές, μιλάει για «έγκλημα σε βάρος της Ελλάδος».

Στην επιστολή του, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα», επισημαίνει ότι «η ψήφος του ελληνικού λαού δεν έδωσε σε κανέναν εν λευκώ εξουσιοδότηση για χειρισμό του θέματος αυτού κατά το δοκούν. Καμία κυβέρνηση (ακόμα κι αν ήταν κυβέρνηση πλειοψηφίας) δεν μπορεί να πάρει τόσο σοβαρές για τη χώρα αποφάσεις» και επαναλαμβάνει ότι η μόνη συνετή απόφαση είναι η διενέργεια δημοψηφίσματος.

Σημειώνεται επίσης ότι Δευτέρα θα γίνει μία συμβολική εκδήλωση στις Πρέσπες όπου πολίτες και μέλη Παμμακεδονικών οργανώσεων θα συνυπογράψουν ένα μήνυμα ότι διαφωνούν με τη Συμφωνία.

Ισχυρά μέτρα ασφαλείας και αντιεθνικιστική συγκέντρωση στα Προπύλαια

Δρακόντεια είναι και αυτή τη φορά τα μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας, με πάνω από 1.500 αστυνομικοί, ενώ θα επιστρατευθούν drones και ελικόπτερα. Παράλληλα, θα ισχύσουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, «αντιεθνικιστική» συγκέντρωση εκατοντάδων ατόμων, η οποία διεξάγεται παράλληλα με το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι προσερχόμενοι στη συγκέντρωση των Προπυλαίων, φώναξαν συνθήματα όπως «η εθνική ενότητα είναι μια παγίδα, οι προλετάριοι δεν έχουν πατρίδα», «κόκκινα Βαλκάνια, σοσιαλιστικά χωρίς πολέμους χωρίς αφεντικά». Στα Προπύλαια, μεταξύ άλλων έφθασαν μετά από προσυγκεντρώσεις τους, οργανώσεις της άκρας Αριστεράς (από την πλατεία Κάνιγγος) και ένα ισχυρό μπλοκ Αναρχικών (από την πλατεία Εξαρχείων).

Κάλυψη της ΝΔ στον εθνικιστικό παροξυσμό

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα δοθεί όλος ο απαραίτητος χρόνος για να εξαντληθεί ο διάλογος για τη Συμφωνία των Πρεσπών και καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να αποστασιοποιηθεί από τα απειλητικά μηνύματα που στοχοποιούν βουλευτές για την πρόθεσή τους να ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας.

«Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τη στάση του, έχει γίνει ηθικός αυτουργός σε αυτές τις πράξεις», δηλώνει ο υφυπουργός εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει δεχτεί καταιγισμό απειλητικών μηνυμάτων και ύβρεων.

«Πρέπει να ντρέπεται ο κ. Μητσοτάκης για αυτό που είπε στη Βουλή, ότι οι ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα να αναφέρονται στους βουλευτές και να τους λένε την γνώμη τους, δεν είναι ψηφοφόροι μας αυτοί που στέλνουν μηνύματα. Πρέπει να ντρέπεται γι` αυτό που είπε, γιατί τον καθιστά ηθικό αυτουργό σε αυτές τις πράξεις» τονίζει ο κ. Μπόλαρης.

Διαφοροποιούμενη από την ανοχή της ΝΔ στις παρακρατικές πρακτικές, η Ντ. Μπακογιάννη εξέφρασε την άποψη ότι «τα κρίσιμα εθνικά θέματα πρέπει να λύνονται μέσω της διπλωματικής οδού».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος δήλωσε ότι θα δώσει το παρών στο Συλλαλητήριο της Κυριακής, όπως και άλλοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ασφαλώς, η κεντρική «γραμμή» της ΝΔ είναι αυτή που εξέφρασε ο Β. Κικίλιας, όπως προκύπτει άλλωστε και από τον (πατριδοκάπηλης χροιάς) χαιρετισμό που απύθηνε το Σάββατο, έξω από τα γραφεία της Τοπικής οργάνωσης της ΝΔ στις Μοίρες ο Κυρ. Μητσοτάκης: «Θα βρεθούμε απέναντι στη συμφωνία. Είναι μια κακή συμφωνία και αυτό το μήνυμα έχει ιδιαίτερη αξία στην Κρήτη, με δεδομένο ότι στις αρχές του 20ου αιώνα Κρητικοί πολέμησαν στη Μακεδονία. Να σας πω ότι και ο παππούς μου Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εθελοντής και πολέμησε σε Μπιζάνι και Σιάτιστα. Κάποιοι συμπολεμιστές του δεν γύρισαν ποτέ. Τη μνήμη τους τιμούμε και την ιστορία τους θυμόμαστε».

Left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί