Παλλαϊκή υποδοχή Πούτιν στο Βελιγράδι

Σημαντικές συμφωνίες μεταξύ Σερβίας και Ρωσίας υπεγράφησαν σήμερα κατά την επίσκεψη του Βλάντιμιρ Πούτιν στο Βελιγράδι. Σύμφωνα με επίσημες πηγές υπεγράφησαν συνολικά 21 συμφωνίες και πρωτόκολλα συνεργασίας.

Στον τομέα της ενέργειας υπεγράφη συμφωνία για την αύξηση της χωρητικότητας των υπόγειων αποθηκευτικών χώρων φυσικού αερίου “Banatski Dvor” στη Βοϊβοντίνα από τα 450 εκατομμύρια κυβικά μέτρα που είναι σήμερα, στα 750 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Συμφωνήθηκε επίσης η δημιουργία υποδομών για την παραγωγή από κοινού υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα προορίζεται για εξαγωγή. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν ανακοίνωσε στην συνέντευξη Τύπου, την πρόθεση της Ρωσίας να εντάξει και την Σερβία στην διαδρομή απ’ όπου θα περνάει ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream με κατεύθυνση την Αυστρία και την Κεντρική Ευρώπη. Ανέφερε μάλιστα, ότι θα συζητήσει το θέμα με τον ομόλογο του της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην συνάντηση που θα έχουν πολύ σύντομα.

Η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού της Σερβίας (EPS) υπέγραψε σύμβαση με ρωσική εταιρία για την ανακαίνιση και επέκταση του υδροηλεκτρικού σταθμού “Djerdap 2” στον Δούναβη, έτσι που θα αυξηθεί η δυναμικότητα του από τα 270 μεγαβάτ στα 320 μεγαβάτ.

Το υπουργείο Τεχνολογίας της Σερβίας και η ρωσική δημόσια επιχείρηση Rosatom, υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς.

Οι Σιδηρόδρομοι Σερβίας (ZS) και η ρωσική εταιρία “RSZ international” υπέγραψαν συμβόλαιο ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ, με το οποίο προβλέπεται η ανακατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου από το Βελιγράδι μέχρι το Νόβισαντ, η κατασκευή ενιαίου κέντρου ελέγχου των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών και η εκπόνηση μελέτης για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου από το Βελιγράδι μέχρι τα σύνορα του Μαυροβουνίου.

Οι άλλες συμφωνίες που υπεγράφησαν αφορούν τους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας, την συνεργασία για την έρευνα και χρήση του διαστημικού χώρου, την στρατιωτική τεχνολογική συνεργασία, την κοινωνική ασφάλεια και πρόνοια κ.ά..

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν υποσχέθηκε επίσης ότι θα εισηγηθεί στην Ευρασιατική Ένωση (Ρωσία, Λευκορωσία, Καζαχστάν, Αρμενία, Κιργιζία) να υπογραφεί με την Σερβία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Kαι στο ναό του Αγ. Σάββα

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, κατά την παραμονή του στο Βελιγράδι επισκέφτηκε τον ναό του Αγίου Σάββα του οποίου την εικονογράφηση με ψηφιδωτά χρηματοδοτεί η Ρωσία. Μπροστά από τον ναό τον υποδέχθηκε ο Πατριάρχης των Σέρβων κ. Ειρηναίος και δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Σερβίας που κρατούσαν σερβικές και ρώσικες σημαίες και τον επευφημούσαν φωνάζοντας το όνομα του. Την συγκέντρωση οργάνωσε το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS). Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εισήλθε στο ναό, άναψε ένα κερί και στην συνέχεια επιθεώρησε τις εργασίες στον εσωτερικό χώρο, ενώ κατόπιν προτροπής του επικεφαλής Ρώσου αγιογράφου, πρόσθεσε τρεις λίθους στην εικόνα του Χριστού που θα δεσπόζει στον τρούλο του ναού. Το ίδιο έπραξαν ο ομόλογος του της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Πατριάρχης των Σέρβων κ. Ειρηναίος που τον συνόδευαν.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας έδειξε εντυπωσιασμένος από το έργο που επιτελείται και υποσχέθηκε ότι θα εγκρίνει άλλα πέντε εκατομμύρια ευρώ ώστε να ολοκληρωθεί η εικονογράφηση του ναού.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί