Ένας μισαλλόδοξος και βλάσφημος Ιεράρχης!

Του Γιάννη Μ. Γαβριλάκη

Ποιος από τους αληθινά πιστεύοντες τα λόγια και το κήρυγμα του Χριστού δεν θα αισθάνονταν απέραντη δυσαρέσκεια για τις συνεχιζόμενες μη χριστιανικές δημόσιες εκφράσεις και ενέργειες του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβρόσιου Λενή;;


Όσοι, από μικρή ηλικία, έχουμε «γαλουχηθεί» με χριστιανικές αρχές, και έχουμε πιστέψει βαθιά τα λόγια των πατέρων της Εκκλησίας μας, αισθανόμαστε λύπη και έντονη δυσαρέσκεια από συμπεριφορές ιεραρχών ή ιερέων που δεν συνάδουν με τα λόγια και τα έργα του Χριστού.
Τι διδάσκονται τα παιδιά και τα εγγόνια μας από τέτοιου είδους ιεραρχικές προτροπές;
Αμετανόητος δε, σε δικάσιμο που είχε ο Αμβρόσιος, κατηγορούμενος για αδικήματα δημόσιας υποκίνησης βίας ή μίσους και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος λόγω ομοφοβικών και ρατσιστικών δηλώσεών του, στην απολογία του ανέφερε: «Το φτύστε τους είναι το λιγότερο. Αν είχα όπλο και μπορούσα από το νόμο θα το χρησιμοποιούσα να τελειώνουμε…»

λέγοντας τα αυτά σε μια αίθουσα δικαστηρίου που ορισμένοι πιστοί συνακόλουθοι επιδοκίμαζαν και συμφωνούσαν!


Ο θυμόσοφος λαός λέει: «Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά» ούτε βέβαια τα ράσα καλύπτουν τον αυταρχισμό και την μισαλλοδοξία!
Είναι δε γενικότερη και κατ’ εξακολούθηση η ανάρμοστη συμπεριφορά του εν λόγω μητροπολίτη αφού στο παρελθόν, και πρόσφατα, με την έκδοση του βιβλίου του με το  χυδαίο εξώφυλλο έχει καταφερθεί με χλευαστικές και πλήρως απαξιωτικές φράσεις και λέξεις κατά του εκλεγμένου πρωθυπουργού της χώρας χαρακτηρίζοντας τον ως «άθεο και αντίχριστο πρωθυπουργό».


Κατέδειξε έτσι ότι δεν σέβεται την ισχύ των άρθρων του Συντάγματος που προβλέπουν τον σεβασμό στις πεποιθήσεις των πολιτών και την αποδοχή της ανεξιθρησκίας όπου στο άρθρο 13 παράγρ. 1 και 2 αναφέρεται: «1. H ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη. H απόλαυση των ατoμικών και πoλιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεπoιθήσεις καθενός.
2. Kάθε γνωστή θρησκεία είναι ελεύθερη και τα σχετικά με τη λατρεία της τελoύνται ανεμπόδιστα υπό την πρoστασία των νόμων. H άσκηση της λατρείας δεν επιτρέπεται να πρoσβάλλει τη δημόσια τάξη ή τα χρηστά ήθη…».


Είναι συχνές οι μισαλλόδοξες τοποθετήσεις του με αναρτήσεις που “ανεβάζει” στο προσωπικό του blog επιτιθέμενος στον πρωθυπουργό και πολλούς υπουργούς της κυβέρνησης όπου π.χ. για την κακοκαιρία και τις πλημύρες στην Μάνδρα Αττικής που προκάλεσαν το θάνατο 19 ανθρώπων και ανυπολόγιστες καταστροφές, απέδωσε τα αίτια στην… αθεΐα ορισμένων κυβερνώντων!


Ακόμα έχει χαρακτηρίσει υπουργό της κυβέρνησης «άνθρωπο του υποκόσμου» και τον προτρέπει να εξομολογηθεί διαφορετικά «τον περιμένει η κόλαση»!
Η πράξη του να ανακρεμάσει πανό στην εκκλησία της Φανερωμένης Αιγίου που έγραφε “Η Ελλάδα έγινε Σόδομα και Γόμορα” επίσης δεν συνάδει με το χριστιανικό πνεύμα καταλλαγής και γαλήνευσης των παθών.
Η ενέργεια του, να προτάξει το ιερό Ευαγγέλιο σε υπουργό για να το ασπαστεί ενώ γνώριζε ο ιεράρχης τη διαφορετικότητα θρησκευτικής αντίληψης του υπουργού δείχνουν δολιότητα πράξης για να “εκθέσει” τον υπουργό στα μάτια του χριστεπώνυμου πλήθους.
Υποκριτική θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και η ενέργεια του ιεράρχη να γονατίσει μπροστά στην Ωραία Πύλη της Φανερωμένης Αιγίου και να ζητήσει Αφεση αμαρτιών και συγγνώμη απ’ όσους έχει στενοχωρήσει, ενώ στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα εξαπέλυε ανάρμοστες εκφράσεις και βαρείς χαρακτηρισμούς σε δημόσια πρόσωπα.


Γνωστές είναι και οι απόψεις του για τους μετανάστες από εμπόλεμες περιοχές που τους χαρακτηρίζει συλλήβδην «μελλοντικούς κατακτητές μας» αγνοώντας τις στρατιές των γυναικόπαιδων που θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο και άλλες θάλασσες προκειμένου να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου.
Να μην παραλείψω και την γραπτή προτροπή του στους θρησκευόμενους πολίτες: «Χριστιανοί μου, κλείστε την ΕΡΤ είναι απαράδεκτη»!
Στο νου μου έρχονται φωτισμένοι ιεράρχες και ιερείς που έδωσαν και δίνουν καθημερινά τον υπερ πάντων αγώνα για να ανακουφίσουν τους όπου γης κατατρεγμένους υλοποιώντας έτσι στην πράξη το «αγαπάτε αλλήλους».


Ο Απόστολος των εθνών Παύλος στις ανά τον κόσμο αποστολικές περιοδείες του δίδασκε την αγάπη μεταξύ των λαών και των πολιτών. Δεν ξεχώριζε τους ανθρώπους αφού όλοι είμαστε κατ’ εικόνα και ομοίωση Εκείνου του θεού που διατείνεται ότι Τον πιστεύει και Τον υπηρετεί ο αμετανόητος ιεράρχης.


Ο αείμνηστος, ιεράρχης Χανίων Ειρηναίος Γαλανάκης δεν θα διανοούνταν ποτέ να εκστομίζει τα λόγια μισαλλοδοξίας του Μητροπολίτη Αμβρόσιου.
Είχα την τύχη να συνομιλώ και να είμαι πολλές φορές συν περιπατητής του σεπτού ιεράρχη στα χρόνια της διακονίας του στη Γερμανία  

Εμαθα τόσα πολλά διδακτικά και χρήσιμα από τον σεβασμιώτατο Ειρηναίο και μπορώ να κρίνω την τεράστια διαφορά χριστιανικής αντίληψης και πράξεων των δύο ιεραρχών. Ουδέποτε θα διανοούνταν, ο αναγνωρισμένος για το τεράστιο έργο του Δεσπότης, να υποστηρίξει όσα ο Αμβρόσιος ελαφρύ το πνεύμα και την αντίληψη δημοσιοποιεί!
Τελειώνοντας θα ήθελα να θέσω ερωτήματα στις κατά τόπους ιερές μητροπόλεις και στην ιερά Σύνοδο της εκκλησίας της Ελλάδος.
Άγιοι Πατέρες, έχοντας υπόψη τις παραπάνω αναφερόμενες περιπτώσεις, εκφράζει τα χριστιανικά ιδεώδη και εφαρμόζει τους κανόνες της Εκκλησίας ο εν ενεργεία μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος Λενής;
Εκφράζει την Αγάπη, την αλληλεγγύη, την συμπόνια, την αγκαλιά σε κάθε πάσχοντα, κατατρεγμένο, ρακένδυτο, διψασμένο, άστεγο από όποιο μέρος της γης και αν αυτός προέρχεται;
Εμπνέει τον σεβασμό προς τον πλησίον του και προς όλους εμάς που πιστεύουμε στα λόγια του Χριστού ή απωθεί (σκανδαλίζει) με τις απρεπείς πράξεις του (ιδιαίτερα τους νέους);
Εχετε πρόθεση να ελέγξετε (εφαρμογή εκκλησιαστικών πειθαρχικών κανόνων) και να νουθετήσετε την συμπεριφορά του ή θα υιοθετήσετε τον αδόκιμο (για την περίπτωση μας) πολιτικό όρο που λέει «καθένας κρίνεται για τις πράξεις του»;
Εν τέλει, διακονείται η Ιεροσύνη με τέτοιες συμπεριφορές;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί