Και τώρα, η μεγάλη πολιτική παρτίδα των Πρεσπών

Της Νικόλ Λειβαδάρη

Ο Aλέξης Τσίπρας ζήτησε καθαρές λύσεις και ήδη απέσπασε την πρώτη– την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με νέα, απόλυτη πλειοψηφία. Και, κόντρα στο τοξικό παρασκήνιο των τελευταίων ημερών, δείχνει πλέον ότι έχει ισχυρές πιθανότητες να πάρει με ανάλογους όρους, και την δεύτερη – την ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Στην πραγματικότητα, εάν ο πρώτος γύρος έσωσε την πολιτική παρτίδα, ο δεύτερος θα βγάλει τους όρους του τελικού παιχνιδιού και τους εν δυνάμει νικητές. Εάν στην χθεσινοβραδινή ψήφο εμπιστοσύνης κρίθηκε η πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης μετά το διαζύγιο με τον Καμμένο, στην κύρωση των Πρεσπών θα κριθεί και θα καθοριστεί το νέο μεταμνημονιακό πολιτικό τοπίο – η αναδιάταξη του πολιτικού χάρτη, οι κυρίαρχοι παίκτες και το νέο δίπολο προόδου και συντήρησης.

Σ’ αυτό το κάδρο, η ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων προς το ελληνικό ΥΠΕΞ καθαρίζει το πεδίο, ακυρώνει άλλοθι και προσχήματα και αλλάζει ξανά τους συσχετισμούς. Η διακοίνωση, που επιδόθηκε χθες το βράδυ από την κυβέρνηση της πΓΔΜ διευκρινίζει ότι ο όρος «nationality» αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν προδικάζει το ζήτημα της εθνότητας. Και προσθέτει – ρητά  – ότι η γλώσσα των γειτόνων έχει αναγνωριστεί από το τη διάσκεψη του ΟΗΕ το 1977 και ανήκει στην ομάδα των νοτιο-σλαβικών γλωσσών.

Οι διευκρινίσεις αυτές αφήνουν γυμνό από επιχειρήματα τον «πατριωτικό» ανένδοτο Μητσοτάκη, κάνουν εξαιρετικά δύσκολο πλέον ένα «όχι» του Σταύρου Θεοδωράκη στην κύρωση της συμφωνίας, και ανοίγουν πεδίο διάρρηξης των κομματικών στεγανών και διαφοροποιήσεων και στο Κίνημα Αλλαγής.

Η διάλυση του Ποταμιού κι η επιλογή Θεοδωράκη

Ηδη, οι χθεσινές τοποθετήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη και της Φώφης Γεννηματά αποτυπώνουν το κλίμα των εν εξελίξει διεργασιών και των πιθανών διαφοροποιήσεων.

«Θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού από το βήμα της Βουλής κάνοντας ένα, μικρό έστω, βήμα αποστασιοποίησης από την δεξιόστροφη πλειοψηφία της (εναπομείνασας) Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Πίσω από αυτό το βήμα, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Σταύρος Θεοδωράκης κλίνει πλέον στο να ψηφίσει ο ίδιος «ναι» στην κύρωση των Πρεσπών και να αφήσει τους υπόλοιπους βουλευτές του να πράξουν κατά συνείδηση. Γεγονός που σημαίνει ότι ο Γιώργος Μαυρωτάς – ενδεχομένως και ο Σπύρος Λυκούδης – θα απέχει, ενώ οι Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς θα καταψηφίσουν. Ούτως ή άλλως η δεξιά στροφή και η διάλυση του Ποταμού έχουν ήδη κυρωθεί: Οι Ψαριανός, Αμυράς, όπως και ο εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Τσιόδρας φέρονται να έχουν «κλείσει» τις υποψηφιότητές τους στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, σε ανάλογη κατεύθυνση θέλουν κάποιοι και τον Γιώργο Μαυρωτά, και ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης  θα επιλέξει τον προσωπικό, πολιτικό του δρόμο μετά τις εκλογές.

Οι ψήφοι Θεοχαρόπουλου και Κρεμαστινού

Στο Κίνημα Αλλαγής οι διεργασίες μάλλον αποτυπώνονται στην έκρηξη της Φώφης Γεννηματά στο τέλος της χθεσινής συζήτησης στην Βουλή – μια έκρηξη εμφανούς πολιτικής αγωνίας. Και η ακόλουθη δήλωσή της ότι δεν πρόκειται να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία για τις Πρέσπες επιβεβαιώνει ότι η πρώτη πηγή αυτής της αγωνίας είναι η απειλή οριστικής διάλυσης του ΚΙΝΑΛ και συρρίκνωσής του στα όρια του παλαιού και «όλου» ΠΑΣΟΚ.

Στο δια ταύτα, από την στιγμή που δεν υφίσταται κομματική πειθαρχία, η υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο παραμένει ισχυρή προοπτική. Κι αποκτά ενδιαφέρον η περίπτωση του Δημήτρη Κρεμαστινού που δεν κρύβει την θετική του προσέγγιση στην συμφωνία των Πρεσπών αλλά έως τώρα τόνιζε στους συνομιλητές του ότι «δεν θα σπάσει την κομματική γραμμή».

Ανάλογο ενδιαφέρον αποκτά προφανώς και η πρόβλεψη που έκανε χθες το βράδυ στη Βουλή κυβερνητικό στέλεχος λέγοντας ότι «οι Πρέσπες θα πάρουν τελικά πλειοψηφία 151+». Όπως και το εάν θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν τον Γιώργο Παπανδρέου να προχωρά τις επόμενες ημέρες σε παρέμβαση υπέρ των Πρεσπών, στο πλαίσιο της πολιτικής που και ο ίδιος είχε ακολουθήσει ως πρωθυπουργός και ως υπουργός Εξωτερικών…

tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί