Παρίσι, Τουλούζη και Χάβρη: Στους δρόμους τα κίτρινα γιλέκα – Σκληρή καταστολή από την αστυνομία (Βίντεο)

Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιούν τα κίτρινα γιλέκα σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, με κέντρικό σύνθημα Μακρόν παραιτήσου. Παρίσι, Τουλούζου, Μπρουζ, Μπορντό και Χάβρη έχουν μετατραπεί και πάλι σε εμπόλεμη ζώνη με τα ΜΑΤ να κάνουν χρήση δακρυγόνων, γκλοπ αλλά και πλαστικών σφαιρών. Δεκάδες οι τραυματίες.

Gilet gialli in piazza a Parigi, scontri con la polizia: diretta video

LIVE #GiletsJaunes Scontri in corso a Parigi vicino all'Arco di Trionfo. La polizia lancia lacrimogeni. Feriti e fermi (Ruptly)

Gepostet von Local Team am Samstag, 12. Januar 2019

Στο Παρίσι, οι διαδηλωτές των “κίτρινων γιλέκων” έφτασαν στην Αψίδα του Θριάμβου, αφού έκαναν μία πορεία τριών ωρών στην γαλλική πρωτεύουσα κι ενώ πραγματοποιούν ένα νέο κύκλο κινητοποιήσεων, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Sputnik.

Εκεί, έγιναν και οι πρώτες συμπλοκές διαδηλωτών των “κίτρινων γιλέκων” με την αστυνομία, η οποία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες.

Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και μπουκάλια κατά της αστυνομίας που βρίσκονταν κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου, στο κέντρο του Παρισιού κι ενώ διανύουμε το ένατο Σαββατοκύριακο συνεχόμενων κινητοποιήσεων.

«Αστακός» η Γαλλία: 80.000 αστυνομικοί για τα κίτρινα γιλέκα (!)

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, 5.000 αστυνομικοί, χωροφύλακες μέχρι και τεθωρακισμένα έχουν αναπτυχθεί στο Παρίσι. Συνολικά, σχεδόν 80.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη Γαλλία για την αντιμετώπιση των διαδήλωσεων.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης

Εκτός από τα κοινωνικά μέτρα, η κυβέρνηση αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη έναν μεγάλο εθνικό διάλογο ώστε οι Γάλλοι να προσεγγίσουν εκείνους που παίρνουν τις πολιτικές αποφάσεις.

Αυτή η διαβούλευση που οργανώθηκε σε όλη τη Γαλλία «είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία. Πρέπει ο καθένας να την εκμεταλλευτεί, με το μέρος της ευθύνης, του ρίσκου και του αγνώστου που του αναλογεί», δήλωσε χθες ο αρχηγός του κράτους.

Εξάλλου, ο Μακρόν εκτίμησε στη διάρκεια μιας τελετής στο Μέγαρο των Ηλυσίων πως πολλοί Γάλλοι δεν διαθέτουν αρκετά «την αίσθηση της προσπάθειας», μια δήλωση που κατήγγειλε η αντιπολίτευση χαρακτηρίζοντάς την πρόκληση προς το κοινωνικό κίνημα.

Η κυβέρνηση κατέστησε τη διαβούλευση που θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα προτεραιότητά της για τους πρώτους μήνες του χρόνου, βλέποντας σε αυτήν την πύλη εξόδου από την κοινωνική κρίση, αλλά επίσης και τη δυνατότητα να ανακτήσει την πολιτική πρωτοβουλία των κινήσεων.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο, την ώρα όπου η δυσπιστία απέναντι στους πολιτικούς θεσμούς και τους παράγοντες της δημοκρατικής ζωής στη Γαλλία, με πρώτο τον Εμανουέλ Μακρόν, βρίσκεται στο πιο υψηλό σημείο, σύμφωνα με έρευνα του γαλλικού ινστιτούτου πολιτικών ερευνών Cevipof.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί