Βρετανία – Πρόταση μομφής: «Όχι στις πρόωρες εκλογές, θα καθυστερήσει το Brexit» απαντά η Μέι στους Εργατικούς

«Η προσφυγή στις κάλπες θα ήταν το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει η Βρετανία στην παρούσα στιγμή, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι το Brexit θα καθυστερούσε», δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στην ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων, πριν από την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που κατέθεσαν οι Εργατικοί.

Η Μέι εμφανίστηκε βέβαιη ότι η κυβέρνησή της θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, μολονότι η Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ απορρίφθηκε χθες με συντριπτική πλειοψηφία από τους βουλευτές.

“Πιστεύω ότι (οι εκλογές) είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Θα βάθαιναν τον διχασμό την ώρα που χρειαζόμαστε ενότητα, θα έφερναν χάος ενώ χρειαζόμαστε απόλυτη βεβαιότητα και θα έφερναν καθυστέρηση ενώ πρέπει να προχωρήσουμε προς τα εμπρός”, τόνισε η πρωθυπουργός.

Όπως είπε η Μέι “είναι μακρύς ο δρόμος” μέχρι να επανενωθεί η χώρα, μετά το διχαστικό δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit, ζητώντας από τους βουλευτές να στηρίξουν την κυβέρνησή της, στην ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής, ώστε να ολοκληρώσει το έργο της.

“Ζούμε μια ιστορική στιγμή μετά το δημοψήφισμα που δίχασε τον λαό μας. Χρειάζεται οπωσδήποτε να επανενώσουμε τη χώρα και η χθεσινή ψηφοφορία κατέδειξε ότι έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας”, είπε η πρωθυπουργός στην ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων, μία ημέρα μετά την απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ.

“Αλλά δεν πιστεύω ότι η διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών είναι ο τρόπος για να γίνει αυτό, ούτε πιστεύω ότι θα γίνει από μια κυβέρνηση” με επικεφαλής τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, η Μέρι εμφανίστηκε βέβαιη ότι η κυβέρνησή της θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου και προειδοποίησε ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα σήμαινε την καθυστέρηση του Brexit.

Κόρμπιν: Κυβέρνηση-ζόμπι

«Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είναι επικεφαλής μιας “κυβέρνησης ζόμπι”», δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, στην ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων πριν από την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ίδιος χθες.

Ο Κόρμπιν επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές αφού απορρίφθηκε η Συμφωνία Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με συντριπτική πλειοψηφία, στη χθεσινή ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

“Αν μια κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει νόμους από το κοινοβούλιο, πρέπει να προσφύγει στο λαό για να λάβει νέα εντολή”, είπε στους βουλευτές. “Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή είναι μια κυβέρνηση ζόμπι”, πρόσθεσε, εννοώντας ότι είναι ανίκανη και αδρανής.

Τι γράφει ο βρετανικός Τύπος

Πολλαπλά ερωτήματα για το μέλλον της χώρας και την επόμενη μέρα μίας συντριπτικής αποδοκιμασίας του κοινοβουλίου στη συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι για την αποχώρηση από την ΕΕ, αλλά και της πρότασης μομφής που θα κληθεί να αντιμετωπίσει σήμερα το βράδυ, θέτει ο βρετανικός τύπος, σε μία προσπάθεια να αποτιμήσει ποιος φταίει, και να εξετάσει τα νέα δεδομένα, τις απώλειες και το τι θα ακολουθήσει.

Είναι χαρακτηριστική η γελοιογραφία που χρησιμοποιούν σήμερα οι Times, στην οποία απεικονίζεται μία τραβηγμένη τάπα, ενώ η Τ.Μέι προσπαθεί να σωθεί από τη δίνη του νερού που δημιουργείται, φωνάζοντας «Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα ύδατα» — μία φράση που η ίδια χρησιμοποίησε συχνά πριν από την ψηφοφορία σε μία προσπάθεια να μεταπείσει τους βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία της. Στον κύριο τίτλο, άλλωστε, γράφει «Η Μέι υπέστη ιστορική ήττα» και απεικονίζει υποστηρικτές του Remain και της πρωτοβουλίας για ένα δεύτερο δημοψήφισμα να πανηγυρίζουν χαρούμενοι έξω από το κοινοβούλιο. Οι Times υποστηρίζουν ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός βρίσκεται υπό πίεση προκειμένου να καθυστερήσει την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

Οι Financial Times γράφουν «Η συμφωνία αποχώρησης της Μέι συνετρίβη από το κοινοβούλιο» και ότι είναι η μεγαλύτερη απώλεια πρωθυπουργού στη σύγχρονη ιστορία. Σε άρθρα γνώμης που φιλοξενεί αναλυτές επισημαίνουν ως παράδοξο ότι παρά τη χθεσινή συντριπτική ήττα της βρετανίδας πρωθυπουργού, σήμερα η ίδια θα υπερασπιστεί την κυβέρνηση κατά της πρότασης μομφής, επιχειρώντας να πείσει ότι είναι ακόμη το κατάλληλο πρόσωπο για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. O Φίλιπ Στέφενς γράφει ότι η ήττα είχε προβλεφθεί, το σχέδιό της απορρίφθηκε. «Υπό φυσιολογικές συνθήκες η πρωθυπουργός θα είχε ήδη μαζέψει τις βαλίτσες της. Αλλά βρισκόμαστε σε περίεργους καιρούς. Η κ.Μέι μπορεί να περιμένει ότι θα κερδίσει την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ηγέτης των Εργατικών Τζ. Κόρμπιν, αλλά με τι σκοπό;» αναρωτιέται.

Χαρακτηριστικό είναι και το πρωτοσέλιδο του Guardian, που χρησιμοποιεί μία φωτογραφία τραβηγμένη από το λόμπι του κοινοβουλίου στο οποίο προσέρχονται οι βουλευτές που πρόκειται να ψηφίσουν «όχι». Η φωτογραφία –στην οποία διαφαίνονται και κάποιοι βουλευτές των Τόρις– δείχνει πόσο ασφυκτικά γεμάτος είναι ο χώρος, θέλοντας να δείξει το μέγεθος της διαφοράς ψήφων με την οποία καταψηφίστηκε χθες η συμφωνία της Τ.Μέι. Η συγκεκριμένη φωτογραφία κυκλοφόρησε πολύ χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς να σχολιάζουν ότι για πρώτη φορά βλέπουν τόση πολυκοσμία στο συγκεκριμένο λόμπι (σημ. η φωτογραφία φαίνεται πως είναι τραβηγμένη από το κινητό τηλέφωνο κάποιου βουλευτή, καθώς δεν επιτρέπεται η φωτογράφιση από μέσα ενημέρωσης στον συγκεκριμένο χώρο). Την εικόνα συμπληρώνει ο τίτλος «Η Μέι υπέστη ιστορική ήττα, καθώς οι Τόρις στράφηκαν εναντίον της».

Σε editorial της, εξάλλου, η ίδια εφημερίδα αναρωτιέται «Τελείωσε, αλλά τι ακολουθεί;» και υποστηρίζει ότι η Τ.Μέι ενέτεινε τις διαφορές του κόμματός της, ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν τη συμφωνία και σε αυτούς που δεν τη θέλουν, αντί να τις λύσει, και επέλεξε να κάνει διαπραγματεύσεις για το Brexit όχι με την ΕΕ αλλά με τους δικούς της σκληροπυρηνικούς. «Οι κόκκινες γραμμές που έθεσε έκαναν αδύνατη την έγκριση της συμφωνίας και τη συνοχή του κόμματος, πόσο μάλλον την προσέγγιση των πολιτικών αντιπάλων». Όπως υποστηρίζει, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για καμία από τις εναλλακτικές συμφωνίες για το Brexit και αυτό μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή: στην έξοδο της χώρας χωρίς συμφωνία. Εκτιμά, επίσης, ότι οι Εργατικοί είναι απίθανο να κερδίσουν την πρόταση μομφής που κατέθεσαν κατά της κυβέρνησης και όλα αυτά δείχνουν την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει στο κοινοβούλιο να αναλάβει τον έλεγχο της διαδικασίας του Brexit. Περισσότερες επιλογές απαιτούν χρόνο από την ΕΕ και κοινοβουλευτική συνεργασία, γράφει ο Guardian και τονίζει ότι ο Τζ. Κόρμπιν και η Τ.Μέι δεν θα έπρεπε να στέκονται εμπόδιο σε τέτοιους χειρισμούς.

H Daily Telegraph γράφει ότι το μέγεθος της ήττας ξεπέρασε ακόμη και τις χειρότερες προβλέψεις της κυβέρνησης και αφήνει το Brexit σε καθεστώς παράλυσης, υπό τον τίτλο «Ιστορική ταπείνωση». Στο σημερινό της φύλλο δημοσιεύει απόψεις αναλυτών και σχολιαστών που υποστηρίζουν ότι έπειτα από μία τόσο μεγάλη ήττα στην ψηφοφορία, τελικά, η κρίση περνάει στη Βρετανία.

Η εφημερίδα Sun έχει τον τίτλο «Η συμφωνία της Μέι αναμφισβήτητα νεκρή» και η Daily Mail δημοσιεύει φωτογραφία της Μέι με τον τίτλο «Πολεμάει για τη ζωή της» (πολιτικά).

Μεγάλο μέρος του βρετανικού τύπου ασχολείται εξάλλου με το πολιτικό μέλλον της Τερέζα Μέι, εκφράζοντας την άποψη ότι έπειτα από τόσο μεγάλη ήττα παραμένει ασαφές εάν μπορεί να συνεχίσει, λόγω της ανταρσίας στο κόμμα της, ακόμη και εάν κερδίσει τη σημερινή ψηφοφορία στην πρόταση μομφής των Εργατικών — κάτι που θεωρούν εφικτό ως αποτέλεσμα.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί